Ekonomika
Kdyby uz Skoda mela Epiq - levne male EV, tak Toyota nema sanci.
Drzim palce Skode a doufam, ze se svyma EVckama brzy spalovakum od Toyoty zatopi.
😀
Na druhou stranu Toyota ted predstavila sve male SUV s BYD LFP baterkama (Suzuki rebrand...) jestli se nepletu, takze to Skoda mit tak jednoduchy nebude.
Drzim palce Skode a doufam, ze se svyma EVckama brzy spalovakum od Toyoty zatopi.
😀
Na druhou stranu Toyota ted predstavila sve male SUV s BYD LFP baterkama (Suzuki rebrand...) jestli se nepletu, takze to Skoda mit tak jednoduchy nebude.
Vítečku, víš proč Škoda nemá malé levné E SUV, protože to nejde udělat. Ani Čína to neumí. Až bude, tak nebude třeba dotací a každý bude chtít BEV. Elektromobilita nastoupí sama, přirozeně i bez tvých pokrokově naivních regulačnězákazových vizí.
@KANKUNEN
Levné BEV je samozřejmě o sobě protimluv. Ty věci se prostě vylučují.
Levné BEV je samozřejmě o sobě protimluv. Ty věci se prostě vylučují.
@rohYpnol
V roce 2010 byla cena 1kWh baterie 37 600,- Kč. Letos klesla na 2400,- Kč tj. cca 97 USD. Odborníci tvrdili, že pokud cena klesne pod 100 USD, není důvod aby byl BEV dražší. A je to tady. Karoq a Elroq jsou již cenově srovnatelné. Teď ještě zvýší cenu benzínu o emisní povolenky a jen blázen bude kupovat spalovací auta.
V roce 2010 byla cena 1kWh baterie 37 600,- Kč. Letos klesla na 2400,- Kč tj. cca 97 USD. Odborníci tvrdili, že pokud cena klesne pod 100 USD, není důvod aby byl BEV dražší. A je to tady. Karoq a Elroq jsou již cenově srovnatelné. Teď ještě zvýší cenu benzínu o emisní povolenky a jen blázen bude kupovat spalovací auta.
@Petr Pinkas To ještě někoho v roce 2024 baví argumentovat cenou baterií v době, kdy sériová výroba EV prakticky neexistovala?
Odborníkům ta predikce moc nevyšla. Malá a kompaktní EV s adekvátní baterií stále začínají o statisíce výše než spalovací modely. Karoq a Elroq cenově srovnatelné nejsou. Základní Elroq je na rozdíl od Karoqu dobrý leda do města a okolí. Zajímavý, že u Karoqu vytahujete střední specifikaci, aby měl jakože srovnatelný pohon a výbavu, ale že holobytní Elroq Essence bez čerpadla (ani za příplatek) má třetinový dojezd, to neva.
Samozřejmě umělé zdražování a zákazy ICE jsou to jediné, k čemu se EV sekta může upnout.
Odborníkům ta predikce moc nevyšla. Malá a kompaktní EV s adekvátní baterií stále začínají o statisíce výše než spalovací modely. Karoq a Elroq cenově srovnatelné nejsou. Základní Elroq je na rozdíl od Karoqu dobrý leda do města a okolí. Zajímavý, že u Karoqu vytahujete střední specifikaci, aby měl jakože srovnatelný pohon a výbavu, ale že holobytní Elroq Essence bez čerpadla (ani za příplatek) má třetinový dojezd, to neva.
Samozřejmě umělé zdražování a zákazy ICE jsou to jediné, k čemu se EV sekta může upnout.
@Petr Pinkas
Karoq a Elroq jsou sice cenou jakž takž srovnatelné (Karoq je levnější, ale ne zase o tolik)... ale zároveň se Škoda netají s tím, že na Elroqu nevydělává. A "emisní povolenky" už v ceně Karoqa jsou - i emisní odpustky v ceně Elroqu.
Karoq a Elroq jsou sice cenou jakž takž srovnatelné (Karoq je levnější, ale ne zase o tolik)... ale zároveň se Škoda netají s tím, že na Elroqu nevydělává. A "emisní povolenky" už v ceně Karoqa jsou - i emisní odpustky v ceně Elroqu.
@Emel
Nikdo netvrdi, ze jsme v cili.
Dalsi dva roky budou ceny EV prudce klesat spolu s cenami baterek.
Nikdo netvrdi, ze jsme v cili.
