Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Elektromobilita

Zpět na článek

Mýty a realita o elektromobilitě: Jak elektrická auta vidí Češi?

261 komentářů

DonVito
@Jiří Benda

www.auto.cz/…di-studie-157243

Dvacetileté ojeté elektromobily budou realitou. Degradace baterií není tak hrozná, tvrdí studie

Osm let je obvykle zaruka na baterii, ne zivotnost.
Man Ký
Vážená redakce, chtěl jsem vám oznámit, že si mě čtenáři vašeho webu zvolili jakožto zástupce a vyjednávače, zcela jednohlasně.

A mám na vás první dotaz, či prosbu: nešlo by zveřejnit průběžné pořadí ankety o nejaktivnějšího diskutéra? Mám trochu obavu o čtenáře /či spíše písaře/ Rohypnola. Myslím, že se dost přepíná a do prosince by nemusel vydržet. Hlodá v něm nejistota a tak do toho dává úplně vše a to není v závodu na dlouhou vzdálenost ta nejlepší taktika.

Děkuji a přeji klidný den😊

Man Ký
Man Ký
@Lempl Klaun pondělí ráno, rohypnol nastupuje. vychrlí osm příspěvků do 30 sekund. je odpočatý o víkendu.
Petr Pinkas
@karf996 Ano, všichni Češi mají pouze jeden životní cíl : "Zajet do Chorvatska bez zastávky", všechno ostatní je nedůležité!
Man Ký
@Otakar II no tak Taycan ji má a žádná velká změna se neodehrála, nebo ano?
psel
Teda tohle je fakt mimo->
Pokud nabíjíte na nabíječce s výkonem 30 až 50 kW, které jsou běžně dostupné, pak se doba nabíjení výrazně prodlouží.
Vy víte někdo o nějaké 30kW DC nabíječce v ČR? Já teda ne, minimum je 50kW ČEZu. Je to podle počtu DCDC měničů, které jsou obvykle po 25kW.
Nebo jste někdo narazil na běžně dostupnou 30kW nabíječku v ČR?

Jinak s BEV se jezdí jinak než se spalovákem, nabíjíte jen tolik aby jste dojel do cíle kde nabíjíte pomalu AC, s nějakou rezervou.
Man Ký
@Michal Chmelař nejlepší je, že když je článek o skutečně řidičských autech typu M3 nebo KTM X-BOW, vůbec je to nezajímá, petrolheady😊 zajímá je jenom flejmík...
Man Ký
@_Teddy_ hubnutí je míň příjemné, než nabírání. alkoholismus se lépe pěstuje, než léčí. a tak by se dalo pokračovat.
kesumb
@rohYpnol
pokud mas kde nabijet tak ev
pokud mas kde nabijet a tahas vlek, jezdis porad dalky atd pak phev
pokud nemas kde nabijet tak hybrid

hlavne ne smrduty kamna (=moderni cistej dizl)

A parita tu je uz davno! Viz Elroq!
psel
@Tycoon někde na Kamčatce nebo kde nejsou nabíječky? Kdybys měl TDI PD byl by i černý 😄. A s 12) nemáš fakt pravdu ale souhlasím že je to na jinou diskuzi, přestože už jsme jich spolu vedli na toto téma už spoustu.
Man Ký
@Th0r můžeš sedět v autě a chroustat chleba s máslem od maminky. i to kafe si můžeš vytáhnout z termosky. a chcát můžeš v křoví, když se ti nechce dávat deset káčé...
Man Ký
Vážení diváci, již od května nás bombardujete dotazy na Silvestrovský program. A unisono zní: "bude i letos přítomno zábavné duo Arese a Rohypnol?" Od smrti strýčka Jedličky a Vladimíra Menšíka máme, jak neradi přiznáváme, velké problémy s kvalitní zábavou, ale zdá se, že tito dva už se do vašich srdcí vryli naprosto jednoznačně. A máme pro vás radostnou zprávu: ano, i letos se nám podařilo je zajistit. Především pan Rohypnol už si poněkud zvykl na svoji hvězdnou roli a nebylo lehké jej získat. Snad neprozradíme příliš, když řekneme, že letos jej budeme zkoušet z procent a bude to velká zábava. Pan Arese nám po dlouhém přemlouván přijde představit svoje nejřidičtější SUV ve třídě, Škodu Karoque. Máme se na co těšít, přátelé😊
Petr Pinkas
@Th0r To je zajímavé. Nedávno byl článek jak na nejlevnější benzince v Praze řidiči čekají i více jak půl hodiny. Někteří tankují i 2x týdně, tj 4 hodiny za měsíc. A to jim nevadí ? Cesta do Polska k moří (660 km, z toho 590 km po dálnici) mi trvala o půl hodiny déle, než benzinovým autem. Jezdíme tam již 20 let do stejného místa a doba dojezdu se díky výstavbě dálnic zkrátila o 2,5 hodiny. A vy tady pořad řešíte nějaké časy dojezdů.
Marquis de Sade
@Man Ký

MuItitroll rohypnol prý není troll, kdepak. Jen nevinný květ pravdy na internetu. Mazlíček redakčního dvorku.

www.auto.cz/diskuse/97735/1#…
Man Ký
@ryccardo ale psát howínka na auto.cz je bonusový čas, který prodlužuje život,
panadol vládce písmenek problije půl dne na auto.cz ale děsí se toho, že by stál na nabíječce
dejte mi prázdnou obrazovku a já pohnu světem😊
psel
@mariov8 hele tak se asi bavíme o jiné Evropě, já když tam jezdím, tak jsem na něco takového nikdy nenarazil, většinou to bylo u benzínek nebo u rychlých občerstvení. Ale věřím tomu, že nějaké nabíječky mimo civilizaci taky najdeš, ale kdo by to tam stavěl když tam nikdo nebude nabíjet...
Naopak, je to zlatý důl pro majitele občerstvení, protože narozdíl od spalováků vědí že se tam nabíječi zdrží v průměru déle... Tak proč by jim to kafe, jídlo nebo záchod neprodali, že?
psel
@Tycoon tak nabíjí po cestě tak jak poskakuje, pokud teda poskakuje víc než 400km za den. Pokud míň tak mu to na poskakování stačí. A 400km poskakování za den včetně schůzek je docela maraton.
Dzinus
@mariov8

"Na veřejných nabíječkách to fakt vychází podstatně dráž než nafta a i benzín."

Ne nutně, bydlím na sídlišti, kde mám 100m od domu veřejný stojan. A jezdím na 1Kč/km.
Max Headroom
Vyvracíme mýty a dezinformace o elektromobilitě;

1. Elektromobil tě v pohodě doveze i na konec světa. Jen si nezapomeň vzít kafe.
2. Dobíjecí stanice jsou dneska skoro všude. Chybí snad už jen na toaletách v restauraci.
3. Nabíjení? Dáš si sendvič, zkontroluješ zprávy a auto je připravené jet dál.
4. Planeta si konečně oddechne a soused přestane nadávat, že mu to smrdí pod okny.
5. Baterie? Ty přežijou i tchýni.
6. O elektromobily je takový zájem, že se o ně hádají už i na vesnici u piva.
7. Hoří? Možná tvoje vášeň pro elektromobily. Jinak nic.
8. Do podzemní garáže vjedeš úplně v klidu. Bez zákazů a bez nervů.
9. Složitost nabíjení? Menší než večerní boj s dálkovým ovladačem.
10. Výběr? Přesně jako v cukrárně. Až nevíš, který si dát dřív.
11. Vodík má taky své kouzlo, ale elektromobily zatím stihly změnit pravidla hry.
12. Green Deal není strašák. Je to šance začít dýchat o trochu lépe.
13. Ojetý elektromobil? Jede dál jako stará dobrá Škodovka, jen po tobě nezůstává černý oblak.
14. Trend? Možná kdysi. Dnes už je to nová norma.
15. Elektromobily jsou tiché, to ano. Ale chytré natolik, že tě zaregistrují dřív, než je vůbec uslyšíš.
Man Ký
@mariov8 zatímco když v autě jedeš, tak se děti nenudí. to jsou úplně nadšené krajinou a ani nedutají.
kesumb
Za me je nutny mit moznost nabijez doma nebo alespon v praci a to hned u mista, kde bezne stojite. Pak setrite cas za jezdeni na pumpy. Realita tras 1000km+ je u EV max hodina navic, kdyz jich jedete 10 za rok mate 10hodin. S dalsim najezdem 30000 km stravite 10 hodin na pumpach (zastavka na 15 minut a 700km) a k tomu den resenim vymeny oleje. Ale muset s tim jezdit na verejny nabijecky na kazdy nabijeni by pro me bylo nekousnutelny.
Michal Chmelař
@Arese
Rohypnolův diskusní připrdávač Arese v akci 😄
Hledali jste se, až jste se našli, to přijde dojemné zase mně.
dodo24
@Otakar II no neviem, ja za kWh DCčka platím 0,29€, čo mi zas taká hrôza nepríde. Celoročnú spotrebu mám za posledných 11.000km na úrovni 19,4kWh
Man Ký
@Otakar II no počkej Otokárku. jakože by tak kvůli spotřebě dali nějakou jinou rychlost? to zajisté žertuješ😊 to už tak další rychlostní stupně dělají, umožňují vyšší rychlost i nižší spotřebu.
kesumb
@rohYpnol
lzes!
Sam si zde uvedl, ze se svoji FVE jsi na 74% vyrobeny elektriny!
Dzinus
@rohYpnol
"Na veřejných nabíječkách to fakt vychází podstatně dráž než nafta a i benzín. ... Ano, je to tak."
Máte pravdu, že to tak může vyjít. Ale jen pokud berete nejdražší dostupnou elektřinu vs. běžnou cenu benzínu. Otázka je, proč byste to ve skutečnosti dělal. Na nejdražší benzínku taky asi nejezdíte. A protože se lidi kupodivu snaží většinou chovat celkem racionálně, tak se nabíjí většinou pomalu AC za levno a pak to i na sídlišti, na veřejném stojanu může vycházet 1Kč/km. Štěstí má zatím ten, kdo ten stojan na sídlišti má, zde je rozhodně ještě velký prostor pro zlepšení.

V návratnosti počítáte jen palivo. Když z úvahy vynecháme "smůlu na kus" a budeme počítat, že auta budou fungovat dobře, pak BEV bude mít náskok i v nákladech na běžnou údržbu.

Ale to jsou známé věci, které asi nemusíme omílat. Nakonec si to každý stejně musí vyhodnotit sám. Nároky řidičů i podmínky se u každého velmi různí, tak není překvapení, že si to lze vyhodnotit úplně jakkoli.

Nelze si ale nevšimnout, že éra EV prostě přichází.
psel
@Robert Hlavatý zase další vystrašenej co 😄?
Není nad to si to vyzkoušet.

Ano, funguje to jinak, dojezd se mění oběma směry výrazně víc ale zvykneš si bez problému. Za dva roky provozu jsem nikde neměl problém s obsazenou nabíječkou, nikdy jsme nevypínal klimu/topení a randál ze spalovacího motoru mi fakt neschází.
Při předjíždění nepotřebuji slyšet randál, abych věděl, že mohu předjet, prostě jen přeskočím auto před sebou, ceny za palivo neřeším, protože vím, že jsem na tom ve svém průměru vždy pod cenou za kterou bych jezdil s dehtem.
psel
@Aleš Uher ano, je to tak, pokud nejsi registrovaný. Pokud jsi můžeš těch 350kW sosat i za 11 Kč.
kesumb
@mariov8
nevychazi, mam nejakou kartu k autu bez pausalu (nabijim na verejny tak jednou za dva az tri mesice) a vychazi to na 13kc HPC (neresim poskytovatele). Ix jezdi za 20-25 odebranejch, etron za 30. To je 2,6-4kc vcetne DPH na km. X5 40i mi jezdila za 12-15l naturalu za dneska 35kc? I podstatne slabsi 30d jezdila za 10-11. Opet ale pro nekoho kdo nema moznost nabijet doma/v praci to proste za me neni.
Atlis
Čím viac ich na trhu ojazdených áut bude a budú dostupnejšie, tým viac skúseností s nimi budú priemerný Pepa a Mařena mať. To chce čas.
psel
@kesumb tak koukám že Panadol je i energetik, zatím jsem myslel že je jen ekonom, státní úředník, čínský obdivovatel a volič motoristů a hater EU a GD. A on je energetik...
Kdyby byla síť dimenzovaná na 100% kapacity jističe všech uživatelů tak by byl Temelín u každé větší obce...
kesumb
@rohYpnol
fakt je ze kdyz ses zahnanej do diskuzniho kouta viz vyvoj cen cayennu vs prumerna mzda zavedes diskuzi na median mzdy. Kdyz te vykoupe mikesus v medianu, das tam pokles koupeschopnosti. Kdyz ti uvedu nabijeni auta z fve, das tam topeni. To je jak s tim vocasem co chtel nejdriv s ev dat praha plzen, pak na otocku brno a nakonec s karavanem ostravu😆😆😆
Michal Chmelař
@Man Ký
Jo, to se mi líbí, o autech už tady diskuse stejně moc nejsou a přestává o nich být i samotný web, tohle by mohlo pomoct zalepit mezeru po čtenářích odehnaných přezíravým přístupem redakce.
Petr Pinkas
@Pepa_007 Zkuste zjistit kolik lidí co bydlí v bytových domech má: garáž v bytových domech, svou vlastní volně stojící garáž, placené stání v garážových domech, zahrádky, chaty a chalupy, rodinu v okruhu 5 km s RD, možnost nabíjet v zaměstnání, možnost levně nabíjet při nákupech....a můžete snížit počet lidí o milion. K tomu připočítejte dalších 5 mil. co bydlí ve vlastním RD a máte 3 miliony aut s přístupem k zásuvce. Kde jsou? Proč nejsou na silnicích ? No přece kvůli těm kecům na internetu.
Man Ký
@Marquis de Sade a co na to umělá inteligence?

