Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Videa

Zpět na článek

Jak vyzrát se starým dieselem na měření emisí a nepodvádět? Martin Vaculík poradí!

59 komentářů

Tycoon
Nižší kouřivost, nižší emise CO2, nižší hluk a cena už klesla na úroveň prémiové nafty ... to budou mít Man ký a Hendly zase záchvaty vzteku.

Vývoj prostě nejde zastavit. Rudolf Diesel jezdil na arašídový olej, pak vládla ropná nafta a v budoucnu se bude jezdit na obnovitelná paliva z odpadů nebo syntetizovaná ze vzdušného CO2, které budou méně obtěžovat hlukem, kouřem a nebudou zhoršovat klima planety.
Hendly
@Tycoon
Znova tu pises o HVO a ja se te znova ptam.
Kde vemes zdoje odpadu pro rozsireni vyroby HVO kdyz je jeho mnozstvi omezene?
Jak zajistis, aby se HVO nedělalo z palmového oleje a nenicil se prales?
Man Ký
@Hendly tykůň je odpůrce nafty, ale když to pasuje do jeho "plánů", najednou mu nafta nevadí😊
tady jsou ty zdrcující rozdíly v emisích

tn.nova.cz/…rozdil-v-emisich

a já znovu zopakuju, co jsem už psal, dobrý nápad, kamiony a dodávky by to měly mít povinně, ale obávám se, že toho nikdy nebude dost...
Mikesus
@Man Ký to je docela zajímavé. Takže to snížení 90% není, je to jen o tom, že nepálíš fosilní palivo, ale jinak přeměněné uhlovodíky, které byly staženy z atmosféry v kratším čase. Reálně v provozu dle té tabulky je CO2 sníženo o cca 3% konzistentně, NOx 0-15% nekonzistentně, tedy vyvstává otázka, zda u jiného nebude naopak vyšší třeba, když dokáže být i nulová.
Man Ký
@Mikesus selským rozumem každému dojde, že když se něco pálí v kotli, je úplně buřt co, tomu kdo to čuchá u komínu😊 je to vojeb😊
rohYpnol
@Hendly
Kde vezmeš vzácné kovy na výrobu všech baterek??? To už tě nezajímá, co, hujere???
Man Ký
@rohYpnol nebuď číča, v Německu naleziště lithia, které vystačí až nad hlavu😊 Vulcan energy

v-er.eu/
zhavlik1
@Man Ký Nejdříve si zjisti z čeho se dělají baterky ať tu nejseš za číču. Opakovat nesmysly politiků ti jde, ale mozek je na přemýšlení. Jednak se Lithium netěží v Německu kvůli ekologii a i ceně a těží se v Číně a třetích zemích, protože to se pak do emisní stopy nepočítá hahaha. Těžba v Německu ani omylem nepokryje ani výrobu aut v Německu a dokonce ani zdaleka v samotném Česku chytráku (odhad těžby je na 500 tis baterií ročně). No a co další vzácné kovy jako kobalt, nikl a mangan? Myslet to bolí co?
Man Ký
@zhavlik1 ty jsi ještě neslyšel o získávání lithia ze solanky? to musíš ale hned napravit, o tom totiž mluvím😊 Kobalt je v největším množství v Kongu, to nám snad nevadí, nebo ano? Nikl v Indonésii? Mangan v JAR? taky žádný problém, ne?

www.geotermie.cz/…ermalni-energie/

doporučuju se vzdělávat!
ryccardo
@Hendly mas pravdu. Navic to cely je zbytecne drahy proces. Kdo by takovy drahy palivo chtel kdyz jde jezdit normalne na naftu.
praptak
@Tycoon Na druhou stranu je pěkné, jak i starý benzín, pokud je udržovaný, splní limit obvykle bez problémů.
rohYpnol
@praptak
No, sice to byl starý diesel a ne benzin, ale to je ti asi jedno, viď 😁
Jinak ano, to je ono, není to o stáří, je to o stavu. A stav odpovídá i režimu provozování. Takže diesel, který jezdí, je prostě skvělý.
rohYpnol
@Tycoon

Co když výroba HVO ze solární energie na Sahaře v kombinaci s dieselem provozovaným v EU vyjde emisně mnohem lépe než baterkový autíčko??? 😁 😁 😁 😁 😁 To bude ma-sa-ker!!!! 😄
Mikesus
@rohYpnol zkusil sis to spočítat? Pokud ne, jsi jen tlučhuba, pokud jo, věděl bys, že nevyjde.
del42sa
@Tycoon no problémem totiž nejsou spalovací motory jako takové, ale paliva
Man Ký
"Pan Tykůň z Unhoště tankuje do svého TSi Leona naftu HVO. Co Vás to napadlo, pane Tykůň?"
"Dělá to tak každý! Motor přede jako kočka😊 snížila se kouřivost, hlučnost i spotřeba. Že jsem na to nepřišel dřív! Můj tatík s tím topí v kotli na dřevo a snažíme se to vnutit i chlapům z jézetdé, abychom se vyspali, když jezdí teď v prosinci z pole s kukuřicí!!! Jediný problém je, že jim po naftě HVO stoupne výkon a máme problém je předjet😞"
Man Ký
Martin Vaculík objevil Ameriku..