Dalsi dva roky budou ceny EV prudce klesat spolu s cenami baterek.
@DonVito
Opět šíříš jen lži.
Žádné BEV ani žádné baterie prodce klesat nebudou.
A z podstaty věci ani nemůžou. Tak proč opět jen lžeš???
Výrobce nemůže jít s cenou dolů I KDYBY mu to výrobní náklady umožňovaly.
Protože pořád tu jsou stávající majitelé BEV, kteří ten krám za nějakou cenu koupili. Pořád jsou velcí odběratelé jako leasingovky, půjčovny a další, kteří potřebují udržet ekonomiku jejich produktů...
A baterie potřebuji vzácné kovy, jejich cena roste a nadále jen poroste pro jejich nedostatek. Žádné významné zlevnění baterií není na pořadu dne, ani na obzoru dne, ani ve výhledu.
Opět šíříš jen lži.
Žádné BEV ani žádné baterie prodce klesat nebudou.
A z podstaty věci ani nemůžou. Tak proč opět jen lžeš???
Výrobce nemůže jít s cenou dolů I KDYBY mu to výrobní náklady umožňovaly.
Protože pořád tu jsou stávající majitelé BEV, kteří ten krám za nějakou cenu koupili. Pořád jsou velcí odběratelé jako leasingovky, půjčovny a další, kteří potřebují udržet ekonomiku jejich produktů...
A baterie potřebuji vzácné kovy, jejich cena roste a nadále jen poroste pro jejich nedostatek. Žádné významné zlevnění baterií není na pořadu dne, ani na obzoru dne, ani ve výhledu.
@Petr Pinkas
Srovnáváš nesrovnatelné.
Navíc cena baterie není dána jen cenou battery packu, což hujeři nikdy nepochopí.
Cena za kWh samozřejmě klesá.
Je to ale úplně stejný nesmysl jako napsat že klesá cena spalovacích aut protože klesá cena za kW výkonu... úplný blábol. Auta jsou naopak dražší, ale samozřejmě se zlepšují některé parametry.
Navíc pro BEV je každému v podstatě úplně jedno nějaká kapacita baterie, ce a za kWh. Podstatné je pořizovací cena a dojezd.
A u BEV bohužel platí nemilá věc, že větší, těžší auto parametry lepší baterie paradoxně snižuje efektivitu a dojezd.
Srovnáváš nesrovnatelné.
Navíc cena baterie není dána jen cenou battery packu, což hujeři nikdy nepochopí.
Cena za kWh samozřejmě klesá.
Je to ale úplně stejný nesmysl jako napsat že klesá cena spalovacích aut protože klesá cena za kW výkonu... úplný blábol. Auta jsou naopak dražší, ale samozřejmě se zlepšují některé parametry.
Navíc pro BEV je každému v podstatě úplně jedno nějaká kapacita baterie, ce a za kWh. Podstatné je pořizovací cena a dojezd.
A u BEV bohužel platí nemilá věc, že větší, těžší auto parametry lepší baterie paradoxně snižuje efektivitu a dojezd.
@twistedTSD
Ne třtinový dojezd neva, kdyz můžu po cestě na pár minut nabít a jet dál. Nějak jsem si nevšiml, že by na cestě nešlo nabijet. Neřeknu, kdyz bychom byli někde v pustině, ale to CR nemá
Ne třtinový dojezd neva, kdyz můžu po cestě na pár minut nabít a jet dál. Nějak jsem si nevšiml, že by na cestě nešlo nabijet. Neřeknu, kdyz bychom byli někde v pustině, ale to CR nemá
@Mikesus "Ne třtinový dojezd neva, kdyz můžu po cestě na pár minut nabít a jet dál." to se dost mýlíš, záleží na tom a hodně. Je rozdíl když jedeš někam na víkend a nemusíš řešit kde nabiješ a vůbec se o auto starat, s benzinem to zvládneš tam i zpět, s EV na to myslet musíš. Navíc to za pár minut nikdy není 😄
@Mikesus Neplácej. S Elroqem 50 ani ve snu nedojedeš do Alp za stejný čas a stejně pohodlně jako s Karoqem. A stačí zůstat v ČR - taková moje normální cesta na otočku za rodinou a zpět zde znamená zbytečnou půlhodinu nabíjení.
