Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Novinky

Zpět na článek

Tuhle daň jednou zavede každá země. Chcete ji i u nás?

65 komentářů

Man Ký
Zase nám chcete něco diktovat? Jestli je to dobrá věc, prosadí se to samo, říkal Tycoon😊
Po zrušení spotřební daně by to dávalo smysl, jezdíš víc, platíš víc. Jen to není moc fér k majitelům elektromobilů, kteří měli být určitým způsobem zvýhodněni, proti smradlavcům. Nicméně, z něčeho se ty cesty udržovat musí. Je to poměrně logický krok.
Man Ký
@traveldrive a která daň nemá plnit tuto funkci?😊
psel
@KANKUNEN tak s omezením úředníku narazíš u místního diskutéra číslo 1 tak bacha. Sám úředníkem je, nebo s nějakou úřednící žije, pouštíš se na tenký led. 😁.
Ja jsem za zefektivnění státu a zrušení všech nesmyslných agend, ale přesto si myslím, že by člověk měl jezdit tak aby o papíry nepřišel.
Občas mám pocit že někteří řidiči mají spíš papíry na hlavu a ten řidičák jim schází.
Jo občas taky zaboduju, ale o papíry to zatím nebylo a doufám že mi to takhle vydrží do doby než mě o ně připraví doktor.
Man Ký
@Tycoon a většina lidí si řekne: tento měsíc už další kilometry navíc nepojedu, protože spotřební daň😊
psel
@Tycoon hele nech zas propagandu ty fialová povolenko. Všichni to víme, Baba to dávno odsouhlasil, prošlo to eu parlamentem tak to přijde. Je potřeba omezit výkyvy cen a spekulace ale nic víc s tím už nikdo neudělá.
To že nám to před volbami nikdo z politiků nechce říct natvrdo chápu, ale tohle bylo jasný už dávno.
A dávat tomu fialovou barvu mi připadá být fakt přitažené za vlasy.
KANKUNEN
Jako já osobně platit daně navíc nechci. Jenže když se podíváš kolem, tak všechno se spravuje z daní. Města jsou plná budov, které jsou plné úředníku placených z daní. Se tomu nesmíme divit, policajti mě změřili, kde jinde, na dálnici za tabulí město. Řidičák jsem odevzdal na magistrátu v kanclu a k jednomu naměření byla celá složka, v jiném kanclu jsem žádal o prominutí půlky trestu, musel jsem k doktorovi, musel jsem na psychotesty, nakonec mi vydali řidičák na dopravce. Moje pokuta ten proces ani nemohla zaplatit. Ono by to šlo zjednodušit, ale vyhození úředníci by těžko volili stranu, která jim sebrala teplá místečka. Jo a všichni přijeli do práce svým autem a ucpali všechna parkoviště.
psel
@Pepa_007 a to se vyplatí. Každopádně ty co sosají dinosaury za palivo musí platit, ti co sosají solar jednou zaplatí investici do nej.
Každopádně závislost na dovozu ropy způsobuje jen jeden z nich.
psel
@Rosta Jež no ja si myslím že za použití cest by měli platit všichni, za emise jen majitel spalováku. Klidně bych zrušil spotřební daně a dal sazbu za používání infrastruktury ve dvou sazbách.
Man Ký
@traveldrive rušička GPS😊
rabies
@rohYpnol
Tak ropu do spalováku využíváš po celou dobu jeho životnosti, EV dobíjíš z místních zdrojů. Tam žádnou závislost nevidím.
xxc
@rohYpnol Áno. Nie je dôležité, koľko kto najazdí, ale aby mal štát z čoho žiť 🙂 Pri diaľničných známkach je to podobné.
xxc
@rohYpnol To skôr už jednotnú cestnú daň bez ohľadu na km a kW.
Tycoon
@psel

Propaganda? Ano. Fialova vláda se v prosinci 2022 a lednu 2023 chlubila, že prosadila emisní povolenky ETS2.

"České předsednictví dosáhlo celé řady významných úspěchů. Mezi těmi nejvýraznějšími je možné jmenovat například ... schválení všech klimatických částí balíčku Fit for 55"
Zdroj: Tisková zpráva Fialovy vlády.

