Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Elektromobilita

Zpět na článek

Šéf Volkswagenu Schäfer: Nástupce modelu Polo bude už jen na elektřinu

132 komentářů

ericn
Pak Polo jako takové končí. iD.Polo ho nemá šanci nahradit... Nijak...
Germanec
@ericn
Budeš čučet. V objemech docela přesvědčivě. Jestli si ho koupí stejní lidé, nevím, ale na kusy to pojede. Protože to prostě bude jeden z nejlevnějších použitelných elektromobilů.
ericn
@Germanec Na to zapomeň, tohle není multifunkční auto. Místo něj se bude v Německu kupovat benzinová Fabia, Clio a Sandero. O elektrické Polo s miniaturním dojezdem z 37kWh baterky zájem rozhodně nebude... Spíš to bude velký průšvih za 650tis Kč...
Horký Hrom
@Germanec možná
traveldrive
@ericn
Šibe im. Úplne.
Marek Nevtípil
Tento příspěvek porušil pravidla diskuze a byl smazán.
topten
soucasny nejlevnejsi polo v holobytu 59kW za 465k
nejlevnejsi 85kW za 587k
po elektrickym polu 85kW za 599k se strhne rvacka
PowerHouse
@topten

Nikdo neví, kolik to Polo bude stát.
ericn
@topten A nedochází ti, že jsou tu výrazně levnější alternativy, že? Tahle kategorie není o loajalitě, ale o ceně... Navíc ta elektrická jebka s 37kWh pod 600tis rozhodně nebude. Jinak Fabia s 85kW litrem je od 460tis Kč, Sandero za 370tis s LPG, s neuvěřitelným dojezdem 😉
PowerHouse
@ericn

ID.Polo bude výrobně levnější než dnešní Polo.

Těm moderním továrnám ve Španělsku nemůže spalovací Polo konkurovat.
ericn
@PowerHouse Ten byl "dobrej", máš tam ještě něco, abychom se zase pořádně zasmáli? 😉
traveldrive
@PowerHouse Pekná kravina. To pri elektromobiloch sľubujú automobilky už dávno, ale skutek utek.
Petr Pinkas
@traveldrive Benziňáky se vyrábějí 100 let. Skutečně se automobilky zabývají elektrickými auty 5-10 let. To je to Vaše "dávno". Připomeňte si ty Vaše kecy za 5 let.
ericn
@Petr Pinkas Aha, Tesla Roadster je tu s námi od 2008, Nissan svůj první Leaf představil v roce 2010, Renault Zoe od 2012, Mitsubishi Miev 2010, první e-Golf 2013. Tj. EV se vyrábějí sériově minimálně 15 let (pominu-li Roadster) 😉
traveldrive
@Petr Pinkas Kecy, kecy kecy. Elektromobilmi sa nezaoberajú 10 rokov. Klameš, až sa ti práši z klávesnice, dedo.
twistedTSD
@PowerHouse Ničím nepodložené bláboly.
del42sa
@twistedTSD nic jiného tady ani od EV fanatiků neuslyšíš, jen samé pohádky ....
topten
@ericn
chapu to tak, ze ty chytrak mas sandero s neuveritelnym dojezdem a stve te soused hlupak, protoze si pod stromecek nadelil 5x drazsiho mercedesa
ericn
@topten ty si vtipný, máš za to, že mít nového MB je dneska výhra? A že to je nějaká prestiž? Kolik ti je? 10let?

Navíc se tu bavíme o segmentu malých aut a má MB nějaké? Nemá, tak se prober...
psel
@ericn Fabie s automatem a 85kW je za 489 900, Sandero s automatem je za 411 900 s LPG.
ID.Polo i s 85kW bude daleko větší raketa, navíc to má v ceně nezávislé topení a automatickou klimu a i jinak ta výbava bude jinde, viz třeba adaptivní tempomat, který sandero nezná. Myslím si, že si za komfort dost lidí rádo připlatí a stačí se podívat jak to vypadá uvnitř a je jasné že to to samé stát nemůže.
A dojezd je stejný, jen s pár zastávkami navíc, ale ten kdo má sandero taky 1000km v jednom kuse nepojede, to by ho museli vystříhávat.

