Blíží se sezóna zimních pneumatik

Prezentace klienta
Diskuze (0)
Příchod prvních mrazů hlásí každoroční přezouvání zimních pneumatik. Letos však bude v něčem výjimečný, od listopadu platí pro výrobce povinné značení pneumatik. Při výběru nových zimních pneumatik se rozhodně vyplatí zabývat se jejich vlastnostmi.

Se správnými pneumatikami lze totiž ušetřit palivo a peníze.

Nižší cena neznamená větší úsporu

Výrobci pneumatik musí od listopadu zavést značení pneumatik podle efektivity, které funguje na stejném principu jako energetické štítky u domácích spotřebičů. V praxi to znamená zařazování pneumatik do tříd od nejefektivnější kategorie A až po nejhorší kategorii G. Zákazníci díky tomu na první pohled uvidí, které pneumatiky spotřebují nejméně paliva, mají nejnižší hlučnost a zároveň nejlepší přilnavost na mokré vozovce. Pneumatiky se svou kvalitou, která ovlivňuje jejich provozní vlastnosti, dramaticky liší. Levné pneumatiky stojí sice méně peněz, často však poskytují výrazně horší výkony z hlediska bezpečnosti a hospodárnosti. Jedním z důležitých faktorů ovlivňujících výkon pneumatiky je kaučuková směs používaná pro běhouny. Aby mohli spotřebitelé snadněji identifikovat bezpečnější, hospodárné pneumatiky, bude Evropská unie od listopadu 2012 vyžadovat označování všech pneumatik pro motorová vozidla informačním štítkem uvádějícím úroveň kvality a výkonu.

Vypočtěte si váš potenciál pro úspory

Pokud uvažujete nad koupí nových zimních pneumatik, vypočtěte si přesně, kolik peněz ušetříte při volbě kvalitnějších modelů. LANXESS – vynálezce a největší výrobce vysokovýkonného syntetického kaučuku na světě – vyvinul kalkulátor úspory paliva s certifikátem TÜV ve spolupráci s odborníky z Technické univerzity v Mnichově. Tato užitečná aplikace Vám rychle a snadno ukáže, kolik můžete se „zelenými pneumatikami“ ušetřit – na Vašem chytrém telefonu, tabletu nebo internetu. Aplikace je k dispozici zdarma v několika jazycích. Potřebujete Příklad? Pokud palivo stojí 39,60 CZK/l, vůz ujede za rok 15 000 kilometrů a spotřebuje sedm litrů na 100 kilometrů, pak může používání pneumatik kategorie B místo pneumatik kategorie F ušetřit na nákladech na palivo 3 350 korun za rok. Vyšší cena „zelené pneumatiky“ o 1 250 Kč se tak vrátí za necelé dva roky. A ze „zelených pneumatik“ má prospěch také životní prostředí. Pokud by na nich jezdila všechna motorová vozidla, mohlo by se každý rok ušetřit až 20 milionů litrů paliva a 50 milionů tun emisí CO2.

Mobilní verzi aplikace Save fuel můžete stáhnout přes App Store. Internetovou verzi najdete na app.zelenepneu.cz.

Více informací o problematice zelených pneumatik naleznete na internetové stránce www.zelenepneu.cz

Prezentace klienta
Diskuze (0)
Autorizovaný prodej Servis osobních aut Autobazary Pneuservisy Náhradní díly