Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Úvod Dakaru zajel nejlépe Tomeček

Tomáš Votruba
Diskuze (4)
Včera odstartovala krátkým prologem tradiční novoroční rallye Dakar. Celkem 463 účastníků se postavilo na start 27. ročníku a absolvovalo krátkou etapou v okolí Barcelony. Ta měřila 27 kilometrů, klíčová byla šestikilometrová měřená speciálka na pláži.

Včera odstartovala prologem ve Španělsku tradiční novoroční rallye Dakar. Celkem 463 účastníků se postavilo na start 27. ročníku a absolvovalo krátkou etapou v okolí Barcelony. Ta měřila 27 kilometrů, klíčová byla ovšem šestikilometrová měřená speciálka na pláži.

Z našich si na písčité trati nejlépe vedl Tomáš Tomeček, který dojel na jedenáctém místě se ztrátou necelé minuty na vedoucího jezdce. Tím byl Hans Bekx z Holandska s kamionem DAF, který byl o patnáct sekund rychlejší než druhý Rus Kabirov s kamazem. Další náš zástupce - šestinásobný vítěz Karel Loprais - je na čtrnácté pozici. Martin Macík s liazem zajel 21. místo.

"Dnešní prolog byl takovým malým zákuskem na začátek. Jeli jsme po mokrém, již vyježděném písku, předjížděli jsme asi 3 pomalejší vozy, což nás trochu zdrželo. Na trati bylo několik zrádných hrbů, za nimi čekaly díry, které nebyly moc vidět. Takže se muselo jet opatrně. Etapa se mi líbila," zhodnotil jízdu Tomáš Tomeček.

Největší překvapením je první místo Američana Robbyho Gordona v kategorii automobilů, který dokázal jako nováček a vůbec první Američan vyhrát etapu. S vozem Volkswagen Touareg drží dvousekundový náskok na ostříleného Japonce Hiroši Masuoku s Mitsubishi Pajero. Vítěz minulého ročníku v soutěži automobilů a několikanásobný vítěz motocyklové kategorie Francouz Stéphane Peterhansel dojel se svým mitsubishi na solidním devátém místě. Před ním je na osmém místě populární jezdec rallye Colin McRae, který na Dakaru jezdí s nissanem.

Náš čtvrtý zástupce v rallye Ivo Kaštan s motocyklem KTM dojel až na 164. pozici se ztrátou více než šesti minut na nejrychlejšího Francouze Davida Frétigné na yamaze. Do dalších etap mu tedy popřejme více štěstí, stejně jako našim jezdcům v kategorii kamionů.

Výsledky - 1. etapa

Kamiony: 1. Bekx (Niz./DAF) 5:20, 2. Kabirov (Rus./Kamaz) - 15, 3. J. De Rooij (Niz./DAF) -16, 4. Mardějev (Rus./Kamaz) -23, 5. G. De Rooij (Niz./DAF) -26, 6. Duisters (Bel./DAF) -32, ...11. Tomeček (ČR/Tatra) -53, 14. Loprais (ČR/Tatra) -1:13, 21. Macík (ČR/Liaz) -1:31

Automobily: 1. Gordon (USA/Volkswagen) 4:20 min., 2. Masuoka (Jap./Mitsubishi) -2, 3. De Villiers (JAR/Nissan) -3, 4. Saby (Fr./Volkswagen) -5, 5. Alphand (Fr./Mitsubishi) -8, 6. Kleinschmidtová (Něm./Volkswagen) -10

Motocykly: 1. Frétigné (Fr./Yamaha) 4:11, 2. Després (Fr./KTM) -8, 3. Verhoef (Niz./KTM) -13, 4. Brouwer (Niz./Yamaha) -21, 5. Walch (USA/KTM) -27, 6. Vinters (Lot./KTM) -28, ...164. Kaštan (ČR/KTM) -6:10

Tomáš Votruba
Diskuze (4)