Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota Ku:Rin: Rekordně na stlačený vzduch (video)

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
Toyota Industries Corporation (TICO) představila vůz na stlačený vzduch. Jmenuje se Ku:Rin.

Název je složeninou z výrazů ku a rin. První v japonštině znamená vzduch, druhý kolo. Vůz je nejnovějším výsledkem projektu Dreamcar, který představil už v prosinci 2006 prezident Toyota Industries Corporation pan Tetsuro Toyoda. Pracovala na něm zhruba čtyřicítka mladých inženýrů, a to ve svém volném čase.

Ku:Rin je tedy poháněn motorem na stlačený vzduch. Jednotka je malá a lehká, dle slov automobilky výkonná a umožňuje extravagantnímu prototypu slušně akcelerovat. Technická data jsou tajemstvím. Před necelým měsícem, 9. září 2011, se na zkušební dráze Japonského výzkumného ústavu automobilů ve městě Shirosato pokusil překonat rekord v kategorii automobilů na stlačený vzduch. Výkonem 129,23 km/h se mu to podařilo, tým požádal zároveň o zápis do slavné Guinnessově knize rekordů.

A proč se divize Toyoty rozhodla vyvíjet zrovna tento druh automobilu? TICO totiž vyrábí kompresory pro klimatizační jednotky automobilů, ročně jich vznikne na 20 milionů. Ty se používají ke stlačení chladicího média. Motorem prototypu Ku:Rin je ve skutečnosti právě takový kompresor. Ten ale funguje přesně opačně: zpětným rozpínáním stlačeného vzduchu vzniká síla, která vozidlo pohání. K tomu, aby se rozjelo, tedy nepotřebuje akumulátory či palivovými články napájený elektromotor, ani běžná fosilní paliva.

Dojezd 3,5 m dlouhé (nebo spíš krátké) jednomístné tříkolky je však pouhé 3,2 km. Jedná se ovšem o rekordní auto a praktická použitelnost jde jaksi stranou. Upřímně řečeno, i první benzinové vozy před 125 lety na tom byly v tomto ohledu desetkrát lépe. Vývoj v této oblasti ale půjde kupředu určitě rychle.

Aleš Dragoun
Diskuze (0)