Bezpečnost
KANKUNEN
7
Žádný srovnávací test nemám, ale pocitově nové celoročky jsou lepší než zimáky s půlkou vzorku. Takže 3 sady kol a vepředu mám vždy nové nebo rok staré celoročky. U svého osobáku mám na zimu do Alp zimáky.
Přejít do diskuze
Pohroma pro pneuservisy. Pro většinu uživatelů naprosto postačí, obzvláště v kombinaci s módou pohonu všech kol. Ovšemže, ti nejlepší z nás kupující to nejlepší na trhu rychle narazí na limity svého překoňovaného vozu a své řidičské mistrovství, kterému logicky nějaký kompromis "neuhoví".
Moje jsou skvele. Na snehu funguji pri rozumne jizde zcela dostatecne. Je to idealni volba pro daily jezdeni rozumnych lidi. Pokud nekdo jezdi extremy tak at pouziva sezonní gumy. Od toho zde jsou. jinak je ta komedie s prezouvanim jen podlehnuti gumarenske lobby. mam je na esku se zadnim nahonem, xc70, touaregu a lexusu rx a najezdim 40 tis rocne vcetne hor. Vybiram stredni cenovou kategorii ruznych znacek a vzdy jsem byl spokojen. Je to hlavne o ridici. Blbci za volantem nepomuzoz sebelepší sezonni gumy.
Jedna necelá zima na Crossclimate, FWD SUV, když jsem zapoměl, že tam jsou, necítil jsem rozdíl, dokonce v té chvíli jsem s tím zajel na zasněženou louku a neměl jsem problém. Nyní objednány celoročky Hankook na jiné auto, tak uvidíme po zimě. Zvažuji je i na jedno ze svých aut, kde letní i zimní už jsou na sklonku životnosti, s autem se do hor nejezdí, na to mám pak jiné co má dvě sady nových.
Uz 9 rokov pouzivam celorocky ( Michelin/Kleber). Najrv som ich pouzival ako zimne, kedze mame tak 10 dni za zimu so snehom na ceste a skusal som ich v horach, kde som s uplne novymi celorockami vysiel na predohrabe rovnako vysoko ako kamos s predohrabom na novych zimakoch od conti. Nasadil som retaze a fical dalej. 5tu zimu zmes stvrdne rovnako ako na zimakoch a uz je to nepouzitelna pneu v mokrom a kasovitom snehu.
Cize som presiel na celorocky Kleber ( 3. leto na nich a prekvapivo tichsia pneu ako letna ) , ktore po 4och rokoch vymenim a cerstva pneu je istota ako nemile prekvapenie na stvrdnutej zimnej gume s 5-6mm dezenu, ktora nedrzi na mokrom kruhaci pri teplote +2C...
Cize som presiel na celorocky Kleber ( 3. leto na nich a prekvapivo tichsia pneu ako letna ) , ktore po 4och rokoch vymenim a cerstva pneu je istota ako nemile prekvapenie na stvrdnutej zimnej gume s 5-6mm dezenu, ktora nedrzi na mokrom kruhaci pri teplote +2C...
To zalezi aj od pouzitia vozidla.
Do nizsie polozeneho mesta na jazdenie okolo komina su celorocne pneu idealne. Z toho automaticky vychadza vyhoda aj pre elektromobily.
Do vyssie polozenych horskych oblasti a/alebo pre cesty na dlhe vzdialenosti jednoznacne prezuvanie sezonnych pneu.
Do nizsie polozeneho mesta na jazdenie okolo komina su celorocne pneu idealne. Z toho automaticky vychadza vyhoda aj pre elektromobily.
Do vyssie polozenych horskych oblasti a/alebo pre cesty na dlhe vzdialenosti jednoznacne prezuvanie sezonnych pneu.
@Werken1985 Přesně tak. Guma funguje dobře tak 3 roky. Už 4. zima bývá horší a začíná to klouzat a je to na hraně a pneu pak stejně musí z auta pryč.
Díky za zkušenost, vyřazuji je z výběru, co máš na nich najeto ? Dělaly to i nové ? @ryccardo
@šofér
V zásadě ano. Jenže...
Pneu uskladněná mimo UV při běžné teplotě stárne minimálně. Takže tři čtyři roky rovná se reálně 6 až 8 let, když půl roku leží v tmavé garáži.
V zásadě ano. Jenže...
Pneu uskladněná mimo UV při běžné teplotě stárne minimálně. Takže tři čtyři roky rovná se reálně 6 až 8 let, když půl roku leží v tmavé garáži.
@mariov8 Jasně. Kdo fakt jezdí pořád hranu a navíc není moc pozorný (smrtící kombinace), tak ten ať radši přezouvá. Určitě je dobrý znát slabiny celoroček. Nejhorší je, když si někdo tupě myslí, že v horku zabrzdí stejně jako na letních.
Ale ten handling je fakt dnes už solidní a není to 20% rozdíl, ale tak spíš okolo 5% a za mokra je to často skoro plichta.
Ale ten handling je fakt dnes už solidní a není to 20% rozdíl, ale tak spíš okolo 5% a za mokra je to často skoro plichta.
@jiras_ Při větším nájezdu je to ideální kombinace do střední Evropy. Kdo ale najede jen 10-15 tisíc ročně, tak udělá líp s celoročkou. Lepší po 3 letech nový pneu, než vyhazovat 2 neojetý sady a platit servis a uskladnění. A nebo ještě horší varianta je, nechávat si 2 sady 6 let a víc na autě... Většinou to končí tvrdý jako puky a adheze nikde.
@kaa Jak které a záleží jak jsou ojeté a jak mají tendenci se ojet do zubata. To záleží i na stylu jízdy. A taky jak jsou vyvážené atd... Někde hučí víc nové a někde víc sjeté.
@Barry Lyndon a nenapadnulo tě zbrusu nové pneumatiky z vozu sundat a prodat třeba na bazoši?
@Mokrous
kdyz budu cynickej, tak je lepsi nedobrzdit, nez dostat ranu zezadu, protoze zepredu jsi chranej mnohem lip.
ale mnohokrat jsem se presvedcil, ze tech poslednich 10 metru je nejdelsich ...
kdyz budu cynickej, tak je lepsi nedobrzdit, nez dostat ranu zezadu, protoze zepredu jsi chranej mnohem lip.
ale mnohokrat jsem se presvedcil, ze tech poslednich 10 metru je nejdelsich ...
@rohYpnol Na to si počkám. Mě zatím GY fungují bez výhrad a dle majitelů, co je jezdí roky, také. Uvidím co budou dělat třetí zimu.
Pokud ji zvládnou, zůstanu u nich. Pokud ne, možná se vrátím k přezouvání a nebo změním značku. Ale vím, že GY zimní držely jako přibité i pátou zimu, což třeba Conti nezvládly. Tak možná mají u GY lepší směsi...
Určitě souhlasím, že časově-chemická degradace u pneu je zásadní problém a je potřeba to sledovat. Hlavně mě zajímá dodatečná polymerizace při provozu v horku na dálnicích a následný vliv na chování v mrazech.
Pokud ji zvládnou, zůstanu u nich. Pokud ne, možná se vrátím k přezouvání a nebo změním značku. Ale vím, že GY zimní držely jako přibité i pátou zimu, což třeba Conti nezvládly. Tak možná mají u GY lepší směsi...