"Nekousej do ruky, která tě krmí" je české idiom, které se doslovně překládá jako "nekousej do ruky, která tě živí". V přeneseném významu se používá pro vyjádření, že bys neměl ubližovat tomu, kdo ti pomáhá nebo tě podporuje. Je to morální zásada, která zdůrazňuje loajalitu a vděčnost.
Dzinus
@rohYpnol
Ideologickým diktátem asi myslíte Green Deal. Když bychom si představili, že tato politika nikdy nevznikla, myslíte, že by se sem pak nezačala dovážet EV auta , čínských, korejských, amerických i japonských značek?

Ad servis. Jasně, tam určitě platí, že každá značka k tomu přistupuje jinak. Vyšší hodinová sazba je ale obranou autorizovaných servisů, protože vědí, že si jinak tolik nevydělají. Vlastně by se dalo říct, že je to přímý důkaz nižší servisní náročnosti EV proti ICE, nemyslíte? Na druhou stranu to taky znamená, že ze mě stejně vyrazí víc peněz, než by bylo nutné a úspora na servisních nákladech nebude taková.
kesumb
@rohYpnol
A i v Polsku Madarsku Slovensku atd maji nabijecky. Krom toho slusny dnesni EV 500km daj.
Lempl Klaun
@rohYpnol No jasně, přidej ještě trochu víc agitky, prosinec se blíží a sní i ta správná dávka nadšeného brainwashingu! 🤡
xxc
@karf996 ide, ale takto je to lacnejsie
kesumb
@PowerHouse
nemyslim si ze musis mit dotaci na FVE, s dnesnima cenama je navratnost instalace bez dotace do 5 let pokud po tom nechces vic jak 70% sobestacnost a extremni vykony.
Hendly
@Tycoon
Takze zvednes cenu a tim vic se vyplati FVE a baterie nebo BEV.

To se ti snazim vysvetlit uz hodne dlouho.
kesumb
@Tycoon
ale ani to neni pravda, nejhorsi mesic da fve 1/3 az 1/2 spotreby. Takze si klidne muzes snizit jistic a rozlozit dodanou elektriku do casu mimo spicku. Takze sit se muze naopak oslabit
psel
@Barry Lyndon dovolím si nesouhlasit, koukni na noční tarif v ceníku ČEZu a vynásob to normální průměrnou spotřebou výkonného BEV a vyjde ti to na ani ne 3 litry nafty.
A co se týče nabíjení, zcela by stačilo kdyby ti co doma nabíjet mohou, měli BEV a máme polovinu aut na elektřinu.
psel
@Tycoon no když přijedou do Prahy tak se dá nabíjet na spoustě míst, to je spíš horší maloměsto, kde jsou jen nabíječky do 50kW / 70kW a nic rychlejšího. A čest výjimkám, třeba Nepomuk 😄.
Musej tam nacpat další DC/DC moduly a dostat alespoň ke 100kW pak to bude určitě lepší.
kesumb
@rohYpnol
ale podstatne mensi demagogie nez cistej bezporuchovej dizl!
kesumb
@rohYpnol
kecy stejne jako tvuj koeficient. I v nejhorsim mesici da fve 1/3 az 1/2 spotreby. Na to ze to mas na strese o tom vis prdlajs. Coz je totez jako tvoje uhybny manevry o rustu prumerny mzdy, poklesu ceny cayennu atd.
FVE utahne auto s beznym najezdem 2/3 roku, tecka
Man Ký
@mariov8 co tak si s nima zahrát slovní fotbal? procházka? jídlo? nebo je utopit, když tě tak sejří? nebo lítat? nebo nebo nebo tvl. na každé věci se najde něco negativního...
kesumb
@rohYpnol
ja sem vul, zapomnel jsem, ze nedavas procenta🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️

zaprve kdyz to da 74% spotreby roku domu, tak to znamena, ze sviti dost porovnatelne 2/3 roku. Coz je realita, ja mel treba brezen lepsi nez cervenec. Takze pridas par panelu a mas i na auto s podobnejma procentama, protoze nabijet to nemusis furt. A za druhe jak psal nekdo vejs, nabijes a na tejden mas vystarano. Nebo mas nekde schovanej svuj koeficien?
Lempl Klaun
Nechápu redakci ACZ, že už dávno nemoderuje diskuzi a nadále umožňuje její tapetování naprostými nesmysly několika málo nemocných nebožáků typu rohypnol, kteří si zde udělali soukromou nástěnku pro zabití času při čekání na dávky a nenávidění světa kolem sebe. Opravdu je takový problém těch několik individuí vykopat a pozvednout zdejší úroveň nad čtvrtou cenovou?
Hendly
@Tycoon
Baterii muzes ale nabijet ze site minimalnim proudem neustale, takze hodnota jističe a tim platba bude minimalni.
.StenLi.
@Jiří Benda Tak si pekne zhrnul najpopularnejsie hoaxy, ktorym veria ludia, co nikdy nevlastnili BEV 😊.
.StenLi.
@Otakar II Tak potom je tankovanie ktore je 1,8x drahsie ako DC super drahe? 😊
Hendly
@rohYpnol
minimálně silovou cast platil budes.
Baterie v bytovém dome je normální technologie.
Hendly
@Tycoon
Muzes se nejak ustálit v tvem tvrzeni a zkusit debatovat?
Platba za jistic? Opet jen podpora baterie.
Bytovy dum je typicky priklad kde by baterie fungovala v tomto pripade super. PS😒br /> Jak jsem psal v minule debate.
Podporovatel trollu Tycoon.
Man Ký
@ryccardo tak legendární výrok "účinnost motoru nikdo z kupujících reálně neřeší" tě kvalifikuje mezi největší pytomce, jací tento web kdy navštívili😊
psel
@Jenik3 cenu stlačí hlavně škálování výroby a s ním spojený větší stupeň automatizace a větší hloubky výroby. To co jsi si dříve nakupoval, dnes vyrábíš sám.
psel
@Tycoon já tě nenapadal že ho máš, já jsem jen psal kdybys měl. A potkávám jich fakt dost.
Jak jsem psal v diskuzi výše, východ se mi zdá být slabší, než západ ČR.
Jinak se těma místy co jsi vybral, tak stejně v okolí v dojezdu nějaká možnost je, ale předpokládám, že stejně většina lidí, co tam BEV má, nabíjí doma a pak je jim šumák, že nemají nabíječku v obci.
Když se podíváš na hlavní taky tak tam možnosti jsou vždy...
kesumb
@rohYpnol
Utahne, lzes. TC navic mam, vodu-vodu, mimochodem unor a brezen vysel krom provozu 2 aut i na vytapeni jeste odporem. Nevim proc sem tahas muj najezd, ja mam psi boudu s 35kWp a od 29. ledna jedu v ostrove vcetne topeni a provozu dvou EV s velkym najezdem a spotrebou. Ostatne ty auta u nas nejsou ani polovina denni spotreby. A ano, 1kWp da cca 1MWh rozlozenou vcelku linearne do 9 mesicu. Ja mam mesicni spotreby kolem 3MWh a od unora do rijna to dava uplnej ostrov.

12kWp fve da kazdej mesic 3/4 roku kolem 1MWh elektriky. To je dost na 30kwh na den, coz je na 100km a barak s jednou lednici a zarovkama. K tomu idealne 40kWh baterii.
Ostatne to jsou ty tvoje procenta. Na 80% jsi celkem snadno, pak rostou neumerne naklady
psel
@mariov8 určitě nejezdím každý den poznávat nové průmyslové areály, ale to že někde jsou kam nikdo nejezdí nemůžu vyloučit. Ale to že by to bylo ve většině prostě neodpovídá realitě. Já teda zatím na nic takového nenarazil a do Italie nejezdím.
psel
@Otakar II já se nebavil o zastřešení, to jsem neřešil. To že to není zastřešený je určitě mínus ale staví se toho dost i zastřešenýho a stejně jsem buď na benzínce, nebo v obchodu a nebo na kávě a tak mě to tak moc netankuje.
psel
@ptr078 to určitě ano, ale můžeš se registrovat i mimo komín, když jezdíš okolo více komínů třeba v Německu.
To že to není jednoduché je jasné, ale minimálně tlak z EU na možnost platby kartou tu je, a myslím si, že se i tohle časem vyřeší.
psel
@PowerHouse nech za s ty montootroky, už jsem ti tu X psal že to jsou blbosti, a že nevíš o čem mluvíš.
Naopak epohony si výrobci musí dělat sami, aby měli alespoň nějakou přidanou hodnotu a mohli se odlišit od konkurence. Dnes si všichni dělají všechno sami, jinak nemohou konkurovat. I to BMW si pořídilo vlastní osazovačky aby nemuseli platit jiným firmám jejich marže. Ta hloubka výroby je obdivuhodná a spolu s vlastními baterkami a chemií to dá nějakou diferenciaci produktu.
Pokud to půjde opačným směrem a všichni budou používat jeden skateboard tak to všechno pojede stejně, tak většina současných výrobců skončí.
Prostě to vidíš fakt špatně, nevím kde své rozumy bereš ale ten rozum selský fakt není na tohle dostatečný.
Leoš Kaňa
@Jiří Benda
Doba použití baterie není 8 let. To je blábol. Píšete že tomu rozumíte, narozdíl od těch kdo elektroauta používají a vzápětí lež. Už jen tohle o vás mnohé vypovídá.
Bonisek
Jsem myslel že bude článek o tom jak vidí elektrauta Češi a zase jsme se dozvěděli subjektivní canc soudruha redaktora jak je ideální si dát co 2-3 hodiny kávu a dojít se vyčůrat.
Lempl Klaun
@rohYpnol Přesně tvůj případ, šašku. 🤡
Th0r
Nejde o dojezd, ale o cas a pocet straveny u nabijecky. S naftou zastavim na pet minut jednou za tisic km, s elektro 3 - 4x na mnohem delsi dobu. A je usmevny cist, jak porad pijetu tu kavu a chodite na ty toalety. Ja chci natankovat a odjet. Ne kazdych cca 300 km do sebe lejt tu posvatnou kavu a chodit na toaletu, coz je takova z nouze ctnost 🤭 O kterou se vam to nabijeni prodrazi. Takze dalsi ty kavy, cca 4 na tisic km, ktery vlastne nechci, ale co tam mam delat ze? Takze to jsou dalsi cca 4 kilca na tisic km navic. A prece nejste socky, tak neco zakousnete ne? Vy jste uplnej zlatej dul pro provozovatele 🤭 btw nevim jestli to neni vyreseno, ale jak je to s tim nabijenim u ruznych provozovatelu? Porad mate na zadech plnej batoh cipu?
Hendly
@Tycoon
Dve veci: zrovnoměrněním spotřeby=baterie.
fixní náklady- nemelo by to byt spis opacne? Platba za spotřebu = spotove ceny. Pak presne urcis kdy je nejnákladnější elektřinu vyrobit, kdy prodat a kdy uložit PS: “Jakes” je iMHO platba za jistic. Regulace topeni oteviranim oken si prave z techo hnusnych davnych dob pamatuju.
Hendly
@rohYpnol
Muzes tomu prispevku dat hlavu a patu?
Treba o jakem denní spotřebě se bavis?
Hendly
@rohYpnol
Chtěl m vic chce prachu tim vi tlačíš zakaznika do alternativy.
Jinak mas pravdu, CEZku jsou absurdni veci kolem FVE ktere se snaží zabránit rozvoji.
Hendly
@psel
Je to prostě odborník na vse.
Mohl to vše zpeněžit a byt na Bahamském pobřeží a misto toho vam dava moudrost zdarma a vy se mu smějeme, to nemate trochu ucty? 😉
Man Ký
@Petr Kozohorský cituji

Ne kazdych cca 300 km do sebe lejt tu posvatnou kavu a chodit na toaletu, coz je takova z nouze ctnost 🤭 O kterou se vam to nabijeni prodrazi. Takze dalsi ty kavy, cca 4 na tisic km, ktery vlastne nechci, ale co tam mam delat ze? Takze to jsou dalsi cca 4 kilca na tisic km navic. A prece nejste socky, tak neco zakousnete ne?

