Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Novinky

Zpět na článek

Elektromobilem kolem světa? Posádka Nissanu Ariya to zvládla!

33 komentářů

DonVito
Vyborne auto s tim nejcistejsim pohonem.
:yes:
Franta Dobro
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
Mokrous
Jako vždy chybný a zavádějící bulvární nadpis a pochopitelně v článku defacto nula informací o tom, jak na těch průměrných 100 km denně nabíjeli. Zřejmě to je zcela nepodstatné.
Hlavní je to PR, že to je na baterky a že to nějak dojelo.
Nebo vždycky počkali až jim to nabije nějakej tajnej rozkládací solární systém a větrná elektrárna na vozíku?

EDIT: Tak jsi měl pravdu. Měli i ten dieselagregát.

Krom stovek prázdných PR blábolů všude se našel i tento článek, kde se k tomu přiznali😒br />
https😐/www.motaauto.com/…san-ariya-an-ev/
jirik_kirij
A příruční dieselagregát táhly doprovodné auta? Nebo jim stačil liščí ohon a ebonitová tyč?
eLzyx
samozřejmě, že recenzí na EV bude více. Automobilky to více tlačí, musí se to více objevovat v masmédiích.
Lidé na to i více klikají, protože si musí ulevit, jak je to "slepá větev" už po šestsetpadesáté.
Diskuze jedou na plné obrátky ...

A že ty recenze jsou více zaměřeny na "že to jde"? 90% lidí s tím nemá žádnou zkušenost, takže úkolem recenzenta je i přiblížit tohle, protože kdyby to bylo jen "má to měkčené plasty, dobré audio a sedí se v tom dobře", tak si spousta lidí řekne "ale do Chorvatska to nedojede". Což není pravda.
Úkolem recenzenta je i ukázat, jak rychle se to nabíjí, nebo jaká je síť nabíjecích stanic. Protože to je nedílnou součástí provozu EV.

Spalováky zná každý, takže tam by taková snaha působila směšně.
eLzyx
to se pleteš. Jsou i cestopisy se spalovacími auty. Ať už veterány, nebo třeba sportovní auta.
eLzyx
nabíjeli jak se dalo. Ale vlastní elektrocentrálu nevezli.
Jestli tě to zajímá, tady je cestopis https😐/www.volty.cz/…sveta-za-80-dnu/

EDIT: je to z cesty z roku 2017, takže v "pravěku elektromobility". Dnes by se jelo podstatně snáze.
eLzyx
Kolem světa za 80 dní se jezdí i závody v EV. Mimo jiné to jel i český team
Othello
Nejčistší pohon ? To myslíš dieselagregát na korbě doprovodného auta ?

Poznámka pro autora článku: od pólu k pólu určitě není kolem světa, na to jim chybí ještě druhá půlka cesty
eLzyx
sám vidíš, že ta osvěta je potřeba, protože uvažuješ nad tím jako nad spalovákem - ještě dotankuju, ať mám ráno plnou.
Ale to EVčkář nedělá.

Pořád nechápeš tu potřebu změny myšlení "musím stát u auta, když doplňuji kilometry" na "dobíjím ideálně v cíli, kde už řeším to, co potřebuji"
Takže přijedu z lyží, vysadím rodinu doma, žena může začít prát a já dojedu koupit nějaké čerstvé jídlo. Většina obchodů má nějakou nabíječku, takže i když tam budu jen 30 minut, tak na 150kW nabíječce natlačíš skoro plné auto. A 90%? U většiny aut blbost poškozující baterii, pokud nehodláš jet ihned další desítky kilometrů.
A nebo obráceně - cesta na lyže. Nepotřebuji trávit hodiny na nabíječce 50km od hotelu, aby byla baterie plná. Vyberu takový hotel, kde mohu nabíjet a přijedu tam s 10%.
Při takovém chování, ti na téhle trase, zabere nabíjení s moderním EV cirka 20minut. Za moderní EV považuji Tesly někdy od roku 2019, 800V KIA/Hyundai, EQ?, iX?, Tyacan, e-Tron GT. Ne ty šroty od VW s cold gate.
eLzyx
Když si přečteš diskuze kdekoliv, tak ta osvěta stále potřeba je. Lidi pořád věří tomu, že umrznou v koloně, nebo že do Chorvatska se EVčkem jede aspoň dva dny.
eLzyx
Dají se najít třeba "Škoda Kodiaq RS 2022: Výlet do Chorvátska s bicyklami na chrbte" a podobné.
Člověk to nesmí brát z pohledu "jestli to zvládne", ale hledat v tom to "jak". Za kolik to pojede? Bolí z toho záda? Musím co 20km přenastavovat klimu? Bolí mě hlava z příšerné audiosoustavy, nebo aerodynamického hluku? Jak to auto reaguje na boční vítr?
Blbé je, že se tohle leckdy ani nedočte.
Beru tyhle recenze jen jako ukazování modelových situací žití s takovým autem, nic víc.
KANKUNEN
Vito a tvrdí že centrála na naftu je nejčistčí pohon. :-!
Arese
...zkratowozům dělají skvělou medvědí službu! 😒] :no:
Ja Prvni 123
Je to obdivuhodne.
Ale se schopnostmi beznych elektrickych aut to nema spolecneho vubec nic.
Ja Prvni 123
😂

To je tak strasna saskarna... asi jako EV Audi na Dakaru.