@twistedTSD Nedáš to ani s velkou baterkou 77kWh, já při výletu z Prahy na Lipno s iD.3 Pro nabíjel 45 minut v Krumlově cestou tam a zpět 20min v Protivíně, abych byl v suchu a zvládl na Lipně výlety kolem + pak pojezdy v Praze... Trochu nervík s EV... Teorie na papíře a praxe je dost velký rozdíl...
@DonVito prudce klesat... to si klidně vsadím že nebudou. Spíš budou stagnovat a ceny spalováků budou růst s přituhující emisní legislativou.
@Emel
Nemas zrejme tuseni o novych EV.
😀
https😐/www.bmw.cz/…neue-klasse.html
https😐/www.hybrid.cz/…u-uz-pristi-rok/
https😐/elektrickevozy.cz/…razi-v-roce-2027
Mrkni na tyto odkazy a treba pochopis.
A samozrejme se treba mylim.
To se muze pr predpovedich stat.
U predpovedi se nejedna o "lhani" jak tu casto napada rohYpnol...
Jelikoz budoucnost neni dana, tudiz sam nemuze vedet, jestli je to lez nebo ne.
Ale od cloveka, co tu neustale prognostikuje krach Tesly je jakakoli prognoza vysmechem.
Nemas zrejme tuseni o novych EV.
😀
https😐/www.bmw.cz/…neue-klasse.html
https😐/www.hybrid.cz/…u-uz-pristi-rok/
https😐/elektrickevozy.cz/…razi-v-roce-2027
Mrkni na tyto odkazy a treba pochopis.
A samozrejme se treba mylim.
To se muze pr predpovedich stat.
U predpovedi se nejedna o "lhani" jak tu casto napada rohYpnol...
Jelikoz budoucnost neni dana, tudiz sam nemuze vedet, jestli je to lez nebo ne.
Ale od cloveka, co tu neustale prognostikuje krach Tesly je jakakoli prognoza vysmechem.
@DonVito jestli to sleduješ, tak víš, že cena 20t€ u ID1 už byla zpochybněna a osobně si myslím, že spíš přistaneme někde okolo 600t, podobně jako akt. eC3. O "malé Tesle" se taky už mluví dlouho a zatím nikde nic... a ani věta "Cena elektromobilu Tesla Model Q po dotaci bude nižší než US$30 000" mě úplně nevede k tomu, že by to měla být cenová revoluce.
Jak říkám... pokud si chceš vsadit na prudký pokles ceny EV během dvou let, tak jdu do toho 😄
Jak říkám... pokud si chceš vsadit na prudký pokles ceny EV během dvou let, tak jdu do toho 😄
@DonVito
Opět jsi k smíchu, možná spíš k pláči.
Ano, můžeš tvrdit, že Země se v roce 2035 bude točit opačně než dnes. A ty budeš říkat že to je jen předpověď 🤣🤣🤣
Já věci pojmenuji vždy pravými slovy, a 2035 je jen LEŽ.
Opět jsi k smíchu, možná spíš k pláči.
Ano, můžeš tvrdit, že Země se v roce 2035 bude točit opačně než dnes. A ty budeš říkat že to je jen předpověď 🤣🤣🤣
Já věci pojmenuji vždy pravými slovy, a 2035 je jen LEŽ.
@DonVito
Tesla Q.... 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
To už tento týden asi nepřekonáš, větší nesmysl jsi vytáhnout nemohl.
On někdy Elon dodržel slovo??? 🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Usvědčený lhář co vydává roboty ovládané lidmi za AI, co už asi 10 let prezentuje Cyber Truck jako budoucnost pickupů... 🤣🤣🤣
Tesla Q.... 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
To už tento týden asi nepřekonáš, větší nesmysl jsi vytáhnout nemohl.
On někdy Elon dodržel slovo??? 🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Usvědčený lhář co vydává roboty ovládané lidmi za AI, co už asi 10 let prezentuje Cyber Truck jako budoucnost pickupů... 🤣🤣🤣
@Emel
Sazka?
Ja tvrdim, ze srovnatelne auto (napr. id.1) s R5 se 40kWh bude do konce roku 2027 od 575.000Kc.
Dnes je od 675.000Kc.
Edit: Koukam, ze C3 uz je dnes za 630.000Kc. Takze to tak strmy pokles ceny neni. Asi bych mel vsadit na maximalne tech 500.000Kc.
Ale to uz si nejsem uplne jisty vyhrou.
😀
Sazka?
Ja tvrdim, ze srovnatelne auto (napr. id.1) s R5 se 40kWh bude do konce roku 2027 od 575.000Kc.
