Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Vybíráme kameru do auta: Jaká je nejlepší?

Matouš Jelínek
Diskuze (39)
Policie potvrzuje, že v případě potíží mohou kamery do auta pomoci. Známe úskalí jejich použití a několik jsme jich i zkusili.

Zjednodušení při řešení přestupků, nehod, ale i záznam třeba z projížďky pěknou krajinou. Kamery do auta slibují spoustu výhod. „Brázdím kamionem Evropu a černá skříňka mi už nějakou chvíli dělá společnost. Jezdím slušně, přesto na mě občas někdo něco zkouší, třeba když mě na okresce nemůže předjet,“ vysvětluje čtenář Jirka. „Když k něčemu dojde, prostě vyjmu paměťovku, dám do kamery náhradní a doma záznam stáhnu. Jistím se tak pro případ, kdy by se na mě někdo v budoucnu snažil něco hodit,“ dodává. Většina kamer funguje tak, že zaznamenává obraz do souborů. Jakmile se kapacita naplní, zařízení začne odmazávat nejstarší záznamy.

S kamerou jako důkazem to však může být za určitých okolností problematické. „Obecně je možné použít jako důkaz vše, co nebylo získáno v rozporu se zákonem,“ řekl nám před časem právník Tomáš Beran. „Tyto záznamy tedy možné použít je, nicméně ohledně připuštění a provedení takového důkazu v řízení před soudem rozhoduje vždy příslušný soudce nebo soudkyně, kteří mají věc na starost,“ dodává. Pozor je také třeba dát při cestách do zahraničí. „Striktně zakázána jsou záznamová zařízení v Portugalsku a Rakousku. Jinde v EU, tedy ani u nás, nesmí být kamera nebo jiné zařízení umístěno v zorném poli řidiče,“ vysvětluje Petr Vomáčka z ÚAMK a dále upozorňuje na problematiku ochrany osobních údajů. „Pokud máte záznam jen pro vlastní potřebu, není problém. Pokud na něm ale jsou další účastníci, nesmí se nikde veřejně objevit,“ vysvětluje.

Jozef Bocán z Policejního prezidia: Pět věcí, které musíte znát

1) Co dělat v případě, kdy na kameru natočím přestupek?

Jestliže dojde k zachycení protiprávního jednání účastníka silničního provozu, je možné nám videozáznam zaslat. Vždy se obracejte na místo, v jehož územní působnosti k incidentu došlo. Mám na mysli třeba dopravní inspektorát nebo oddělení dálniční policie.

2) Pomůže mi kamera v případě dopravní nehody?

Co se týče šetření nehod, zde je možné kamerový záznam z palubní kamery vozidla vnímat jako podpůrný důkazní materiál. Samozřejmě za předpokladu, že je ze strany majitele poskytnut. Je pak na každém příslušném orgánu, který rozhoduje o případném zavinění, jak k předloženým důkazům a dokumentaci z místa dopravní nehody přistoupí.

3) Jak často se na vás řidiči se záznamy obracejí?

S případy, kdy nám občané zašlou záznam z palubní kamery, kde je zachyceno protiprávní jednání některého z účastníků silničního provozu, se čas od času setkáváme. Je však vždy důležité, aby ten, kdo záznam zasílá, uvedl místo, kde k pořízení záznamu došlo. Stejně tak je žádoucí, aby zde byla patrná například tabulka registrační značky vozidla, dle které se Policie ČR může dopátrat až k samotnému řidiči. Každým takovým zaslaným záznamem se policisté samozřejmě budou zabývat. Statisticky však tyto případy nesledujeme.

4) A co problematika osobních údajů?

Jestliže záznamové zařízení umístěné ve vozidle pořizuje pouze příležitostně záznam např. v případě dopravní nehody, nelze takový záznam posuzovat jako zpracovávání osobních údajů. V případě, že by kamera natáčela nepřetržitě, může docházet k systematickému shromažďování údajů účastníků silničního provozu, které lze posuzovat jako zpracování osobních údajů. V případě řidiče jde o zpracování pro osobní potřebu, na které se zákon o ochraně osobních údajů nevztahuje. Záznamy ale nesmí být dále šířeny nebo zveřejňovány.

5) Kde by měla být kamera umístěna?

Nesmí omezovat ani ohrožovat řidiče nebo osoby přepravované ve vozidle a bránit výhledu z místa řidiče. V zorném poli nemohou být umístěny žádné předměty, které by omezovaly výhled řidiče všemi směry, s výjimkou schválených označení určených k umístění na skla vozidla. Znamená to například, že kamera pevně uchycená za zpětným zrcátkem být může za předpokladu, že nebude omezovat řidiče ve výhledu. V opačném případě lze za přestupek uložit blokovou pokutu až do výše 2000 Kč.

Test: Stačí i mobil

Na trhu najdete celou řadu produktů různých značek. Cenové rozpětí se pohybuje zhruba mezi jedním a dvaceti tisíci korunami. V čem se liší? Stejně jako u fotoaparátů nebo klasických kamer je to především kvalita záznamu. Důležité jsou ale i další funkce jako třeba záznam souřadnic GPS, senzor pohybu a podobně. Novinkou je třeba automatické spuštění v případě, kdy by vám někdo naboural do zaparkovaného vozu. Zaujala nás

také možnost upozornění na radary na cestě. Pro představu toho, jak se liší, jsme se proto rozhodli vyzkoušet hned několik zařízení. Do porovnání jsme přidali také mobilní telefon, který za určitých okolností odvede lepší službu než nejlevnější kamery. Pro smysluplné porovnání jsme všemi zařízeními nahrávali stejnou scénu ze stojícího vozu. Jednou jsme testovali za dne, podruhé v noci. Samozřejmě jsme zkoušeli i záznam za jízdy.

svetmotoru svetmotoru

TRUECAM A4

Nejjednodušší záznamové zařízení od TrueCamu mile překvapilo. Dokovací stanice se shoduje s dražšími modely – kameru tak není nutné pokaždé

přidělávat na okno. Potěšila i kvalita nahrávání.