www.autojournal.cz/…dyz-jdou-na-stk/
Hendly
Takze navod jak projit emisni kontrolou pomoci triku a nasledne zas svinit vzduch rakovinou..
Man Ký
@Hendly lokální emise jsou furt stejný, rozdíl naprosto minimální... a starý dýzly jezdily i na kuchyňský olej, viděl jsem maníky kupovat v Tescu plný vozíky nejlevnějšího slunečnicového a pak to lít do archaických merglů...
rohYpnol
@Hendly
Ne, jen důkaz, že diesel není problém ty hujere 😁
Hendly
@rohYpnol
Jasne, neni to problém, jen aby to splnilo i ty vyrazne volné limity je potreba tankovat specialni paliva.
Ne.
Staré dieselové motory která neplní ani takto volný predpis nemaji na silnici delat.
rohYpnol
@Hendly

V tom případě by mě zajímalo, proč ideologicky bráníš obnově starých dieselů moderními diesely, mnohem čistšími??? Co, hujere???😁 😁 😁
Hendly
@rohYpnol
Nikdo nikomu nebrani si diesel koupit.
rohYpnol
@Hendly
Ne, jen brání ten diesel vyrobit a prodat, viď ty hujere ... 😁 😁 😁
Anonym
@Hendly Brání tomu naše neochvějná víra v budování nové společnosti
Man Ký
@rohYpnol protože problém není ideologický, ale finanční. lidi jako ty mají starožitné dýzly bez močoviny a votravujou vzduch lidem kolem, protože jediný co je zajímá je jezdit za pět.
Anonym
@Man Ký Základem je ideologie. Na tom je postavena naše politika
ryccardo
@Hendly a ony presto jezdi. Mas smulu cha cha.
ryccardo
@Hendly a stvat takovy ksindl jako ses ty, ano presne tak. Pochopil si ten clanek spravne 😁
traveldrive
Martin Vaculík poradí, nejakú kravinu ako skoro vždy. Tento šašo na povrázku ma fakt nebaví. Hlási do sveta hocijakú blbinu, čo mu napíšu...
Man Ký
@traveldrive škoda že Fico nedělá do aut. to by bylo... úplně jsem se zasnil. na začátek bych ho nechal zrecenzovat Ladu Niva. myslíš, že by byl objektivní?
traveldrive
@Man Ký Zabudol si si dať Rohypnol. 😉 A pridaj si ešte pár palcov, nech to má šmrnc.
Lenka Čížková
Tento příspěvek porušil pravidla diskuze a byl smazán.
Anonym
Man Ký
@traveldrive kdybych to uměl, poslal bych i pár tobě, protože jsi z toho zjevně špatný.
prosím vás, dejte mu pár palců nebo se psychicky zhroutí,
sám jeden přidávám!
a dělám to poprvé v životě snad, tak si toho važ...
rohYpnol
No, řekl bych že Martin Vaculík se opět dopouští nepřesností, ale jako celek je to fajn. Konečně po dlouhé době užitečné video i pro normální lidi. A to se počítá.

Nemyslím, že by výsledná hodnota kouřivosti byla dána připočtením +0,5, protože ten stejný motor měl v Octavii právě 0,9, jenže v Audi měl ten úplně stejný motor 0,5. Takže asi si nikdo nemyslel, že by v Audi diesel měl kouřivost nula, že... 😉 Ale hledat to nebudu, jen je tahle věc podle mě prostě blbost co zazněla od autora.

Jinak pokud autor omlouvá nepřesností měření mazivost Vervy vůči Efectě, tak ale úplně stejně můžu říct, že aditivované HVO může mazat stejně nebo líp jak Verva, protože rozdíl je menší než 120. Nebo můžu říct, že mazivost Efecty je opravdu výrazně lepší než mazivost Vervy, protože ten naměřený rozdíl může být až o 120 větší... 😁 To jen tak pro úplnost.