Dnes je od 675.000Kc.
Edit: Koukam, ze C3 uz je dnes za 630.000Kc. Takze to tak strmy pokles ceny neni. Asi bych mel vsadit na maximalne tech 500.000Kc.
Ale to uz si nejsem uplne jisty vyhrou.
😀
@DonVito: to je to co píšu... kolem 600t možná, to by bylo na úrovni toho Citroenu. Kdyby měl přijít ID1 dneska, tak bych tipnul cenu lehce nad tou eC3... a myslím si, že ani do příchodu ID1 se toho na trhu moc nezmění - tj. můj tip by byl třeba 26t€=625tCZK, těch 575 ještě beru jako reálnou cenu.
Můžou to ovlivnit dvě proměnné - jak moc bude VW potřebovat honit CO2 a jak moc ten základní model "ohlodají na kost".
Můžou to ovlivnit dvě proměnné - jak moc bude VW potřebovat honit CO2 a jak moc ten základní model "ohlodají na kost".
V eu je to slušné. Ale mimo eu to bude asi dost bída, neb těch 600 tis. je skoro celá produkce.
Konečně lidi prozřeli a přestali kupovat ty pekáče od koncernu.
Je to tak. Toyota vyrábí auta, které zakaznik vzhledem k době ocení.
Na elektromobilitu relativně kašle, převzala zákazníky PSA v segmentu dodávek a MPV...
Evropské značky Renault, PSA díky zelenorudé politice tlačí zákazníky do BEV, které nikdo nechce.
A Toyota prodává spalováky jak na běžícím páse...
Vidím to i v mém okolí. Pokud si nějaký člověk kouoi do rodiny nové auto, vesměs je to právě Toyota.
Na elektromobilitu relativně kašle, převzala zákazníky PSA v segmentu dodávek a MPV...
Evropské značky Renault, PSA díky zelenorudé politice tlačí zákazníky do BEV, které nikdo nechce.
A Toyota prodává spalováky jak na běžícím páse...
Vidím to i v mém okolí. Pokud si nějaký člověk kouoi do rodiny nové auto, vesměs je to právě Toyota.
Protože kdo by chtěl servisovat za své nové koncernové auto, které tady pořád tak chválíš 😁 😁 Promin, musel jsem... @rohYpnol
@Ozzman
Mě to rýpnutí fakt nevadí.
Jinak mě koupě Toyoty proti koncernu úplně smysl nedává. Toyota rozhodně není levná, a servis prostě je výrazně dražší, dostupnost dílů horší (druhovýroba).
I tak bych vzal proto raději dražší Škodu, než Toyotu. Ne vždy, ne ve všech segmentech, ale obecně ano.
Mě to rýpnutí fakt nevadí.
Jinak mě koupě Toyoty proti koncernu úplně smysl nedává. Toyota rozhodně není levná, a servis prostě je výrazně dražší, dostupnost dílů horší (druhovýroba).
I tak bych vzal proto raději dražší Škodu, než Toyotu. Ne vždy, ne ve všech segmentech, ale obecně ano.
Levna neni, to je pravda, ale servis minimalne ten predepsany mne prijde docela dostupny, u Fordu to byvalo řádove o par tisic vice s kazdou prohlidkou…skodovku jsem soukrome nemel, jen sluzebne, takze nemam potuchy @rohYpnol
@rohYpnol
Drahý servis je fuk, kdyz není potřeba. Garancky jsou levnější nez u skodovky. Nahrandi díly jsou potřeba jen když se resi pojistná událost a to je taky fuk. I druhovyroba normalne funguje
Drahý servis je fuk, kdyz není potřeba. Garancky jsou levnější nez u skodovky. Nahrandi díly jsou potřeba jen když se resi pojistná událost a to je taky fuk. I druhovyroba normalne funguje
@rohYpnol
Ja vím.nemas argument, tak opět tvá písnička o lži. Tak dej nejaky odkaz na to, jak je servis skodovky levnejsi. Já za garancku na highlanderu platim 6tis za malou a 8tis za velkou. Jak to je u kodiaqu?
Ja vím.nemas argument, tak opět tvá písnička o lži. Tak dej nejaky odkaz na to, jak je servis skodovky levnejsi. Já za garancku na highlanderu platim 6tis za malou a 8tis za velkou. Jak to je u kodiaqu?