TRUECAM A4
Cena od 1899 Kč
Rozlišení 1920 x 1080
Další funkce Možnost připojení GPS, nahrávání ve smyčce, detekce pohybu
Hodnocení záznamu ve dne 2
Hodnocení záznamu v noci 2
Celkem 2

TRUECAM A5S

Byť nás na první dojem výrazně zklamalo noční video s vysokou úrovní šumu, nakonec se nám A5s líbila. Co se týče zabraného prostoru, překonal ji jen dražší model A7s. Líbilo se nám i hlášení o radarech – byť zařízení rozhodně neví o všech.

TRUECAM A5S
Cena od 2888 Kč
Rozlišení 1920 x 1080
Další funkce Záznam rychlosti a pozice GPS, hlášení radarů, detekce pohybu
Hodnocení záznamu ve dne 1,5
Hodnocení záznamu v noci 2
Celkem 1,75

LAMAX DRIVE C7

Zařízení od Lamaxu jsme zařadili do testu z důvodu jeho velikosti — na skle zabíralo s drobnou přísavkou nejméně místa. Jenže už ve dne nás příliš nenadchla rozostřenost obrazu, která činila značky prakticky nečitelnými. V noci byl ale obraz slušný.

LAMAX DRIVE C7
Cena od 1988 Kč
Rozlišení 1920 x 1080
Další funkce Časosběrné video, funkce parkování se sledováním vozu
Hodnocení záznamu ve dne 3,5
Hodnocení záznamu v noci 2
Celkem 2,75

TRUECAM A7S

Vyšší rozlišení, ale hlavně nejlepší kvalita obrazu. Obzvlášť v noci uvidíte nejvíce právě z této kamery. Na druhou stranu ani v tomto případě nepočítejte s tím, že za ztížených světelných podmínek ze záznamu rozluštíte registrační značku.

TRUECAM A7S
Cena od 3575 Kč
Rozlišení 2304 x 1296
Další funkce Záznam rychlosti a pozice GPS, hlášení radarů, detekce pohybu
Hodnocení záznamu ve dne 1
Hodnocení záznamu v noci 1,5
Celkem 1,25

VEHICLE DVR

Sice bytelně působící a s nastavitelnou čočkou, jinak ale těžký podprůměr. Tato kamera svou cenu v testu neobhájila. A dost pochybujeme o smysluplnosti podobného zařízení.

VEHICLE DVR
Cena od 2800 Kč
Rozlišení 1280 x 720
Další funkce žádné
Hodnocení záznamu ve dne 4
Hodnocení záznamu v noci 4
Celkem 4

MOBIL + DRŽÁK

Mobilní telefon nabízí vše potřebné pro záznam jízdy. Námi testovaný Sony Z3 Compact s aplikací Daily- Roads Voyager splnil očekávání. Aplikace nepadala, vše probíhalo hladce. Jen stažení videí se ukázalo jako problém. Pokud hledáte jednoduché řešení – tady je. Aplikací zdarma je spoustu, jen je třeba vyzkoušet, která nejlépe funguje na vašem zařízení.

MOBIL + DRŽÁK
Cena od cca 2000 Kč
Hodnocení záznamu ve dne 1,5
Hodnocení záznamu v noci 1,5
Celkem 1,5
Matouš Jelínek
Diskuze (39)
18. 5. 2020 19:22
Palubní kamera
Díky za srovnání. Palubní kameru do auta jsem si nedávno také konečně pořídil. Konkrétně Truecam H5. Zatím jsem s ní spokojený. Překvapivě mě nakonec ani nevyšla tak draho. Objednával jsem ji přes Conrada a díky tomu, že jsem při nákupu uplatnil slevový kupón z https://slevovykupon.net/ jsem na ni dostal slevu. :-)
1. 2. 2020 14:07
Výběr autokamery doopravdy
Hodně přispěvatelů v diskuzi je ve skutečnosti budovateli zpětných odkazů, které platí konkrétní značka za přidání textu, kde předstírají, že kameru do auta vlastní nebo o ní uvažují. Pozná se většinou podle webového odkazu na konkrétní typ.

Nezávislé testy najdete na našem http://www.auto-kamera.cz/ které sice funguje díky reklamě, ale neovlivňuje to samotné recenze.

Věřím, že si díky naší publicistické práci dobře a nezávisle vyberete.
23. 10. 2019 22:28
Re: Truecam A7
Tady v testu https://autotrip.cz/kamery-do-auta/ se umístila na 4. místě, ale je pravda, že konkrétně na tuhle kameru slyším nejvíce rozlišných názorů. Někomu prostě sedne, jinému ne. Každopádně parametrema a funkcema kamerka neurazí, takže to spíše bude na subjektivním pocitu každého uživatele ;-\
23. 10. 2019 08:23
Kamera do auta
Ano kupoval jsem auto kameru z eshopu 1obchod .com i s nočním viděním, a musím říct, že jsem opravdu spokojený, kamera skvěle zabírá celou silnici a to i v noci.
20. 10. 2019 17:53
Kamera do auta
Vy máte prosím přímo zkušenosti s nějakou takovou kamerou? která by měla i noční vidění? dokážete mi doporučit konkrétní kameru?