Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Vláda rozhodla o zvýšení pojistného plnění z povinného ručení

Dan Vořechovský
Diskuze (2)
Bude-li novela zákona upravujícího povinné ručení schválena parlamentem ČR, bude od 1. června o 10 milionů korun zvýšen minimální limit pojistné plnění z povinného ručení.

Česká vláda tento týden schválila novelu zákona upravující povinné ručení. Podle této novely budou řidiči více chráněni proti odpovědnosti za vysoké škody a dojde ke snadnějšímu získání odškodného pro oběti dopravních nehod. Novela zavádí směrnici Evropského parlamentu z roku 2005 a navyšuje minimální limit pojistného plnění pro škodu na věci ze současných 18 milionů korun na 28 milionů korun. Ministerstvo financí, které novelu předkládá, využilo výjimky ve směrnici a tohoto limitu by tak mělo být dosaženo až od 1. června 2012. Toto opatření má zabránit skokovému nárůstu sazeb pojistného.

Druhou výraznou změnou bude rozšíření ochrany před lidmi, kteří od dopravní nehody ujedou. Kromě náhrady za poškozené zdraví by tak postižený v případě nezjištění totožnosti pachatele obdržel i náhradu za poškozený automobil. Novela také počítá se zjednodušeným prokazováním pojištění odpovědnosti v podobě zrušení dokladu o pojištění odpovědnosti.

Dan Vořechovský
Diskuze (2)