Každopádně palec hore za konečně přínosné video pro mnoho lidí.
Lenka Čížková
Man Ký
@Lenka Čížková dřív jsem pochyboval... ale teď, po přečtení dalších... rohypnol je božena😊
Lenka Čížková
Man Ký
@Lenka Čížková Božena Zíchová: tuhle jsem byl v létě na houbách😊 tpč to je moc😊
s0va
Vzal jsem HVO opakovaně na zkoušku do Tiguana a pokud to půjde, budu na to jezdit pořád. Tišší a klidnější motor je neoddiskutovatelný. Startování za studena je mnohem jistější. I když to není nijak staré auto, na naftu to v chladných dnech občas zaváhalo. Na co se extrémně rychle zvyká, je absence naftového smradu při zastavení, couvání v park. domě apod. Běžte si čuchnout k výfuku. O polovinu méně sazí se taky určitě projeví na stavu EGR a DPF. Spotřeba paliva přitom o nějakou tu deci klesla. Vysoké cetanové číslo a účinnost spalování zřejmě převáží nad nižší výhřevností.
Jediná nevýhoda je, že v Brně je zatím jen na jediné pumpě, a ještě navíc na druhé straně města, než bych já potřeboval.
Lenka Čížková
@s0va Běžte si čuchnout k výfuku?? Tvl.
Anonym
Man Ký
@s0va a to jsme tady stokrát slyšeli, že moderní nafta nesmrdí?
topten
jako se zakazaly kotle s emisni tridou 2 a horsi, mely by se zakazat naftaky s emisni tridou 4 a horsi, tedy rakovinomety bez DPF vyrabeny az do zari 2009, vyjimecne do zari 2010.
15 a vic roku starej naftak je typickej rakovino-jedomet, a to i mercedes hajlujiciho motouse, kterej lze, neplati dane, mlati holky a tvrdi, ze upaleny cikane je polehcujici okolnost
a do mest s primhourenim oka povolit naftaky jen s full euro 6d pro tam bydlici, tedy vyrobeny od ledna 2021 s emisni kontrolou ne starsi 1 rok
rohYpnol
@topten

Já bych zakázal tejden starej BEV. Už to není dostatečně ekologický spotřebič.
vencelín
@topten
Blekotáne nepřesnosti (diplomaticky řečeno). Vznětový motor Euro 4 z doby o které píšete měl dávno DPF.
topten
@vencelín
blbost venco
dpf byl povinnej az s euro 5, tedy nove homologovany od zari 2009, ty stary az od zari 2010, do ty doby euro 4
PM pro euro 4 je 0.025 g/km, pro euro 5 0.005g/km + se meri pocet castic. to bez filtru neudelas, narozdil od euro4.
to nevylucuje, ze by nektery rakovinomety s euro 4 filtr nemely, ale povinnost to nebyla.
.
nez neco placnes, tak si zjisti jak to je, vypadas potom jako blbec
vencelín
@topten
Dobře, pravda tedy bude někde uprostřed, neb už kupa motorů někdy po roce 2000 DPF měla.
Man Ký
@vencelín vidím vencelíne, že máš pořád stejný problém i s jinými diskutujícími, a totiž, i když už jsi byl konfrontován s realitou, začneš lhát a vytáčet se a blábolit...
vencelín
@Man Ký
Lhát????
Takže mne chcete tvrdit, že PSA (příklad) nepoužíval DPF na vznětových motorech brzy po roce 2000???????
Než začnete kopat do druhých, tak si laskavě zjistěte fakta Mončičáku!!!!!!!!!
rohYpnol
Diesel auto jediný,
správný do každý rodiny,
Jízda s ním je prožitek,
dvě kila na dépětce
za pět litrů na fotečce,
na turka zážitek.
Odometr se jen točí,
zatímco electrodad
u zásuvky
opětovně z donucení,
neustále jen močí.
johny555
Už aby ty staré dehty zrezly, když vidím děti jak ráno čekají na autobus do školy a kolem nich se v koloně plouží mamataxi s klapajícími se studenými ropáky kouřícím jim přímo pod nos. Jakmile je první den prázdnin, jako zázrakem žádná kolona.... Tím, jak jsou (spalovací) auta a paliva dostupná jako nikdy dřív, tak společnost zpohodlněla a neujde ani 500 metrů pěšky. Nemluvě o nemožnosti zaparkovat pomalu ani na okraji větších měst. Ono by se nestalo, kdyby část těch starých krámů vypadlo z oběhu. Ne, každá rodina nutně nepotřebuje 2 až 3 auta (až na výjimky).
vencelín
@johny555
Problém co popisujete není způsoben vznětovým motorem jako takovým, ale tím, že si lidé vozí po městě zadnice zbytečně v autech namísto MHD.
Man Ký
@johny555 dneska jsem viděl na parkovišti manželský pár a jejich známý jim dobíjel baterii přes kabely ze svého dýzlového zázraku firmy fauwé😊 a aby to mělo "šťávu", nechal auto nastartované. smrdělo to jako prase, ale oni u toho stáli a vesele si vyprávěli. a já jsem si říkal: klidně chcípněte smrdi, ale proč to nutíte dýchat ostatní?
vencelín
@Man Ký
On u Vás někdo stojí s kudlou na krku a nutí Vás dýchat? Nikdo Vám nebrání v tom aby jste nedýchal.
A jestli Vám vadí ostatní lidé, odstěhujte se na Venuši, Pluto či jinam mimo Zemi. Budete spokojen Vy tak i ostatní.
Barry Lyndon
@vencelín "Nikdo Vám nebrání v tom aby jste nedýchal." To je jak rada z Auschwitz-Birkenau 1944... Zamysli se nad sebou člověče!
vencelín
@Barry Lyndon
V návaznosti na Mončičákovo hovadiny jsem to napsal vědomně.
Nikdo jej nenutí aby strkal jeho frnák přímo k výfuku dotčeného automobilu, za těch pár vteřin, za které projde kolem se jeho "maličkost" rozhodně nerozsype.
Petr Zemcak
@Man Ký a v čem je problém, pane ????