Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Začínající profesionální řidiče čeká dlouhé školení

Dan Vořechovský
Diskuze (1)
Podle novely zákona o autoškolách budou muset noví řidiči nákladních vozidel a autobusů projít školením, které je možná přijde až na 60 tisíc korun.

Ve středu 4.4. 2007 schválila vláda novelu zákona o autoškolách, jejíž součástí jsou i změny týkající se začínajících řidičů nákladních automobilů a autobusů. Pokud bude zákon schválen i parlamentem ČR, budou muset tito řidiči absolvovat školení o délce 280 hodin. Toto povinné školení musela vláda do novely vložit na základě platné evropské legislativy.

Zákon by měl v případě schválení začít platit od začátku příštího roku. Řidiči, kteří již řidičský průkaz skupin C a D mají a jako řidiči se již živí, povinné školení absolvovat nemusejí. Dopravcům se článek o povinném školení líbí, neboť v něm vidí další zvýšení kvalifikace řidičů. Méně se jim líbí fakt, že by náklady na školení měli nést samotní začínající řidiči. Cena školení by se měla pohybovat mezi 50 až 60 tisíci korunami. Sdružení dopravců Česmad Bohemia již uvedlo, že to bude znamenat další překážku při získávání nových řidičů. Podle sdružení již nyní chybí přibližně 20 tisíc profesionálních řidičů.

Podle samotných dopravců by se měly do školení započítávat i některé předměty na učilištích, odkud přichází největší počet řidičů. Tomu se ministerstvo dopravy příliš nebrání a navrhuje, aby část nákladů na školení uhradily úřady práce.

Dosavadní článek o povinném školení, podle něhož museli řidiči z povolání každý rok absolvovat školení v délce 16 hodin, v zákoně zůstal, ale v modifikované podobě. Nově budou muset řidiči projít sedmi hodinami školení, které navíc nebude zakončeno zkouškou.

Dan Vořechovský
Diskuze (1)