Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Diskuse: Elektronické přístrojovky nejsou žádná novinka. Kořeny sahají až do 70. let!

U nových aut se výrobci často chlubí takzvanou elektronickou přístrojovkou. Základním principem je nahrazení elektromechanických přístrojů plně elektronickými. Ačkoliv to vypadá jako novinka, ve skutečnosti sahají kořeny tohoto řešení do 70. let.
Zpět na článek
Avatar - Stejsn
9. 5. 2023 08:35
Re: CRT vs nejmoderněší plazma?
Horizontální scrolling obrazu. Pokud budete mít možnost mít vedle sebe CRT a LCD monitor / televizi a pustíte si na obojím stejný rychle scrollující obraz (třeba běžící nápis nebo fotbalový zápas), uvidíte ten rozdíl. Připouštím - u displejů v autech, podávajících statický obraz, je to úplně jedno.
9. 5. 2023 00:42
Ďakujem, neprosím...
Pro mě je stejně nejvíc klasická dvojice velkých kulatých budíků - rychloměr s samozřejmě otàčkoměr. Pokud je zachován normální kruhový design jejich stupnic, překousnu i jejich virtuální podobu, ale rozhodně to není nic, po čem bych toužil.
8. 5. 2023 23:36
CRT vs nejmoderněší plazma?
Mě elektronické přístrojovky nijak zvlášť nevzrušují ani v dnešních autech, takže mě z celého článku nejvíc zaujala ta poslední věta o tom, že CRT má dodnes kvalitnější obraz než nejmodernější plazmové či LCD televizory. Jednak jsem myslel, že plazmové obrazovky se už tak 15 let nevyrábí, a hlavně si CRT obrazovky ještě pamatuju a moc dobře si vzpomínám, jaký kvalitativní šok byl před 20 lety přechod z "lampy" na první LCD (které se dnešním LCD a OLED nemůžou vůbec rovnat, jak rozlišením, tak rozsahem barev, tak obnovovací frekvencí atd). Uznávám, že Trinitron byl lepší než monitory, které jsme měli my běžní smrtelníci, ale párkrát jsem kolem Trinitronu někde prošel a zaujal mě hlavně rovným snínítkem a dvěma černými horizontálními čárami přes obraz, než že by měl nějak nezvykle hezký obraz. Takže kdyby o tom někdo věděl nějaké detaily, byl bych vděčný za informaci, konkrétně v jakých parametrech je CRT lepší než LCD.
Avatar - Barrichello
8. 5. 2023 18:16
Ameriky průkopníci
digitální palubku tam mělo mraky aut, i první jednoduché obrazovky, různé asistenční systémy a vylepšení.
Avatar - pratel
8. 5. 2023 15:57
Corvette C4
Niekedy v roku 1986-87 som mal to stastie previezt sa so znamym z Nemecka po soc. sidlisku v bielej Corvette C4. Nielen na mna ako decko, ale aj na ostatnych to auto v tej sedi panelakov posobilo ako UFO. A vnutri nadherna digitalna palubovka, tusim zelenkastej farby. Uzasny zazitok.
Avatar - Stejsn
8. 5. 2023 11:44
Re: Tempra
Jo, taky jsem jí měl. Jediný problém, co to mělo, že když měl člověk na očích tmavé brýle, nebylo na ukazatelích vidět vůbec nic.
8. 5. 2023 10:08
Re: palubovky
tvl tu Dedru jsem neznal, to mi uniklo.... :yes: a pak samozrejme Fiat Tipo.... s digitalnim ukazatelem plniciho tlaku turba.... jako kluk jsem ho hodiny hypnotizoval, kdyz jsme nekam jeli :D
8. 5. 2023 09:11
Re: Tempra
Tempru s digipalubkou jsme mel taky. Reseni bylo uzivatelsky bez problemu, palubka byla prehledna a mela poradny "wow efekt". Kdyz jsem vezl nekoho, kdo to neznal, tak na to koukal jak puk :-)
8. 5. 2023 09:01
Tempra
Děkuji panu Dusilovi za zajímavý článek. Hned mi naskočila Tempra. Ten displej byl opravdu něco hodně jiného než v autech, kterými jsem předtím jezdil (VAZ 2101, Škoda 120 L, Opel Omega, Renault 19). Po Tempře jsem nafasoval Mondeo Mk2 jako čerstvou novinku v roce 1997, takže jsem na Tempru a její displey z vesmírné lodi Star Trek Enterprise trochu pozapomněl.
Avatar - del42sa
8. 5. 2023 08:45
palubovky
Citroen BX digit https://pbs.twimg.com/…/Fd0VpaGWIAAbeRP?…

Lancia Dedra: https://www.youtube.com/watch?…

Subaru XT 4WD 1800 Turbo : https://www.reddit.com/…_1985_subaru_xt/

Alfa Romeo 90, Corvette C4, Toyota Cressida, Toyota Soarer, Volvo Tundra, Honda Prelude, Nissan 300ZX Turbo, atd.

PS. díky za mínus :D