Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ekonomika

Zpět na článek

Stát vybral na dani z PHM méně, než čekal

41 komentářů

kuko
Tak hoši jsou překvapeni ano? No jo, když jim to říkají skuteční odbornící a ne straničtí "e😜erti" tak tomu nevěří, bohužel čísla se okecat nedají....

A nejvíc mě dostalo - vláda připustila, že je to kvůli vysokému daňovém zatížení, ale stejně neustoupí a dál to tak ponechá (možná i zvedne). k....tizmus v praxi....
CHerokee
Tady mají socani vyjímečně pravdu. Stát motoristy krvavě obírá na palivech. 😢
kuko
socani si jenom přihřívají polívčičku. z opozičních lavic se lehce kydá, ale kdyby si vyměnili strany, rychle by na tyhle "rozumné" argumenty zapoměli >😒]
Hammunasakra
😄
PS: Nicméně já také "důsledně" tankuji PŘED hranicemi (česka) - i když spíš než kvůli ceně tak kvůli KVALITĚ 😉
_MT_
Mají, ale nechápu, proč chtějí ještě víc rozevřít nůžky mezi benzínem a naftou.
Vencator
Tady je videt, jak jsou ty e😜erti uzasne vzdelani. Lafferova krivka se uci uz na stredni skole....
npc
😄 to se snad nemuselo ani po nejakem potentatovi jmenovat, tohle musi byt jasne selskym rozumem i predskolnimu diteti 😉

Ale jedna vec je pravda. Pokud by ted spotr. dan snizili, tak si cerpadlari zvysi marzi. To by se mohlo tez nejak pojmenovat, treba Zakon zpetneho cenoveho ventilu ... cena nafty na stojanech bud setrvava, anebo stoupa :-!
autista
Lafferova křivka není nikomu známá, proto je tak krásná a úžasná. Můžeme se jen domnívat, i když se taky kloním k názoru, že méně daní, více peněz. Už jsou pryč doby, kdy člověk jezdil po krajině se jen kochat a bylo mu jedno kolik stojí benzín. V Anglii mi lidi říkali, jak se máme, že máme o 4 až 6 Kč levnější benzín na litr, ale už vůbec nepochopili, že jaksi jejich platy a naše nejsou totéž, stejně jako životní náklady. Když se sníží daň, tak se sníží i ceny, i když ne skokově, tak marže půjdou dolů, teď benzínky nemůžou s maržemi nic dělat, nechtějí přece vydělávát méně? ono totiž jejich snížení cen nepřinese stejný zisk, jako snížení daně. ;-\
_MT_
Slušná střední škola tě něco takového naučí.
_MT_
Vidíš a ještě před 100 lety byl problém politiky přesvědčit o tom, že více než 70% daň z příjmu neznamená nutně vysoké výnosy. Někteří tomu zřejmě nevěří dodnes.
Slavek-TDM
Takze jen na spotrebni dani z PHM vybrano pres 80mld. Plus DPH z PHM dalsich cca 50mld, pocitam spravne? Hnus velebnosti, vic jak 10% prijmu eraru :no:
A jinak, veprove uvahy o zvetseni rozpeti ceny mezi benzinem a naftou zdanenim jiste zvednou spotrebu benzinu. Naopak, toto povede k dalsimu poklesu :no: Auta v mym vlastnictvi pojedou jen na LPG nebo na E85 - jen a pouze kvuli tomu, ze do statni kasy zaplatim mensi dil. Cim mene bude k prerozdeleni, tim mene se toho ukradne.
Adamantium
Souhlasím, čím méně mi stát ukradne, tím méně se toho rozkrade.. Doufám, že tento trend poklesu výběru daní bude pokračovat.. :yes:
stanislaff
Ja tankuji vylozene v Polsku. Sice mam do nejblizsi benzinky 45 km (37 km pri dojizdeni z prace), a na litru usetrim pouze cca 4 Kc, takze usetrim na 60 litrech pouhych 100-120 Kc, stejne mam radost, ze stat z tech 60 litru nedostane mych 38 x 0,55 x 60 = 1250 Kc.

UP😱Kdyby cena sla dolu o 3 koruny nikam bych pro benzin nejezdil.
IPace
ale stat z tvich penez dil dostane, jen to neni ten stat ve kterem zijes 😉 prispivas tim Polakum
stanislaff
Rad prispeju efektivnejsi ekonomice.
earl
Jen hlupák může mít dobrý pocit z toho, že okrádá své krajany.
_MT_
Proč? Je to určitá forma protestu. Jak jinak chceš protestovat proti vysokým cenám/ daním než nižší spotřebou? Že tím přispěješ sousednímu státu do rozpočtu, protože se bez dané věci neobejdeš, je vedlejší efekt.
stanislaff
Jo, je to takova forma protestu.

