Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Widowmaker 7: Tahle rekordní motorka má osmiválec z Chevroletu!

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Jedinečný a zároveň šílený jednostopý stroj s osmiválcem značky Chevrolet, který má zápis v Guinessově knize rekordů díky své rychlosti, zařadila do své aukce společnost Bonhams.

The Las Vegas Motorcycle Auction pořádaná 26. ledna má ve svém katalogu desítky nádherných klasiků i poměrně moderních strojů, ale jeden nad všemi vyčnívá svou minulostí i rychlostí.

Tímto výjimečným exemplářem je jednostopý dragster Widowmaker 7 z roku 1971, který je údajně poslední osmiválcovou motorkou, kterou postavil Elon Jack “E.J.” Potter, přezdívaný Michigan Madman.

Tento muž s konstrukcí rychlostních motorek začal již ve svých šestnácti letech v roce 1957. Tehdy postavil svůj první stroj, k jehož pohonu použil osmiválcový small block Chevrolet o objemu 4,6 litru, který do rámu uložil napříč. Svou prvotinu pojmenoval Bloody Mary 1 a stejné jméno dál ještě dvojici dalších motorek.

V šedesátých letech při stavbě svého čtvrtého osmiválcového stroje začal Potter používat pojmenování Widowmaker, které použil na čtyřech motorkách, z nichž ta poslední byla sedmá v pořadí a zároveň nejrychlejší, alespoň podle oficiálních měření.

Widowmaker 7 byl dokončen v roce 1971 a jeho srdcem se stal osmiválec Chevrolet o objemu 5,7 l s kovanými písty, hliníkovými hlavami válců Brodix a vstřikováním paliva Hilborn v úpravě Kinsler, který byl naladěn na výkon 368 kW (500 koní). Tato síla pak mířila na zadní kolo prostřednictvím řetězu.

Elon Jack “E.J.” Potter se s tímto strojem zapsal do historie a v roce 1973 byl jeho Widowmaker 7 uveden v Guinessově knize rekordů jako nejrychlejší motocykl, který zvládl sprint na čtvrt míle s pevným startem v čase 8,68 s a cílem prolétl rychlostí 276,8 km/h.

Již v následujícím roce po zápisu rekordního času a rychlosti změnil Widowmaker 7 majitele a jeho stavitel opustil svět motocyklových dragsterů, protože se zaměřil na tractor pulling, což je neméně zábavná disciplína, v níž soutěží traktory v tažení závaží. Stroje startující v nejvyšších třídách ovšem traktory připomínají jen vzdáleně.

Widowmaker 7 ovšem v roce 1974 získal Randy Newell, který jej vlastnil až do roku 1979, kdy se jeho dalším majitelem stal Gary Werner. Ten jej v devadesátých letech zrenovoval, ale dospěl k závěru, že jízda na něm je příliš nebezpečná a zapůjčil jej jako exponát do muzea Dona Carlitse na Floridě.

Samotný Potter se na svém vlastním díle naposledy projel údajně v roce 1999, kdy s ním dosáhl času 10,362 sekund a rychlosti 234,9 km/h. Tehdy mu bylo 58 let a zbývalo mu ještě třináct let života, než podlehl Alzheimerově chorobě.

Gary Werner si namísto slavného rekordního stroje postavil vlastní osmiválcový dragbike pojmenovaný Freedom, ale při jeho testování před závodním nasazením, jehož se účastnil i Potter, se bohužel zabil.

Widowmaker 7 zůstal po nehodě svého majitele vystaven v muzeu na Floridě, ale v roce 2007 jej manželka tragicky zesnulého Gary Wernera prodala a v následujících deseti letech došlo ještě na několik změn majitelů.

Ta prozatím poslední se odehrává právě nyní, když je tento slavný dragbike součástí The Las Vegas Motorcycle Auction společnosti Bonhams, v níž má být vydražen za 65.000 až 85.000 amerických dolarů (zhruba 1,6 až 2,1 mil. Kč).

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Avatar - maxi!
27. 1. 2017 14:44
pekny stroj, ale -
iba jeden stroj si zasluzil v praxi ten nazov!
GT2
:-!
27. 1. 2017 14:15
Boss Hoss
Zde se sluší zmínit, že dlouhá léta firma Boss Hoss sériově vyrábí komerční cestovní motocykly a dnes i triky s V8 motory. Nevím přesně s jakou značkou motorů dnes a hledat se mi to nechce, ale před lety to byly motory z Corvetty, takže také Chevrolet, ale podélně.