Za mě bude ID POLO a zejména ID CROSS (lidi halt chtějí velký krabky) velmi žádané auto. Do sportovna je tam CUPRA a na ty co mají velké požadavky s kufrem je tam ŠKODA.
ericn
@psel ale nebuď trouba, výbava je dost individuální věc, ne každý potřebuje nebo chce automat. Já se teď na chvilku vrátil k manuálu a jsem za to rád. 1,5TSI s ním jezdí daleko líp a živěji než s DSG. V kategorii malých aut se kouká na poměr value/money. Tj Automat tam moc nevelí. Btw pořád je to sakra rozdíl. Ukaž mi toho kdo si koupil třeba litrové Fabii nebo Polo v plné výbavě za 700tis Kč... 😉
psel
@ericn pokud někdo nechce automat tak má smůlu, těch šaltpák už bude jen ubývat. Tak jako jsme si zvykli na to že netřeba meziplyn nebo dát studenému motoru sytič.
Kvůli manuálu teda fakt brečet nebudu.
twistedTSD
@psel Jak jako "raketa"? Bude to auto lehčí nebo pojede lépe ve vysokých rychlostech?
psel
@twistedTSD máš výkon okamžitě, možná by jsi si měl nějaké BEV projet a pak by jsi se tak divně neptal.
Malý motor, než se nadechne turbo, než se ten automat rozhodne co má s tak mizerným krouťákem udělat, to jsou ty rozhodující momenty co dělají jízdu s BEV raketovou. To víš elektrika halt teče rychlostí světla😄.
ericn
@psel no jo, naposled jsem jednoho takového “čůráčka” s Enyaqem RS jsem potkal na Jeremiašové. Neunesl, že zaspal na startu (semaforech) a pak při demostraci svého zrychlení málem sejmul při klickování dvě auta. *** 🤮👎 Asi zapomněl, že město není závodní dráha. Zajímalo by mě, co asi vyvádí na dálnici, když mu natrhne zadek i Fabia s 1.5TSI… 🤔
psel
@ericn tak když dojdou argumenty tak vytáhneš tohle?
Budeme se bavit o tom kolik každý z nás viděl pras*ckých řidičů a jestli to bylo BMW, Audi nebo čmoudící pašík či octavia 1.9PDI?
Prostě se vrať k tématu a neuhýbej.
A na Jeremiášové už jsem dlouho nebyl takže jsi dal kouř BEV a on tě předjel nebo co? Snažíš se dokázat že golf je neporazitelný? 😄
ericn
@psel nene já nezávodil a nebyl na semaforu první a ani s Golfem, ale Octávkou. Byl jsem v druhý lajně za nima 😉 Víš jak? Byl to prostě blb, co se musel ukázat a 2x málem naboural auta, co do křižovatky vjeli před ním z Velký Ohrady, prodleva je tam celkem krátká, tj auta jedou hned za sebou…

Evidentně byl postiženej jako ty, co tu kážou o tečení elektriky “rychlosti světla” a pak ti na dálnici dojde dech v pravém pruhu, ale jsi semaforový “cowboy” 🤣
psel
@ericn ja myslel ze jezdíš golfem, no tak MQB jako MQB ne? Proč postižený? Na lepší si zvykneš rychle ne?
ericn
@psel Lepší? Tak to vážně ne... Nepřesvědčila mě ani iD.3, iD.4. ani Enyaq, ani Kona už vůbec ne MB EQA ani EQE - slušný plasťáci. S díky zůstanu dál s ICE 😉