Určitě souhlasím, že časově-chemická degradace u pneu je zásadní problém a je potřeba to sledovat. Hlavně mě zajímá dodatečná polymerizace při provozu v horku na dálnicích a následný vliv na chování v mrazech.
@ryccardo Zajímavý. Jaký model, resp. generace a kolik let staré podle DOT a provozu? Já jen, že model Kleber Quadraxer 3 vychází na sněhu ještě líp jak moje GoodYear Vector 4S Gen3 a já teda nemám problém ani v horách ani na ledu, ani na sněhu ani na břečce. Osbní zkušenost ale s Kleber nemám. Šel jsem po top značkách.
@mariov8 Handling, valivý odpor, hlučnost, spotřeba - nic z toho není problém ani v létě na dálnici. Jen to krizové brždění na doraz.
Tam to pak udělá ze 100 na 0 km/h 4-7 metrů navíc podle modelu. A na dálnici ještě víc. Pořád si ale myslím, že je lepší se koukat před sebe, než pak brzdit jako magor na poslední chvíli a věřit, že ten kamion za mnou, nebo senior na sjetých slupkách, to zvládnou stejně rychle...
Tam to pak udělá ze 100 na 0 km/h 4-7 metrů navíc podle modelu. A na dálnici ještě víc. Pořád si ale myslím, že je lepší se koukat před sebe, než pak brzdit jako magor na poslední chvíli a věřit, že ten kamion za mnou, nebo senior na sjetých slupkách, to zvládnou stejně rychle...
Silně celoroční nedoporučuji. Za mě nikdy více. Podotýkám, že šlo o to nejlepší co trh nabízel, tj. crossclimate.
Varuji především v časovém hledisku. Celoročky za mě časem velmi rychle ztrácí potřebné vlastnosti. Což je vlastně proti jejich smyslu. Protože pokud někdo najede hodně km, tak celoročné nedávají smysl vůbec, snad jen že si ušetřím starosti s přezouváním. Ale když někdo jezdí hodně, tak asi chce jezdit na ideálních pneu. A celoroční je vždy kompromis.
Varuji především v časovém hledisku. Celoročky za mě časem velmi rychle ztrácí potřebné vlastnosti. Což je vlastně proti jejich smyslu. Protože pokud někdo najede hodně km, tak celoročné nedávají smysl vůbec, snad jen že si ušetřím starosti s přezouváním. Ale když někdo jezdí hodně, tak asi chce jezdit na ideálních pneu. A celoroční je vždy kompromis.
@rohYpnol Obávám se, že si pleteš pojem a průjem.
Měkkost nerovná přilnavost. Naopak UHP gumy jsou celkem tvrdý. UHP pnojmatiky mají odlišné složení pro maximální adhezi na suchu a v teple při sportovní jízdě. Proto mají jiné složení, vysoký podíl sazí atd... A proto se paradoxně více ojíždějí. Životnost je obětována přilnavosti.
A naopak mají méně siliky a dalších látek, které mají cestovní, celoroční, ale i zimní pneu. U nich se pak balancuje nájezd a přilnavost za sucha i mokra i chladu atd... a odolnost proti dlouhodobé polymerizaci. Receptury jsou příliš složité na to, abysme tu mudrovali.
A už jsem unavenej. Nebudu tě dál přesvědčovat o faktech. Věř si čemu chceš, já zase budu tomu svýmu. Já akorát nejsem zatvrzelý v názorech, ale hledám fakta. Nic ve zlým.
Měkkost nerovná přilnavost. Naopak UHP gumy jsou celkem tvrdý. UHP pnojmatiky mají odlišné složení pro maximální adhezi na suchu a v teple při sportovní jízdě. Proto mají jiné složení, vysoký podíl sazí atd... A proto se paradoxně více ojíždějí. Životnost je obětována přilnavosti.
A naopak mají méně siliky a dalších látek, které mají cestovní, celoroční, ale i zimní pneu. U nich se pak balancuje nájezd a přilnavost za sucha i mokra i chladu atd... a odolnost proti dlouhodobé polymerizaci. Receptury jsou příliš složité na to, abysme tu mudrovali.
A už jsem unavenej. Nebudu tě dál přesvědčovat o faktech. Věř si čemu chceš, já zase budu tomu svýmu. Já akorát nejsem zatvrzelý v názorech, ale hledám fakta. Nic ve zlým.
@rohYpnol Jak, srovnání vůči novým? Takový srovnání si dělám pokaždý, když koupím novou sadu na jedno, nebo druhý auto. A vždy kupuju jen top kousky od GoodYear, nebo Continental. Jezdil jsem i Dunlop SP Sporty a byly suverénně nejhorší. Jezdil jsem i Michelin Primacy a byly velmi dobré, jezdil jsem i Bridgestony od novoty, ale už si nevzpomenu na název. Asi Turanzy. Nebyly EKO. Byly solidní. Poslední dobou tíhnu víc ke GoodYearu, protože cítím, že směs má konzistentní chování po více let, než Continental.
A určitě je celoroční směs měkčí než letní výkonnostní. A to o hodně. Proto taky jediný problém celoroček je brzdná dráha za tepla na suchu.
A určitě je celoroční směs měkčí než letní výkonnostní. A to o hodně. Proto taky jediný problém celoroček je brzdná dráha za tepla na suchu.
@rohYpnol Proč bláboly? Ty máš kouká potřebu se tu pohádat s každým, bez ohledu na to, zda je to jen trol a kripl, nebo někdo, kdo se jde normálně bavit o technice a zkušenostech.
Pneu stárne a to je fakt a ne blábol.
Zimní je na sněhu o fous lepší jak celoročka, to je zatím taky fakt.
A po 3-4 zimách už se ta zimni nechytne na čerstvou celoročku, to je taky fakt.
Zcela zbytečné akademické debaty a točení se na místě.
Všichni se tu tváříme, jako by každý jezdil každou sezónu jen nové pneumatiky. Nejezdí.
Mnoho lidí jezdí no-name šmejdy a klidně 10 sezón, když moc nenajezdí. Vidím je každou sněhovou nadílku jak nemohou projet ani kruháč.
A přesně pro ně je celoročka řešení. Radši čerstvá celoročka, než zteřelý zimní puky.
Pneu stárne a to je fakt a ne blábol.
Zimní je na sněhu o fous lepší jak celoročka, to je zatím taky fakt.
A po 3-4 zimách už se ta zimni nechytne na čerstvou celoročku, to je taky fakt.
Zcela zbytečné akademické debaty a točení se na místě.
Všichni se tu tváříme, jako by každý jezdil každou sezónu jen nové pneumatiky. Nejezdí.
Mnoho lidí jezdí no-name šmejdy a klidně 10 sezón, když moc nenajezdí. Vidím je každou sněhovou nadílku jak nemohou projet ani kruháč.
A přesně pro ně je celoročka řešení. Radši čerstvá celoročka, než zteřelý zimní puky.
@rohYpnol - sice v zimě nesjíždíš letní a v létě zimní, ale každá guma stárne, takže pokud ty dvě sady pneu nevyjezdíš do tří-čtyř let, což značí 80-100tis. km měl bys koupit nové, protože ty staré už změnily své vlastnosti.
