Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Změny zdanění pocítí i motoristé. Jak?

David Bureš
Diskuze (4)
Prezident Václav Klaus stihl na konci loňského roku podepsat daňový balíček zvyšující od Nového roku daň z přidané hodnoty. Vyšší daně ovlivní i motoristy.

Schválený daňový balíček znamená, že daň z přidané hodnoty vzrostla od 1. ledna 2013 na 21 procent, její snížená sazba pak na 15 procent. V roce 2016 by podle současných plánů vlády mělo dojít k sjednocení obou sazeb na 17,5 procenta.

Zvýšení sazby daně by mělo teoreticky znamenat mírné zdražení automobilů nebo pohonných hmot. Ke zvýšení cen ale dojít nakonec nemusí, popřípadě bude postupné.

Automobilky se nyní předhánějí v různých slevových akcích, aby do showroomů nalákaly zákazníky, zvýšení cen v reakci na vyšší daň by se tak mohlo zdát překvapivé.

Jedna z automobilek ale na zvýšení DPH už úpravou ceníků zareagovala. Tímto výrobcem je domácí Škoda Auto, která zvýšila ceny všech verzí modelů Citigo, Rapid a Superb, u ostatních modelů podražily jen vybrané varianty.

Musíme však počkat na další dny a týdny, zda Škoda zafunguje jako cenotvůrce a své automobily zdraží i ostatní značky, nebo zda zvýšení cen mladoboleslavských modelů nechá ostatní automobilky chladnými a jejich ceníky zůstanou stejné i za cenu menších marží.

To ceny pohonných hmot budou růst zcela jistě postupně, vždyť benzinové stanice mění ceny benzinu a nafty prakticky každý týden, a to především v závislosti na ceně ropy na rotterdamské burze a kurzu koruny k dolaru. Ceny ovlivňuje samozřejmě i zájem spotřebitelů.

Výsledná cena pohonných hmot se skládá ze tří částí – ze spotřební daně (u litru benzinu 12,84 koruny a u litru nafty 10,95 Kč), z DPH (nyní 21 %) a části zahrnující náklady na těžbu a zpracování ropy, dovoz pohonných hmot a marže distribučních společností a prodejce. To ukazuje, že mírné zvýšení DPH by cenu pohonných hmot nemělo tolik ovlivnit.

Změny zdanění ale výrazně pocítí zemědělci. Dotace na pohonné hmoty používané pro zemědělskou výrobu totiž už nebudou tak vysoké. Od 1. ledna došlo ke snížení vratky části spotřební daně z takzvané zelené nafty z 60 % na 40 % (u běžné nafty) a z 85 % na 57 % (u bionafty). Od roku 2014 pak bude daňové zvýhodnění pohonných hmot pro zemědělce zrušeno.

David Bureš
Diskuze (4)
3. 1. 2013 19:48
Re: ŠKODA
Ale Rapid výrazně zlevnili, na 272 900 KČ :-)
Avatar - ManInBlack
3. 1. 2013 17:06
Re: Změny zdanění pocítí i motoristé. Jak?
...a hlavně bagety!
3. 1. 2013 12:23
Změny zdanění pocítí i motoristé. Jak?
Zdraží se žvýkačky na benzínových pumpách.
Avatar - mango
3. 1. 2013 10:59
ŠKODA
"Jedna z automobilek ale na zvýšení DPH už úpravou ceníků zareagovala. Tímto výrobcem je domácí Škoda Auto, která zvýšila ceny všech verzí modelů Citigo, Rapid a Superb, u ostatních modelů podražily jen vybrané varianty."

Proč ne, když jsou lidi tak hloupý a stejně si to koupí i za nekřesťanskou cenu...BRAVO škoda :no: