Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

WhatCar vybíral automobil roku. Kdo vyhrál? (1. část)

Libor Zezulka
Diskuze (78)
Britský časopis WhatCar vybíral automobil roku 2005. Prestižní cenu získal typický britský zástupce, skvěle si vedla i nová Škoda Octavia.

"Byl to velmi rušný rok, a tak vybrat ze všech loňských novinek sedmnáct vítězů nebylo vůbec jednoduché," píše se na začátku zprávy vydané u příležitosti vyhlášení výsledků Car of the Year 2005 britského magazínu WhatCar. V dalších odstavcích zjišťujeme, že Ford Focus nevytřel všem zrak, což ovšem neznamená, že to není skvělé auto, ale pouze dokazuje technickou vyspělost konkurence. WhatCar

rovněž zjistil, že spousta kvalitních vozů není natolik dobrá, aby zvítězila ve své kategorii, i když

si vítězství částečně zaslouží. Jak to všechno dopadlo?

Malé vozy

Vítěz: Seat Ibiza 1.2 SX 5DV

Ibiza si vysloužila vavříny příznivou cenou, dobrou výbavou, kvalitním zpracováním, dobrými jízdními vlastnostmi, mírou bezpečnosti a nízkou spotřebou.

Další doporučené vozy: Honda Jazz 1.2 i-DSi S, Kia Picanto 1.1 LX, Renault Modus 1.2 Expression

Nižší střední třída

V nejlépe obsazené třídě se rozpoutal obrovský boj. O titul se přetahovalo několik modelů v čele s novou astrou, focusem, C4, octávií a dalšími. Tato hvězdná společnost ukazuje, jak dobrý musí vítěz být, aby všechny soky porazil. Tradiční odpůrci škodovek zřejmě názor nezmění, ale WhatCar má ve výběru jasno: Vítězem je nová Škoda Octavia 1.6 FSI.

Vítěz: Škoda Ostavia 1.6 FSI

Octavia vybojovala první příčku za příznivou cenu, prostorný a kvalitní interiér, dobrý benzínový motor s příjemnou spotřebou, výbavu a jízdní vlastnosti.

Další doporučené vozy: Ford Focus 1.6 Ti-VCT LX 5dr, Opel Astra 1.6 Club, VW Golf 1.6 FSi S 5dr

Střední třída

Vítěz: Toyota Avensis 2.0 D-4D T2 5dr

Toyota zopakovala umístění z minulého roku a stala se nejlepším rodinným automobilem. WhatCar chválí úsporný a dostatečně výkonný motor, příjemný interiér, bohatou výbavou a výborné výsledky v crash testu.

Další doporučené vozy: Honda Accord 2.2 i-CTDi Sport, Mazda 6 1.8 S 5dr, Opel Vectra 1.8 Club 4dr

Kompaktní limuzíny

Vítěz: Mercedes C180K Classic SE

I základní motor třídě C stačí, aby porazila konkurenci. Po faceliftu ještě zkrásněla, a přestože se spoléhá na základní benzínovou osmnáctistovku, chová se na cestě velmi obratně. A to nehovoříme o nové šestistupňové manuální převodovce a příznivých provozních nákladech. Podle WhatCaru výborné auto za výbornou cenu.

Další doporučené vozy: Audi A4 2.0 TDi SE, Jaguar X-type 2.0D S

Limuzíny (Vyšší střední třída)

Vítěz: BMW 525d SE auto

Konkurence sice dělá, co může, ale proti BMW 5 nic nezmůže. Po loňském triumfu pětkový bavorák znovu oslnil jízdními vlastnostmi, silným motorem, komfortem a prostorem a zůstává králem vyšší střední třídy. Nestojí sice málo, ale za ty peníze podle WhatCaru stojí.

Další doporučené vozy: Audi A6 3.0 V6 TDi Quattro SE, Jaguar S-type 2.7D V6 SE, Mercedes E270 CDi Classic auto

Luxusní vozy

Vítěz: Jaguar XJ6 3.0 V6

Ani v třídě luxusního vozů se nekonalo žádné překvapení. V zaslíbeném segmentu vyhrála už podruhé vlajková loď Jaguaru. Svoji pozici si zasloužila moderním pojetím anglické klasiky, jízdními výkony a náležitě luxusním interiérem.

Další doporučené vozy: Audi A8 3.0 TDi Quattro, Mercedes S320 CDi

V druhé části článku, kterou zveřejníme zítra, naleznete výsledky v kategoriích MPV, kombi, hot hatch, kabriolety, roadstery, kupé, sportovní vozy, 4x4 a celkový výsledek.

Diskuse: Souhlasíte s výběrem magazínu WhatCar? Který automobil si podle vás zaslouží ocenění a proč?

Libor Zezulka
Diskuze (78)