@Jan Koláčný Váha asi hraje také svou roli, ale o to víc mne zaráží to ojíždění u auta přítelkyně, když ho má o více jak půl tuny lehčí než já. Asi více rozjezdů po městě versus dálky... A nebo rozdíl ve směsích podle rozměrů a indexů??? Čert aby se v tom vyznal.
@rohYpnol Nepoučuj mne prosím. Jezdím s tím pravidelně Alpy i Vysočinu i v kalamitě a drží to. Ani když začneš dělat kotrmelce, tak se to nezmění. Až mi ztvrdnou a začnou klouzat, neboj, budeš první, komu to napíšu. Přísahám 🤓
A 5 minut vydržím v -15℃ i v trenkách.
A 5 minut vydržím v -15℃ i v trenkách.
@mariov8 Já jsem taky čuměl. Hrozně jsem se toho bál, ale fungují. Největší odvaz byla první jízda a hned do kalamity. A to se nesmí. Nová pneu by měla najet aspoň 100-200 km na asfaltu, než jde na sníh. A já zvládnul noční Vysočinu mezi pluhaři a ještě jsem předjížděl. Ale auto nebylo 100% pod kontrolou, jako na zajetých zimních. Ale po pár stovkách km si to sedlo a je to jako zimáky.
@rohYpnol Sorry, ale podívej se na Goodyear Vector 4Seasons Gen-3. Vypadá to víc jak letní guma a směs je sakra měkká jako zimní. A pneu jsou extrémně tiché a pohodlné. Neříkej mi na čem jezdím, prosím. Já to opravdu vím sám nejlíp. Starý Michelinky hodnotit nebudu, neb jsem je nejezdil.
@Mokrous rychlost ojížděni je domnívám se, dána váhou. Transporter je přece jen těžší auto. Točivý moment je tuším 440 - 460 nm? Má 4M, zadní kola se odjíždí drobet rychleji. Jezdím s ním dálky, v 6 - 8 lidech. Z druhé strany - stejně kupuju nové gumy relativně brzy. Když se mi auto poprvé na vodě zavlní, tak je měním. Nevadí mi to, radši mám klid, že gumy drží na silnici.
Tretinu najezdu mam v nizinach, neco po Praze a zbyla polovina na okraji Vysociny, Podkrkonosi a podobne do ~500 m.n.m.
Na nove auto jsem 2 roky zpet koupil celorocni CrossClimate 2 jako zimni pneumatiky. Prvni rok jsem jeste odjezdil na letnich (obycejny Pilot Sport 4). Nevyhody CC2 oproti PS4 (v lete)😒br /> 1) delsi brzdna draha na suchu (podle testu)
2) na mokru CC2 prokluzuje driv
3) hlucnost subjektivne lehce horsi, ale nemeril jsem
A tim negativa konci.
Vuci zimnim uz jen prevazuji vyhody, oproti TS860 na predchozim autu
1) TS860 byla po 3-4 letech na vyhozeni, na mokru nebezpecna pneumatika. CC2 oproti tomu nemeckemu zazraku na mokru drzi jak pribita.
2) Jizda na snehu - at uz cerstve napadany nebo ujezdeny snih - vse projeto bez potizi. Coz se hodi. Desetkrat do roka.
3) Na suchu je CC2 v zime vyrazne lepsi.
4) V lete se na CC2 da normalne jezdit. A to na zimnich pneumatikach vetsinou nejde.
Zaverem😒br /> 1) Mirne horsi vlastnosti na snehu oproti zimnim pneu jsou vyvazene lepsim chovanim za jinych okolnosti. Coz je tak 90 % zimy.
2) Mirne horsi vlastnosti CC2 vuci slusnym letnim pneumatikam me trapi vic. Uvidime co CC3/CC3S.
3) Po 40k km a jednom prehozeni pneu mezi napravama jsem na 5-5,5 mm a 6-6,5 mm. Tzn. vymena po 3-4 letech. Coz znamena, ze kazde tri az ctyri roky budu mit nove pneu. A to mi nevadi.
Po skoro trech letech bych nemenil a k sezonim pneu se uz vracet nebudu.
Na nove auto jsem 2 roky zpet koupil celorocni CrossClimate 2 jako zimni pneumatiky. Prvni rok jsem jeste odjezdil na letnich (obycejny Pilot Sport 4). Nevyhody CC2 oproti PS4 (v lete)😒br /> 1) delsi brzdna draha na suchu (podle testu)
2) na mokru CC2 prokluzuje driv
3) hlucnost subjektivne lehce horsi, ale nemeril jsem
A tim negativa konci.
Vuci zimnim uz jen prevazuji vyhody, oproti TS860 na predchozim autu
1) TS860 byla po 3-4 letech na vyhozeni, na mokru nebezpecna pneumatika. CC2 oproti tomu nemeckemu zazraku na mokru drzi jak pribita.
2) Jizda na snehu - at uz cerstve napadany nebo ujezdeny snih - vse projeto bez potizi. Coz se hodi. Desetkrat do roka.
3) Na suchu je CC2 v zime vyrazne lepsi.
4) V lete se na CC2 da normalne jezdit. A to na zimnich pneumatikach vetsinou nejde.
Zaverem😒br /> 1) Mirne horsi vlastnosti na snehu oproti zimnim pneu jsou vyvazene lepsim chovanim za jinych okolnosti. Coz je tak 90 % zimy.
2) Mirne horsi vlastnosti CC2 vuci slusnym letnim pneumatikam me trapi vic. Uvidime co CC3/CC3S.
3) Po 40k km a jednom prehozeni pneu mezi napravama jsem na 5-5,5 mm a 6-6,5 mm. Tzn. vymena po 3-4 letech. Coz znamena, ze kazde tri az ctyri roky budu mit nove pneu. A to mi nevadi.
Po skoro trech letech bych nemenil a k sezonim pneu se uz vracet nebudu.
@mariov8 Myslíš ty Kleberky, nebo moje GoodYear?
Mě zaráží, že s nima má ryccardo tak blbý zkušenosti.
Mě zaráží, že s nima má ryccardo tak blbý zkušenosti.
@Mokrous Tak přesně tyhle gumy mám také vyzkoušené, paradoxně v zimě skvělé, v létě samozřejmě také použitelné, ale již s malými výhradami. Ale pro takovéto normální ježdění v pohodě...
@Mokrous Vždyť to píši, jenom někomu těch 10-20% brzdné dráhy už může přijít jako dost, 7 délkových metrů je klidně 1,5 auta. To může být někdy docela rozdíl. Na dálnici nemluvě. Bych také řekl, že je potřeba při řízení koukat před sebe než na mobil, děti,... Handling bych možná také hodnotil kritičtěji, ale kdo řeší handling asi si ty gumy moooc rád přezuje.
@ryccardo Na to jsi přišel jak? Současný Sup a Passat jsou technicky identické vozy (interiér a design vynechejme) a předchozí generace se lišila jen rozvorem cca o 5 cm. Uložení motoru nad přední nápravou je pokud vím identické a technika taktéž.
@Frfla To zní dobře. Nové generace jsou zas mnohem dál a zvládají už skoro vše na jedničku, krom plných brzd na suchu v horku.