"a chodit na toaletu, což je taková z nouze ctnost, o kterou se vám to nabíjení prodraží".

za málo pane Kozojebský.
Lempl Klaun
@Man Ký Připojuju se taky.
rohYpnol
@Man Ký

Když jedeš, tak děti mají možnost sledovat krajinu, provoz. Když dobíjíš, tak nic. Tohle pochopí i pololobotom...
mariov8
@Man Ký A většinou musíš, protože velká část rychlých nabíječek je v Evropě někde v poli u bývalý průmyslový zóny. Zůstala tam kapacita vedení, tak proč ji nevyužít. Bomba to je když chčije, tak se ti od auta ani do nejbližší civilizace pro to kafe nebo nějaký občerstvení ani nechce. Stačí že zmokneš, jak tam šaškuješ s kabelem a kartama, pokud se tedy nechytne plug and charge. Protože nikoho nenapadlo to stání zastřešit. A jseš rád, že se tam nudíš tu potřebnou půlhodinu s kolegy a neposloucháš nudící se děti, to je jiné peklo.
Aleš Uher
Pořád se mluví o rychlonabíjení, ale nikdo neříká, co to stojí. U 22kW nabíječky stojí u E.ONu 1kWh cca 8Kč. Na 50kW nabíječce už to je 13Kč za kWh. Na 350kW nabíječce už je cena 23Kč za kWh. Takových rychlých nabíječek je velice málo a za tu cenu pak jezdíte dráž, než osmiválcem 😁

BEV dává smysl, ale u baráčku s fotovoltaikou...
karf996
Každá reportáž o cestě elektromobilem do Chorvatska začíná: "Nainstalovali jsme si tunu aplikací.". Já dodnes nepochopil, proč je potřeba k nabíjení nějaký čip, karta a nebo aplikace? Už jde platit normálně kartou?
Man Ký
@Michal Chmelař chápeš, nikde nebyla řeč o deseti korunách, doslovně. a proto je to demagogie. nachytal mě na švestkách, napsal jsem něco, co tam nebylo úplně doslova, jakkoliv to z toho textu vyplývá, že mu to močení prodražuje nabíjení.
Michal Chmelař
@rohYpnol
Máš bezvýznamné plus za vtip týdne 😄
právník rohypnol 😄
Michal Chmelař
@rohYpnol
Sorry, dlouho mi to předsevzetí nevydrželo, ale nemůžu jinak, musím citovat klasika Miroslava Donutila - "Seš už debil, Rudo, nebo co ..." 😄

Vždyť to tam máš odcitované - "a chodit na toaletu, což je taková z nouze ctnost, o kterou se vám to nabíjení prodraží". Přeloženo, nechce se mu platit za toaletu nebo cokoliv jiného, prodraží mu to nabíjení, v tom je podstata příspěvku.

Nic proti Th0rovi, reaguju jen na tebe, nauč se číst, než budeš jiné obviňovat ze lži.
Petr Pinkas
@Petr Kozohorský Za "a" najděte si ten článek a za "b" pamatujete si jak před 2 lety Češi jezdili do Polska na levný benzín a tam čekali i půl hodiny + cesta. ? Asi ne, protože to nevyhovuje Vaším kecám.
_Teddy_
Obecne pri propagacii elektromobilov mi vadi take to "ohybanie" pravdy. Typicky napriklad dojazd (co je samo o sebe uz take hausnumero, ako spotreba podla wltp) sa zasadne uvadza z plnej baterie do nuly. Ale cas nabijania zasadne len z 10 do 80%! Podobne rychlost dobijania: tam sa ohuruje kilowattmi, ale to uz sa nespomenie ze ten vykon sa da udrzat len v kratkom intervale, a mimo neho prudko klesa. Atd, atd.
ryccardo
@rohYpnol no hlavně i lobotom pochopí, že stání na nabíječce je čas navíc. Pak pojedeš dál k další nabíječce a haranti se ti budou v autě nudit samozřejmě stejně jako v ICE, akorát budou mít za sebou státní na nabíječce 😁
rohYpnol
Článek obsahuje opět demagogie a manipulace těch, kteří na zavádění BEV benefitují. Smutné.

1) Hustota a dostupnost dobíjecích stanic
Rozhodně nedostatečná, a to především v kontextu evropském. Jsou regiony (země), kde je to nedostatečné a pokud někdo jezdí dál než kolem komína v ČR, tak může nehezky narazit.

2) Doba dobíjení
15 minut ... ano, zasmál jsem se... Realita je úplně jiná, resp. těch 15 minut tam budete, ale dobijete tak 25% v lepším případě kdy půjdete ze 30% a to ještě ne v zimě...

3) Domácí FVE dobije BEV na jaře i na podzim
Opět demagogie a nesmysl. Pro běžné podmínky ČR to prostě není pravda. Pro lidi jako kesumbíček který má FVE panely nezastíněné krajinou i na psí boudě a poštovní schránce to možná může vyjít. Ale u běžné domácí FVE to pravda prostě není. Resp. je to maniluplace. Ano, elektormobil možná nabijete, ale za podmínky, že nebudete mít výrobu na spotřebu domácnosti!!! A to musí být ještě slunné počasí... Samozřejmě, že pokud někdo jede s elektormobilem jen na benzinku pro cigarety, tak to asi dobít zvládne...

Právě tyhle lži "ve prospěch" BEV ubližují elektormobilitě nejvíce.
Tycoon
@Jenik3

A co když někdo neposkakuje ani ve městě a ani nejezdí z Ostravy do Prahy?
Jenik3
Do města na poskakování je Ev ideal. Nabíjení? Stačí jednou za týden.
Na trasu Ostrava -praha je vhodnější pendolino.
Michal Chmelař
@Mokrous
Přečti si prosím ten Th0rův příspěvek ještě jednou, píše tam o toaletě. Ale je to jedno, znovu říkám, vůbec nic proti Th0rovi, mně prostě jen nejde do hlavy, že tu lidem nevadí, jak se ten ubožák rohypnol v té diskusi chová.
Arese
@Lempl Klaun Ty už fakt blábolíš jen úplné nesmysly, zřejmě po zásahu tvým milovaným elektrickým proudem. Jsi jen neskonale hloupý a trapný žvanil, který se tady snaží nějak zabít čas a zapomenout na svůj lemplovský život a samotu. Chudáku, svoje debky nepřebiješ tím, že sem budeš cpát ty tvé trapné klaunovské ksichty.
Michal Chmelař
@Man Ký
Jo, přesně to mě napadlo 😄
Prostě jen nechápe psaný text, to je celé.
Mokrous
@Leoš Kaňa Ukaž nám ty spousty EV staré 12-15 let s původní baterií ve skvělé kondici.
rohYpnol
@Hendly
Opět úplně opačně ty tukane.
Přesun do fixních nákladů ze spotřeby znamená jen to, že baterie je úplně o ničem.
A bytový dům je pro bateriové řešení zcela nevhodný. Vzhledem k celkové spotřebě by baterie zabraly tolik mista a takovou váhu a představovaly takové požární riziko, že to je totální fantasmagorie.
rohYpnol
@Tycoon
Já fakt nechápu jak můze být tak hloupý... je to opravdu dechberoucí ta jeho blbost.
rohYpnol
@DonVito

Jen jsi opět zamlčel co to je ta "záruka" 🤣🤣🤣

75% SOH ??? 🤣🤣🤣 jo, to chceš 🤣🤣🤣
rohYpnol
@psel
Ti co doma mohou nabíjet, není polovina. Opět demagogie.
spousta rodinných domů nemá možnost parkovat u domu.
Výsledný potenciál je možná tak 1/3, spíše tak 1/5, nikoliv 1/2.

A proč 1/5? No protože veškeré řadové domy bez vjezdu nemají možnost parkování přímo u domu. A pro pololobotomy vysvětlím, že mnoho domů ma sice možnost zaparkovat podélně u domu vedle chodníku, ale to není parkovací místo vyhrazené pro majitele domu, ale VEŘEJNÁ místa 🤣🤣🤣

No a jelikož máme díky neschopnosti současné vlády jednu z nejdražších cen elektřiny, tak BEV zajímavý jen pro zlomek lidí.
rohYpnol
@psel
Protože kdybys nebyl jantar tak bys chápal aspoň to, že nabíjecí stanice nestaví majitelé benzinek ani fastfoodů, ale někdo úplně jiný.

A potřebuješ mít příkon. A ten máš obvykle právě u těch průmyslových areálů. A přesně tam nabíjecí stanice vznikají. V pr*eli kde chcípl pes a v noci máš strach zastavit.
rohYpnol
@Michal Chmelař
Mě zase dojímá tvoje blbost.

Tak jsme se všichni něčím dojali. A já můžu dál psát k tématu, zatímco ty jen k tématu rohYpnol 😁
rohYpnol
@Man Ký
...a opět opička řeší jen rohYpnola, zatímco k věci nic nemá...
rohYpnol
@Man Ký

A opět hujer řeší jen rohYpnola... 😁
Tycoon
@psel

Tak ono 400 km nemusí poskakovat, ale jet třeba ze sídliště v maloměstě někam dál (třeba i do té Prahy) a zpět.

Tím chci říct, že dopravu v ČR nelze zjednodušovat na Pražáky a pak na Ostraváky, co jezdí do Prahy. Spousta obyvatel žije na venkově, v maloměstech.
rohYpnol
@Man Ký

Nemůžu být přeci odpočatý, když jedu 24/7/365 a jsem placený, tj. pořád pracuji, ne??? Tak už si aspoň rozmysli co říkáš... 😁
rohYpnol
@Dzinus

Éra BEV nepřichází. A to je ten rpoblém. Éra BEV je diktována a nařizována ideologicky.

Ad servisní náklady - to je další pohádka o levnějším servisu. A zdaleka opět neplatí obecně. Už jen typicky vyšší hodinová sazba u BEV než u ICE vesměs maže výhodu oleje a bežných spotřebních věcí.

Předepsaná výměna chladicé směsi u Hyundaie co vycházela myslím na 20t. a musela se dělat po 60t. km ... o tom by taky mohli někteří majitelé vyprávět...
rohYpnol
@Dzinus

Na veřejných nabíječkách to fakt vychází podstatně dráž než nafta a i benzín. ... Ano, je to tak.

A ano, za jistých okolností se z toho člověk může vylhat a může být na 1kč/km. Problém je, že i při 1kč/km ekonomicky BEV smysl v zásadě dávat nebude když rozdíl na spalovák je koruna... 30 tisíc za rok... ok, možná za 6 let se rozdíl vrátí, což při typické délce vlastnictví 5 let je za hranou...
rohYpnol
@Max Headroom

15 bodový seznam nesmyslů někoho, kdo s elektromobilem neujel víc než z koupelny do ložnice...
Robert Hlavatý
Dle mého je to vše o stresu a pohodlnosti. Chci neustále hypnotizovat údaje o stavu baterie/dojezdu? Chci přemýšlet kdy a kde a za kolik zase dobiji? Chci řešit, jestli si můžu mít ještě puštěnou klimatizaci nebo topení, abych dojel? Chci poslouchat jen ticho a aerodynamický svist? Chci trnout, jestli někdo na dobíjecím místě nezaparkoval nebo prostě po nabití neodjel?
Nebo naopak chci cítit motor běžící do vyšších otáček, třeba při předjíždění- tedy nějaké emoce ze samotné jízdy? Nechci vůbec řešit to kde, kdy a za kolik natankuji fosilní paliva, protože prostě vždy tak někde můžu bez problémů učinit? Každý ať se rozhodne dle svého...Už nejsem úplně nejmladší a prostě to "vzrůšo" spojené s BEV si prostě rád odpustím... Jak vy?
rohYpnol
"Firma E.ON uvádí, že aktuálně činí rozdíl zhruba 200.000 korun. V případě, že by auta s různými pohony byla za stejnou cenu a měla i obdobný dojezd, 31 procent respondentů by zvolilo hybridní pohon."

To musí být fake news, podle místních hujeříčků přeci cenová parita nastala 😁 a že by někdo dal přednost hybridu před BEV??? Nemožné!!! 😁
PowerHouse
Proti
Je nutná verze pouze verze LaK, která má kapacitnější baterky a rychlé nabíjení
Je to pro lidi co mají dotace na fotovoltaiku.

Pro
Díky BEV je zde neuvěřitelné navýšení produktivity, továrny bez montootroků.
Cena BEV letí každým rokem šíleně dolů, jako u elektroniky. Ve výhledu velice levné sodíkové baterky a i lithium je dnes levné.
E-pohony a baterky dělá spousta dodavatelů, je zde značně vyšší konkurence.

