Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Novinky

Zpět na článek

Co se stane, když u vozu s automatem během jízdy vpřed zařadíte zpátečku?

68 komentářů

Anonym
bych to fakt nezkoušel protože si můžete docela nabít tlamičku a převodovka bude 100% na odpis
darkom73
osobní zkušenost u klasického automatu z hydroměničem (opel omega B) : pokud jedete krokem a dáte R,automat zařadí zpátečku,ale cukne to trochu.Pokud pojedete krokem a dáte P,málem jsem políbil čelní sklo,nechci domyslet co by se stalo při vyšší rychlosti .
Anonym
krokem možná nicméně i tak ty lamely a ozubená kolečka atd dostanou na prde*
Zappa
to zaleži na tom,že v ktorom filme!
lebo tam to nie je žiadny problém. 😉
pavlik123
Vyletí vám motor a budete z toho mít auto bez motoru, tedy vlastně Škodovku ... 😄 😄 😄 😄
webpaja
Tak mi připadá, že si tu někdo změnil nick. Potřeba tahat do všeho škodovku je dětinsky hloupá.
Anonym
Souhlas, nicméně vona má nějaká škodovka motor? A Ted nemyslím ten ze zahradního traktůrku >😁 >😁
pavlik123
>😁 Přesně tak
_Karel_
Bariku, která škodovka konkrétně nemůže mít motor minimálně srovnatelný s konkurencí? Rád si počtu v tom dlouhém seznamu.
Mmch, tady mají všichni borci nějaký extra silný zahradní traktůrky. Není těch 230koní na sekání trávy zbytečných?
Anonym
Copak výkon, ale ty objemy.

Hele já mam tratkrůrek co má 500 ccm a kolega dokonce co má 750 ccm.

to už se 1,0 a 1,2 celkem blíží ne >😁 >😁 >😁

Šáde už nená ani V6, takže tak.
_Karel_
Jsme v evropě, ne v jůesej. Je to v evropě specialita Škody? Škoda je na tom pořád v rámci evropy a mainstreamu značně nadstandardně. To je holý fakt.
jam2015
Hobby je na houby a drahý špás. Ale vysvetli niekomu, že načo mu je bohrhammer za 300 € do murovaného domu. 😉
pavlik123
Klid, je to jen sranda 😄
speedfred
idem to vyskúšať,dám vedieť!!
Anonym
dobro došli >😁 >😁
webpaja
Za chvíli vyrážím po 😱 a D1. Dej vědět, kde tě mám nabrat >😁
speedfred
>😁 :yes: ,na D1 to nemám kde skúsiť,tam človek stojí furt aj keď teraz to je čosi lepšie
webpaja
D1 vyjma dnů š***k je teď úplně v pohodě 😉
woody-alien
Na to se snad přijedu i podívat... >😒]
webpaja
Včera to byla sice zajímavá cesta (v ČR bude jezdit tak 10 Cadillaců SRX a jeden včera s otevřenou kapotou na 😱 a poprvé mě včera na dálnici předjela Tesla...bylo to před Prahou, asi blízko k chargeru), ale Speedfred to nějak ošálil a nikde nestál. 😉
Anonym
Těch SRX tu bude víc, zejména té první generace >😁 Jinak už je tu i jedna XT5 >😁
webpaja
Už jsem ti říkal, že můj kamarád ji musel SRX prodat pro neustálé problémy při provozu na E85. Servis Carforyou, který byl zároveň prodejcem si s tím nevěděl rady. Auto spíš stálo než jezdilo.
Anonym
Si říkal že jezdil k Auto Outlet ne, ted zas ke CarforYou Tuklaty? Ti už zkončili co mam info.