@Jan Zmrzlinar Až na to, že ta směs je z 96% zimní. Ale dezén je naopak víc letní. Plus aditiva, aby se v létě nezničily a nesjely.
@Michal Opluštil Mně teda GoodYear Vector 4Seasons Gen 3 Sealtech drží na sněhu parádně. Ale chápu, že v horách chce člověk víc jistoty a čerstvá zimní je stále o fous lepší jak celoročka. Ale fakt jen o fous. A po 4 letech většinou zimní nemá šanci na novou celoročku.
@JIRI KLIMES To zní parádně. 4x zima by bylo super. Já nenajedu ani 15 ročně a mám ty samý gumky. Bojím se právě jen toho, aby po létě neztratily přilnavost a v mrazu nezačaly v další zimě klouzat. První zima byla parádní. Držely skvěle.
@Barry Lyndon Nevím tedy jak bych ti já, jakožto dieseldezolát s poškozeným mozkem od zavedeného výfuku do kabiny (přesně podle návodu od mistra Mik-ešuse), mohl radit, ale nenapadlo tě třeba nekupovat druhou sadu zimních pneu a rovnou vzít ty celoroční? Je to mimochodem ideální kombinace pro UK a střední Evropu.
Jinak dnes už občas není problém koupit nové auto na celoročkách, za menší příplatek. A nebo je holt koupit zvlášť a letní prodat známýmu.
Jinak dnes už občas není problém koupit nové auto na celoročkách, za menší příplatek. A nebo je holt koupit zvlášť a letní prodat známýmu.
@JirkaII Tak ale ruku na srdce, jezdil bys rád v letních průtržích mračen na 1,6mm vzorku? Já gumy pod 4mm nemám na autě rád ani v létě. Proto mi celoročka dává smysl. Vždy čerstvá a vždy dostatečný dezén.
Platí pro malé nájezdy 10-15 tis. ročně. Jinak přezouvat.
Platí pro malé nájezdy 10-15 tis. ročně. Jinak přezouvat.
@Jan Koláčný To ojíždění u GY V4S G3 je mi taky záhada. Testy tvrdí, že GY mají největší kilometrový nájezd a uživatelé si to vesměs chválí. Mě skoro neubývají a to jezdím občas na plný plyn se 400Nm na předek a přítelkyni se ojíždí dost a přitom plyn jen lechtá a nemá ani 200Nm... Ona jezdí město a já dálky.
To chování v horku platí. Jinde s nimi mám jen super zkušenosti.
To chování v horku platí. Jinde s nimi mám jen super zkušenosti.
@ryccardo Passat Variant TDI 147kW předohrab. 1,7 tuny, ale víc zatížená přední náprava. Naprosto parádní trakce. To Golf 7 s 1,4 TSI neměl dost váhy na předku a na suchu byl obratnější, ale v zimě klouzal víc.
A sice už jsem taky jel na uježděným sněhu na letní gumě a šlo to. Byla nová, ostré hrany, čerstvá měkká směs, ale stejně to bylo citelně horší jak na zimních, nebo celoročkách. Citelně horší. Ale i tak jsem byl překvapenej, jak dobře to brzdilo. Prostě není guma jako guma a není sníh jako sníh.
A sice už jsem taky jel na uježděným sněhu na letní gumě a šlo to. Byla nová, ostré hrany, čerstvá měkká směs, ale stejně to bylo citelně horší jak na zimních, nebo celoročkách. Citelně horší. Ale i tak jsem byl překvapenej, jak dobře to brzdilo. Prostě není guma jako guma a není sníh jako sníh.
@ryccardo Vymlouvat ti tvoje zkušenosti nehodlám. Ty jsou nepřenosné. Já mám GoodYear Vector 4Seasons Gen.3 a nemám s nimi zatím problém nikde.
Sníh, kalamita, břečka, led, mokro, sucho... Všude v pohodě rozjezdy do kopce na předohrabu bez ztráty kytičky. V podstatě to je mimo moje chápání, protože když jsem z auta vystoupil, tak jsem padal na hubu, jak to klouzalo. Nejsem věřící, ale tohle je pro mě skoro na úrovni Sci-Fi. 😅
Napíšu Jonathanovi ať kouká přidat do testů víc břečky, že uježděný sníh nás nezajímá 😅
Sníh, kalamita, břečka, led, mokro, sucho... Všude v pohodě rozjezdy do kopce na předohrabu bez ztráty kytičky. V podstatě to je mimo moje chápání, protože když jsem z auta vystoupil, tak jsem padal na hubu, jak to klouzalo. Nejsem věřící, ale tohle je pro mě skoro na úrovni Sci-Fi. 😅
Napíšu Jonathanovi ať kouká přidat do testů víc břečky, že uježděný sníh nás nezajímá 😅
Mám Continental Allseason Contact XL. První verzi. Jezdím už na nich 4 roky a nemohu si stěžovat. Náhon na přední. Většinou Brno a okolí. Občas i v zimě chalupa na Vysočině. Jedou Jeseníky v zimě a taky ok. Přehazuji občas jen zadní - přední kvůli stejnoměrnému opotřebení. Za mě doporučuji.
@flepper No směj se jak chceš, ale já to jezdil těch 5 let a mám s čím srovnávat. Nájezd malý, jen cca 20 tisíc km. A jen v zimě. Léto nezažily. A i pátý rok držely skvěle. Continental TS850 oproti tomu byly 4. zimu totálně na kaši a nedalo se s nima vůbec jezdit. Ale! Měly za sebou i pár tisíc km v teple. A to je možná ten důvod. A nebo taky ne.
Dáme si něco placatozemeckého. Je to jen gumárenská lobby ty zimní -letní. Protože když sjedeš zimní - letní, tak sjedeš 2 sady celoroček a to je jiná. A to je dobře, že už jsou výrobci hodní a nedělají lobby.
@Mokrous Plně s vámi souhlasím jenom bych ještě dodal že jsou poněkud hlučnější když jsou už dost ojeté
@Ozzman Hele mezi náma v Praze budou dobrý. Tam si je klidně kup a budeš s nima spokojený. A když pojedeš do hor v době kdy tu nebude podle TV Nova kalamita, tak s tím zimu odjezdíš. Jenže já potřebuju vyjet každý den do práce a nemůžu si vybírat, že zrovna když je na silnicích marast a pluhy to nestíhají odklízet, tak zůstanu doma. V takových podmínkách je to fakt o držku a i když je takových dnů relativně málo, tak potřebuju mít na autě pořádnou záběrovou gumu, která mě podrží.
Jsem z Podkrkonoší a tady jako i sněží, hrne se málo, často se nesmí solit, protahuje se pomalu, takže jízda po čistém sněhu není vzácnost. Tedy zde jsou celoroční pneu nesmysl.
Mám je na druhém autě, co jezdí hlavně kolem komína a občas na Šumavu a jsem spokojený, jedu už druhou sadu, jsou to Goodyear Vector 4season Gen3 235/45 R18. V pohodě dají 4x zimu a 5x léto, nájezd mám cca 15000km za rok. Hlavní auto přezouvám, letní - zimní, nájezd cca 35000km za rok
@topten Souhlasím. Lepší je mít dobrou pojistku a případně zaplatiti pokutu za přestupek a spoluúčast, než bejt na kaši.
A každej z nás v životě asi párkrát brzdil i očima, ale většinou to nebylo na suchu a v teple.