Díky té produktivitě jsem pro BEV.
Až se zaběhnou v produktivitě i legacy carmakers, tak budou auta velice levná
Pepa_007
EON, prodejce paliva pro BEV si dělal průzkum.... 😁 Kozel zahradníkem?
Zhruba 4,7 až 5,2 milionu lidí žije v bytových domech v ČR. Ti nemají kde nabíjet přes noc. Musí tedy trávit čas na veřejných nabíječkách. Kolik nabíječek je >100kW? Mám vždy garanci, že auto mající nabíjecí výkon 100kW bude tak VŽDY NABÍJET? Jaký je dojezd když nabíjím jen do 80% kapacity jak doporučuje výrobce? Co vysoká cena elektřiny na veřejných nabíječkách?
Jiří Benda
Důvody pro které si nekoupit elektromobil jsou stále stejné. Vysoká cena, omezená funkčnost a doba použití většinou 8 let a pak musíte opět vynaložit obrovskou částku na novou baterii. Z článku vyplývá, že lidé kteří elektromobil nemají této věci nerozumí. Ale opak je pravdou, nechtějí vyhazovat svoje těžce vydělané peníze za něco, co jim po osmi až deseti letech řekne pápa... 👋🤨
Mokrous
@Man Ký Teorie a průměry jsou krásná věda, ale pak je tu praxe. A drtivá většina prostě svůj wallbox nemá a mít nebude. A pro ně to znamená nejen vyšší náklady, což je ale v praxi marginální oproti ztrátě hodnoty EV a jeho časové degradaci bez ohledu na nájezd, ale hlavně opruz s nabíjením. Protože třeba já sice v průměru najedu prd, ale někdy to je třeba jen 300 za měsíc a jindy třeba 3000. A když se mi to blbě sejde, že potřebuju třeba ujet 700 za den a není to dovolená, ale spěchám s materiálem a je zima, no tak to znamená nabíjet minimálně 3x v průběhu toho dne. Prostě opruz, opruz, opruz. V dehtu mi ubyde něco málo přes půl nádrže a neřeším nic.
Mokrous
@.StenLi. Já bydlím v ČR a napsal jsem cenu v ČR a ještě jsem to zdůraznil a srovnal s cenou na SK. Takže pokračuj a ještě do toho zamotej ceny ze Saudský Arábie a Bangladéše ať to má pořádnou logiku.
A souhlasím s tebou, nemá smysl ztrácet čas s blbci...
Mokrous
@Man Ký To je záhada jen pro myslitele tvýho formátu. Mě to nesejří, pouze poukazuju na prostý fakt, že nabíjení na DC je prostě dražší, než spalovák. To hysteričtí EV fanatici se snaží za každou cenu najít jen samý zázračný čísla a ideálně spojení "nabíjím zadarmo".
Mokrous
@Man Ký Jsem rád, že sis našel nový smysl života a to komentovat všechny moje příspěvky, které se netýkají tebe. Další syndrom Mik ešus.

Na extrémy v DE ti se.re bílej tesák. Prostě normální Enyaq v celoročním provozu bere přes 20kWh/100km tečka. A kdo nemá vlastní wallbox a možnost nabíjet doma (cca 80% populace) a nehodlá čekat hodiny na nabití a běhat půl dne kolem svýho EV křápu, tak to prostě musí připojit ke stojanu 100kW+. A ten stojí sakra víc i s registrací. I s paušálem budeš na 13,- Kč a víc na 1kWh. Tak zase nelži.
Mokrous
@.StenLi. Moje matematika není vůbec čudná. Ceny za nabíjení v SK vám můžeme jen závidět. U nás prostě na stojanech 100-400kW platíš cca 0,60 EUR/kW. Bodka. A Enyaq si vezme v ročním průměru včetně ztrát přes 20kWh/100km. Tabulkový hausnumera si nechej do katalogů... S Passatem se dlouhodobě vejdu do 2,- Kč na 1km i s Verva palivem. S Enyaqem to je za 3,- Kč/km. Bodka. Vlastní soláry a wallbox tu nemá 80% lidí. A 1kWh elektřiny v ČR nestojí 3,- Kč, ale skoro 10,-. Nechápu proč pořád někdo operuje cenou za silovou složku a pořád zapomíná na regulovanou, která je 2x tak vyšší.
Takže EV je stále dražší na nákup, dále dražší na provoz, dále mu umře brzy extrémně drahá baterie a servis se tedy nevyplatí. Zbývá tedy jen lokální bezemisnost.
Man Ký
@Mokrous uvedeme extrémní příklad (spotřeba TDI v mimoměstském provozu) a srovnáme ho s druhým extrémním příkladem (dobíjení na rychlonabíječce na dálnici) a aby nám to nevyšlo tak, jak chceme😊
Mokrous
@kyklop Tak ono používat TDI na jízdy po městě je samo o sobě nesmysl. Do města patří benzín, hybrid a nebo dnes už občas i to EV. GTE by bylo celkem fajn, kdyby aspoň dali elektromotor na zadní nápravu. Oproti TDI je na sněhu horší trakce, díky větší hmotnosti vzadu a nižší vepředu... Kdybych měl kde nabíjet, tak by nové "GTE" (eTSI 150kW) bylo relativně zajímavé, ale nemuselo by stát o 113 tisíc víc než 2.0 TSI 150kW.
Mokrous
@Petr Pinkas To, že je někdo defektní kolenovrt, kterej tráví hodiny v kolonách a ve finále zaplatí víc, než kdyby si nabral u baráku o Kačku dražší, to je na nějakou psychologickou studii. Ale normální řidiči fakt na benzince netráví čas. Za posledních cca 10 let jsem nikdy nestál ve frontě a maximum bylo 1 auto přede mnou. V 99% případů prostě přijedu, natankuju, cvaknu QR kód a se slevou 1Kč/l odjíždím do 3 minut. A mám na 1200km klid.
A taky mám rád nižší ceny, takže Vervu beru častěji tam, kde ji zrovna potkám za fajn cenu. Prostě při cestě, když mám chuť a náladu a čas.
Mokrous
@Aleš Uher Přesně tak. U rychlonabíječek nad 50kW vychází průměrná roční cena za kilometr výš jak u spalováku.
rohYpnol
@Tycoon

No, ja bych to shrnul asi tak, že podpora domácích FVE státem byla asi stejně chytrá jako dělat nové podlahy na domě s děravou střechou... a Velké FVE byli uhlobaroni epizoda II...
Tonito Debelito
@.StenLi.
hele kamo velkej souhlas bez debat
Mokrous
@Pepa_007 Přesně tak. Třeba takovej Enyaq 85 budeš z 10-80% nabíjet solidně přes hodinu na nejběžnější 50kW nabíječce, kde lze ještě nějak tolerovat cenu 10,-Kč/kWh. Sem tam narazíš na 150-250kW stojany, ale tam už budeš platit +/- 15,- Kč/kWh a víc a počkáš si půl hodinky...
V teple a v klidu dáš 300km a zimě a spěchu max. 200km.

Bez vlastního wallboxu je EV očistec.
Mokrous
@.StenLi. Dražší??? Co, že je dražší???
Passat TDI 2,- Kč/km
ID7, Enyaq 3,- Kč/km
(na rychlonabíječkách 100-200kW)
Lempl Klaun
@Arese Marná snaha, elektrofašounku, tohle fakt neokecáš, zkratohujeře! 🤡
rohYpnol
@Hendly
Tvl neblázni 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣 to je fakt už ultra ultra demence 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Takže já budu minimálním proudem schopen pokrýt spotřebu a ještě i dobíjet baterii?!? 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Ale jo, chápu že jsem to opět "nepochopil" a že říkáš, že diky maloodběru ze sítě na malý jistič to bude vypadat tak, že tu baterii nevybiju na spotřebě za jeden den ale za jeden den a dvě hodiny 🤣🤣🤣🤣🤣🤣 a po vybití baterie zřejmě podle tebe... blackout 🤣🤣🤣🤣
rohYpnol
@Hendly

No a co???

Trend je jasný. Vymlátit ty prachy ze zákazníka jakkoliv. Takže vznikají nové výmysly jako platba za odchylku od dodané elektřiny atp.

Domácí FVE je nesmyslný koncept a vyplati se čím dál méně.

Baterie může být i v bytovém domě a o tom to opět vubec nebylo!!! Je to o tom že baterie na pokrytí spotřeby bytového domu je nesmysl a utopie.
rohYpnol
@Petr Pinkas

Zvláštní. U nás si ani nepamatuji, kdy bych musel u benzinky vůbec stát za cizím autem a čekat... 🤣🤣🤣 do 5ti minut vždy vyřízeno i s posvátnou kávičkou 🤣🤣🤣
rohYpnol
@Man Ký
Ano, krásný doklad demagogie, kterou předvádíš. Protože o tomhle "Kde konkrétně psal @Th0r, že se mu nechce dávat 10 Kč za WC?"
v citovaném textu neni absolutně NIC 🤣🤣🤣
Protože napsal "kazdych cca 300 km do sebe lejt tu posvatnou kavu a chodit na toaletu"
LEJT DO SEBE POSVATNOU KÁVU ... chapeš?!?
Jsi demagog a lhář!
Arese
@Man Ký Kdybys aspoň věděl, jak se ten Karoq správně píše, blbe. 😀
Tycoon
@rohYpnol

V Hendlyho utopistickém světě se FVE vyplatí i tam, kde nesvítí slunce. Stačí schválit směrnici, aby se to vyplatilo. A už to vyrábí a zadarmo.
rohYpnol
@Hendly
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Vůbec nic jsi nepochopil. Naopak přesunem do fixních nákladů od spotřeby ekonomická návratnost domácí FVE jde úplně do kytek.

Samozřejmě kromě kesumbů, kteří doma maji 3 fotbalové hřiště FVE a ostrov zelené oázy a klidu 🤣
rohYpnol
@Petr Kozohorský

Přesně na to jsem narážel. A cena se samozřejmě někde rozpustit musí a zákazník to zaplatí. Ne že ne.
rohYpnol
@Man Ký

Na dobíjení a maření času na dobíjecí stanici nic pozitivního taky není 🤣🤣🤣
rohYpnol
@psel

Dodavatel MUSÍ být schopen ti daný odběr garantovat a dodat KDYKOLIV.
rohYpnol
@psel
Zapomněl jsi přinejmenším na právníka, politika a konstruktéra.
rohYpnol
@kesumb
To je samozřejmě absolutní nesmysl. Dimenzováno musíš mít vždy 100%. Tedy pokud nechceš být bez elektřiny 😁
rohYpnol
@kesumb

Přibližně 200–230 dní v roce (v ČR) nedokáže 10 kWp FVE vyrobit alespoň 36,6 kWh.
Tato hranice je splněna pouze cca 135–165 dní v roce, hlavně od dubna do září.

Gameover.
rohYpnol
@kesumb

Stačilo napsat ano, opět vycházím ze svých 3 fotbalových hřišť a vlastní kesumbíčkovy bubliny.

Běžný RD dnes má víc než lednici. Platí čísla které jsem uvedl. 5+5 atd. BEV jen letní provoz. To jsou čísla, to jsou fakta.
ryccardo
@Man Ký Jen tě chci upozornit, že psát si s něčím tak tupým jako si ty mě moc nenaplňuje, takže to můžeš nechat klidně bez odpovědi a jít si po svých.
rohYpnol
@Dzinus
Co je to servisní náročnost? Počet mechanických úkonů? Nebo čas strávený na dílně?
Dražší hodinová sazba také znamená rozložení nákladů na ty servisní úkony, proškolení lidí, vybavení dílny atp.
Nelze to tak zjednodušit, že to znamená menší servisní náročnost. A je menší servisní náročnost, když u dieselu mi v servisu vymění EGR nebo turbo, zatímco u BEV jediný úkon co znají je výměna elektromomotoru nebo baterie?
Arese
@Man Ký "Dojemná", přímo hujerovská starost! 😄
rohYpnol
@kesumb
Neutáhne. A bude hůř. Stačí jen tepelné čerpadlo a nějaké kecy o domácím dobíjení mimo letní období jsou úplně ze hry. 😁

10 kWp vyrobí 10 MWh
5 MWh spotřeba domácnosti
5 MWh na dobíjení = při spotřebě 20 kWh/100 km 25.000 km. To nestačí ani omylem ani na tvůj nájezd i kdyby jsi byl schopný spotřebovat 100% výroby v čase!!! A to nehovořím o rozložení, kdy výroba jede přes léto, kdy vyrobíš možná 50%...

