Novinky
Othello
2
Nějak jsem nepochopil proč by se světla měla před broušením nejprve clayovat.
Přejít do diskuze
Jeste by se slusilo dodat, ze takovahle skvela "renovace" je jen docasna, protoze je jen otazkou casu nez zacnou svetla znova zloutnout a na dalsi STK muzete renovovat znova.
Zrovna jsem svetla renovoval. Ale permanentne.
1. vyndat svetla nebo je oblepit
2. umyt hadrem s pomoci jaru
3. zbrousit na mokro plochu svetel smirkem s hrubosti 800 - pokud jsou hodne poskrabane, lze zacit na nizsi
4. odmastit a vycistit isopropylem
5. nastrikat sprejovym cirym lakem s UV ochranou - nejlepsi je 2 slozkovy
Cena renovace😒br /> lak: 250 kc
Smirek: 8 kc
Isopropyl: 200 kc za litr
jar, hadr: uz mate doma
Zrovna jsem svetla renovoval. Ale permanentne.
1. vyndat svetla nebo je oblepit
2. umyt hadrem s pomoci jaru
3. zbrousit na mokro plochu svetel smirkem s hrubosti 800 - pokud jsou hodne poskrabane, lze zacit na nizsi
4. odmastit a vycistit isopropylem
5. nastrikat sprejovym cirym lakem s UV ochranou - nejlepsi je 2 slozkovy
Cena renovace😒br /> lak: 250 kc
Smirek: 8 kc
Isopropyl: 200 kc za litr
jar, hadr: uz mate doma
No asi bych spíš zkusil nějakou šetrnější metodu, já jsem při čištění světlometů postupoval dle návodu z https😐/kralmotoru.cz/…outle-svetlomety a musím říct, že mi to přišlo daleko lepší, než co zmiňujete v článku. Přecejen šmirglem bych do světla hned nedrbal.
2006 mám ještě přední světla ze skla - vydrží věčně. Co se týká broušení plastových - šmirgly různých zrnitostí, nakonec rozleštit brusnou pastou, očistit a přelakovat. Hotovo za pár korun.
Je to v podstatě blbost, faktem je že ten postup v článku je houby broušení - to musí začínat někde na 400-600, 2500 se to dokončuje.
Fabie má právě první generaci plastu, jedny z nejčastěji renovovaných světel... Poslední sklo měla octa před fl.
Tiež som čítal, že je vhodný Maston Two 2K.
Ale najprv ho vyskúšam ,,nanečisto" na kuse plexiskla 😄
Ale najprv ho vyskúšam ,,nanečisto" na kuse plexiskla 😄
Zase Pepov detailing v štýle Přemka Podlahu a jeho fínt ,,z núdze cnosť".
P.S. A Pepa z hospody nech sa neožerie a omylom si nevytlčie čelné sklo! 😉
P.S. A Pepa z hospody nech sa neožerie a omylom si nevytlčie čelné sklo! 😉
Hm, hm.
Tak špeciálny ,,clay", alebo plastelína pre deti?!
A aký lubricant? mydlová voda, silikónový olej...?!
A s tou vŕtačkou je to ,,číry" amaterizmus.
Ja používam orbitálnu leštičku na najnižších otáčkach a kotúč s malým priemerom.
A kvôli prehrievaniu to robím počas chladného počasia + v tieni. :yes:
Tak špeciálny ,,clay", alebo plastelína pre deti?!
A aký lubricant? mydlová voda, silikónový olej...?!
A s tou vŕtačkou je to ,,číry" amaterizmus.
Ja používam orbitálnu leštičku na najnižších otáčkach a kotúč s malým priemerom.
A kvôli prehrievaniu to robím počas chladného počasia + v tieni. :yes:
No s tím sprejem nevím teda,my to dělali vždy pistolí, protože sprej dost často nechal buď krupici což u světla není zrovna dobré,nebo při větší vrstvě to bylo potečený někde,tak jsme používali hustší dvojsložkový a dělali jsme přední i zadní občas
No s tím sprejem nevím teda,my to dělali vždy pistolí, protože sprej dost často nechal buď krupici což u světla není zrovna dobré,nebo při větší vrstvě to bylo potečený někde,tak jsme používali hustší dvojsložkový a dělali jsme přední i zadní občas
Francúzov posúdiť neviem, ale koncern je v mainstreame slabota asi horšia ako Toyota a tam to tiež nie nič extra. Jediné auto kde mi svetla nezažltli bola Impreza, tam aj po 9 rokoch vyzerali ako nové. Ale neviem či si udržali kvalitu.
Teoreticky kvůli tomu, že při broušení se trochu nataví mezní vrstva mezi plastem a brusivem a mohlo by se něco "implantovat" do plastu. Reálně při broušení vznikne tolik bordelu a ubírá se materiál, že je to jedno. To je detailing, z myšlenky pořádně umýt auto vhodnými chemikáliemi je velkej kšeft řešící pikačoviny.
Taky mě překvapila ta amatérská rada. Prostě světla ošmikglujte a vyleštěte. Hotovo.
Aha.
Od té doby co jsou světla plastová je na jejich povrchu průhledná vrstva chránící plast před UV. Ale v této "renovaci" se jejímu obnovení jaksi nikdo nevěnuje. Navíc 1500,- ? Kolik stojí světlo na Fabii nebo Sandero?
Lepší a levnější renovace od Pepy z hospody: Vem 2 litrovou čirou PETku, řízni jí kobercákem tak aby jsi ji rozbalil na obdélník. Prostě vršek a spodek pryč. Zbyde ti rourka. Tu pak rozřízneš no. Přiložíš to ke svělu a zase kobercákem to dotvaruješ zhruba na tvar světla. Pak si vezmeš horkovzdušnou pistoli a dáš tomu kusu plastu to správný zakřivení. Plácneš to prostě na to světlo a foukáš. Když nemáš tepovzdušku tak to vem letlampou, ale bacha musíš s ní hejbat rychlejc ať to nespálíš. Pak vem kladivo vytluč zažloutlý světlo. No a už ti zbejvá to jen lípnout vteřiňákem na místo a je hotovo. Cena 0 kč a matroš má každej v chalupě nebo garáži. Dneska mi platíš piva ju?
😒]
Aha.
Od té doby co jsou světla plastová je na jejich povrchu průhledná vrstva chránící plast před UV. Ale v této "renovaci" se jejímu obnovení jaksi nikdo nevěnuje. Navíc 1500,- ? Kolik stojí světlo na Fabii nebo Sandero?
Lepší a levnější renovace od Pepy z hospody: Vem 2 litrovou čirou PETku, řízni jí kobercákem tak aby jsi ji rozbalil na obdélník. Prostě vršek a spodek pryč. Zbyde ti rourka. Tu pak rozřízneš no. Přiložíš to ke svělu a zase kobercákem to dotvaruješ zhruba na tvar světla. Pak si vezmeš horkovzdušnou pistoli a dáš tomu kusu plastu to správný zakřivení. Plácneš to prostě na to světlo a foukáš. Když nemáš tepovzdušku tak to vem letlampou, ale bacha musíš s ní hejbat rychlejc ať to nespálíš. Pak vem kladivo vytluč zažloutlý světlo. No a už ti zbejvá to jen lípnout vteřiňákem na místo a je hotovo. Cena 0 kč a matroš má každej v chalupě nebo garáži. Dneska mi platíš piva ju?
😒]