Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Světový automobilový trh letos vzroste na rekordních 75 milionů

redakce AUTO.CZ
Diskuze (17)
Největším světovým výrobcem automobilů by se podle předpovědí měla letos poprvé stát německá skupina VW.

Světový automobilový trh letos přes všechny těžkosti dosáhne nové rekordní velikosti a globální prodej se zvýší o čtyři procenta na zhruba 75 milionů osobních a lehkých užitkových vozů. Podle britského listu Financial Times to předpověděly přední konzultační agentury automobilového sektoru IHS Automotive a LMC Automotive.

Největším světovým výrobcem automobilů by se podle předpovědí měla letos poprvé stát německá skupina Volkswagen.

Letošní expanze automobilového trhu byla mnohem pomalejší než v roce 2010, kdy trh rostl o více než deset procent díky prudkému oživení z propadu krizových let. Nejrychleji letos rostou trhy východní Evropy včetně Ruska a Turecka a trhy Jižní Ameriky.

Odbyt automobilů na oživujícím americkém trhu letos stoupne o devět procent a růst zde bude rychlejší než v Číně, kde trh naopak zpomalí expanzi na pět procent. V Japonsku, kde produkci zasáhlo březnové zemětřesení s ničivou vlnou cunami, se prodej automobilů podle agentur propadne o více než 20 procent.

IHS i LHC předpovídají, že skupina Volkswagen, k níž patří i česká Škoda Auto, se letos poprvé stane největším producentem automobilů. Předstihne tak zeštíhlenou americkou skupinu General Motors a japonskou Toyotu, kterou ochromily dopady přírodní katastrofy. Údaje ale nezahrnují čínskou produkci GM, s níž by Američané zůstali na prvním místě.

Pro příští rok čekají agentury další pokračování růstu, a to stejným tempem jak letos. Na světovém trhu by se tak mělo prodat 78 milionů automobilů.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (17)
20. 12. 2011 20:50
Jednickou je Toyota!
Také nejsem příznivcem spikleneckých teorií. Za všechno může nejspíš prostě popularita VW.

Od roku 2012 do roku 2018 je ale zase předpokládaná jednička Toyota (toto už se v článku ale nezmiňuje! - co na to asi TommII??).

Kdo si přečte například zprávu IHS [odkaz] tak zjistí, že je to jen předpověď pro rok 2011 (zmíněno v článku - zemětřesení..). Teprve od roku 2018 by se mohl stát VW opravdovou jedničkou (dle IHS).
20. 12. 2011 18:04
Prdlajs
viz názor na www. patria.cz:

Osobně bych se však navíc vyhnul investicím do automobilového průmyslu (podle mnoha lidí z branže na pokraji citelného poklesu) a leteckým společnostem.

Příští rok může být docela zajímavý, poslední, co bych předpokládal, jsou celosvětově větší výdaje domácností.
Avatar - Guttalax
20. 12. 2011 17:33
Kecy ,prdy ,beďáry
;-) A pak ,že je krize. prdlačky - u Šopinu nebylo kde zaparkovat a auta stály až na Rudné >:-[]
20. 12. 2011 17:13
Re: GM
Zkus něco k tématu. :-!
20. 12. 2011 16:12
Re: GM
To si piš, že se mýlíš a že to má svá pravidla!!! :-) Bohužel jsi natolik zakomplexovaný, že je nechceš a tím pádem ani nemůžeš vidět.

Volkswagen je prostě v posledních 20 letech na koni! Jak by řekl klasik: Můžeš o tom diskutovat, můžeš s tím nesouhlasit (někdo jako ty dokonce protestovat),...ale to je asi tak vše, co s tím můžeš dělat...

:-)