Technika
Kroutící moment má plochou křivku a pak rychle spadne, takže max výkon je přesně na konci této momentové křivky. V praxi se to bude projevovat tak, že motor táhne v jakýchkoliv otáčkách naplno.
Tady v tom mají chybu. U toho silnějšího motoru by to vycházelo při 450 Nm/3400 ot. na 160 kW. Zřejmě jsou správně otáčky 1600-2400
Pokud zanedbáme drobnosti, tak vyšší účinnost podmiňuje vyšší kompresní poměr. Co převratého chtějí kluci šikmoocí dosáhnout s kompresním poměrem jen 15,6:1 mi není jasné. K přelomovému 1.9 TDI s kompresním poměrem 20:1 je stále ještě daleko. :no: Pamatujete na jeho reálnou spotřebu ve srovnání s dnešními nízkokompresními diesely?
Samozřejmě nechci srovnávat tenhle motor s 1.2 TSI 8V - tak konstrukčně a materiálově zanedbaný rozvodový řetěz se už historicky nebude opakovat, to je jisté >😁
Pripadne SAAB 2.0 Turbo a 2.8 Turbo benziny, tiez automobilka presnula svojim preciznym pristupom k navrhovaniu aut.
Nasledna vymena (ak sa odohra mimo zaruky) finacne niekolko nasobne prevysi remen, z tohto pohladu by som pri novych, neoverenych motoroch asi vahal a pockal az ich par bude v praxi s relevantnymi kilometrami.
Ja muzu rici, ze jsem byl nadsen, ze mam v aute retez 😉
Čo mi však nesedí, tak sú otáčky maxima krútiaceho momentu, ktoré sú identické s otáčkami pre max. výkon.