"They used generators to get electrical energy, and then solar panels when they were very far south."
Mokrous
Nenašel jsem a upřímně mě už ta fraška za to nestojí.
Já jsem jen zkoušel najít rozložený soláry a agregáty a turbínu v akci a všude byly jen PR žvásty povídačky, jak je všechno původní a skvělý. A že vlastně měli jen větší kola.
Ale zaslechl jsem i něco o tom, že hned zkraje nějak "cheat".
A pak, že nakonec vzdali i tahání turbíny a svěřili to agregátům a solárům v pustině podle počasí a zbytek nabíječky v civilizaci.
Ale upřímně nemám čas ani náladu nad tím sedět hodiny a chytat detaily.
Anonym
... takové výlety dělali před 70 lety.
Pepa__007
DanyDeVíto je mimo. Když mu dojdou argumenty, tak uráží.
Othello
Ukázali vůbec někde projetou trasu ? Udávané místo startu, tedy severní magnetický pól z roku 1823 se nachází na severu Kanady. Tedy přes 2000 km od severního zeměpisného pólu a zcela mimo oblast Arktidy

https😐/upload.wikimedia.org/…sitions_2015.svg
Anonym
v norsku tak nabíjej Tesličky elektrocentrálou, ekologie jak cyp 😄 😄 😄 😄

Není nad utopistické fantasmagorie
Pepa__007
..... a nabíjí jen solary, co? To za 80 dní jedou jen pár tisic km a jedou jen v noci. Nebo vozí elektrárnu rozměru fotbalového hřiště?

Wait....... dieselagregat je řešení.
Pepa__007
Diesel agregát? Nevěřím. Nabíjení bylo solary a větrem. A 100km jim trvalo 14 dní. 😉
Pepa__007
Nikde info jak dobijeli. A co ty dvě naftova auta jako doprovod? Nebo byla take BEV? Kolik vezli benzínu/nafty?

Článek o ničem. Nulová informační hodnota.
Fomax
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse. Tento příspěvek porušil pravidla diskuze a byl smazán.
ericn
Tak musí napsat ódu na každou takovou šaškárnu. Adorace elektra je jeho povinností 😒]
displacement
Aha. Takže po prijezdu po 600km jizdy si pujdu nakoupit abych mohl nabit-to jsem neudelal nikdy (od dob rohliku.cz jsem ve velkych potravinach ani nebyl), z mych znamych take nikdo. Po prijezdu jsem rad,ze jsem doma,jidlo vzdy doma nejake je, v dobach modernich z cesty/pred odjezdem domu objednam rohlik.cz a pro deti pizzu odvedle.

A hotel si fakt teda nemam ve zvyku vybirat podle nabijecky,ale podle toho,co se mi libi a co tam je a kde to je.

Ale dekuji Vam,jsem rad,ze jste mi potvrdil,ze toto nechci. Tohle je slouzeni autu. Hezke Vanoce Vam preju a at Vam EV slouzi.

P.s. v tom ABRP mam zadaneho Taycana,ktereho jsem zvazoval. Ale ne, s temito "navstevami nakupaku" to nechci. Zustanu u V8.

P.S.2 I v pripade SOC na dojezdu 10% mi nabijeni zabere na ceste Solden Praha 55 min, i.e. 17% casu ciste jizdy. To je pro me za cenu Taycana naprosto neakceptovatelne. Bylo by to akceptovatelne za cenu zakladni Octavie. Mozna.
displacement
Tomu věří 1 z 50, není to mainstream. Co ale všichni vědí - a co právě tato agitprop videa mají změnit - je, že s EV musíš věci plánovat jak cestu autem do Jugoslávie před 50 lety a že je to ve srovnání s ICE krajně nepohodlné.

Příklad😒br />
Teď jsem si dal do a Better Route Planner cestu Solden-Praha. Soc 100% v Soldenu a 90% v Praze (ať je auto ráno ready na další cestu jako každý za 5 minut dotankovaný spalovák). Čistá doba jízdy 5 hod 21 min. Dobíjení 3x celkem 1 hod 33 min.

Úpřimně mi odpovězte: Je stát (100* 93/321=) 29% času čisté jízdy na nabíjení adekvátní? Je stát 29 vteřin na každých 100 vteřin jízdy nabídka, které majitel ICE nemůže odolat?
displacement
Kdyby to jelo jak spalovak (=bez planovani a omezeni),po tech letech,co jsou nam EV tlaceny,by uz tyto "dukazy" nemely byt potreba,ne?
displacement
Jiste, najit se da, ale muj dotaz byl "kolik jich je"? A kolik je tech, jak s EV "neco jde"? Dle meho nasobne vice.
U vsech tech "na lyze s EV" je v tom nikoliv ukazovani "jak", ale dokazovani "ze" to jde.

P.S. Kouknul jsem na toho Kodiaqa v Chorvatsku: je to uplne obycejny test vozu, kde jen mimochodem meli i kola (coz komentovali kratce, kdyz komentovali tazne zarizeni a nosic kol). Neni tam ani zrnicko togo, ze "to jde", zadne dokazovani jak je to super a neomezuje to atd.
displacement
Asi jo.
Ale kolik je videí jako "Do Budapešti a zpět v Dacii"? (s Ioniq 6 to má electrodad) nebo "600 kilometrů po Autobahnu s naftovou Octavii" (ekvivalent s EV6 GT má kanál Akcelerace Electric)?
displacement
...."elektromobil v zime" nebo "Do Budapešti a zpět s Hyundai Ioniq 6 2WD" nebo "elektromobilem kolem světa", zatímco články jako "Do Budapešti a zpět s Octavii RS" nebo "benzinovou V6 kolem světa" nikoliv, dle mého říká o EV vše...
Mokrous
A dokážeš si ten článek přečíst, nebo ne?

Proč jsem tam asi ten odkaz dal?

Jasně tam píšou, že se na vítr vysrali a nabíjeli dieselagregátem.

Nebo to byl od tebe od začátku ironický vtip a špatně jsem ho pochopil?