@Mikesus
Servis na 5 let/60 tis. km u Kodiaqu vyjde na 28.000 Kč, a máš v tom uplně vše. Což máš 5.600 na prohlídku zjednodušeně.
Jak říkám, opět lžeš, servis Toyoty je dražší. To nehovořiím o tom, že tem cenám co jsi uvedl moc nevěřím. Podobné, resp. ještě vyšší ceny vím u Yarisu Cross... ale nebudu říkat že si vymýšlíš...
Servis na 5 let/60 tis. km u Kodiaqu vyjde na 28.000 Kč, a máš v tom uplně vše. Což máš 5.600 na prohlídku zjednodušeně.
Jak říkám, opět lžeš, servis Toyoty je dražší. To nehovořiím o tom, že tem cenám co jsi uvedl moc nevěřím. Podobné, resp. ještě vyšší ceny vím u Yarisu Cross... ale nebudu říkat že si vymýšlíš...
@Ozzman V rodině máme třetí nové koncernové auto od roku 2017 a se servisem není problém.
@twistedTSD zkuste si nají na YouTube přednášku městské policie kde porovnává KIA e Niro a Škodu Octavia Tdi. Po 200 000 km Octavia žrala 0,5 l oleje na 1000 km, tj. za rok kdy najela 55 000 km 27 l !!! Celkově za 4 roky byly náklady u Nira o 400 000 Kč nižší. Octavia na odpis, Niro funguje dál. Jinak k Vaši odpovědi na můj příspěvek ještě toto. Ceny baterie klesly teď, tak uvidíte co to udělá v nejbližších 2 letech. Čína bude stavět více jak deset baterkáren v Evropě mj. v Polsku, Maďarsku, VB, Španělsku, Německu, Slovensku. U nás ne! My totiž máme staré komunistické heslo. "Vývoj se nadá zastavit, ten jde kolem nás". Ještě dnešní ceny např. VW T-Roc TSI DSG 974 900,- (3 roky záruka), KIA EV 3 899 980 -
1 094980,- (7 let záruka), 2 roky staré KIA e Niro najeto 45000 km 590 000,-(5 let záruka) a má 90% ukazatelů lepších než T-R. A to se nebavím o kvalitě a komfortu jízdy. A navíc Vám a Vašim dětem nesmrdím pod nosem, neobtěžují Vás hlukem, a neutočím na Vaše zdraví.
1 094980,- (7 let záruka), 2 roky staré KIA e Niro najeto 45000 km 590 000,-(5 let záruka) a má 90% ukazatelů lepších než T-R. A to se nebavím o kvalitě a komfortu jízdy. A navíc Vám a Vašim dětem nesmrdím pod nosem, neobtěžují Vás hlukem, a neutočím na Vaše zdraví.
@Petr Pinkas
No a co?
Jedna z Octavií u nás - najeto cca 330 tis. km, spotřeba 5,5l, olej nežere vůbec, auto úplně ok.
Další 3 Octavie měly 450+ tis. km, šly z firmy jen preventivně v rámci obnovy, budou bez problémů jezdit dál...
Co tam máš dál za blábol?
No a co?
Jedna z Octavií u nás - najeto cca 330 tis. km, spotřeba 5,5l, olej nežere vůbec, auto úplně ok.
Další 3 Octavie měly 450+ tis. km, šly z firmy jen preventivně v rámci obnovy, budou bez problémů jezdit dál...
Co tam máš dál za blábol?
@rohYpnol kolega Pinkas se nám asi vrátil do dob PDčka, kde opravdu u některých motorů docházelo ke zvýšené spotřebě oleje. Služebních Octávií jsem měl několik s různými dieselovými motory a nejžravější bylo 2.0TDI PD z roku 2009 bez DPF, cca 0,5 - 1 litr za 15tis km, vždy jsem jednou za servisní interval doléval. Pak 2.0TDI CR a bez problémů. Poslední TDI, co jsem měl asi jen na půl roku byla OIII 1.6TDI 85kW 6M 2018 (když jsem čekal ve 2020 na OIV CNG) a tam jsem nedoléval ani jednou 😋 Nájezd normálně mám cca 3000km měsíčně…
@Petr Pinkas
to byla uplne dementni doba kdy i policajti meli smradlavy chrochty
auto stoji na dvore, najednou poplach, studenej dyzl vytocenej na 4tis, a kdyz zasah skoncil, motor se nestih jeste ohrat.