Kdyz bylo maslo za 40 Kc, taky jsem nekupoval, pak ty ceny sly dolu.
stanislaff
Reknete to Kalouskovi.
stanislaff
Jen hlupak muze mit dobry pocit z toho, ze ho okrada stat.
:-!
IPace
krajany nicim neokrada, kde jsi na takovou blbost s okradanim krajanu prisel?
Adamantium
Jen hlupák se nechá okrádat a ještě má přitom z toho dobrý pocit..
Byli sme na montáži ve slovinsku a všude stejná cena - nízká. Ganrantuje jí stát. Klucí jsou v Unii, takže tas tím asi nemá problém: proč to nejde u nás? Reguluje se elektřina, plyn...proč ne nafta? :-!
Wolfsteen
Každý se zdravým rozumem si dokáže představit o kolik miliard přichází státní kasa, když kamiony s tisícilitrovými nádržemi kupují naftu na kopečkama a tady neutratí ani halíř. Nehledě na to, že když bude cena nižší tak i ostatní budou více kupovat PH. Kdy už to to h.vado Kalouskovo pochopí!!! :no:
Dylan McKay
:yes:
Dixik2
Romza
Kalousek by musel uznat, že se zmýlil. A to se asi nikdy nestane. >😒]
Tomos
Zdravý rozum úplně nestačí, chce to taky trochu propočítat. Každá mince má dvě strany. Dejme tomu, že by o 2,5 kč klesla spotřební daň, jste si opravdu jistý, že by i na pumpách šla cena dolů o 2,5? Já být pumpařem tak to neudělám, zvýším si marže a raději budu dále prodávat méně nafty s větší marží pro mě, než více nafty (tj. více práce pro mě) s menší marží.
Nebo jiná synergie vážně chcete, aby díky „levné naftě“ jsme se stali ještě více tranzitní při našem stavu dálnic a silnic? Já osobně raději oželím vyšší daň než další tranzitní kamiony, kteří při cestě preferují Polsko, nebo Rakousko.
Na druhou stranu chápu, že vnitrostátní nákladní doprava realizovaná za cizí naftu je blbě.
_MT_
To není tak jednoduché. Když prodáš víc nafty, můžeš dostat lepší ceny od dodavatele (předpokládám, že to u pohonných hmot funguje stejně jako prakticky všude jinde), čímž ti stoupnou marže. Optimální výnos je hledání rovnováhy.

Snižování daní je pro stát vždy risk. Musí se spolehnout na trh, že si cenu dotlačí dolu sám, protože se najdou pumpy, které si marži nezvednou, nebo jen marginálně, méně než ostatní. Pokud trh funguje, tak cena klesne.

Jinak kamiony projedou ČR bez tankování jak nic. Kvůli tomu nás objíždět nemusí, jen natankují jinde. Zkus se někdy podívat, jaký mají dojezd.
Tomos
Pokud trh funguje, tak cena klesne… 😄 Určitě máš pravdu, především v oblasti PHM to platí.

Kam až dojede kamión se nebojím, právě proto, že kvůli levné naftě by mohl někde odbočit doprava místo doleva a vybrat si ČR jako svojí tranzitní zemi i když jinak by jel třeba jinudy, tak to bylo myšleno, právě pro ty jejich kubíkové nádrže.
kuko
pochybuji, že by kamiony ve velkém měnili své trasy jen kvůli tomu, aby mohli natankovat v ČR. tam je spousta faktorů - čas, mýto, palivo, dálniční síť. Teď je všude kolem nafta levnější, stačilo by se dostat na tu samou úroveň a pak by nebyly motiováni brát mimo ČR za každou cenu.

a cena by klesla určitě - konkurence je obrovská, stačí že někdo i teď obětuje část své marže, dá o korunu levnější PHM a má tam fronty. Výjimkou je samozřejmě D1, kde mají všechny pumpy všech značek vždy stejnou cenu - asi náhoda >😒]
rohYpnol
Přesně tak. Republiku přejedeš na 1 natankování v čemkoliv kromě elektromobilů >😒] Rozhodující může být jen čas (vzhledem ke stavu průjezdnosti dálnic) a cena mýta.
pandan
Samo, že to hned o 2,5 dolů nepůjde. Ano bude to další propad příjmů z daně z PHM. Krátkodobě se zvýší zisky pumpařů, kteří odvedou více na daních z příjmů, a je na státu, aby je vybral.
I po slevě se hned nevrátí všichni tankující v zahraničí. Mnozí už se stačili napojit na různé věrnostní akce zahraničních prodejců.
To bude taky při větších maržích prostor pro zdejší prodejce - mohou nabízet výhodnější zákaznické akce.
Za počáteční blbý nápad prostě zaplatíme a už to nenapravíme. Snad po pokusném chemikovi přijde skutečný ekonom a bude mít pádný argument pro e😜erimentátory, proč daně nezvyšovat nad sousední země.
IPace
problem je v tom, ze pravdu i nepravdu maji +- vsichni

snizeni spotrebni dane opravdu nemusi znamenat ze se snizi cena paliv, ostatne staci se podivat na ceny paliv na mapkach cele CR, rozdily klidne i 4-5 korun na uplne stejnem palivu, jen s tim ze jsou dane benzinky treba 100km odsebe, ta levnejsi benzinka se vzhledem ktery znaji spise na vesnicich a ta drazsi benzinka moderni a zarizena i pro pristani mimozemstanu, kuprikladu na D1 nema snad zadna pumpa duvod aby zlevnovala, fronty maj at litr stoji 30 nebo 38 kacek