Stále nevytápíš elektřinou.
Stále nemáš ani tepelné čerpadlo...
Prostě prokazatelně lžeš. Resp. opět vycházíš ze svých 3 fotbalových hřišť a vlastní kesumbíčkovy bubliny.
rohYpnol
@kesumb

Opět demagogie. Samozřejmě že tam mají dobíjecí stanice. Jenže kolik a kde. O tom to je.
rohYpnol
@kesumb
Jediiné co tu visí ve vzduchu je tvůj koeficient blbosti.
I ty máš nějakých 150 km/den, což je 750 km/pracovní týden. Takže nenabiješ abys měl na tejden vystaráno. Musíš nabíjet nejmíň 2x že...

Problémem FVE a výroby je rozložení v čase. Vyrábíš když nespotřebováváš a spotřebováváš když nevyrábíš. Vyrábíš v létě příliš, ale v zimně "nula". A jaro-podzim stačí na spotřebu domácnosti, ne na spotřebu domácnosti a dobíjení BEV. Platí přesně to co jsem napsal. A je potřeba tohle lidem říkat vysvětlovat a NELHAT!

A kecy typu přidáš 2 panely a máš po problému si nech do páté cenové. Je to totální blábol. Běžně člověk nemá 3 fotbalové hřiště aby si je mohl zaskládat FVE panelama podle libosti.
mariov8
@Man Ký Tak jinak, tím stáním je otrávíš ještě víc a tuto fázi si prodlužuješ. A rozhodně jim nemůžeš u stojícího vozidla říkat, vydržte, už tam budeme...
rohYpnol
@kesumb

Opět ekonomický dyzlektik 😁

74% je opět údaj, který říká úplně něco jiného. Ale tohle by jsi mohl pochopit, FVE je ti o světelné roky blíž než ekonomie...

Jaro-podzim výroba (zjednodušeně) jde na spotřebu domácnosti. Když z toho budu nabíjet BEV, tak nebudu mít výrobu pro spotřebu domácnosti, ale výrobu pro dobíjení BEV. Teď neřeším že to by to BEV muselo přes den stát u domu. Nebo to ještě přehnat přes domácí uložiště...
Otakar II
@Jenik3 pockat, auto za cenu mega na poskakovani do mesta a na delsi trate ho radsi nevyuzivat? Tech levnejsich okolo 500-600 je zalostne malo a designove je to fakt hruza.
Otakar II
@psel no, nevim, ale vetsinou samotny stojany nejsou opatreny zastresenim ani v ty jiny Evrope, natoz u nas. Idelane jsou soupnuty nekam do rohu parkoviste, bez jakekoliv ochrany proti nepriznivemu pocasi .. kdyz leje, zapojis , odklikas, pokud nemas P&Ch a pak bezis nekam na obcerstveni/WC. Na druhou stranu, je to stejny, jako kdyz zastavis na parkovisti u cerpacky. Taky bez zastreseni a bezis na to obcesrtveni a WC taky
Otakar II
@xxc nj, ale presto v je to prilis drahe ... pri tech spotrebach kolem 20kWh/ 100km je DC prilis drahy
ptr078
@psel To ta ale potom obmedzuje na pouzivanie nabijaciek danej firmy, co pri jazdeni kolo komina a pouzivani konkretnej nabijacky nemusi byt problem, pri cestovani na dlhe trate zbytocna komplikace navyse
rohYpnol
@kesumb
Aspoň s tímhle lze do značné míry souhlasit.
Nicméně cestování BEV v evropském kontextu prostě je problém. Ano, Evropa je i Polsko, Maďarsko, Slovensko, Rumunsko, Bulharsko, Itálie, Francie, Srbsko, Černá Hora, Albánie, Makedonie...
KANKUNEN
@Otakar II A to ti poradil kdo?
Otakar II
@Pepa_007 musim uznat, ze dobijet EV doma, je to cenove jen tak tak, ale byt zavisly jen na verejnyhc nabijeckach, tj proste mimo, pokud se neobjevi konecne EV, ktere budou mit alespon 2 rychlostni prevodovku a tim nesnizi trochu svoji silenou spotrebu - vudci je ted Mercedes.
.StenLi.
@Mokrous No prave si ukazal ze blb si ty, lebo nechapes jednoduchy pisany text, daj si to precitat niekomu triezvemu prosim ta. 20kWh= (poriadne prehnana priemerka, dlhodoba na Enyaqu je 17,5) x 0,29e je v prepocte 1,4Kc, popros niekoho gramotneho zo zakladmi matematiky nech ti vysvetli ci je to viac alebo menej ako 2Kc. Och trapne mi je aj za teba. Pisem si ta medzi trollov s ktorymi sa neoplati stracat cas.
Mokrous
@Man Ký Nemá, nesnaž se.
Mokrous
@Man Ký 🤦‍♂️ Vidím, že chápeš ironii asi jako kříženec Chatbota a Sheldona Coopera.
Man Ký
@Mokrous ty jsi ale psal Dzinusovi, který napsal, že má Konu😒br />
A na rychlonabíječkách 100+kW nabíjíš za 7,40, že? Nemusíš odpovídat...

no když tě nemusí nikdo školit, tak je jasný, že víš, že ta otázka nedává smysl.
Mokrous
@kyklop V tom se shodneme. Passat jsem vybíral právě z toho důvodu. Mám to na všechno. Dovolený i práce. A víc aut odmítám vlastnit. Dneska jsou lidi, kteří postaví i na sídliště 5 aut. Passat nevyužiju ani z 20%. Víc stojí, než jezdí. A neumím si představit, že tu stojí a chátrají 2,3,4... další auta a já platím x.krát pojištění a servis.
Passat mám rád právě proto, že s malými provozními náklady zvládne dovolenou u moře, nebo na horách, nebo odveze reálný metr krychlový krabic se zbožím. A pořád za 5/100 a pohodlně a rychle.
kyklop
@Mokrous tento mesiac bol fakt extrém, ale to na toto fórum nepatrí. Normálne som mával zhruba 40k za rok, s tým že sa zmenila situácia a nájazd mi rapídne klesá (keď nerátam minulý mesiac) , odhadujem to na 25000 za rok. Zároveň mám jedno na všetko, ono ten passat je univerzál, takže odvezie rodinu, odvezie na športové aktivity, odtiahne príves a funguje ako dodávka na tovar a náradie 😁 . Prevádzkovať dve autá pre jednu prd€l považujem za nezmysel
Man Ký
@Mokrous nenabíjí, nemůže, Kona to neumí.

www.wired.cz/…-velkeho-dojezdu

přesvědčovat majitele automobilu, že s tím máš větší zkušenosti než on, to je fakt gól😊
kyklop
@Mokrous presne 😁 ... Viem čo máš a ty vieš čo som mal. Jo Crafter a spol ti ukazuje stav dpf a vieš sa "prispôsobiť". Mne to aj cez fakt relatívne málo krátkych jázd, ktoré v mojom prípade až také krátke neboli vyslovene pilo krv a zároveň mi nedalo kopiť nedokončené regenerácie. Toto mi teraz odpadlo, ono pripojiť ten kábel raz za deň na nabíjačku je menšia strata času ako jedno vozenie sa 10 minút okolo baráku 2x za mesiac 😁. A taktiež sa nepotvrdila spotreba benzínu z testov, kde píšu o astronomických číslach. Za necelý mesiac som dal 7000km (je to fakt extrém daný situáciou v rodine),ale je to asi o dosť viac ako spravia počas bežného testu tu na acz. Na slepo som nešiel, mal som predtým sup iv a aj gte dokopy zhruba na týždeň. Na záver pár bonusov, v meste a na okreskách je to "reklama na ticho" a tu o dsg fakt netušíš. V prípade že nabíjam zo "solarov" na baráku, mám to za skoro nič, pokiaľ to nabíjam "normálne" cez noc, tak to mám za zhruba 3,50€ / 100km. Mne tá baterka pokrýva väčšinu(zhruba 95 percent) mestských jázd, na ostatné mám hybrid. Dobré / zlé - neviem, každé má svoje pre a proti a ja som momentálne ideálny užívateľom plugin hybridu
rohYpnol
@Hendly

Opět jsi neodpověděl 🤣🤣🤣
DonVito
@.StenLi.
👍
Díky.

Porad se tu elektromobilisty snazi poucovat o elektromobilech majitel spalovaku, ktery EVcka nenavidi.

Nejspis proto, ze si na jeho vysnenou Teslu nikdy nenasetril...
😀

rohYpnol
17. června 2015 • 18:14
Tesla není automobilová budoucnost, Tesla je jediná automobilová budoucnost, Tesla je hrobem konvenčních modelů, Tesla je vrahem celého zkostnatělého automobilového průmyslu. Tesla je nová filozofie automobilismu. Tohle vše, díky Elonu Muskovi.
Tesla Model S je natolik výjimečný, že ostatní automobily vedle něj přestávají dávat smysl. Můžete si koupit klidně Panameru, ale bude to dávat asi podobný smysl, jako když budete ve 21. století stavět gotickou katedrálu.
S Teslou si kupujete nejen automobil, ale získáváte navíc minimální až nulové náklady na provoz, zanedbatelné náklady na servis, neustálou péči výrobce o infotainment automobilu, neomezený přístup na internet kdekoliv, kdykoliv a všude (kde je 3G).
Tesla Model S mění celý automobilový průmysl. Ano, je to tak. Po Fordu model T to není žádný tradiční výrobce s tradicí, ale neznámá značka vzniklá z prachu a popela mrtvých továren GM.
Tesla Model S je zkrátka třetím automobilem, který si zaslouží místo v učebnicích dějepisu, je to model, který přepisuje dějiny automobilového průmyslu. Svět automobilismu se navždy začne rozlišovat na období "před Teslou" a "po Tesle". Soumrak Dubaje se blíží sedmimílovými kroky :-! :-!
.StenLi.
@Jiří Benda Kompaktny BEV 170k stoji 32k, kompaktny spalovak Golf 150k 29k, na palive a servise sa rozdiel vrati za 1,5 roka, pri SUV stoji Tesla Y 45k a porovnatelnych spalovak 350k stoji 70-75k takze skor spalovaky maju vysoku cenu 😊 a oba maju LFP baterie, ktore nemaju problem so zivotnostou a po 8 rokoch maju nad 90% kapacity, takze ziadne obrovsku ciastku na bateriu netreba vynalozit este dlhe roky takze skor vypyva ze elektromobilom nerozumies a ochotne vyhadzujes svoje tazko zarobene peniaze na drahe palivo a servis a o tych osem az desat rokov bude tvoj spalovak nepredajny 😉 .
Mokrous
@Man Ký Passat v celoročním mixu vs Enyaq v celoročním mixu a nabíjení kdekoli na rychlonabíječkách, protože nikdo nebude čekat hodinu a půl na nabití na 50kW stojanu.
Nemusíš se tu denně ztrapňovat. Vím, že se bez ex cítíš osamělý a máš potřebu tu všechny analizovat a zesměšňovat, ale daří se to hlavně tobě.
Mokrous
@Dzinus takže až na ten Ioniq jsem se trefil. Takže je to Kona. A už ji vidím jak v zimě žere pod 15...
Mokrous
@psel Meleš 𝛑čoviny. Pár takových je, ale většina nemá nic, nebo max. 1 šrot. U nás máme domy o cca 150 bytech a k nim není ani 1/3 parkovacích míst. Podle tebe by na jedno místo připadlo 6 aut. Zřejmě stojí daleko v polích, že mi na to nestačí ani Meostar 10x50...
Mokrous
@kyklop Souhlasím, že regenerace v cíli cesty je snad jediná věc, která mě vytáčí do bezvědomí. Taky mám B8, ale FL a EVO 147kW. A je fakt, že když jedu 450km a v cíli mi to regeneruje, tak bych do toho kopnul.
Řešili jsme to tu už mockrát, proč proboha nejde regeneraci odložit, nebo naopak spustit o pár km dřív, aby to mohl řidič ovlivnit v nějakém bezpečném rozsahu a aby měl možnost v infotainmentu zobrazit údaje o zaplnění filtru a kilometrech/čase do zahájení/ukončení regenerace. Hlavně, že u dodávek to VW umí, ale do B8 to dát nemůže. Cocoti.
Mokrous
@psel Zatím jezdím s vozem co má 200 koní a za 5/100. Takže v pohodě do 2,- Kč. S takovým Enyaqem na rychlonabíječkách vychází roční průměr okolo 3,- Kč/km a víc. A doma nabíjet nemůžu, stejně jako většina lidí v ČR.
O degradaci a ceně baterie pak už nemá smysl debatovat vůbec.
.StenLi.
@Mokrous Velmi cudnu matematiku si pouzil 😊 ako uz dodo24 pisal, verejne nabijanie stoji 0,29€ a pausal 9,9€. Na km to vyjde na Skodovke 0,05€(1,25Kc)/km na Tesle Y este menej a na porovnatelnom 500 konovom SUV mas taku spotrebu ze to na km vyjde este vyrazne viacej 😉 a hlavne, to su sumy keby si stale nabijal len na verejnych nabijackach, ale viac ako 85% nabijani sa deje doma za 0,025€(0,62Kc)/km, alebo uplne zadarmo z FVE splatenej za cca 3-4 roky 😉 takze napisem to este raz, tankovanie je samozrejme mnohonasobne drahsie ako nabijanie 😉 a to nehovorim o cene kazdorocneho servisu spalovaku 😉 .
Myslel som si ze tieto bajky o lacnejsej prevadzek 3,5x menej efektivneho spalovaku su uz davno passe, ocividne nie 😊
rohYpnol
@psel

Chápu že ti stále nedochází, že nám hrozí NEDOSTATEK VÝROBY EL. ENERGIE aniž by jsi zohlednil masové rozšíření BEV mobility. Do pár let se z nás stane dovozce el. energie. Odkud??? Z Ruska? Z Ukrjainského Enerhodaru? 😁
rohYpnol
@Hendly
já jsem ti podmínky dal. Tak se předveď. A nevymýšlej opět demagogie jak to určitě bude pasivní dům s 20ti geotermálními vrty...