„Největším úspěchem českého předsednictví v oblasti ochrany životního prostředí je schválení klimatických částí balíčku Fit for 55."
Zdroj: Marian Jurečka, člen Fialovy vlády

"Fit for 55: Českému předsednictví se podařilo vyjednat dohodu k emisním povolenkám."
Zdroj: Tisková zpráva ministerstva Fialovy vlády

vlada.gov.cz/…-uspechy-201986/
mzp.gov.cz/…prirody-vzacnych
mzp.gov.cz/…ctvi-se-podarilo
Rosta Jež
@Man Ký Jestli jsem to dobře pochopil, tak na Islandu to tak přesně udělali - platí od kilometru všichni a aby někteří neplatili dvakrát, tak jim zrušili spotřební daň ja PHM. Fér pro všechny. Ještě by se měla zohlednit hmotnost aut, protože čím těžší auto, tím se víc ničí silnice.
rohYpnol
@KANKUNEN
Pokud ti sebrali řidičák, jedine dobře. Asi to nebylo kvůli 20 kmh nadlimit že.
Stálo to možná více, ale na silnici aspoň půl roku nebyl magor a třeba se i teď z toho magora stal slušnější řidič.
Jinými slovy, kdyby se tu lidi nechovali jak dementi, možná by i správa státu byla levnější.
Tycoon
K tomu slouží DPH nebo daň z příjmu. Spotřební daň má ještě funkci navíc a to regulaci spotřeby.
rabies
@rohYpnol

Tak OZE snad není bezpodmínečně nutná pro výrobu EE. Nehledě na to, že všechno potřebný pro stavbu jakýkoliv elektrárny jsme schopný vyrobit v ČR/EU. Tý ropy tu fakt moc nemáme....
xxc
@rohYpnol Presne tak, volá sa to nejak flat tax a každý sa podieľa spravodlivo rovnakým metrom na výdavkoch štátu. Potom zrazu aj voľby dopadnú inak a ľudia si uvedomia, koľko ten štát stojí.
rohYpnol
@rabies
Jenže abych vyrobil, tak potřebuji.... např. OZE a abych vybudoval OZE, tak jsem závislý na Číně. Navíc ty OZE prostě nefungují věčně, potřebuji nějaký servis, maji nějakou životnost atd.

Ale chápu, že třeba opička která nepochopí ani rozdil mezi darem a zabavením nebo mikeš který nerozezná divokého kačera od reality, tam tu závislost nikdy vidět nemůžou 🤣🤣🤣
rohYpnol
@xxc

Jako že důchodce co najede 2000 km za rok by platil to co najede podnikatel 50.000 km za rok?!???
rohYpnol
@Tycoon

Přesně tak. Kdyby byla pravda jejich tvrzení, tak tehdejší zpráva o předsednictví byla "bohužel jsme přijali za našeho předsednictví fit for 55. Je to špatný krok pro EU, ale neměli jsme sílu zabránit přijetí".

Fiala a EU nám ničí naše životy. Fiala naštěstí za 2 měsíce končí a Stanjura půjde do tepláků 😆
rohYpnol
@psel

Znovu se ptám, jak řeší nahrazení zavislosti na dovozu ropy nová závislost na dovozu FVE, OZE a BEV z Číny a vyšší závislost na dovozu vzácných kovů?!?
rohYpnol
@psel
Bába odsouhlasil prázdnou sklenici na vodu. Fiala do sklenice nachcal. Tečka.

Benda přiznal, že greendeal jim "utekl" protože "toho bylo moc" a že to Spolu pos*ali.

www.lidovky.cz/…6_ln_nazory_halu
ptr078
@psel To hovoris, ako keby sme neboli zavisli na dovoze solarnych systemov z ciny a buchali ich vsetky v novom jicine
Othello
@Pepa_007
ano i majitel FVE nabijejicí doma využívá silniční síť
Tycoon
Nechal bych to, jak to je.

Účelem spotřební daně je omezovat spotřebu paliv. A to nejen aut, ale i stavební techniky, vlaků a dalších strojů či zařízení, i když nejezdí po silnicích.

Žádné nové daně a poplatky. Žádné Fialovy emisní povolenky. Stát vybírá peněz dost. Omezme dotace a plýtvání.
kesumb
@rohYpnol
ne tvl to jako co ty v ty hlave musis mit. Jak muzes vubec debatovat o fve autech a elektrice kdyz naprosto nechapes neco tak jednoduchyho jako je autonabijecka. Blba domaci zasuvka nabije nejvetsi baterii v EV na cr trhu za den a pul, blba zasuvka na stojanovku to da za 5,5 hodiny. Ale ty blabolis o wallboxech...
Man Ký
@Michal Exner jestli nesmrdíš, tak se zavři do garáže a nastartuj motor. a pak přijď říct, jak to dopadlo😊
xxc
@gil54 A výkon aký, trvalý, či maximálny?
gil54
Hlavně to musí bejt spravedlivý.