Btw Golf je třetí auto do rodiny...
psel
@ericn Elektrika je lepší.
Jediný argument se kterým se tu v každé diskuzi snažíte BEV shodit je dojezd, který ti schází tak 3x do roka.
BEV akceleruje rychleji, je to tišší, má to menší spotřebu energie, nesmrdí to, má to nezávislé topení a pokud máš vlastní střechu nad hlavou můžeš si i část energie na svou dopravu vyrobit sám.
Skus možná napsat v čem je to ICE dle tebe lepší.
twistedTSD
@psel Wow díky za radu. V roce 2025 určitě nemám projeté žádné EV.
psel
@twistedTSD Wow, tak pokud jsi nějaké BEV projel, tak určitě víš ze váha nevadí a Vmax v Čechách taky zvládne každý BEV ne?
Nebo bydlíš a pracuješ na nějakém okruhu, kde ti zrovna tohle vadí?
Jen řeči…
Barry Lyndon
@ericn Auto s LPG je ve městě prakticky nepoužitelný... 😉
traveldrive
@Barry Lyndon Ako si na to prišiel?
psel
@traveldrive před většinou parkovišť jsou takové nepodstatné cedule s nápisem LPG.
traveldrive
@psel Tak to je smola, že v Čechách nemáte žiadne normálne parkoviská.
hrtlik1
@ericn jděte se teďka v tomhle počasí projít po ulici vedle silnice, udusíte se. Ale tak hlavně, že jste "ušetřil".
ericn
@hrtlik1 tak ti nevím, pokud jsem se v Praze neudusil v osmdesátkách, sotva se udusím dnes 😋 Btw bydlím v širším centru Prahy a světe div se, nedusím se…
psel
@ericn zkus jít po magistrále a odbočit dolu do žitné, pak ti to dojde. Pak si dej edukační let do Shenzhenu a projdi se třeba po huaqiang bay a rozdíl bude zřetelný i tobě. A možná bude stačit i kratší let do zemi s vysokou penetrací BEV v Evropě.
ericn
@psel No nevim, byl jsem o víkendu v Manchesteru
(na fotbale) a prošel jsem kus města. Vzduch tam byl horší než v Praze (a taky víc bezďáků v centru) 😉
psel
@ericn a ono je v Manchesteru nějaká větší koncentrace nových BEV?
A ono tady v 80kách bylo stejně aut jako dnes? To jsou mi zprávy jak z rádia Jerevan.
ericn
@psel mluvíš o zemi, ne? V UK je podíl 22% EV na celkových prodejích nebo ne? Světe div se, jezdí většinou ve městech. A spousta hybridů, např. taxíky jsou tak z 80% Toyoty Prius. A přesto se tam dýchá hůř než v Praze 😋 Celkem paradox. Tj osobní dopravou to tedy jen nejspíš nebude…
psel
@ericn pokud je pro tebe 22% nadměrných, tak to je úsměvné.
A proč se ti dýchá v Manchesteru špatně nevím, ale stačilo se zeptal AI

Kvalita ovzduší v Manchesteru prošla za posledních 30 let výraznou proměnou, charakterizovanou ústupem tradičních průmyslových škodlivin a vzestupem emisí z dopravy. I když se celková situace zlepšila, město stále bojuje s limity pro oxid dusičitý.
Oxid dusičitý je typický problém emisí BEV, kdepak měli zůstat u spalováků.
Pro Prahu mi to napsalo ze limity plníme, pro Shenzen ze je to nejčistší město Číny kde už řeší víc PM než emise oxidu dusičitého a třeba v Oslu s nim nemají problémy od roku 2017.
ericn
@psel tvl AI, já se pose*u, ta toho hodně nadýchala. Psele, ty si opravdu hlupák, jak ten Doník. Stavíš AI nad vlastní zkušenost... Když už nevíš kudy kam, viď? 😉
psel
@ericn kdepak, já jsem psal o své zkušenosti, jak z Prahy tak ze Shenzhenu, ty zas o Manchesteru. Promiň ale kvůli tomu že ty jsi byl v Manchesteru já tam fakt nepojedu. A znečištění ovzduší je dnes monitorované a tak v tom shrnutí nevidím problém.
ericn
@psel tak to si mě pobavil 😉
traveldrive
@psel Na pár dní som si vyskúšal Oslo, na elektrinu tam jazdia dodávky aj autobusy, ale tiež tam jazdia aj benzínové a dieslové autá. A kupodivu smrdia rovnako ako u nás. Niekedy je to pocitovo ešte výraznejšie, v čistejšom vzduchu to vadí viac.
psel
@traveldrive tak to že v čistém vzduchu auto spalovací smrdí víc než ve více zasmrděném ale neznamená že bychom měli víc smrdět spalováky abychom si na to zvykli ne?
Pokud někdo smrdí v socce tak se taky nepřestaneme všichni mýt protože on oak nebude tak cítit ne?
rohYpnol
@topten

