Novinky
Zpět na článek
Seriál: Evropské Automobily roku. Citroën CX (1975): Poslední opravdový Citroën!
12 komentářů
rrren9
5
nebo stárnu. Když jsem v tomto voze seděl prvně jako kluk, tak mi CXka připadala jak ufo. Pamatuju si na krásné digitální mechanické přístroje a fotely v interiéru. A potom ta plavba na hydropneumatických tlumicích jednotkách a to jsem už znal GS. Krásné auto.
Přejít do diskuze
Uživatel_5340709
projel galerii. CX snad zná každej, ale zaujaly mě dvě věci. V první řadě jsem si uvědomil, že ač to auto má 40 let, má i na dnešní dobu celkem moderní a svěží tvar karoserie. No a za druhé u posledních CX při pohledu na přístrojovku mě zaujala až neskutečná podobnost s posledním MB-C. Samozřejmě chybí střední tunel a citroen má navíc ty svoje "revoluční" hejblátka, ale asi fakt byli tehdy francouzi tak trochu vizionáři. 😉
starý_kluk
Tvarem čelního skla docílil Fransouzi podobnéjo oválu setřené plochy, jako Němci u Mercedesu složitým převodem u čepu ramene stírače. Setřená plocha byla nejen větší, než kruhová, ale bez použití pomocného stírače na straně řidiče umožňovala dobrá výhled řidiči u sloupku A.
Navíc se tvar okna podílel na dobré aerodynamice..
Navíc se tvar okna podílel na dobré aerodynamice..
wakantanka
Zatlacil som slzu pri spomienke na to kde bol Citroen v tej dobe a pri myslienke kam ho Peugeoti dotlacili dnes.
gil54
....není snímek přístrojů druhé série - tak třeba [odkaz] . (No, vlastně je, ale ne v detailu. [odkaz] .)
Možná ještě stojí zmínit klíček na levou ruku.
Možná ještě stojí zmínit klíček na levou ruku.
KANKUNEN
Neuvěřitelně podařené auto. V podstatě i teď by vypadal francouzský prezident, který je dokáže tak tvrdě odsoudit útoky ISIL, v tomto voze důstojněji než v DS5.
Arese
Naprosto úžasný stroj, krásný a zcela originální. Současná C5 mu nesahá ani po ventilky! 😢
Ted
Me nejoblibenejsi auto. nekolikrat jsme v nemve 4 dobrovolne v sede nocovali,protoze se namz tech kreselpokalbe nechtelo...
mel jsemho proste rad, melo dusi
mel jsemho proste rad, melo dusi
Individualita
Více než tolik skloňovaným stylem do hlavy,se mi tento citrón vryl svým pohodlím do pozadí. Nebo spíš naopak 😄