Jen namátkou sem mrknul do inzerce a je na prodel 5 ks první generace a 3 ks druhé. A to 100% není všechno co v republice je...
speedfred
ále prosím ťa mal som na prevodovke režim S/M a nechcel som s ňou hrať praktiky Sad👋Maso
webpaja
>😁
Uživatel_5340709
to udělat na manuálu? 😄
holden2
sierra scorpio prevovka MT75. synchrony i na zpatecce
_Teddy_
Synchron samotny tomu nezabrani. Ten je tam od toho, aby zladil otacky vstupneho a vystupneho hriadela prevodovky. A vstup prevodovky je pri preradovani od motora oddeleny otvorenou spojkou...
holden2
umozni ti zaradit a pak se deje to co se deje
speedfred
človeče raz som videl nejaký sovietsky film a tam súdruh na Lade nemohol dobrzdiť tak tam švihol v šmyku 4 kolies za "R" . Auto šlo do predu ale pneu sa pretáčali do zadu a krásne dymili
Zappa
ved o tom som pisal - ze podla filmu je to normálka....
Uživatel_5340709
Šak jo, v Rusku jsi přece dříve řadil 1,2,3,4 i "Rakéta".
(Nebo my pamětníci přece známe film "Rallye Modrý průsmyk", to je taky úchvatná záležitost >😁 >😁 :-! )
vabis
>😁 :yes:
beibej
speedfred dnes 11:04
« Re: Má někdo koule
človeče raz som videl nejaký sovietsky film a tam súdruh na Lade nemohol dobrzdiť tak tam švihol v šmyku 4 kolies za "R" . Auto šlo do predu ale pneu sa pretáčali do zadu a krásne dymili

Hm,... nebyl to žigul, ale policejní pursuit V8 police car. Nebylo to v rusku ale v austrálii. A ten chlápek se jmenoval MadMax. >😒]
maxi!
to taky.... :-!
speedfred
bol to sovietsky film,boli sme na tom povinne v kine
Joab
jednou v Chevroletu HHR (mimochodem strašný auto😊), samozřejmě v levym pruhu na šestiproudový dálnici.. auto trošičku poskočilo a chcíplo. Nastartovat za jízdy pochopitelně nešlo, tak jsem se nějak promrcasil do odstavnýho pruhu, zastavil, řadičku na "p", nastartoval a dobrý.
minn1483
Myslím že už aj na starších automatoch by sa nemalo stať nič, ak sa stane tak smola 😁, na nových je to určite nejak ošetrené. Čo sa týka manuálu môžete to skúsiť ale budete očuť silné chrapčanie ale nezaradíte.
aspik83
Mě se stal vyšší level a za jízdy jsem dokázal dát "P"...
speedfred
A čo na to technika?
Pred včerom sa to podarilo aj mne pri parkovaní a pekne to cuklo autom a mňa hodilo do sedačky.
Anonym
z toho plyne, že nejlepší ovládání automatu je tlačítky jako to maj některé sportáky + Lincolny a nově už i jeden model GMC. Za jízdy na to nešmatáte, tlačítko zmáčknete vždy když auto stojí, neb P i R se řadí zásadně se zabržděnými koly. Omyl vyloučen >😁
speedfred
ja mám už iba tlačítka na voliči automatu,a pri parkovaní som stlačil nechtiac P (bola to ale rýchlosť plazenia)
webpaja
Tlačítky? No to je strašná kravina >😒] Dřív to měly Karosy do města >😁
Anonym
To dřív měla půlka amerik, Čajka M-13 a další auta. Busy to maj samozřejmě všechy, městský - dodnes.
Brin
U BMW nejde za jízdy ani vyřadit na neutrál. Zkoušel jsem kvůli plachtění a smůla.
webpaja
Ničí se tím převodovka, nevyřazovat do neutrálu.
jakubMG
Zvlastni, v eko rezimu BMW 5 s 8ZF vyrazuje pri uvolneni plynu na neutral samo...ze by sebeposkozovani?..:0)
RS
Mně Aisin plachtí jen za studena, jakmile se někde něco ohřeje na provozuschopnou teplotu, tak už jen při rychlosti do 30km/h.
Minule v silných mrazech jsem vyjel na průtah městem a k mému překvapení při cca 80kmh převodovka z kopce vyřadila... nebo minimálně spadly otáčky do volnoběhu.
Anonym
A z kopce taky? Takže ti to motorem nebrzdí? Dobrý, tak už vím proč někteří mění kotouče po 30 tis km zatímco jiní je maj 90 000 km >😁 >😁 >😁 >😁
blackmetal8
Samozřejmě z kopce taky, to je taky smysl toho řazení neutrálu (nebrzdit motorem). Dělá to každý moderní automat včetně obyčejných Fabií. Je to standartní chování převodovky v eko módu. Udivuje mě, že se tomu někdo pořát diví.
Anonym
Já teda ještě nejel automatem co by z kopce nebrzdil motorem....A to sem měl automaty od ZF, Mercedesu, GM i Chrysleru. Samozřejmě neutrál to samo neřadí a řadit ho uměle sám je nesmysl.