Běžná spotřeba 5 MWh/rok + vytápění. Běžný nájezd 20 tis. km/rok při průměru 20 kWh/100 km.
rohYpnol
@Hendly

Redakce prece jasne rekla, že Rohypnola zná ... opravdu? Kde?
rohYpnol
@psel
Ne. Nemáme kde parkovat protože lidi mají 3 vraky a 1 pojízdné auto, které servisují z těch 3 vraků. Kdyby lidi měli peníze, tak t ovšechno hodí do šrotu a koupí si každých 5 let nové auto.
.StenLi.
@rohYpnol Boze ty si troll, nikdy si nevlastnil BEV a nevies si ani vygooglit, ze bezne maju 8 rocne BEV najazd 160k km a nad 90% SOH.
Tycoon
@Hendly

Jsi zase mimo realitu. Třeba pro kód povelu 154 je v našem kraji akumulace nastavena v pracovní dny od 0.20 až 6.30 a od 14.10 až 16.10. Takže se to ohřívá jak v době "záporné ceny" z FVE, tak v době nižší noční spotřeby.

Tyhle pravidelné výkyvy jsou prostě vyřešené. Ale tady se bavíme o tom, co se sítí dělají FVE, jak instalace na polích, tak pseudostrovní systémy ála kesumb. FVE generují obrovské fixní náklady jak kvůli přetokům v době záporné ceny, tak kvůli nutnosti mít plnou zálohu jejich výkonu pro zimní období. Lidé si chtějí v teplé vodě koupat/sprchovat i přes zimu.
Hendly
@Lempl Klaun
Redakce prece jasne rekla, že Rohypnola zna a ze podle nich troll neni😀
psel
@Man Ký no tak to teda ze mě je největší akcionář těchhle podniků, alespoň tedy měřené počtem jejich cenných papírů co mám v držení😁.
Hendly
@Tycoon
Tak krivku spotreby jiste znas a propad v noci je znacny.
Akumulace, precerpavani atd je jen narocna snaha presunout spotrebu na nocni dobu.
A ohrev TUV v noci jen krasna ukazka neefektivity. Vodu ohreju v 1 v noci a do doby spotreby, coz je vecer, jen chladne, ale pres den mam zápornou cenu..
Jenze ty zas mas jen hlavu plnou hlouposti o Greendeal.
Tycoon
@Hendly

V noci je spotřeba. To, že ty spíš a zdá se ti o tom, že Green deal poráží fyzikální zákony, neznamená, že elektřina negunguje.

Myslíš si, že třeba rafinérie nebo ocelárny na noc vypínají kolony a pece? Krom toho v noci odebírají elektřinu akumulační spotřebiče včetně přečerpávacích elektráren. Tohle pravidelné a předvídatelné je dávno vyřešeno.
Hendly
@Mokrous
A vyrabet v noci kdyz neni spotreba je co?
Hendly
@rohYpnol
takovy dum bude nejspis zateplen a s tepelným cerpadlem plus krbová vložka pro extrem.

Tak kolik bude podle tebe spotreba a kolik bude muset byt jistic kdyz budes mit baterii?
Mokrous
@Barry Lyndon Mimořádně souhlas.
Man Ký
@Mokrous o tom chození na toaletu a prodražení asi psal jen tak mimochodem, dobře, beru, už se to nestane. Já rád ukazuju, že mám na to vychcat se na pumpě a koupit si kafe /což se vůbec nevylučuje, protože ti těch deset korun za chcaní odečtou z účtu a vlastně si nepamatuju, že bych ten lístek někdy nechal propadnout, vždycky jsem si za něj něco koupil, i kdyby jen vodu😊
Mokrous
@Tycoon No, kéž by se tak stalo co nejdřív. Nevím proč mám platit za kWh skoro čtyřnásobek její tržní ceny jen proto, abych sponzoroval solární barony a stabilizační prvky těch, co síť destabilizují.
Mokrous
@Dzinus Pohádky ovčí babičky. Možná tak letní provoz něčeho jako první Ionic po městě a nekonečné nabíjení na AC nabíječce a pak zase hezky pěšky to odpojit a přeparkovat a další opruzy. Jinak běžný auto typu Enyaq sežere ročně minimálně 20kWh/km. S nabíjecíma ztrátama, výhřevem, chlazením, samovybíjením atd. spíš ještě víc a na DC stojanech nad 50kW jsou ceny 13, 15 i víc Kč/kWh. Takže ano, 1km vychází cca o 50% dráž, než u naftového spalováku.
kyklop
@Mokrous Pokiaľ ťa čaká pár dní jazdenia v okolí mesta, tak sa to u nevyhneš a celé si to zopakuješ zajtra, alebo pozajtra.. Neviem, na nabíjačke nestojím,pre mňa je čisté elektro nepoužiteľné. Mimochodom v rodine je pár mesiacov id7 a žiadne vystávanie na parkoviskách sa nekoná. Ale to je tu zbytočne písať. Ja som vymenil dizel za gte, jedine čo je z môjho pohľadu škoda je fakt, že som to neurobil už skôr. Ale každé má svoje čaro
Mokrous
@kyklop Regeneraci můžeš klidně přerušit a nic se nestane. Prostě ji dokončíš další jízdu. A na dovolence je příjemnější zastavit kdy chci já a posádka a určitě jsou na cestě hezčí panoramata, než smrdutý špinavý parkoviště u nabíječek...
Ale tak každej má jiný představy o pohodě, že?
Mokrous
@Michal Chmelař řeč byla o kafi. Že do toho opičák motá chcaní za 10 je už jen čirá demagogie. Ale on rád ukazuje, že na to má (na cokoli). Takže pak rád druhé shazuje, že škudlí a namotá do toho klidně poplatky na WC.
kyklop
@Th0r tá nafta čo máš má celkom mizerný dojazd, to je už len také benzínové číslo 😁 . K tým 1000km na nádrž len toľko, že posledný dízel čo som mal otočil na jednu nádrž HR a takmer aj naspäť (dojazd ľahko cez 1300) a i cez ten fakt si na takejto ceste dám 3 prestávky (už nemám 20, ani 30 a ani 40), takŽe si niekde len tak zastavím ponaťahujem sa, stačí 15 minút a pokračujem v ceste. Káva a čúranie popritom nie sú povinné, takže žiadne predraženie cesty sa nekoná. Jo a zároveň som sa vykopnutím dízla z domu zbavil otravného krúženia skrz dokončenie regenerácie, takže šetrím mŕtve kilometre a stratený čas za volantom. Ono každé má svoje pre a proti
rohYpnol
@Hendly

Typická denní spotřeba RD zeleného šmouly, co má TUV+el. topení+Teslu 😁
Mokrous
@Jiří Benda Souhlas.
Tycoon
@Hendly

Ale já debatuju. Vem si třeba systém ala Kesumb. Má FVE s nadkapacitou, což umožnuje 3/4 roku ostrovní systém a k tomu baterku, která pokryje spotřebu domu na 1 zimní den. Jenže v prosinci může být výkon FVE několik dní po sobě třeba jen 10 % z výkonu v létě.

Předpokládejeme, že kesumb ani paní kesumbová nejsou z těch, co by v zimě zvládli sedět několik dní v obýváku ve svetrech u svíček. Takže i se započítáním nadkapacity a baterky bude pro takové dny potřebovat 85 až 90 % elektřiny ze sítě, takže si musí nechat původní jistič. Ale bude za něj výrazně platit víc. A to, že má k FVE baterku na pokrytí jednoho zimního dne, nehraje roli.

Otázkou samozřejmě je, jaká "porce" platby za kWh se přesune do platby za jistič.
Jenik3
@Otakar II
Ojetina e-golf za 300 papíru mi k tomuto účelu slouží dobře.
Tycoon
@Hendly

Ono to nutně nemusí být zvednutí ceny. Je možné, že budou existovat skupiny spotřebitelů, kterým naopak celkový účet za elektřinu klesne, protože už nebudou platit fixní náklady za souseda kesumba. Typicky by to měli být lidé z bytových domů, kteří mají malý jistič a spotřebu s menšími výkyvy.

Nejde jen o přesun z platby regulované části ceny za kWh do platby za jistič. Má dojít k výrazné redukci tarifů pouze na dva. Mají tam být motivační prvky pro stabilizaci sítě. Dovedu si představit, že regulovaná část ceny za kWh by mohla být v létě přes den záporná.

Co a jak bude výhodné, to jsem sám zvědavý.
Petr Kozohorský
@Dzinus Nižší servisní náročnost EV? Právě naopak. Na servis EV musíte mít speciální prostory, speciálně vyškolený personál a speciálně vybavené pracoviště. Pokud nevěříte, běžte se zeptat tam, kde takové pracoviště mají. A jeho vybudování a provoz setsakra něco stojí.
Petr Kozohorský
@Petr Pinkas Tankuji na různých benzinkách a za posledních pár let jsem nikdy nestrávil na benzince více než 5 min. v souvislosti s tankováním a placením.
Petr Kozohorský
@Man Ký Kde konkrétně psal @Th0r, že se mu nechce dávat 10 Kč za WC? Podstata jeho komentáře byla v něčem jiném. Že nechápete psaný text, je Váš problém.
Tycoon
@psel

Ono to dává logiku. V Praze a okolí bude elektromobilů určitě víc, vedou tam mezinárodní trasy směr Německo, tak se tam i více staví nabíječky. Tady u nás je zase více LPG čerpaček, protože tu více lidí má LPG auto a hned vedle je Polsko.

Šlo mi jen o to, že Max Headroom mýtus nevyvrátil. Jsou města či oblasti, kde se nabíječku stavět nevyplatí a tak tam není. Kdyby se tam v paneláku našel nějaký nadšenec do EV, tak má smůlu.
Tycoon
@kesumb

Vtip je právě v tom, že pokud se regulovaná část ceny (distribuce, systémové služby, dotované zdroje atd) většinově přesune z účtování za kWh do paušálu za jistič, tak rozdíl mezi špičkou a mimo špičku bude zanedbatelný, jelikož obchodní/silové elektřině už rozdíl mezi tarify i NT/VT prakticky vymizel. Zjednodušeně řečeno, bude se platit za jistič regulovaná část ceny a pak obchodní část za spotřebované kWh nezávisle na tom, kdy a na co byly spotřebovány.

Prostě už nebude možné přenášet fixní náklady na ostatní. Buď budeš muset platit výrazně více za to, že si připojený k síti i na jaře, v létě a na podzim, kdy síť nepotřebuješ, nebo budeš muset navýšit výkon FVE a kapacitu baterek, abys měl skutečný ostrov, nebo budeš mít Vánoce o svíčkách jako tví prapředkové.

www.seznamzpravy.cz/…-nepotesi-271546
Tycoon
@kesumb

A o tom to právě je. Dokud to takhle mělo jen pár kesumbů, tak se to v síti ztratilo.

Ale jak přibývá FVE v síti a těch, co mají "úplný ostrov od února do října" mnoho, tak už to neztratí. Bude vznikat stále větší nepoměr mezi zatížením sítě v zimě a v jiných částech roku. A to bude muset někdo zaplatit.