a do mlejnku prispiva i sam ridic, jsou levnejsi paliva a nezatizena spotrebni dani v takove mire jako nafta a benzin, takze na vyber mame a napriklad nektere firmy to jiz zacinaji chapat, ze nafta pro sluzebaky nemusi bejt nejlepsi a nejlevnejsi 😄
matii
Pravdu díš, v Polsku snížili spotřební daň v přepočtu o 2Koruny a počáteční efekt byl ten, že benzín stál stejně, ale pumpaři měli vyšší marže. Avšak konkurence je donutila nakonec zlevnit. Čili snížit spotřební daň ano, ale ruku v ruce s důslednou kontrolou kartelových dohod s tvrdými tresty, což u nás zatím nehrozí. Koukněte na Lucembursko, kde jsou daně nižší dlouhodobě. Pohybuji se trochu okolo nákladní dopravy a vím, že tam jezdí tankovat půlka přilehlé Evropy.

Jinak už týden u nás stojí u Shellky Fuelsave 34,90Kč a nafta 33,90Kč. Na to, že začíná motoristická sezóna je to po těch pálkách celkem příjemné. 😄
www.skodaoctavia.cz
když se chemik sere do ekonomie. :no:
Dixik2
rohYpnol
Nejdůležitější je i po zjištění, že selksý rozum se nemýlil, přesto pokračovat v nesmyslné politice stůj co stůj 8-s
Těžko si stěžovat, lidu vládnou ti, koho si zvolili. Já mám v tomhle čistý štít... Že ministr čehokoliv ze sTOP 09 umí jen škrtat bez jakéhokoliv rozmyslu, už ví snad každý. Takže za mě jen doufám, že mu to voliči nezapomenou řádně seškrtat při volbách.
Nicméně právě cena PHM je hezký příklad toho, jak se v tomhle banánistánu šetří a zlepšuje výběr daní.
Kolem sebe vidím tak nehorázné plýtvání veřejnými financemi a naprostou neefektivitu, až se mi z toho dělá zle. Horší je ale to, že nikdo neměl, nemá a evidentně i nebude mít snahu tohle řešit.
Byrokracii nezmenším tím, že propustím 10 procent úředníků a zbylým jestě přidám práci, výběr daní nezlepším tím, že budu stále zvedat sazby, centrálními nákupy neušetřím nic, pouze se bude rozkrádat ve velkém za bílého dne...
Stále se tu zaklíná, jak stát nemá peníze. Já kolem sebe ale vidím, že stát má mraky peněz, hlavně na naprosté, ale opravdu NAPROSTÉ zhovadilosti.

Řešení je "lehké" a praktikuje ho značné množství mladých vzdělaných lidí - "emigrace" 😒 :-!
admin badge
Ondřej Šámal
Dovolím si tě opravit, emigrovat z ČR je dnes prakticky nemožné 😉 Ale odejít můžeš, to je jasné. Zrovna jeden můj kamarád včera dostal místo v Londýně v jedné z největších britských bank a rozhodně neplánuje, že se v blízké budoucnosti vrátí do ČR. Já jen čekám, až dodělám školu, získám nějaké ty zkušenosti a taky vyrazím do světa, už mě to tu začíná docela dost štvát (a jako realista nevidím situaci v budoucnu nějak růžověji).
rohYpnol
proto jsem psal "emigrovat" do uvozovek 😉
Právě ten odliv vzdělaných lidí mi přijde strašný a jen podtrhuje situaci u nás. Jako realista to vidím úplně stejně jako ty, jen s tím rozdílem, že zatím zůstávám (s vědomím, že jinde bych měl násobně vyšší životní úroveň).
Co ale chtít od země, která je směsicí koupených titulů, právníků plzeňského typu, od montovny automobilového průmyslu, od země, kde každý druhý je ekonom nebo právník, co všemu rozumí.
Od země, kde rozpočet sestavuje chemik, v poslanecké sněmovně jsou lidé kteří zvládli akorát tak gymnázium atp. A tohle nám "vládne". Tak se není čemu divit, že to takhle dopadá...
autista
Jo, bohužel lidi, co něco umí, nemají možnost to dělat a dělají práci, kterou musí. A lidi, co nic neumí, dělají to, na co nestačí a nemají kvalifikace. To je běžná situace. Je to taková masáž morálního kreditu, pocitu vlastní náležitosti ke společnosti, a společenská odpovědnost představitelů země je jen co nejrychleji a v tichosti co nejvíce nakrást. A ještě se tvářit jak malý kluk, když na to někdo přijde, že přeci ty peníze, které byly předem domluvené jako úplatek, "to není pro mě, o tom nic nevím". Bohužel neznám způsob jak z této situace ven a kdo jo, nechť dostane Nobelovu cenu, státní vyznamenání, čestný titul, a doživotní rentu. Jinak do zahraničí se mi taky nechce s vědomím, že bych se tam měl určitě lépe. :-!