Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Novinky

Zpět na článek

Pozor, konec velkého technického průkazu se blíží!

15 komentářů

rohYpnol
Další novela j horšímu či nic neřeší. Ale co čekat od téhle vlády zoufalců... Kupka, Stanjura, Fiala... Jedno neštěstí větší jak druhé...
Alfonz666
... Válek, Lipavsky, Černochová, Jurecka... bych k těm nymandum doplnil.
Uživatel_5610446
Můj názor je, že bych raději zrušil malý techničák. Policista si podle RZ může zjistit majitele a provozovatele. Raději bych velký techničák nechal doma, něco jako rodný list. Co budu dělat, když mi ukradnou auto i s malým techničákem v přihrádce. Jak budu popisovat policistovy, že to bylo moje, podle kupní smlouvy?
Uživatel_5610446
Příspěvek podléhá schvalování.
Stejsn
s jakou konstrukční rychlostí???
gil54
...nerozumíš, protože to je zmršený text nějakého packala z ČTK, který potom slepě překopírovala různá média. Zde je znění novelizovaného § 79a (změněné pasáže vyznačeny - * text 😉.

HISTORICKÁ A SPORTOVNÍ VOZIDLA

§ 79a

Registr historických a sportovních vozidel

(1) Registr historických a sportovních vozidel vedou obecní úřady obcí s rozšířenou působností v sídle kraje, s výjimkou Středočeského kraje, kde vede registr historických a sportovních vozidel Městský úřad v Kolíně a v Praze Magistrát hlavního města Prahy. Místně příslušným úřadem pro registraci historického nebo sportovního vozidla je * kterýkoli obecní úřad obce s rozšířenou působností podle věty první.*

(2) Při registraci historického vozidla místně příslušný úřad na základě předložení protokolu o platném testování * a protokolu o technické prohlídce historického vozidla * vydá průkaz historického vozidla a osvědčení o registraci vozidla. Historickému vozidlu přidělí zvláštní registrační značku pro historická vozidla a vydá tabulku s registrační značkou pro historické vozidlo.

* (3) Technickou prohlídku historického vozidla ve stanici technické kontroly lze provést až po jeho testování; technická prohlídka historického vozidla s konstrukční rychlostí do 40 km/h může být provedena v místě určeném příslušným krajským úřadem mobilním způsobem. Stanice technické kontroly vyznačí údaj o výsledku technické prohlídky v protokolu o technické prohlídce a, byl-li vydán, v průkazu historického vozidla. Výsledek technické prohlídky platí po dobu platnosti výsledku testování. *

* Dosavadní odstavce 3 až 7 se přečíslují jako odstavce 4 až 8. *
Stejsn
Děkuju, super. Jak to v praxi teda bude probíhat? Počítám že se auto rozjede na nějaké dráze a někdo šlápne na brzdu, aby se ukázalo jestli to aspoň trochu souměrně brzdí?
gil54
Asi tak nějak.

Zabrzdit v přímém směru z nějaké určené rychlosti ve stanoveném limitu (metrech) na dráze předem určené, vytypované - aby byla vodorovná s homogenním, slušným povrchem.
jogy
Doufám, že malý techničák bude konečně malý a ne ten zalaminovaný kus papíru (2022, country for the future 8-s ), co se nevejde do peněženky. Ideálně zbytečný doklad zrušit úplně, nebo ho aspoň nepotřebovat při silniční kontrole.
rohYpnol
Přesně tak. Jako já nechápu proč v dnešní době mám vůbec mít povinnost mít fyzický doklad k autu?!? VIN a RZ snad každý policista vidí a dokáže přečíst ne??

A všechno ostatní si může zkontrolovat v online databázi. Nebo snad klidně stačí mít elektronický doklad v mobilu podobně jako covid pas. A navíc v online databázi asi nikdo doklad nezfalšue ne?!?

Jasně, máme zde ono coby kdyby byl výpadek nebo nebylo pokrytí siti. Ale to se dá eliminovat a stát by toto stejně měl mít posichrované :-!
gil54
Doklad k autu možná proto, aby bylo jednoduše možné řídit půjčené auto.

Snazší je dát někomu kartičku a klíčky než řešit něco v mobilu, ten by tedy musel být povinný, chytrý a vždy nabitý....prostě megavopruz s nějakou elektronickou autorizací procesu legálního půjčení v aktuálním čase nebo vopruz s vložením dat o zápůjčce do centrálního registru.
rohYpnol
Megavopruz??

Kolik procent lidí u sebe nemá nabitý mobil v dnešní době? Jeden z tisíce?!? Aha, tak to pak jo.
gil54
Zrušit úplně? I malý?

Pokud předpokládáš, že jezdíš jen v autě, jehož jsi držitel, pak ano.

Policajt potom při základní silniční kontrole však není s to poznat, jestli jedeš v půjčeném nebo ukradeném autě.
rohYpnol
Co to meleš? To že mám malý techničák dnes přece neznamená že auto není kladené!!! A naopak to že nemám techničák znamená jen přestupek a jízdu bez dokladů. Nikoliv to jestli je ci neni kladené!!

Když ti někdo auto ukradne, tak jej nahlásíš jako kradené a je úplně jedno kde je malý technická :-!

A nevytahuj prosím případy typu jsem na měsíčních líbánkách v Austrálii a nemůžu přeci nahlásit krádež auta... 8-s :-!
kozakm
A pak ještě zrušit STK a bude klid