ERÚ už připravuje změny v tarifech. Většina regulované části ceny (za distribuci, systémové služby apod) by se z účtování za kWh měla přesunout do paušálu za jistič. Jinými slovy. V budoucnu ty neúměrné náklady už nebudou platit tví sousedi, ale ty. Buď v paušálu za to, že si připojený do sítě, nebo v tom, že si uděláš skutečný ostrov.
Barry Lyndon
Já to vidím tak, že nabíječek není málo, ale je jich zoufale málo tam, kde by dávaly smysl. Typicky nákupní centra, na bambilion parkovacích míst je jich tam cca 2-4 kusy a samozřejmě prakticky stále obsazené, resp. je to o velké náhodě, jestli bude volno, takže se na to absolutně nedá spolehnout. Když už mám nabíjet, tak ať se přitom dá něco dělat (nákupy, kino, fitko atd atd...). Pak to ani nemusí být nějak ultrarychlé, ale stačí i jen 50 kW, případně i jen 22 kW.
Pokud jde o sídliště, je tam zatím "neřešitelný" problém, že budované pomalé nabíječky nemají vyhrazené stání pro EV, takže se k ni s EV nemáte šanci dostat, takže je (logicky) nikdo nepoužívá, takže jsou to vyhozené peníze, takže nikdo další budovat nebude, takže EV nebudou mít kde nabíjet, takže si lidi nebudou EV pořizovat, takže se pro ně neudělá to vyhrazené stání, protože je EV málo a bylo by to věčně prázdné, zatímco ICE by byli ještě více n@sr@ní 😊

Další "problém" v Česku je, že jsme země se skoro nejdražší elektřinou, ale nejlevnějšími PHM, takže EV je tu spíš věcí technologického nadšení a altruismu než ekonomické reality.
rohYpnol
@kesumb
Čisté není ani BEV.
Bezporuchové BEV není.

Opět jedeš jen demagogii.
rohYpnol
@kesumb

To je stejná demagogie jako napsat, pokud máš kde tankovat, tak diesel. Pokud máš kde tankovat, tak CNG...
mariov8
@psel Tak to si toho po Evropě najel ještě málo. Německo, Itálie úplně normální řešení. A ještě v noci opravdu úplně mimo civilizace nebo (po pracovní době) v opuštěné průmyslové zóně.
Jenik3
@PowerHouse
Tento nazor se mi libi.
Konkurencni boj a technologicky vyvoj mozna stlaci ceny dolu. Kdo vi. Nicmene je to docela pravdepodobne.
Hospodarske vysledky nemeckych automobilek ukazuji, ze zakaznici nakupuji jinde /=konkurence/.
Otakar II
@KANKUNEN tak se podivej, za kolik jezdi Mercedes EQS nebo CLA .
Otakar II
@Man Ký no, pokud je tam kvuli max rychlosti 260km/h , tak ji tam fakt nedavali kvuli spotrebe pri 130km/h
Tycoon
@psel

Například Hradec nad Moravicí, Odry, Vizovice, Slavičín, Kyjov.

Jezdil jsem s karburátorem bez katalyzátoru, jednobodový vstřik s jedním katalyzátorem, vícebodový vstřik dual (benzín/LPG) s dvěma katalyzátory a teď přímovstřik s jedním katalyzátorem. Diesel jsem (ani nikdo z rodiny) neměl.
rohYpnol
@mariov8

Přesně.
Tycoon
@Max Headroom

2. Znám několik měst, kde prozatím není žádná veřejná nabíječka.
5. a 13. Z mého pohledu do budoucna největší problém pro masové rozšíření elektromobility vzhledem k rostoucímu průměrnému věku vozového parku v Evropě a předpokladu klesající kupní síly (viz bod 12.). BTW Černý oblak jsem za žádnou Škodovkou neměl. Stodvacítka měla bílomodrý.
7. a 8. Nelze bagatelizovat vzhledem k problematickému hašení.
12. Nesouhlasím, ale to je na mnohem širší diskuzi.
mariov8
@kesumb Já tě ještě s dovolením poupravím, většina to fasuje jako služebáky za trest, takže je bezpodmínečně nutné, aby se to dalo nabíjet v práci. Kde auto stojí nejdéle. Blbé je, že tam je obvykle nabíječek jenom pár a zaměstnanci se o to perou nebo jsou vyhrazeny vedení. Protože na sídlišti, kde velká většina zaměstnanců bydlí, si neškrtnou. Pokud máš to "štěstí" že bydlíš v domku, je alespoň peklo to vyúčtovat. Na veřejných nabíječkách to fakt vychází podstatně dráž než nafta a i benzín.
JirkaVo
Pokud nemáte možnost nabíjet doma, je to zatím ekonomický nesmysl...
Mokrous
@Man Ký To je ale škodolibé radosti, hahaha. Hlavně, že ty vaše Porsche, BMW, MB a spol. vůbec v prvních letech nepadají na ceně o miliony..., že?
TSI by na tom bylo stejně. A 500 bez daně je jen číslo v případě, že bych byl ochoten ho prodat za tak málo. Ale nejsem. Takže další ze tvých teorií.
Za 10 let mu nic nebude, narozdíl od EV. Pořád bude mít zůstatkovou cenu okolo 300 tisíc. A najednou to bude 7,- Kč. A kdybych jezdil hodně, tak třeba 3,- Kč, nebo 2,- Ale co je ti kuwa pořád do toho? Chybí ti žena a kamrádi, protože seš na hlavu? Tak sis našel mě? Co je ti po tom v čem jezdím? Chceš mi nabídnout lepší a levnější kombík se skoro 2 kubíkama prostoru pro náklad a lepší výbavou a lepšími výkony za nižší cenu? Nebo mě chceš donutit jezdit víc? Nebo mě chceš přeučit na taxíky, a PPL? Co je ti po tom? Zkus vyhledat pomoc odborníka.
Mokrous
@Man Ký Idyjot, kterej nemá nic jinýho na práci, než se tu do mě navážet seš akorát ty. Mě je naprosto u řiti, kde kdo bydlí, kolik najezdí a co má za kola a jestli jezdí na myčku 4x denně. To je každýho boj. A 16ky nemám a najezdím pokaždý jinak. Akorát jsem se nenaučil bejt pozérskej blb.
Man Ký
@Mokrous Passat s malými provozními náklady zvládne za čtyři roky propadnout v ceně o 600 tisíc, což odpovídá zhruba 2 korunám za palivo a dalším 15 za amortizaci😊 ale máš to dobře spočítaný, to je jasný😊
na 800 km měsíčně je Passat TDi ideální vozidlo😊))
Man Ký
@Mokrous ty máš poruchu autistického spektra. kdo nebydlí v paneláku, nejezdí na naftu 800 km měsíčně, nemá na autě 16ky a chodí na myčku, ten je absolutní idyot a neví, jak to má být správně😊
Svět podle Mokrouse😊
Man Ký
@Mokrous přesně. stačí, když mi pošleš jeden odkaz ty, který doloží, že máš pravdu. nebo snad LŽEŠ? jak s oblibou obviňuješ druhé?
Man Ký
@Mokrous tak většina lidí si pořizuje elektromobily k vlastní nemovitosti, nebo alespoň v bytovce s garáží a dobíjením. asi proto jim to vychází dobře.
a potom jsou lidé, kteří by parkovali na sídlišti a protože z nějakého důvodu nemohou 4x do měsíce čekat 30 minut, jezdili by na rychlonabíječku a platili by /za tento komfort/ prakticky dvakrát tolik, což by v reálu znamenalo zvýšení jejich nákladů o tisíc korun měsíčně. které by teda ušetřili, kdyby byli trochu trpěliví.
ano, máš pravdu, nabíjení na rychlonabíječce vychází o něco hůře, než prakticky nejlevnější možný způsob dopravy, tj. dieselové auto se spotřebou 5,5 litru na sto.
Man Ký
@Mokrous sorry, ale potom se celá současná věda a medicína mýlí a ty máš pravdu. mohl bych tu postnout asi tak milión odkazů, ale má to smysl?
Man Ký
@Mokrous tak teď už zbývá jen dořešit záhadu, proč to sejří někoho s nájezdem 1000 km za měsíc. protože rozdíl 2,60 vs 2 koruny na kilometr mi vskutku nepřijde zásadní. když už trváš na tom nejrychlejším nabíjení. a řešil bys asi tak třikrát za měsíc, možná čtyřikrát, při tom svém nájezdu.
JirkaII
Na jakém útesu zatím troskotá osobní elektromobilita? Ekonomicky nedává smysl a to zejméma pro ty, kteří by jej nejlépe využili. Také si nemusíme vysvětlovat, že většina, nejen nás z východní části Evropy, ale i těch z bohatších států, na nové elektroauto finančně vůbec nedosáhne a trh s ojetými je zatím stále ještě vyhublejší, než s ojetými spalováky. Pro obyčejního člověka je vysvětlování výhod elektromobilu tedy stejně užitečné, jako vysvětlování výhod klimatizace Eskymákům. Současná technologie baterií je zastaralá a vývoj jde tempem hlemýždím. Ekologický dopad výroby baterií je tak brutální, že se o něm nesmí psát. ...a to jsme je ještě nezačali recyklovat. Směr a tempo pokroku by měla činit věda a ne politika.
Mokrous
@Man Ký Nemusíš mě zase školit jak pomalu nabíjí Kona. Řeč byla o rychlém DC nabíjení nad 50kW a s tím spojených vysokých nákladech na veřejné nabíjení.
A to je prostě holý fakt, že to je dražší jak nafta. Tečka.
Okecávat to tady můžete do zblbnutí. A že někdo řeší nabíjení na veřejný AC nabíječce za míň a pak okolo toho pobíhá sem a tam a sleduje kolik má v baterce a kdy to jít odpojit, aby neplatil penále, to už je jiný příběh. S tím ať se trápí jak chce, když ho to baví. Já bych to nedal ani na tejden, natož na pořád...
Mokrous
@Man Ký NOx NEJSOU karcinogenní!!! To je lež a výmysl Mik ešuse a tvůj. Smrdí a dráždí sliznice, ale přímou karcinogenitu nezapříčiňují. Od toho tu je benzo(a)pyren a spol.
A já nejezdím jako s benzínem. Mě auto stojí klidně 2 týdny na místě a pak jede třeba 300km. Jezdím s tím jako s dieselem. Při koupi byl jiný předpoklad pro režim provozu, ale věci se mění a není třeba jezdit a tak se nejezdí. Nepatřím mezi typické měšťáky, co musí do auta sednout, když potřebujou 20 metrů pro cigára...
Man Ký
@Mokrous ano, v extrému, kterým je například dálniční rychlost v Německu a jejich ceny paliv se i dýzl přehoupne přes 3 koruny. neznám nikoho, kdo by nabíjel jen na rychlonabíječkách za plné ceny bez registrace. nicméně, na prvním místě je něco úplně jiného, než co nejnižší cena pro každého.
Man Ký
@Mokrous "teď?" já myslel, že máš najeto 40 tisíc km za 4 roky tak to asi nebude jenom teď. zkrátka, jezdíš hodně málo a tudíž tě cena jednotlivého litru asi tolik nemusí zajímat. na těch levných benzínkách se tankuje natural o 3 koruny levněji a to jsou na plné nádrži 2 stovky a to už obyčejné lidi asi zajímá.

při nájezdu 1000 km a méně za měsíc je vskutku podružné, kolik spálí benzínu, ale jedno je jisté, neotravuje svoje bližní karcinogenními NOX😊 a elektřinu prostě nechtěla, ačkoliv by, podobně jako ty, se svým mizerným nájezdem, byla ideálním kandidátem😊

a jestli sis koupil dražší motor vhodnější pro velký nájezd abys s ním jezdil jako s benzínem, potom jsi zdá se, velmi schopný ekonom😊
Man Ký
@Mokrous píše se "analyzovat". Ano, ex mi schází i po letech, prožili jsme spoustu pěkných let, ale nerozumím, jakou to má souvislost s tématem. Většina lidí co má elektromobil nabíjí doma, chápu tvojí frustraci z paneláku, ale nemůžeš počítat spotřebu podle sebe. Možná využít tu svoji univerzální využitelnost v jiném oboru, trochu zamakat a vydělat na pořádné bydlení, místo těch závistivých řečí o prachatých Pražácích😊
Mokrous
@kyklop Au! 7000km nenajedu ani za půl roku...
Mokrous
@.StenLi. Otakar II "pri tech spotrebach kolem 20kWh/ 100km je DC prilis drahy"
Tvoje reakce: " Tak potom je tankovanie ktore je 1,8x drahsie ako DC super drahe? "

Kdo je tady blb vidí každej, kdo umí číst.
.StenLi.
@Mokrous Ano, ked ti dojdu fakticke argumenty, pridu ad hominem urazky. Nie, rec bola o cene na km ty zabudlivy troll a ty sa tu teraz chces tvarit ze kazdy s BEV nabija na DC nabijacke, lebo ho to bavi nabijat za 30 minut a draho a potom doma zaparkuje auto s plnou baterkou a necha ho 15 hodin parkovat bez nabijania? 😁 Ty si troll, to je fakticke konstatovanie a urazky si nechaj pre krcmovych kamaratov tvojho rangu.
Mokrous
@.StenLi. Debata byla o cenách za DC nabíjení, blbe. Takže jedinej, kdo tu trolí seš ty.
.StenLi.
@Mokrous Pekne si sa opustil 😁 naopak, tvoja matika je mega cudna, stale si nepochopil 85%+ domaceho nabijania s ktorym je nabijanie vyrazne lacnejsie ako tankovanie. Ale vidim ze si troll, ktory nevie objektivne porovnat dve technologie, lebo mi s EV sme vsetci najazdili stovky tis. km a preto to vieme na rozdiel od teba objektivne porovnat.
Hendly
@rohYpnol
S baterii ti bude stacit uplne maly jistič takže platba te trapit nebude.
Kdy to pochopíš?
kyklop
@rohYpnol v rodine tu na SK je jedna ID7 pár mesiacov. Prežili s ňou cestovanie po SK a zároveň aj dovolenku v IT. Tá infraštruktúra u nás za moc nestojí. Ad kúpna cena, predali vylietaného dízlového tiguana (ten mal dosť a len bežný servis čo ho čakal bol na úrovni zhruba 3000€), doplatili nejakú sumu a zobrali ročnú ID7. Pred tiguanom malí 2x dízlový touran vrátane legendy 1,9 tdi. Jo a úplna posledná perla, kávu z nich nikto nepije 😁
rohYpnol
@Man Ký
Opět jsi svoji blbost umocmil. Opět píšeš úplnou demagogii.
Ne. Cenu mu navyšuje KÁVA (mimo jiné vyvolávající potřebu močení), nikoliv močení.
Ano, opět jsem dokázal jak manipuluješ a lžeš.
rohYpnol
@Michal Chmelař

Protože mám pravdu. A ta stále spoustě lidem nevadí.
rohYpnol
@Michal Chmelař
Prý advokát 🤣🤣🤣🤣🤣 ano, advokát matlal.