a takhle porad dokola
nedavno sem poslouchal rozhovor od zachranky - uplne stejnej problem - za zivot auta nelikrat vymena motoru presne z tohodle duvodu. prechazej na benzinaky stejne jako policajti. ti mam pocit ze presli uz davno. stat ma benzin stejne bez spotrebni dane a DPH.
a na zachrankach testujou EV, kde tenhle problem vubec neni a auto ma mnohem lepsi odpich
to byla uplne dementni doba kdy i policajti meli smradlavy chrochty
auto stoji na dvore, najednou poplach, studenej dyzl vytocenej na 4tis, a kdyz zasah skoncil, motor se nestih jeste ohrat.
a takhle porad dokola
nedavno sem poslouchal rozhovor od zachranky - uplne stejnej problem - za zivot auta nelikrat vymena motoru presne z tohodle duvodu. prechazej na benzinaky stejne jako policajti. ti mam pocit ze presli uz davno. stat ma benzin stejne bez spotrebni dane a DPH.
a na zachrankach testujou EV, kde tenhle problem vubec neni a auto ma mnohem lepsi odpich
@twistedTSD Koupit k městské policii Octavii TDI je sama o sobě stupidita. EV od rozumných výrobců zvládají vysoké nájezdy během prvních pár let velmi dobře. ICE taky, ale ne když je to spojeno se spoustou studených startů, vytáčením za studena a mizerným olejovým servisem. Debata kolem EV se vede primárně o tom, jak se s nimi žije a jaká bude životnost baterie po letech.
Já ti bráním jezdit eNirem?
Já ti bráním jezdit eNirem?
@Ozzman hele já v klidu, mimo spotřebky jsem měl první problém s Touranem 1.4TSI rv2018 až letos na podzim, tj po 6ti letech a bylo to jen za 10tis., tj žádné drama. Jinak jezdil jen na servisky a údržba 😋
A Víš, že tenhle motor už pár let nekoupíš, že jo? 😁 😁 Zrovna ty jsi pro mne jeden z řady, kteří mne zahnaly myšlenky na 1.5TSI s DSG a ja ti za to děkuji 😊 @ericn
@Ozzman Pokud TSI, tak jednoznačně manuál. Kdyby tam dávali to DSG s mokrými spojkami, tak proč ne 😋
Btw dokud bude fungovat, asi ho nevyměním. Navíc jsem domu koupil ještě jedno TSI, místo Hyundaie Golfa… a taky s manuálem 🤣
Btw dokud bude fungovat, asi ho nevyměním. Navíc jsem domu koupil ještě jedno TSI, místo Hyundaie Golfa… a taky s manuálem 🤣
@rohYpnol Dva roky dozadu ked som kupoval dodavku tojota ti jedina na slovensku predala dodavku s dizlom
@rohYpnol BEV nikdo nechce, mluvte za sebe ! V říjnu 2024 prodej elektromobilů se zvýšil meziročně o 35 % na rekordních 1,72 milionu . A prý je nikdo nechce. Připomeňte si staré komunistické heslo: " Vývoj se nedá zastavit, ten jde kolem nás" V mém okolí to jsou KIA, Hyundai, Toyota (služební). Nejmíň spokojená je paní s Toyotou. Ale beru, že je to věc názoru.
@Petr Pinkas
Ano, BEV nikdo nechce 🤣🤣🤣
9 z10ti zákazníků chce konvenční pohon (navzdory dotacím pro BEV a sankcím vůči ICE) 🤣🤣🤣
Vice než polovina prvomajitelů BEV už další BEV nechtějí 🤣🤣🤣
Jaká smůla, co, hujeříčku!
Ano, BEV nikdo nechce 🤣🤣🤣
9 z10ti zákazníků chce konvenční pohon (navzdory dotacím pro BEV a sankcím vůči ICE) 🤣🤣🤣
Vice než polovina prvomajitelů BEV už další BEV nechtějí 🤣🤣🤣
Jaká smůla, co, hujeříčku!
@rohYpnol Nejsem hujeříček, ale spokojený důchodce s BEV, s průměrným nákladem 60,- Kč na 100 km. Líbí se mi odbornost diskutujících jak např. ericn, topten. Já píši o zkušenostech policie z roku 2024 a oni mi vyčítají nějaké PD z roku 2009. Pánové KIA e Niro se vyrábí od roku 2018 tak co to tady kecáte, akurat se ztrapňujete.