Takže spotřební daň z paliv nechat (ani křoviňák nesmí vyváznout bez zdanění), přidat silniční daň na každé vozidlo vynásobenou koeficienty hmotnosti, výkonu a ujetých km. Pro auta registrovaná v cizí zemi poplatek za jízdu po ČR (něco jako dálniční známka). No a cyklisty zdanit také, formou povinné přilby s daňovým čipem, víc dýchají a malují se pro ně pruhy.

To by v tom byl čert, abychom ten kapitalizmus konečně nevybudovali.

Samozřejmě k tomu zřídit nový úřad, nejlépe celé ministerstvo.

😀
skejpa
@Tycoon To nejde. Takový výpadek příjmu si stát nemůže dovolit. Já bych zdanil podle ujetých kilometrů a zároveň udělal daň i podle hmotnosti vozidla. Lehká miniauta by to měla levné, drahá SUV drahé. Bylo by to spravedlivé. Kdo ujede hodně zaplatí hodně. Kdo ujede hodně s těžkým autem, které poškozuje silnice víc, zaplatí víc než někdo, kdo jede velorexem a nepoškodí silnici vůbec...
ericn
@traveldrive no tak to by nejspíš platili ještě víc 😋 a ještě za nadlimitní hmotnost… tvl to by byla agenda pro pár tisíc nových úředníků 😤
traveldrive
@psel Za emisie spaľováky, za baterky elektromobily. Spravodlivo. 😉 😁
Pepa_007
Zajímavé, tato daň zasáhne i majitele FVE nabijejiciho doma. Promyšlené. 👍👍😎
rohYpnol
Stačí zavést daň z blbosti. Rázem nebude za co peníze utrácet. EU se bude topit v přebytcích.
rohYpnol
@rabies

OZE není nutné pro výrobu elektrické energie.

Ale je nutné pro výrobu elektrické energie v zelenorudé EU, která všechny ostatní způsoby buď zcela zakázala, nebo ekonomicky diskvalifikovala 🤣🤣🤣
rohYpnol
@Man Ký
Ty si dáš alobal na hlavu a budeš spokojený.

Stále jsi mi neodpověděl, jak je možné že když podle tebe Jiříkovský nedaroval bitcoiny státu ale ministerstvu spravedlnoati, tak jak je možné že bitcoiny dražil stát prostřednictvím UZSVM 😆

Čekám na odpověď 😁
rohYpnol
@xxc
Ano. Akorát to tak trochu opět zavání Sovětským svazem 2.0.
Všichni budeme odvádět státu stejně. Už jen krůček k tomu - všichni budeme za práci placení stejně... Komunismu jak vyšitý.
rohYpnol
@Michal Exner
Ne. On žádný mozek nemá 😁
xxc
@Frfla Presne tak, chodci by mali platiť tiež daň, počet krokov sa dá jednoducho zistiť, stačí už len aplikáciu, čo to každý deň nahlási a povinne nosiť hodinky a evidenčné číslo na tričku. Doteraz som nepochopil, prečo autá musia mať evidenčné čísla a chodci a cyklisti, ktorí sú rovnakými účastníkmi cestnej premávky mať evidenčné čísla mať nemusia. Doma nech si chodia bez čísel.
rohYpnol
@skejpa
Zdroj těch 17 000 km?

Předpokládám ze to je tahle demagogie

"U elektromobilu s baterií 64 kWh po ujetí 32,2 tisíc kilometrů, s menší baterií 39 kWh dokonce již po 17,5 tisících kilometrech."

K tomu snad jediné. Tomu se můžeme leda tak vysmát 🤣🤣🤣🤣🤣
Ano a když ta baterka bude 10 kWh tak to bude třeba 8.000 km že... akorát lžeš, protože to neni nic reálného.
rohYpnol
@psel

Jistě. Proto jsem ten první kdo tu neustále opakuje zrušit dotace, zrušit byrokracii 🤣🤣🤣🤣🤣
Ty jsi vážně koumák 😅👍
skejpa
@ericn Aktuálně se emise převáží na stranu běžného EV po 17.000km v ČR. Od té doby už s EV na emisích šetříš. Takže ne, neplatili by víc.
skejpa
@Othello Já mám FVE, nabíjím z ní a přijde v pořádku platit podle ujetých km. Ať každý platí podle ujetých km. To je fér. Beztak FVE se nedělá proto, aby se šetřilo na silniční dani ale aby se šetřilo na "palivu".
rohYpnol
Je to nesmyslná cesta.
Mnohem jednodušší by bylo odečíst dobítou energií z wallboxů a dát spotřební daň na elektřinu užívanou pro dobíjení.