Chudák brzdy, ty musí někde v alpách při několikakilometrovém klesání dostat těžce na pr*el >😁
jakubMG
Bariku, v Alpach u ZF8 zaradis D nebo S a brzdis motorem. DSG6 mokra umi plachtit i v D rezimu po ubrani plynu, po tuknuti na brzdu ale zaradi a brzdi motorem.

Vse co je stare neni lepsi nez nove, s vyjimkou syru a vin..:0)
webpaja
"Hlavní důvod je ten, že změna režimu mezi pohybem a stáním - tj. mezi P, R, N a D, je pro převodovku náročnější než běžný chod a jako taková by se měla dělat co nejméně. Měla by také probíhat jen když vozidlo stojí a motor běží na volnoběh, nikdy ne za jízdy. Ono plachtění (coasting) byste si tedy měli nechat jen pro vozy s automaty, které jsou na takové použití stavěné. A to dnes většina zdaleka není."

Jen citace, mám v zásadě tu samou převodovku jen ne v BMW a jednoznačně mi to v manuálu výrobce auta zakazuje.
jakubMG
Zajimave tema, proverim v BMW a dam vedet..:0)
jakubMG
U 8ZF to v pohode jde.
lebopreto
dnes po praci som sa nato pozeral a pri rychlosti nad 10km/h nieje mozne zaradit reverse ani parking.

jo a btw. sice nemam startovace tlacitko ale standartny klucik ale brzdu nemusim stlacat pri startovani
nathan
Nechápu co to musí být za myšlenkový pochod, řadit na automatu za jízdy z D do R. nebo vyhazovat za jízdy do N. Čistá demence :-!
_Karel_
Kdyby ses překonal a zamyslel ses trochu víc, možná by tě napadlo, že z D do R při jízdě můžeš přeřadit nechtíc, třeba ťuknutím do řadičky.
nathan
Nemusím se překonávat, ani zamýšlet. Na AT mám odježděno cca 13 let, HDM i DSG. Nastartuji, zařadím D a víc na řadičku nemám zapotřebí šahat. Kromě manévrů kde je zapotřebí přeřazovat D -> R -> D, no a to jsou situace na parkovišti, nebo podobně, kde se jezdí krokem. Nechtíc, tos myslel jak? Vysvětli, třeba jsem trouba já.
_Karel_
Třeba si na řadičku při jízdě položíš ruku- některá auta s tím přímo počítají a umisťují hned za řadičku touchpead. Nebo saháš na tlačítko na palubovce za řadičkou. Nebo máš řadičku coby páčku pod volantem (MB..), je těžké o ni zavadit? Ťuknout do klacku nechtě mi nepřijde nijak nemožné. Mě se to jednou povedlo. 😉
_MT_
Mechanický volič by měl mít zámek (obdobnou funkci plní i "bludiště") a u elektronického to bude celkem jistě ošetřené (pokyn bude od určité rychlosti ignorovat). Jen tak opřením/ zavaděním by to nemělo jít. Stejně jako by za jízdy neměl jít vypnout motor prostým ťuknutím do tlačítka.
_Karel_
Zavaděním to šlo, ale jak píšeš- elektronický volič nic neudělá. Jen na mě zapípal.
_MT_
Samozřejmě, že jím pohneš, když nemá zámek. Proto to hlídá elektronika. Mluvil jsem o úspěšném přeřazení, to by jít nemělo prostým opřením nebo zavaděním.
Anonym
Na volič automatu během jízdy zásadně nešahám, žádná tlačítka za ním nemam. volči pod volantem měly ameriky a nikoho nenapadlo do toho tukat. Na volič se během jízdy prostě nešmatá.
holden2
a ten knoflik taky zmacknes nechtic?
jakubMG
Spolujezdkyne te chce odmenit za bezpecnou jizdu, vasnive se prehodi pres stredovy tunel a ...:0)))
MajoKE
Síce tam nemám R, ale N sa nedá za jazdy zaradiť, a pri stani a zaradenom D moto stojí, neplazi sa. Dvojspojka váži 9 kg , stojí 900€. Radi jemne, okrem 1 stupňa.

Na i30 nie je nutné pri radení z N do D stlačiť brzdu.
blackmetal8
Jako námět na další chytré nápady potažmo články: Co se stane když při couvání zapnu tempomat ?