@Petr Pinkas EV elektromobilistům nikdo nebere, ať si je vesele kupují, když chtějí. Ale ať se taky mohou svobodně rozhodnout zájemci o poctivé spalováky a ať mají oba pohony férově stejné podmínky na trhu!!!
Vypadá to na konec Jaguaru. Prodat jen 500 aut v celé EU...
Nejspíš nějak neodhadli, jaká auta jejich zákazníci chtějí.
Nejspíš nějak neodhadli, jaká auta jejich zákazníci chtějí.
Ake prekvapko ze sa dari tym znackam ktore predavaju to co chce zakaznik ... aj toyota aj skoda si idu vlastnu ligu a slapu paradne a buduci rok ocakacam ich dalsi rast... obom znackam mozeme len zagratulovat ... kedysi sa pozerali v eu len z dialky na predaje velkeho fordu ci fiatu a dnes? Drtia ich v eu na prach... neskutocne
Toyota na appire vypada velmi dobre, ale realita je dost jina. U 1.8 corlly spotreba 4-7 l...vysavac na ktery si musite zvyknout, zase aplikace celkem zdarila. Ale pro nase rodine ucely je corolla mala a cross jeste mensi a cena 970 u obou. Ravka je dost velka ale cena? Radsi ksme se neptali. Takže ted to vypada na karoqa, dostatek prostoru a nafta v manualu. Uvidime jaka bude cena.
Corolla 2.0 - klidně i 9 na sto, když chceš využít výkon 😊 Pořád je to benzín... jindy třeba 3 na sto...@Rezna
@Rezna
Jo, spotřeba u HEV a vysavač ukazuje jak s tím clovek jezdi. Jestli jako s kopytem místo nohy nebo jako člověk. Pak je bud vysavač a spotřeba nad 6l nebo vysavač prakticky není a spotřeba kolem 4. A jestli je Corolla mala nebo Corolla cross, pak je i karoq malý. Jen to ukazuje že se snažíš subjektivně najít důvod ke koupi. Karoq pro rodinu je tragicky malej, obzvlast kdyz je pro tebe prostor dulezitej. Do corolly se vejde vic nez do karoqu
Jo, spotřeba u HEV a vysavač ukazuje jak s tím clovek jezdi. Jestli jako s kopytem místo nohy nebo jako člověk. Pak je bud vysavač a spotřeba nad 6l nebo vysavač prakticky není a spotřeba kolem 4. A jestli je Corolla mala nebo Corolla cross, pak je i karoq malý. Jen to ukazuje že se snažíš subjektivně najít důvod ke koupi. Karoq pro rodinu je tragicky malej, obzvlast kdyz je pro tebe prostor dulezitej. Do corolly se vejde vic nez do karoqu
Toyota drahá a Škodovka předražená. Nechápu, že lidi jsou ochotní akceptovat tak vysoké ceny. Ano z 80%(v ČR) to kupují firmy, ale i tak…
Neměl by ten titulek být spíš "Senzace: Škoda je třetí nejprodávanější značkou v Evropě!" My Češi jsme fakt asi mistři v sebemrskačství a střílení se do vlastní nohy...
blbost, dochazi na slova Panadola Tdi jede!!
Přesně tak. Škoda růst. VW mírný růst. TDI jede.
Blbý, co? Troubo 🤣🤣🤣
uz mas koupeny ofce tdi do foroty, kdyz ti je zdrazej?
Nebo vazne veris, ze ti to baba zlevni!
Dobrý. Je to tam 🤣🤣🤣 Díky za AB 🤣🤣🤣
1.5 tsi je vzhledem k době požehnáním. V daném objemu a výkonu asi nejlepší motor na trhu. O patro výš je 2.0tsi. A v dieselu 2.0 tdi
...proto jsem psal vzhledem k době...
Samozřejmě že 1.4 tsi je reálně lepší snad ve všem krom tabulkových nesmyslů jako C02...
S tím motorem když ve 200km/h přidáte, pořád to tam svižně leze. Končí na 245 tacho po rovince bez podpory větru.
Kdysi jsem měl 525i E34 141kW (cca 200kg+ oproti Octavii)
A takhle určitě nejela. ...byť jsem to auto miloval.
I tak mě asi stejně víc baví soukromá 1.5 TSI s manuálem,
Jako řidič, si to auto fakt strašně užívám a to i klidně v koloně. S manuálem jsem direktorem techniky JÁ, a podle toho vše funguje!
Jinak mít volnou ruku, jdu samozřejmě po 911S (993, 996, *997*, 991, 992...to je už docela jedno) s manuálem.