A každej z nás v životě asi párkrát brzdil i očima, ale většinou to nebylo na suchu a v teple.
Celoroční pneu mají jednu nevýhodu, jednou na podzim možná zjistíte, že jsou sice stále mladé a dobře drží, ale pro zimní provoz už mají hraniční, nebo malou hloubku dezénu.
Jenže skladování a výměna sezóních kol na auta pro celou rodinu stojí přinejmenším čas (někoho i peníze) a čas jsou peníze.
Horalé nechť obouvají podle svých potřeb a dolané též. Hlavně ať za volantem vždy sedí řidič a ne jelito.
Jenže skladování a výměna sezóních kol na auta pro celou rodinu stojí přinejmenším čas (někoho i peníze) a čas jsou peníze.
Horalé nechť obouvají podle svých potřeb a dolané též. Hlavně ať za volantem vždy sedí řidič a ne jelito.
Celoročky mám poslední 4 roky na zimu. Stačí se podívat do testů a vzít si, na čem reálně se jezdí v českých zimách a prostě je to jasné. Kdo bydlí někde na horách, ví že se brodí sněhem, tak to je úplně specifický případ, ale takový člověk o něčem takovém ani nepřemýšlí.
Na léto nedělám kompromisy, je to v reálu nějakých 8 měsíců v roce. Celoročky na zimu mají ještě jednu výhodu - neřeším výkyvy teplot, kdy to chvíli klesne na nulu, pak stoupne na 15, do toho zaprší. To je ráno pomalu na zimní a odpoledne na letní. Prostě někdy během listopadu a března vyměním sady a život jde dál. Vyvážení pokud je třeba, tak se počká mimo nával.
Na léto nedělám kompromisy, je to v reálu nějakých 8 měsíců v roce. Celoročky na zimu mají ještě jednu výhodu - neřeším výkyvy teplot, kdy to chvíli klesne na nulu, pak stoupne na 15, do toho zaprší. To je ráno pomalu na zimní a odpoledne na letní. Prostě někdy během listopadu a března vyměním sady a život jde dál. Vyvážení pokud je třeba, tak se počká mimo nával.
Celoročky Goodyear Gen.2 měly slabší, a na sněhu a ledě slabou směrovou stabilitu, jinak na běžné ježdění by stačily, kdyby se jim po třech letech nezačal rozpadávat běhoun. Nyní mám L a Z sadu, až je ojedu, asi se vrátím k celoročkám, které se, podle testů, stále zlepšují. Za mě, na brzdách a gumách se nešetří. Vždy kupuju pneu s jedněmi z nejlepších výsledků bezpečnostních parametrů v testech, bez ohledu na výdrž/nájezd. Dcera jezdí převážně 7 + 7 km po městě, tak logicky celoroční Hakook. Pokud se celoroční Hankook budou nadále tak statečně držet na čele, vedle drahých značek, přezujeme na ně postupně asi celá rodina.
Používám na VW transporter Goodyeary vecor 4seasons a jsem spokojený, jen se rychleji ojíždějí a ve velkém horku jsou při silném brzdění trochu neklidné ve srovnání s letními Goodyeary. Na Dusteru 3 mám Yokohama Geolandar. Do terénu super, vzorek se sám dobře čistí a guma dobře zabírá, na silnici tiché, nerozhodí je voda na silnici. Na sněhu jsem je ještě nezkoušel. Uvidím.
@Mokrous minulý rok kupované jako nové. DOT ti z hlavy neřeknu. Tipuju 23. Musel bych se mrknout doma ve sklepě. Jsou to tyto.
www.pneumatiky.cz/…matiky-513555-t1?…
Nicméně je mám v rozměru 205/55/16
A ještě dodám, že jsem jezdil v zimně na letních ještě v dobách kdy většina místních mudrlantů chodila s dudlíkem a leťáky v zimě nebylo něco nebezpečného a hazard se životem, ale celkem normální jev. Takže ano proti tomu je ta celoročka na sněhu lepší, ale rozdíl proti pořádnýmu zimáku s pořádným dezénem a měkkou gumou je fakt veliký. Za mě jsou celoročky kompromis, který stačí, když ti to rozsolí a posypou ale ve vánici a břečce nesmíš vyjet, protože jsi nebezpečný sobě i okolí.
www.pneumatiky.cz/…matiky-513555-t1?…
Nicméně je mám v rozměru 205/55/16
A ještě dodám, že jsem jezdil v zimně na letních ještě v dobách kdy většina místních mudrlantů chodila s dudlíkem a leťáky v zimě nebylo něco nebezpečného a hazard se životem, ale celkem normální jev. Takže ano proti tomu je ta celoročka na sněhu lepší, ale rozdíl proti pořádnýmu zimáku s pořádným dezénem a měkkou gumou je fakt veliký. Za mě jsou celoročky kompromis, který stačí, když ti to rozsolí a posypou ale ve vánici a břečce nesmíš vyjet, protože jsi nebezpečný sobě i okolí.
@Jaros 00071 Do Rakouska samozřejmě můžou (už si to konečně přestaňte plést se starými M+S), jezdím Alpy s předokolkou až do 1.400 m.n.m bez řetězů po nesolených lokálních cestičkách.
Souhlasím s horší brzdnou dráhou v horku. Ano, tam jsou na pomezí mezi letními a zimními a spíš jsou blíž k zimním. Ze 130-0 km/h to může udělat okolo 10 metrů navíc. To ale platí při plných brzdách až do aktivace ABS. Při normálním i silném brzdění neexistuje omezení a problém.
Souhlasím s horší brzdnou dráhou v horku. Ano, tam jsou na pomezí mezi letními a zimními a spíš jsou blíž k zimním. Ze 130-0 km/h to může udělat okolo 10 metrů navíc. To ale platí při plných brzdách až do aktivace ABS. Při normálním i silném brzdění neexistuje omezení a problém.
Mám dvoje disky, letní, zvládnou max příští sezonu a zimní, co mají odjetu jednu sezónu. Další výměna letních bude na celoroční, zimaky půjdou do světa.
Pokud bych bydlel někde na horách, není o čem diskutovat, ale v Praze to fakt smysl nemá...
Pokud bych bydlel někde na horách, není o čem diskutovat, ale v Praze to fakt smysl nemá...
@MB1975 A kupovanie peciva je podpora pekarenskej lobby. ja mam na Rollse vzdy sezonne. Celorocky by som tam nedaval. Pravda, zena na nakupy a rozvoz deti ma na 911ke celorocky, to na jazdu okolo komina staci.
Rozhodně je nechci. V létě jezdíme několikrát k moři a tam je dost teplo,kde to nefunguje dobře. A v zimě několik jízd do Alp na lyže, v Rakousku ani nejsou povolené v horských oblastech. Navíc mám Quattro a se zimáky se vyhrabu prakticky všude. Může to být dobrá volba,ty celoroční, jen pro někoho, kdo jezdí po městě a minimálně někam dál.
Na běžné ježdění v současných slabých (spíše mokrých) zimách a nakonec i na sněhu byly poslední zkoušené celoročky úplně v pohodě. Asi horší než kvalitní zimáky, ale běžný jízdní styl je asi na hranici nedostane. Problém je spíše léto, kdy ty gumy mají, podobně jako zimáky, pořád o něco delší brzdnou dráhu než letní gumy. To je jediný zásadní nedostatek, který jsem si u moderních celoročních gum všiml. Takže na dálnici a rychlou jízdu to je stále kompromis.