Jde to sledovat, nejde to obejít (ok, AC dobíjení ze zásuvky..., ale tím nikdo velké km nedobije) nevyvolá to nesmyslnou byrokracii (kdo kde a jak bude sledovat nájezd.... co zahraniční cesty atd...).
rohYpnol
@Pepa_007

Je to tak promyšlené, že by mě zajímalo jak se daní ten přívěs 😆😆😆
traveldrive
@Prezivkynetreba
GPS
traveldrive
@Tycoon Jediným účelom spotrebnej dane je plnenie štátnej pokladne. 😉
Prezivkynetreba
Zaujímalo by ma ako to sledujú kto koľko prejde, Ak pri STK tak to je údaj raz za dva roky (aspoň u nás). Prípade čo ak firma má vozidlo v majetku v štáte kde takáto daň je, ale vozidlo jazdi 99% času v zahraničí? Aj tak zaplatí daň za prejdené kilometre aj keď sa to udialo v štáte kde takáto daň nie je? To by fakt zaujímalo ako je toto ošetrené.
praptak
@Tycoon I spotrební daň je daní, sama o sobě spotřebu neomezí.
praptak
@Man Ký Někteří si to zřejmě myslí. 😊
xxc
@rohYpnol Veď platení budú ľudia tak, ako si budú vedieť zarobiť. Čo to má s daňami? Stačí jednoduchý poplatok za vlastníctvo auta, rozpočítať medzi počet áut a zaplatiť. Hneď na druhý rok aj klesne priemerný vek áut, zase sa to rozpočíta a zaplatí. Netreba nič zisťovať, žiadnu administratívu, evidenciu, ministerstvo.
praptak
@Tycoon Tak to nevíme a pokud by se prosadilo podle nájezdu a hmotnosti, bylo by to alespoň spravedlivější.
praptak
@rohYpnol To určitě. 🥱 Asi ne. A nemáte potuchu, co znamená ničit životy.
praptak
@rohYpnol Chyba je právě ta prázdná sklenice, ne následek. Jen se Babiš bál říct to na rovinu.
Jenik3
Platit ten pražskej ansámbl ještě víc se mi nechce. Když vidím, jak to stát neumí v každe své aktivitě...
Vidím prostor pro snížení objemu vybraných daní.
MB1975
Kazda? Jen ta s hloupymi volici a podle toho vypadajici vladou. Musi se tak akorat umrit. Sovetsky svaz a treti rise taky mely byt vecne..
gil54
@rohYpnol

Ano, to je také bytostně potřeba, ale je to příliš obecné. Auta, silnice a daně z nich si zaslouží ministerstvo vlastní.
Renoo
@rabies Ano, jednou se to koupí a pak to funguje navěky věků. Asi něco jak když se postaví pyramida.
Green Deal nás žene do doby, kdy bude na elektřinu úplně všechno a to od vytápění přes průmysl až po dopravu, bude stačit na rok udělat v Číně nějaký truc a zakroutí nám krkem na počkání. Až nepůjde vyrobit elektřina z uhlí. A jádro je taky fuj.
gil54
@xxc

...jasně že max.

Jo a chci bejt taky na tom novým ministerstvu. Ne rovnou ministr, stačí mi funkce koordinátora. Pajdat po chodníku už umím. 😀
Tycoon
@skejpa

Ano, podle nájezd a hmotnosti by to spravedlivé bylo. Ale nemyslím si, že je to prosaditelné. Nejvíce ničí silnice přetížené kamiony a dodávky. A ty mají za sebou silné lobbystické organizace. A ekologické nátlakové organizace budou lobovat výjimky pro elektromobily. Výsledný zákon by byl nespravedlivý.
rohYpnol
@gil54

Já myslím že ministerstvo pro klimatickou záchranu planety a uhlíkovou neutralitu zní senzačně 👍
rohYpnol
@xxc
S tohle logikou zruš všechny daně krom daně z příjmu FO a daně ze zisku PO a ty napal tak 3x až 10x vyšší. Stát může zrušit 3/4 úřadů a prachy vybere stejně stejně 😆
Frfla
Skvela dan, budou ji platit i cykliste a kolobezkari. Casem ji vztahnou i na chodce, kdyz uz tu dan tady mame.
Michal Exner
@Man Ký Tak podle tebe jsem smradlavec, měl bych se za to stydět a ještě víc platit? To už máš solidně od EU vymytej mozek...