Nebo 550 Maranello s manuálem.
No a nebo tu pak je ta značka co vypaluje rybník s CVT konstantním hučením motoru s monotóním nádechem, omezenou maximálkou a novými tříválci co spolehlivostí zatím co jsem slyšel moc neoslňují. Pak taky zastánci této značky tvrdí jak tyto modely umí projíždět zatáčky jako formule 1. Tyto lidé staví tuto značku do nebes a ze Škodovky dělají Hyundai. Motají lidem hlavu a šíří bludy.
A to mě příjde dost pomatený.
A co má převodovku kde se auto chová jak skůtr není, nebylo a nikdy nebude pro Řidiče auto.
Je to pořád to stejný. U Škody/VW vždy záleží na konkrétní specifikaci. Je to o kombinaci motor - pružiny - tlumiče- kola - řízení. Všechno je u Octavie volitelné, proto nelze říct jen Octavia jezdi nějak.
Slepičí mozky samozřejmě sklouzávají do těchto závěrů. Ale fakt je ten, že nějaká kombinace funguje zkrátka lépe, jiná hůře. Resp. má jiné zaměření a klady a zápory. Toyota dělá 1 podvozek, 1 max 2 motorizace a 1 max 2 rozměry kol...
To se moc nevyznáš. Taková corolla má nastavení podvozku pro kazdou motorizaci jinou a i většina vybav ma své nastavení.
Podvozek pro 2.0 a 1.8 je ve stejne výbavě uplne jiny. To samé 2.0 ma jiny podvozek pro executive, jiny pro gr sport a též jiny pro style.
Nejazdil som legendárnu 1,4ku tak s ňou neviem porovnať.
Opět jsi nepochopil.
Nebudu řešit detail jestli Toyota má odlišné naladění Executive či Style. Pointa je opět úplně jinde.
Těch variant u Škody je MNOHEM, MNOHEM víc!
Taky jsem tu mohl začít rozvádět, že Octavia RS má jiné než 4x4, a dál je i zvýšený podvozek... že. A každý je naladěný jinak. A do toho máš u Octavie ještě DCC 😆
Takže ok, Toyota má tedy asi o 2 varianty víc než jsem napsal. V závěru to neznamená vůbec nic vzhledem k tomu, co jsem napsal.
Jj. Ségry 1.5tsi 96kw leon bylo tak super s manuálem, ze 3x za 2 roky zůstala stat u krajnice s nepojizdnym autem. Do toho problémy s elektronikou znamenaly pravidelný servis několikrát měsíčně. Rodinný i firemní ideál. Jezdit na pokec do servisu, nebo se tam rovnou nechat odvézt.
U Kodiaqu to bylo tak, že 1.4TSI tam bylo s mokrou... jestli to tak je u aktuálního Tiguanu a Formentoru nevím, ale spíš bych si tipnul, že u Formentoru ne... a u Tiguanu tak 50:50
https😐/medziplyn.sk/…sa-paci-kazdemu/ se píše, že je tam suchá DQ200. Osobně si myslím, že je aktuálně v (mainstream) koncernu u 1.5TSI všude a jediné kde si nejsem úplně jistý je Tiguan + Kodiaq.
Keď tak mrkni stránku Cupra.
Viem čo mám doma.
dsg381 a vzadu viacprvok.A funguje to super aj na 19kach.
Alebo sa stav v Cupra salóne a spýtaj sa.😉
Pry vsichni testeri 😊 Tak par objektivnich cisel ze srovnacky z AMuS😒br /> 18 m slalom😒br /> Octavia 1.5: 66 km/h
Corrola 1.8: 63,7 km/h
Vyhybací manevr ISO😒br /> Octavia 1.5: 140 km/h
Corolla: 130 km/h
Zvlaste ten rozdil ve vyhybacim manevru, to se jen tak nevidi, bezny rozdil v ramci tridy se pohybuje kolem 3-5 km/h. 10 km/h to uz je uplne jina soutez...Pravda Octa mela o neco lepsi gumy (GY vs Falken), ale to udela 2-3 km/ max, rozhodne ne 10 km/h..
Jinak jeste je zajimave srovnani casu 0-160😒br /> Octavia 1.5: 21,7 s
Corrola 1.8: 40,7 s
Kdepak asi udelali Japonci chybu, ze jejich 140 koni ma dynamiku na urovni konkurence se 100 konemi...