Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

VC Austrálie – první kvalifikace, Huleš osmý!

Miroslav Kudělka
Diskuze (0)
Za nepoměrně chladnějšího počasí, než bylo v malajském Sepangu, se konala první kvalifikace na nedělní VC Austrálie. Ta se pojede na okruhu Phillip Island, která má zcela odlišný charykter než trať v Sepangu.

Za nepoměrně chladnějšího počasí, než bylo v malajském Sepangu, se konala první kvalifikace na nedělní VC Austrálie. Ta se pojede na okruhu Phillip Island, která má zcela odlišný charykter než trať v Sepangu. Vyznačuje se plynulými zatáčkami projížděnými vysokou rychlostí. Tato skutečnost také do značné míry ovlivnila výsledek prvního měřeného tréninku.

Ve 125 se první den nejlépe vydařil Němci Steve Jenknerovi (Aprilia), který kraloval téměř celé kvalifikaci. Musel sice bojovat s Manuelem Poggialim (Gilera), ale nakonec jej udržel za svými zády. Jenknerův čas 1:38,926 je o 1,2 sekundy horší loňského kvalifikačního času Poggialiho. Druhý čas tedy drží úřadující šampión Poggiali, zatímco třetí čas zajel Alex de Angelis (Aprilia), který také chvíli držel nejlepší pozici. První řadu doplňuje Pablo Nieto (Aprilia). Dani Pedrosa (Honda) se tentokrát do první řady nevešel a zaujímá pátou příčku. Vedle něj je Simone Sanna (Aprilia), opět solidně jedoucí Youchi Ui (Derbi) a Andrea Dovizioso (Honda). Naprostý propad zažil Arnaud Vincent (Aprilia), který může v Austrálii získat titul, když zajel až 21.(!) čas.

Nadšení českých fandů budí výsledky ve střední třídě. Jarda Huleš se ve svém šestém závodě na 250 dokázal v první kvalifikaci prokousat na vynikající 8. místo!! Za nejrychlejším zaostal o pouhých 1,27 sekundy. Tím nejrychlejším byl, v posledních závodech skvěle jedoucí, Toni Elias (Aprilia), který sváděl boj pouze s druhým Marcem Melandrim (Aprilia). Elias zajel čas 1:34,507 a je necelou sekundu za rekordem Valentina Rossiho z roku 1999. Melandri zaostal za Eliasem o pouhých 0,092 sekundy. Na třetí místo se probil Franco Battaini (Aprilia), který dokázal odsunout na čtvrté místo Fonsi Nieta (Aprilia). Nieto potřebuje dojet před Melandrim, aby si zachoval šanci na titul. První řada utekla Randy de Punietovi (Aprilia), když za Nietem zaostal o 0,007 sekundy. Šestou příčku drží nejlepší jezdec na Yamaze Sebastian Porto. Sedmý čas zajel Roberto Rolfo (Honda) a osmý, již zmíněný, Jarda Huleš. Neztratil se ani Kuba Smrž, který na své Hondě zajel 21. čas a ztrácí 3,716 sekundy na Eliase.

Jako z jiného světa se jevila kvalifikace třídy MotoGP. Zatímco v Sepangu byly dvoutakty pasovány do role křoví na okruhu, Phillip Island dal vyniknout jejich vynikajícím vlastnostem v rychlých zatáčkách a boj o nejrychlejší čas se strhnul právě mezi nimi. Dlouho to vypadalo, že se z nejlepšího výkonu bude radovat domácí kaskadér Garry McCoy (Yamaha YZR500), ale v posledním kole se před něj dostal létající Brazilec Alex Barros (Honda RC21V), která nakonec dokázal nejrychleji nastavit svůj čtyřtakt na tuto trať. Barros zajel čas 1:33,002 a zaostal za rekordem Maxe Biaggiho z loňska o více než sekundu. Druhý tedy zůstal McCoy se ztrátou 0,15 sekundy. Třetí čas zajel Jeremy McWilliams (Proton KR3) a dokázal tak skvěle uplatnit vlastnosti lehkého tříválce a rychle se zlepšujících pneu Bridgestone. Jejich výkonnost potvrdil také čtvrtý Jurgen vd Goorbergh (Honda NSR500) se stejným obutím.

Až do druhé řady se vešly ostatní čtyřdobé Hondy RCV v pořadí Valentino Rossi, Daijiro Kato a Tohru Ukawa. Osmý čas zajel loňský vítěz kvalifikace Max Biaggi (Yamaha YZR-M1). Výkony Protonu potvrdil 9. místem Nobu Aoki, který dokázal porazit letos skvělého Lorise Capirossiho (Honda NSR500). Překvapila Aprilia, když Regis Laconi (Aprilia RS3) zajel 11. čas a porazil obě Yamahy YZR-M1 týmu Gauloises Tech 3. Na domácí půdě zajel skvěle Andrew Pitt (Kawasaki ZX-RR), když ve druhém vystoupení na silném čtyřtaktu zajel 15. čas. Norick Abe se při svém debutu na YZR-M1 umístil na 20. místě.

___

Vše o motorkách - www.moto.cz

Miroslav Kudělka
Diskuze (0)