Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Elektronické přístrojovky nejsou žádná novinka. Kořeny sahají až do 70. let!

Tomáš Dusil
Diskuze (11)

U nových aut se výrobci často chlubí takzvanou elektronickou přístrojovkou. Základním principem je nahrazení elektromechanických přístrojů plně elektronickými. Ačkoliv to vypadá jako novinka, ve skutečnosti sahají kořeny tohoto řešení do 70. let.

Historie elektronického zobrazování veličin, tedy s vyloučením nebo jen minimálním vstupem elektromechaniky, sahá až do období 2. světové války. Tehdy se objevily první obrazovky na vojenských letadlech, které přenášely obraz z radaru. Smyslem bylo pomoci obsluze zbraňových systémů přesněji zaměřit cíl na zemi při bombardování. Od 70. let jsou elektronické zobrazovací přístroje stále častější v kokpitech vojenských letounů či kosmických lodí. V roce 1978 byly ohlášeny poprvé také pro civilní letectví. Prvním uživatelem se stal Boeing 767.

Vývoj elektronických přístrojů pro automobilový průmysl šel ale jinou cestou. Zatímco letectví vsadilo na obrazovky CRT (Cathode Ray Tube), v automobilech se od začátku uplatňoval z dnešního pohledu vlastně modernější systém LCD (Liquid Crystal Display) čili využívající tekutých krystalů. První elektronickou přístrojovou desku uvedl už v roce 1976 super automobil Aston Martin Lagonda. Jeho monochromatický „displej“, který otáčky motoru zobrazoval graficky, kdežto rychlost jízdy v číslicové (digitální) podobě zelenou barvou, musel v polovině 70. let vypadat jak kosmická loď Enterprise z filmu Star Trek, která se jakoby náhodou octla na silnici. Lagonda k tomu navíc přidala dotyková tlačítka, což znělo až neuvěřitelně. A zatímco elektronická palubní deska snad i fungovala, tlačítka na dotyk reagovala podle nálady. I proto je u pozdějších sérií nahradila konvenční, mechanická.

Video se připravuje ...

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Tomáš Dusil
Diskuze (11)

Doporučujeme

Avatar - Stejsn
9. 5. 2023 08:35
Re: CRT vs nejmoderněší plazma?
Horizontální scrolling obrazu. Pokud budete mít možnost mít vedle sebe CRT a LCD monitor / televizi a pustíte si na obojím stejný rychle scrollující obraz (třeba běžící nápis nebo fotbalový zápas), uvidíte ten rozdíl. Připouštím - u displejů v autech, podávajících statický obraz, je to úplně jedno.
9. 5. 2023 00:42
Ďakujem, neprosím...
Pro mě je stejně nejvíc klasická dvojice velkých kulatých budíků - rychloměr s samozřejmě otàčkoměr. Pokud je zachován normální kruhový design jejich stupnic, překousnu i jejich virtuální podobu, ale rozhodně to není nic, po čem bych toužil.
8. 5. 2023 23:36
CRT vs nejmoderněší plazma?
Mě elektronické přístrojovky nijak zvlášť nevzrušují ani v dnešních autech, takže mě z celého článku nejvíc zaujala ta poslední věta o tom, že CRT má dodnes kvalitnější obraz než nejmodernější plazmové či LCD televizory. Jednak jsem myslel, že plazmové obrazovky se už tak 15 let nevyrábí, a hlavně si CRT obrazovky ještě pamatuju a moc dobře si vzpomínám, jaký kvalitativní šok byl před 20 lety přechod z "lampy" na první LCD (které se dnešním LCD a OLED nemůžou vůbec rovnat, jak rozlišením, tak rozsahem barev, tak obnovovací frekvencí atd). Uznávám, že Trinitron byl lepší než monitory, které jsme měli my běžní smrtelníci, ale párkrát jsem kolem Trinitronu někde prošel a zaujal mě hlavně rovným snínítkem a dvěma černými horizontálními čárami přes obraz, než že by měl nějak nezvykle hezký obraz. Takže kdyby o tom někdo věděl nějaké detaily, byl bych vděčný za informaci, konkrétně v jakých parametrech je CRT lepší než LCD.
Avatar - Barrichello
8. 5. 2023 18:16
Ameriky průkopníci
digitální palubku tam mělo mraky aut, i první jednoduché obrazovky, různé asistenční systémy a vylepšení.
Avatar - pratel
8. 5. 2023 15:57
Corvette C4
Niekedy v roku 1986-87 som mal to stastie previezt sa so znamym z Nemecka po soc. sidlisku v bielej Corvette C4. Nielen na mna ako decko, ale aj na ostatnych to auto v tej sedi panelakov posobilo ako UFO. A vnutri nadherna digitalna palubovka, tusim zelenkastej farby. Uzasny zazitok.