Bezpečnost
Iv8
2
že někdo začal investovat do toho nejcenějšího, co máme nebo budeme mít. Volvu za to průkopnictví patří velký dík. Inspirovalo a donutilo k zamyšlení i ostatní výrobce jak automobilů, tak příslušenství. :yes:
když sme u tech deti, nesetkal jste se někdo s informaci, jestli u malych deti do cca 4-5 let veku hrozi tzv.WHIPLASH syndrom při intenzivnim brzdeni když napr. spi?
WHIPLASH syndrom je prudky pohyb hlavy dopředu a pak dozadu (nebo naopak) napr. při narazu zezadu, kdy se zda, ze se cloveku nic nestalo, ale po nejake době, třeba i několika tydnu, zacne mit zdravotni problémy. okoli takového člověka často bere za simulanta a to vcetne lekaru.
Ja nasel jen 1 odkaz, ktery se o WHIPLASH zminoval i v souvislosti s intenzivnim brzdenim.
jaky na to mate názor?
odkaz na odbornou literaturu?
konkretne mi jde o intenzivni brzdeni a vliv na spici deti v sedačkách.
WHIPLASH syndrom je prudky pohyb hlavy dopředu a pak dozadu (nebo naopak) napr. při narazu zezadu, kdy se zda, ze se cloveku nic nestalo, ale po nejake době, třeba i několika tydnu, zacne mit zdravotni problémy. okoli takového člověka často bere za simulanta a to vcetne lekaru.
Ja nasel jen 1 odkaz, ktery se o WHIPLASH zminoval i v souvislosti s intenzivnim brzdenim.
jaky na to mate názor?
odkaz na odbornou literaturu?
konkretne mi jde o intenzivni brzdeni a vliv na spici deti v sedačkách.
O tom slyším poprvé, ale nikdy jsem se s tím u malého bratránka nesetkal. Většinou je to dítě tak narvané v oblečení a sedačce......
Whiplash vyžaduje vysoké energie kdy musí být přítomná jak akcelerační tak decelerační složka, jen prudké brždění nestačí. Výskyt whiplash u dětí obecně stoupá, jsou různé názory na příčiny, protože u dospělých tomu tak není. U kojenců a batolat bych se tolik nebál - mají relativně kratší krky, a tak by se měla hlava brzy zarazit bradou o prsa (můj názor, teď nemám žádnou statistiku po ruce), starší děti a ženy mají obecně vyšší riziko kvůli slabšímu krčnímu svalstvu. Obecné doporučení je nechat se vyšetřit hned po nehodě, včetně RTG krční páteře - ten pak slouží jako srovnání pro další vyšetření pro případ, že se objeví potíže jako závratě, pískání v uchu (tinitus), bolesti krku, paží a pod. Typicky po několika týdnech až měsících.
Co to je za blábol? Proti směru jízdy sedí dítě do cca 10 měsíců, následně je již dětská sedačka orientovaná po směru jízdy...
Co to je za blábol? Proti směru jízdy sedí dítě do cca 10 měsíců, následně je již dětská sedačka orientovaná po směru jízdy...
To není blábol, obecně se doporučuje, aby dítě sedělo v sedačce proti směru jízdy do 3 až 4 let věku. Je to mnohem bezpečnější pozice. I u nás se dají sehnat takové autosedačky, stačí mít trochu rozhled...