Ale do školky, na nákup, do práce po okreskách a podobné použití zcela bez problémů. Pro slabší nebo druhé rodinné auto na malý nájezd jsou dnes už bezpečně použitelné.
Ale do školky, na nákup, do práce po okreskách a podobné použití zcela bez problémů. Pro slabší nebo druhé rodinné auto na malý nájezd jsou dnes už bezpečně použitelné.
@flepper Zimní sezóna je kratší a já jezdím hrozně málo. Ale když jedu, jedu dálky a kamkoli a mám 200 koní a 400Nm na přední nápravě. Za 4 zimy tam bylo odhadem 20.000km a pátou potom víc, ale pořád to drželo luxusně. Pak jsem je prodal a nový majitel byl nadšený. 🤓 Před tím ty Continentalky klouzaly jako prase. Jezdím s tím do Alp mimo jiné. A tam to poznám dobře.
Já vím, že guma tvrdne vždy a proto mě samotného překvapila adheze těch Goodyear UltraGrip Performance. Ale fakt měly ultra grip.
Ted netrpělivě čekám na chování celoročních Goodyear Vector 4Seasons Gen-3. Snad vydrží aspoň 3, ideálně 4 zimy.
Já vím, že guma tvrdne vždy a proto mě samotného překvapila adheze těch Goodyear UltraGrip Performance. Ale fakt měly ultra grip.
Ted netrpělivě čekám na chování celoročních Goodyear Vector 4Seasons Gen-3. Snad vydrží aspoň 3, ideálně 4 zimy.
@Mokrous ok tak teoreticky to tak môže byť .....nerátal som s nájazdom za 5 rokov 20 000 😁 .... neviem či to ešte nazvať nájazd alebo len vychádzka 😉 20 000 mám skoro za jednu zimu ....takže 5 rokov si ozaj neviem predstaviť ....a neviem si to ale predstaviť ani aj keby bol malý nájazd ....pre tvrdosť gumy po 5 rokoch a jej vek ....na pojazd do práce na nejakom starom aute okej ... na výlet s rodinou s výkonnym autom nie.....
Používal jsem celoroční Falkeny, potom 2x Nokiany. Bohužel jsem koupil nove auto Japonce a na něm jsou celoroční hlučné. Auto jsem sice zatlumil, ale stejne jsem si jeste koupil letni Continentaly a ty jsou neuveritelne tiche a maji malou spotřebu.
Takze dalsi pneu nevim, zda si neporídím raději zase 2 sady. Hlavne kvuli spotrebe a hluku. Ale mam vetsi nájezd.
Ale u auta, ktere najede ročně do 15000km bych urcite dal celoroční.
Kamarád ma na MPV pneumatiky Michelin Crossclimate2 a jsou tišší a moc si je libuje. Tyto pneumatiky svým vzorkem rozjely novy typ celoroční pneumatiky.
Takze dalsi pneu nevim, zda si neporídím raději zase 2 sady. Hlavne kvuli spotrebe a hluku. Ale mam vetsi nájezd.
Ale u auta, ktere najede ročně do 15000km bych urcite dal celoroční.
Kamarád ma na MPV pneumatiky Michelin Crossclimate2 a jsou tišší a moc si je libuje. Tyto pneumatiky svým vzorkem rozjely novy typ celoroční pneumatiky.
@šofér kamion je zcela odlišný příběh.
Mimochodem, výsledek vidíme každou zimu. Kolony kamionů co nevyjedou první zasněžený kopec... 🤣🤣🤣
Mimochodem, výsledek vidíme každou zimu. Kolony kamionů co nevyjedou první zasněžený kopec... 🤣🤣🤣
@Niemand
Ono hodně záleží na kvalitě asfaltu, stylu jízdy, ale i na rozměrech pneumatiky. Jezdím v klidu, auto má automatickou převodovkou. Je pravda že to páté léto už bylo na hraně vzorku a pneumatiky už byly celkem tvrdé, ale klidná jízda po městě ještě šla.
Ono hodně záleží na kvalitě asfaltu, stylu jízdy, ale i na rozměrech pneumatiky. Jezdím v klidu, auto má automatickou převodovkou. Je pravda že to páté léto už bylo na hraně vzorku a pneumatiky už byly celkem tvrdé, ale klidná jízda po městě ještě šla.
@Mokrous
Já nevím jak jsi co myslel ale napsal jsi tohle "A po 4 letech většinou zimní nemá šanci na novou celoročku." A na to jsem reagoval.
Já nevím jak jsi co myslel ale napsal jsi tohle "A po 4 letech většinou zimní nemá šanci na novou celoročku." A na to jsem reagoval.
Tak moje zkušenost. Honda CR-V Hybrid 2 WD, pneu Michelin Crossclimate SUV. Stáří 4 roky, najeto necelých 40 tisíc, letos už nutná výměna, zbývají necelé 4mm. Oblast Olomoucko, hory minimálně, v létě pravidelně dovolená Itálie. V provozu žádný problém. Po těch čtyřech letech mi už připadají trochu horší, možná už tvrdnou.
@Mokrous
Ad poslední věta - pokud by tomu tak bylo,, tak v podstatě popřeš fyziku. Výkonnostní penu mají meníší kilometrový proběh než celoroční. Pokud by celoroční měla měkčí směs, sjedou se dříve než letní. Podívej se na testy. A ten rozdíl opravdu není daný rozdílnou hloubkou drážky.
Ad brzdná dráha celoročních, no právě. Celoroční má široké drážky aby se byla schopna čistit od sněhu, protože nemá drobné lamely. A tím se při brždění sežvejkává a vzorek se roluje a tím se ztrácí adheze.
Ad poslední věta - pokud by tomu tak bylo,, tak v podstatě popřeš fyziku. Výkonnostní penu mají meníší kilometrový proběh než celoroční. Pokud by celoroční měla měkčí směs, sjedou se dříve než letní. Podívej se na testy. A ten rozdíl opravdu není daný rozdílnou hloubkou drážky.
Ad brzdná dráha celoročních, no právě. Celoroční má široké drážky aby se byla schopna čistit od sněhu, protože nemá drobné lamely. A tím se při brždění sežvejkává a vzorek se roluje a tím se ztrácí adheze.
@rohYpnol To se fakt netvářím a nemyslel jsem to tak. Jen jsem poukázal na fakt, že stačí třeba jen 2 roky a rozdíl je fuč a karta se obrací. Samozřejmě, že stárnou všechny pneu, ale záleží (mimo jiné) na receptuře konkrétního výrobce jak rychle.
@Mokrous
Jenže ty tady fakt blábolíš.
Tváříš se jak kdyby zimní stárly zatímco celoroční ne.
Jinak nemám pocit že bych se s tebou hádal. Jen prostě píšeš bláboly. Ano, je to pravda co jsi napsal, ale je to nesmyslné demagogické srovnání. Proč budu porovnávat starou zimní s novou celoroční?!? Nedává to vůbec žádný smysl. A na to jsem poukázal.
Jenže ty tady fakt blábolíš.
