.... obrovský točivý moment elektromotoru (350 Nm) je posílán na zadní nápravu a kola se na zmrzlém povrchu často protáčejí......
Protáčení kol nijak nerozporuju, ale zmíněný "obrovský" točivý moment 350 Nm nikam posílán není.
Uvedená hodnota se týká jen samotné hřídele elektromotoru a pro pohon nápravy by nestačila.
Max. moment za stáým převodem - tedy ten který reálně pohání nápravu - je mnohem vyšší, řádově v tisících Nm. Tak jak je běžné u všech aut.
"...Elektromobily pokládá řada konzervativnějších motoristických nadšenců za těžké vehikly..."
"...Tyhle představy jsme roztloukli s elektrickým Ioniqem 5..."
Elektrovehikl s karoserií (dejme tomu) hatchback, dlouhý 463,5 cm a (což je v podstatě velikost Vectry III) váží 2,1 tuny
Tak tohle mi jako "roztlučení představy o těžkém vehiklu" moc nepřijde 😁 😁
Osobně si myslím, že je opravdu zbytečné něco, co je až na motor stejné jako stávající (a mnohdy obdivovaná) auta dehonestačně označoval jako "vehikly".
Taky už mě párkrát napadlo, proč je populární uvádět hodnotu Nm u motoru, když se nic nepíše o celkovém převodovém poměru. Nebo proč je u motoristických novinářů tak oblíbená jednotka kůň pro výkon 😁
Protáčení kol nijak nerozporuju, ale zmíněný "obrovský" točivý moment 350 Nm nikam posílán není.
Uvedená hodnota se týká jen samotné hřídele elektromotoru a pro pohon nápravy by nestačila.
Max. moment za stáým převodem - tedy ten který reálně pohání nápravu - je mnohem vyšší, řádově v tisících Nm. Tak jak je běžné u všech aut.
A ta spotřeba je slušná ! :😉
"...Elektromobily pokládá řada konzervativnějších motoristických nadšenců za těžké vehikly..."
"...Tyhle představy jsme roztloukli s elektrickým Ioniqem 5..."
Elektrovehikl s karoserií (dejme tomu) hatchback, dlouhý 463,5 cm a (což je v podstatě velikost Vectry III) váží 2,1 tuny
Tak tohle mi jako "roztlučení představy o těžkém vehiklu" moc nepřijde 😁 😁
4.785 vs 4.635 mm
Tak tady to v tabulce roztloukli na 1415 kilo 😁 😁 😁 😁 😁 páni redaktoři 😁 😁 😁 😁