Pokud jsi skutečně advokát, tak ti je jasné, že jde jen o vytržení věci ze sovislostí a překroucení do úplně jineho významu. Prostě jen demagogie. Řeč byla o kávě, (která je navíc močopudná). Ne o tom že někdo nedá 10 Kč za toaletu.

To co jsem napsal i jak jsem to napsal je zcela namístě.
Mokrous
@Dzinus A na rychlonabíječkách 100+kW nabíjíš za 7,40, že? Nemusíš odpovídat...
Hendly
@Tycoon
Znova.
Platba za jistic pouze znova podpori baterie atd.
Tycoon
@Hendly

HDO to neřeší jen dnes, řeší to už desítky let. Nikde není řečeno, že HDO má přesouvat spotřebu na noc. HDO může přesouvat spotřebu na kteroukoliv část dne. Časová okna i skutečný čas sepnutí určuje majitel distribuční sítě.

Přesun regulované složky ceny elektřiny z účtování za kWh do paušálu za jistič nemá řešit standardní výchylky ve spotřebě den/noc (to už desítky let řeší právě HDO a přečerpávačky), ale spravedlivé rozpočítání vysokých fixních nákladů moderní zelené energetiky.
Hendly
@rohYpnol
Rok ma 8760 hodin. Ty mluvíš o spotrebe do 20MWh.
Kolik to vyjde jistic kdyz budes mit vyrovnávací baterii?

A pak mozna pochopis o co jde.
A kdyz to budes skalovat bude do toho vstupovat soudobost.
Dzinus
@Mokrous
V zimě, to jest cca od loňského listopadu do konce února, si brala cca 16,5-17kWh včetně ztrát. To je pořád cca 1,27Kč/km. Je to dražší než spalovák? Nemusíte odpovídat.
Mokrous
@Man Ký Víš kulový jak a kam a proč teď jezdím tak málo a proč jsem si jako "kolenovrt" koupil o 70 tisíc dražší naftu.
A rozhodně nebyla spotřeba nosným argumentem.
Tak se tu pochlub, jak ekonomicky a ekologicky tvoje ex pálí 13/100 ve městě. Mik ešus by vás jistě pochválil. Hlavně, že to není diesel.
Hendly
@Tycoon
Opet si ujasni co chces. Stale obracis.
HDO v dnesni dobe resi neschopnost zdroju regulovat vykon. Spotreba se naprosto umele a nesmyslne presunuje na noc a pak je pres den přebytek.
Platba za jistic noc neresi.
Tycoon
@Hendly

To, že nesvítí, není problém spotřebitele, ale výrobce. Nevidím důvod, aby se problémy výrobce házely na někoho jiného. Protože výsledkem takové politiky bude Jakeš 1989.

Spot pro běžného BFU je nesmysl. Myslíš si, že má někdo čas celé dny sledovat spotové ceny a domácí teploměry a podle toho zapínat bojler nebo akumulační topení? Taktéž pro běžný průmyslový podnik je to nesmysl. Stroje ve fabrikách nemůžeš zapínat a vypínat podle toho, jestli svítí slunce.

Spot je jedna z platforem pro řešení tržních vztahů výrobců a obchodníků, případně těch, co chtějí na základě toho vydělávat na akumulaci a podobných službách. Přestaňme dotovat, nařizovat a jinak deformovat tržní signály a spotový trh sám vyřeší problém se zápornými cenami.
.StenLi.
@Man Ký Presne, to sa vola "Co sa babe chcelo, to sa babe snilo" 😊 , to su ludia co nepozeraju objektivne na dve technologie a snazia sa najst lepsiu, ale vymyslaju vselijake vyhovorky na obhajenie svojho pocitu/zelania.
Hendly
@Tycoon
Ty odpolední spinaninjsou ale i kdyz nesvítí, co?
Tohle jistoc nevyresi. Leda spot a tim zas jen motivujes lidi k vetsi samostatnosti a tim vetsi zatez pro ty bez akumulace.
Man Ký
@Mokrous sorry, ale při nájezdu 10 tkm ročně - svoji ex-manželce jsem vysvětlil, že do jejího vysněného vozu koupíme benzín, i když bude žrát při jejím městském provozu 12-13 na sto, protože při jejím nájezdu tisíc km za měsíc ten rozdíl proti jejímu tehdejšímu automobilu bude 4-5 litrů na sto, což je asi 1500 Kč za měsíc, což je asi naprosto zbytečné řešit.

tedy rozumím tvému argumentu, že cenu paliva neřešíš. ale 800 kilometrů za měsíc, to už je opravdu nájezd důchodce, který jede jednou za týden do Kauflandu a jednou za rok na hřbitov.

no a že jsi do svého vozu zvolil spolehlivý dieselový motor, při nájezdu 800 km za měsíc, z toho jasně plyne, že ti nějaká diagnóza typu "kolenovrt" je na hony vzdálená.
Dzinus
@Mokrous
Reagoval jsem na tvrzení, že nabíjení EV na veřejných stojanech je provozně dražší, než spalováky, svým vlastním příkladem. Věřte si samozřejmě čemu chcete, ale já nemám Enyaq, nemám spotřebu 20kWh/100km a nenabíjím za 15KčkWh. Mám Hyundai Kona 2022, jezdím i s veškerýma ztrátama za 13,5kWh/100km a nabíjím průměrně za 7,4Kč/kWh. Tak to prostě je.
Je to úplně stejné, jako bych já tvrdil, že se spalovákem se pod 10 litrů nedostanu, protože mám žravé auto a nafta stojí i 50Kč za litr, a Vy byste mi oponoval, že s Oktávkou 2.0TDi jezdíte za 4,2l/100km a naftu máte za 32Kč. A měl byste pravdu, protože ani v tomto se nedá generalizovat na základě pouhé vlastní zkušenosti.
Dzinus
@rohYpnol

V tomto máte pravdu. Praxe taková bezesporu nyní je. I tak si myslím, že v principu EV je a bude méně náročný na údržbu. Snad se to v budoucnu dokonce projeví v našich peněženkách.
psel
@Mokrous obvyklý nesouhlas.
Lidi jsou nasraní, že nemají, kde parkovat protože se máme tak dobře že každá rodina v paneláku má dvě auta a pak to prostě s parkováním nevychází.
kyklop
@Mokrous nezmysel používať dízel v meste je, ale zase nebudeme kupovať druhé auto skrz fakt, že sa robíš občas aj "kratšie" jazdy typu 15-20km. A práve tam sa pri množstve regenerácii súčasnej verzie nevyhneš tomu krúženiu. Jo a zrovna ako naschvál, prejdeš 2x200 km diaľničných a chytí ho to ďalší deň ráno 😁 😁 . Klasika.. Zrovna ja mám kde nabíjať , mám len B8, cena bola rovnaká ako za dízel, ktorého som sa zbavil. Pri súčasnom modely má plugin cenu nastavenú presne medzi silnejším a slabším tdi, takže u nového to až tak extra o peniazoch nie je .
S tým el motorom na zadku súhlas, mohla to byť štvorkolka" . Zvyšok je na dlhý príspevok 😁
psel
@rohYpnol stačila by ta polovina a hned by ti klesla spotřeba paliv a generování smradu. Navíc bys nepotřeboval tolik energie na dovoz a výrobu paliv a mohl by jsi ji rovnou nabíjet do aut. A pokud by ta polovina měla i FVE tak by ta spotřeba mohla jít i dolů.
V zimě by se energie brala z kogeneračních jednotek v teplárnách a v případě potřeby z paroplynových zdrojů pokud by to bylo potřeba.
psel
@rohYpnol kdykoliv a komukoliv ale nejde dohromady, už to konečně pochopíš?
Energetik tvl, podle toho jak se navážíš do Uršuly tak i gynekolog, i když tam bych spíš tipnul na amatéra.
I když tady neustále jen dokazuješ že jsi amatér ve všem.
Prostě si změn ten nic na patAmat a bude všem na první podhled co jsi zač.
psel
@Tycoon jo, u nás taky v nejbližším městě kousek od Prahy žádná nabíječka není, o vesnici se ani nebavím, ale když každý den mohu odjet z plnou z domova tak mě to fakt nevadí, že tu nic není.
Nejbližší nabíječky jsou v okolí okruhu, nebo pak zase v městech dál od Prahy.
Pokud by sem někdo jel z Moravy tak už bych to jako nevýhodu viděl, ale kolik takových cestovatelů je, stejně všichni jedou do Prahy a ne sem.
Ano, pokud by u nás v “paneláku” někdo BEV chtěl tak by musel někde sehnat třífáz a se souhlasem ostatních ho vytáhnout ven. To není jednoduché, ale do budoucna to jednodušší bude, zejména u nových staveb to bude povinné, pokud jsem tomu dobře porozuměl.
Man Ký
@psel fakt? koupím po pětikoruně😊
psel
@Mokrous pokud jezdíš s autem co má 300 koní se spotřebou 6 l tak ano. I kdybych tankoval vše na rychlonabijeckach za 13Kc tak mi to ročně stojí v průměru 250kc za km. To je ekvivalent 8l?
Normálně doma je to za třetinu.
Hendly
@Tycoon
a kolik by teda byla platba za jistič, aby mela nejaky efekt?
Protoze mala vyrovnavaci baterie je 20 tis a to by pri vyznamne platbe za jistic byla rychle návratná investice.
Zaporna cena je problem klasickych zdroju. Proto i problem v siti o kterem se piseme.Delat tonpodle jistice to jen zhorsi
Tycoon
@Hendly

Ano, baterie zrovnoměrňuje. Ale je otázka, zda to nemá větší fixní náklady než budoucí zvýšené platby za jističe. A hlavně, kdo k tomu má FVE, tak ta to celé "přebíje" svou nerovnoměrností.

Spotová cena dává tržní signál. Vidíme však časté záporné ceny, což je signál, že trh nefunguje dobře, signál neefektivity.
Mokrous
@Michal Chmelař Já vím co tam píše. Umím číst.
Arese Čížek
Příspěvek podléhá schvalování.
Tonito Debelito
@Petr Pinkas
hele kamo jeden zdejsi debil ma potrebu tahat nejakej zas*ranej kajak po evrope jak kdyby vezl svaty gral nebo co
Tycoon
@Hendly

Nějaké vyrovnávací schopnosti ten systém mít bude. Ale nelze od toho čekat zázraky.

Když budeš nabíjet minimálně, tak to bude mít vyrovnávací schopnosti poměrně malé. Když o něco více, tak zase nemůžeš snížit jističe. Pak možná zjistíš, že výhodnější by bylo snížit požadavek na jističe zrovnoměrněním spotřeby, než na to používat baterii s velkými fixními náklady.

V našich zeměpisných podmínkách generuje FVE požadavek na vysoké fixní náklady k pokrytí spotřeby v zimních dnech s nízkým svitem slunce. A je otázkou, kdo ty fixní náklady bude platit. O tom to celé je. Z mého pohledu by je měl platit ten, kdo je generuje. Když přenášíš náklady na někoho jiného, systém se stává neefektivním, protože se tím ztrácí tržní signály. A dostaneš se tam, kde se dostal Jakeš v roce 1989.
Nick1234
Mohl by prosím zástupce společnosti eon odkázat na typ, umístění FVE ze které je prod ve zmíněných dobách zadarmo? Stejným způsobem bych prosil vrátit distribuční poplatky touto společností, protože jistě jsou jejich služby taky zadarmo.