Tváříš se jak kdyby zimní stárly zatímco celoroční ne.
Jinak nemám pocit že bych se s tebou hádal. Jen prostě píšeš bláboly. Ano, je to pravda co jsi napsal, ale je to nesmyslné demagogické srovnání. Proč budu porovnávat starou zimní s novou celoroční?!? Nedává to vůbec žádný smysl. A na to jsem poukázal.
Naftové motory jsou obecně těžší a stačí blbých 20 kilo navíc na předku a cítíš rozdíl. Není to jen motor, ale i masivnější převodovka, větší kotouče, poloosy, větší baterka, turbo, DPF atd.
Závěr je celoročky na auto už nikdy nechci. Vyzkoušel jsem a do hor to fakt není vhodné řešení na daily car.
Závěr je celoročky na auto už nikdy nechci. Vyzkoušel jsem a do hor to fakt není vhodné řešení na daily car.
@Pavel Hruška - máme celoroční goodyeary , je to dáno jako prvomotnáž Škodovvky, chci se zeptat- jaký máte pocit na mokru a listí? Zrovna v pondělí mi to v Jeseníkách bylo takové nejisté.
Vzhledem k tomu, že "celoroční" pneu využívají všechny kamiony, vyjma těch ,co jezdí pravidelně Norsko, Švédsko a Finsko, tak věřím tomu že i výrobci vědí, jak má taková pneumatika vypadat. Zkušenostní musí mít dost a dost.
@Mokrous
Pointa je jinde. Ja vím že víš na čem jezdíš. Jenže je důležité mit srovnání vůči novým. Actaky s čím srovnáváš.
Jo, celoroční je možná celkem měkká směs ve srovnání s letním
eko řadami. Ale ve srovnání s výkonnostními měkká za mě neni.
Pointa je jinde. Ja vím že víš na čem jezdíš. Jenže je důležité mit srovnání vůči novým. Actaky s čím srovnáváš.
Jo, celoroční je možná celkem měkká směs ve srovnání s letním
eko řadami. Ale ve srovnání s výkonnostními měkká za mě neni.
Crossclymaté Michelin spokojenost a používám od prvního dne prodeje před léty kdy přišli na trh , dnes již třetí sada. Alpy nejezdím, denně 300km také ne a když vezmu v potaz proměnlivé dny v zimě jaké tu jsou není co řešit. Snad hlučnost by mohla být nižší.
@Mokrous Superb 2 a benzinovy hlinikovy motor. Kdyby nad tim lezela 3.6 nebo 2.0 TDI, tak to bude asi taky lepsi. Ale s normalnima zimakama to docela funguje.
Že člověk neměl šetřit a měl mit zimní pneu, pozná obvykle pozdě. A nejblbější je říkat si zpětně, proč jsem zrovna na tomhle šetřil...
Zimní pneu běžných rozměrů jsou za směšné peníze. A když mám zimní, nesjíždím letní. Takže mě to nic zásadního navíc ani nestojí.
A ještě jeden benefit, na léto můžu mit hezká kola nedoškrábaná od posypu a nesežraná od soli.
Zimní pneu běžných rozměrů jsou za směšné peníze. A když mám zimní, nesjíždím letní. Takže mě to nic zásadního navíc ani nestojí.
A ještě jeden benefit, na léto můžu mit hezká kola nedoškrábaná od posypu a nesežraná od soli.
@MB1975
Všechno je odvislé od toho kdy a na jakých cestách jezdíš.
Hodonín, asi bych celoroční pochopil. Městský provoz, asi taky. Ale pokud někdo bydlí na venkově, na vesnici, hory, vysočina... tak fakt nevím o čem se bavit.
Nemít 2 sady pneu není až tolik o penězích, jako o lenosti a pohodlnosti. A u aut, kde pneu stojí peníze co má smysl to řešit, je nesmysl to řešit protože cena pneu je ve srovnání s hodnotou vozu směšná.
Všechno je odvislé od toho kdy a na jakých cestách jezdíš.
Hodonín, asi bych celoroční pochopil. Městský provoz, asi taky. Ale pokud někdo bydlí na venkově, na vesnici, hory, vysočina... tak fakt nevím o čem se bavit.
Nemít 2 sady pneu není až tolik o penězích, jako o lenosti a pohodlnosti. A u aut, kde pneu stojí peníze co má smysl to řešit, je nesmysl to řešit protože cena pneu je ve srovnání s hodnotou vozu směšná.
@KANKUNEN Keby som za 4 roky zjazdil 2 sady gúm, tak celoročky neriešim, ale mne aj jedna sada celoročiek vydrží 4 roky(cca 50 tisíc km) a ešte nemá vzor pod zimným limitom. A poznám ľudí čo jazdia o dosť menej ako ja.
@JIRI KLIMES Tak to moja žena ich na Yarise zničila podstatne rýchlejšie. Vpredu dali cca 30 tisíc. Rotácia po dvoch rokoch mi už bola zbitočná. Nechal som ich ešte v lete doraziť a pred zimou som kúpil pár dopredu. Z pohľadu životnosti ma tie GY dosť sklamali, predošlé Micheliny som vyradil kvôli veku a nie opotrebeniu.
@Mokrous
Ne. Ne. A znovu ne.
Podstatné je kdo kde jezdí. Když někdo nevyjede z města, nemusí a nejezdí každý den a když bude předpověď na 1mm sněhu tak může zůstat a nevyjet, tak ať klidně jezdí na celoročních.
Ale jestli někdo potřebuje jezdit v zimě kdykoliv a vyjede i na venkov, nota bene vrchovina, vysočina, horská oblast, tak je přeci úplně, ale úplně jedno jestli vyjede 1x za měsíc nebo každý den. Pořád potřebuješ mit kvalitní zimní výbavu.
Je to jako říct, že nepotřebuješ zimní bundu, protože ven jdeš v zimě jen 1x za týden na 5 minut... Jenže i ten jeden okamžik může být -15st. ...
Ne. Ne. A znovu ne.
Podstatné je kdo kde jezdí. Když někdo nevyjede z města, nemusí a nejezdí každý den a když bude předpověď na 1mm sněhu tak může zůstat a nevyjet, tak ať klidně jezdí na celoročních.
Ale jestli někdo potřebuje jezdit v zimě kdykoliv a vyjede i na venkov, nota bene vrchovina, vysočina, horská oblast, tak je přeci úplně, ale úplně jedno jestli vyjede 1x za měsíc nebo každý den. Pořád potřebuješ mit kvalitní zimní výbavu.
Je to jako říct, že nepotřebuješ zimní bundu, protože ven jdeš v zimě jen 1x za týden na 5 minut... Jenže i ten jeden okamžik může být -15st. ...
@Barry Lyndon
Po zodratí/zostarnutí gúm čo som mal k auto som obul univerzálky a druhé disky odložil.
Po zodratí/zostarnutí gúm čo som mal k auto som obul univerzálky a druhé disky odložil.
@Mokrous
Po 4 letech zimní nemá nárok na novou celoročku je hotová demagogie.
Po 4 letech nemá zimní nárok ani na novou zimní. Po 4 letech nemá celoročka nárok ani na novou celoročku...
Proto je za mě mnohem lepší kupovat častěji střední třídu než mit vítěze testu 6 let ...
Po 4 letech zimní nemá nárok na novou celoročku je hotová demagogie.
Po 4 letech nemá zimní nárok ani na novou zimní. Po 4 letech nemá celoročka nárok ani na novou celoročku...
Proto je za mě mnohem lepší kupovat častěji střední třídu než mit vítěze testu 6 let ...
@Mokrous
Je to úplná blbost. Celoroční má výrazně hrubší drážky, tedy guma je tvrdší. Ve výsledku tak je více hlučná a jízda méně komfortní. Méně komfortní než na zimních. Letní jsou pak úplně jinde.
Na zimních může být směs měkčí, protože drážky nejsou tak hrubé.
Je to úplná blbost. Celoroční má výrazně hrubší drážky, tedy guma je tvrdší. Ve výsledku tak je více hlučná a jízda méně komfortní. Méně komfortní než na zimních. Letní jsou pak úplně jinde.
Na zimních může být směs měkčí, protože drážky nejsou tak hrubé.
@Ozzman Mám to stejně. Michelin CrossClimate 2. V zimě i na sněhu velmi dobré, v létě také. Jen v chladu na mokru jsem se necítil úplně nejjistěji. Teď jsou nové CrossClimate 3 a ty se právě v těchto podmínkách mají zlepšit.
@Allo Kdykoliv jsem prohodil předek se zadkem, tak ty zadní gumy na předku přenášely vibrace do řízení. Jako by byly ty zadní gumy "oskákané" nebo co. Geometrii i tlumiče má auto v pořádku, tak ani nevím, jestli je to vada nebo vlastnost. Každopádně je zásadně neprohazuju... 😊
@Mokrous No jak píšu výše, svět Bazošů apod je mi trochu cizí a že by nějaký kámoš/příbuzný zrovna potřeboval v danou dobu onen konkrétní rozměr je dost nepravděpodobný. 😊
Možnost mít nové auto na univerzálech by byla fajn, hlavně v nižších třídách (Citigo, Fabia, Golf) by to nabízet mohli... Občas už to tak i je, jak píšeš...
Možnost mít nové auto na univerzálech by byla fajn, hlavně v nižších třídách (Citigo, Fabia, Golf) by to nabízet mohli... Občas už to tak i je, jak píšeš...
@Man Ký To je právě takový pro mě trochu divný řešení... nějak nejsem zvyklej cokoliv použitýho prodávat 😊
Jelikož celoroční michelin byl tenkrát dražší než zimní michelin, tak vyhrály zimní gumy. Michelin hlásá, že celoročka je kombinace zimní směsi gumy a letního vzorku, tak je to celkem jedno.
@Mokrous hele ten lehky predek a tezky zadek dela hodne. Fakt je ze TDI ma na zimu dobry rozlozeni hmotnosti a auta s tezkym predkem jezdi dobre. Proti tomu Superb ma hrozne tezky zadek a relativne lehky predek a kdyz nejsou gumy idealni, tak je vysledkem mizerna trakce.
Za mě super, sady už nechci, jen je potřeba jednou za rok do pneuservisu na prohození předku se zadkem kvůli rovnoměrnému sjíždění, jak tady borci psali klebery qadraxter nejsou špatné ale mě vydrželi jen 30000 tkm, příště asi continental, jinak teďka jsou za dobrou cenu nokian seasonproof2.
@JirkaII Dvojky jsem nejezdil, ale trojky mi přijdou úplně v pohodě. Zimní GY mi držely ještě lépe, ale rozdíl není dramatický.
@Mokrous Na uježděném přemrzlém sněhu a na rovině se dá jezdit i na letní gumě. Tam tě problém s trakcí nijak netrápí.
BTW na jakém autě si je provozoval? Ono taky záleží na rozložení váhy auta. Na těžkým Superbu to ale byla mizérie.
BTW na jakém autě si je provozoval? Ono taky záleží na rozložení váhy auta. Na těžkým Superbu to ale byla mizérie.
Ta minula generace, kdy bylo jakože jedna půlka letní, druhá zimní, nebo vypadaly jako zimní moc dobrá nebyla, byl to v podstatě zimák. Od doby kdy přišli Michelin Cross climate , kdy se jedná opravdu o univerzální pneu, zjednodušeně letní na které se ovšem v těch třech dnech na sněhu nezabijete používám už na většině aut. Rozdíl na běžnou jízdu není ani znatelný
@Mokrous co ti na tom přijde zvláštního? V čem se chceš vyznávat? Všiml sis za jakých podmínek a v jakým terénu to testuje? Jo na tomhle vypluhovaným a přemrzlým sněhu navíc na rovině bych se na nich taky nebál. Jestli jsou tady hodnocený jako dobrý, tak bych měl hrůzu z toho mít na autě ty který skončily za nima. Nejlepší si je gumy vyzkoušet sám třeba na autě kamaráda nebo dát na doporučení někoho kdo s nima má zkušenost a provozuje je v podobným prostředí jako ty. Obecně tyhle testy z netu neberu vůbec vážně. A nemusíš mě přesvědčovat, že se pletu. Já na nich jezdil a vím, že je už nechci. Několikrát za zimu jsem trapně nevyjel v různých kopcích. Klouzal jsem se na nich každou chvíli jako na saních a žádný test, byť seberenomovanější mě nepřesvědčí si něco takovýho dát zase na auto. Letos volím jistotu, která se ve sněhu už mnohokrát osvědčila. Sava Eskimo S3. Chování na mokru a suchu mě vůbec nezajímá, ale potřebuju podržet v mokrým sněhu a rozsolený břečce a tam fungují.
Klidně bych celoroční zkusil, ale když si koupím auto (jako že nové), dostanu ho na letních. A přece ty nové letní hned první zimu nevyhodím (nebudu prodávat po bazarech), abych přezul na celoroční. Takže koupím druhé ráfky. A přece na ně nedám celoroční, když mám ještě jedny ráfky s letními. Takže koupím zimní. Takže mám ke všem autům dvoje ráfky, letní gumy, zimní gumy. Jak se Vám z tohoto koloběhu podařilo dostat do módu jedny ráfky a celoroční gumy? 😃
Jinak výhoda dvojích gum může být i v tom, že můžete zvolit jiný rozměr (zimní trochu užší, s o číslo menším ráfkem a vyšším profilem).
Jinak výhoda dvojích gum může být i v tom, že můžete zvolit jiný rozměr (zimní trochu užší, s o číslo menším ráfkem a vyšším profilem).
@Ozzman ano kupoval jsem je minulý rok nové a jezdil jsem na nich od prosince asi do půlky dubna. Teď mají asi 5-6 mm a půjdou rozhodně na zadek. Na předku je to nejezditelný. Zvláštní je že na mokré vozovce při teplotách kolem 2-5 stupňů ta guma drží velice dobře.
Kleber Quadraxer - na mokré studené vozovce drží výborně. Na suchu jsou taky v pohodě. Průšvih nastává na sněhu a sněhové břečce. Vyjet kopec je problém, brzdná dráha nekonečná a celkově bych v takovém počasí raději nevyjížděl. Auto je na takovém povrchu prakticky neovladatelné. Ale pokud někdo žije v oblastech kde se v zimě nevyskytuje sníh a jezdí na mokré nebo promrzlé vozovce, tak proč ne. Do hor katastrofa.