No, naštěstí opět jsi mimo... 😁 Základ Pola = 380t. Takže po tom elektrickým krámu za 600t.+ ani pes neštěkne... 😁 A ano, bude se prodávat, protože ESG, protože nucená poptávka. Ale pokud konkurence dokáže nabízet i dál spalovák, tak po Polu ani pes neštěkne... 😁

marketplace.volkswagen.cz/search?…
Arese
Ten kravaťák zjevně ještě pořád nic nepochopil! 😧👎
del42sa
@Arese přesně, totálně mimo mísu ....
psel
@del42sa zase si notujete co ? 😁.
Počkejte na čísla a uvidíte že to žádný problém nebude.
ericn
@psel haha asi tak jako celá iD řada 😉 To je vtip sám o sobě...
psel
@ericn tak se podívej na prodeje po evropě a přes to že ti leží v žaludku toho prodali docela dost.
topten
@psel
presne tak, za 1. pololeti prodeju v evrope jsou v prvni petce 2 modely tesly s necelejma 110tis auty dohromady a 3 modely ID od VW se 115tis auty dohromady
a vw vede na cely care
www.auto.cz/…o-neslavi-157674
psel
@topten a tu tabulku jsi viděl celou včetně tech nárůstů nebo jen potvrzuješ že je VW první?
Promiň ale VW +78%, Audi +53%, Škoda +147%, Cupra +109%, Porsche +318% celkem 340.000 aut za polovinu roku tady prodáváš jako neúspěch koncernu? wtf?
To je 3:1 VW vs Tesla a to jen se starou všemi tady proklínanou platformou 😄.
MEB+ Entry přijde 2026, MEB+ pro Eny, velkej EspaceQ od ŠA, ID3, ID4, Audi Q4 uvidíme v první polovině 2026, takže můj tip je +70% na 2026 a na 2027 určitě víc než 50%.
Jo a Tesla půjde furt dolu, pokud teda Musk nedostane povolení pro robotaxi po celém světě a nenacpe do toho tech 600mld USD, a bude to dělat pro to aby mohl dostat 1000 mls USD prémii. Zbytek na dvou modelech, protože ty další 2 jsou fakt historie.
ericn
@psel když to sečteš, je toho dohromady míň než Golfu 😄 Neleží mi to v žaludku s iD.3 i iD.4 jsem jezdil, jen to není žádný trhák ani přelomový model a iD.Polo taky nebude...
psel
@ericn no jasně, furt se prodává víc spalováků, takže by bylo krapet divný kdyby se prodalo víc ID3 než golfu. Ale tímto nárůstem už to nebude trvat dlouho a lidi se spíš budou zamýšlet nad tím, jestli potřebují fakt ještě ten spalovák
A uprav si optiku, za 1H25 se prodalo 105 tis Golfů a Sandero 120 tis vede. Takže ta čísla nejsou fakt špatná.
300 tis bývávalo před crossovery.
ericn
@psel Vidíš, pokud si dobře pamatuju zelený soudruh Herbert Diess sebevědomě prohlašoval, že iD.3 bude přelomový vůz jako Brouk nebo Golf a jak to dopadlo, všichni víme. 40-60tis ks ročně je paběrkování, ač to zas tak špatné auto není. Jen dostalo do vínku ne úplně povedený design přední části, nedodělaný infotaiment, brutálně laciné materiály uvnitř a hloupá šetřící řešení, jako třeba ovládání oken nebo dotykový volant... a dalo by se pokračovat 😉
psel
@ericn vidíš a přesto je přelomový. První BEV od VW na platformě MEB.
ericn
@psel no to není 😋
psel
@ericn a který je tedy první? 😄
rohYpnol
@psel

A taky možná poslední generace 😁

Prootže zatímco jsme poslouchali, jak je MEB skvělá koncepce, tak MEB+E ukazuje, jak byla MEB slepou uličkou a je špatně 😁

MEB+E opět předohrab, kotoučové brzdy atp. ... Jo, MEB se hold zjevně minula. Jen je to klasický koncern VAG, celou dobu posloucháme pohádky o tom, jak je to skvělé, a když přijde další generace, tak se dozvíme pravdu, jak to vlastně stálo za zlámanou grešli 😁 😁 😁 😁 😁
Tycoon
Kdo bude nástupcem Volkswagenu?
psel
@Tycoon tak tržní podíl mu roste a až budeme bilancovat 2026, tak to možná mě ale i možná tebe překvapí. Já si myslím že jeho tržní podíl dále poroste.
A u malých BEV určitě, spíš je otázka co ukáží u té MEB+, myslím u vězších aut jako ENY, ID.Tiguan a tak. Ale to se taky dozvíme brzy...
Tycoon
@psel

Teď mu meziročně tržní podíl sice stoupl, ale oproti třeba roku 2015 je nižší. A nezapomínejme, že od té doby mírně klesl celý trh, takže absolutní prodeje klesly ještě více.

Ale co je hlavní, VW výrazně klesla marže z prodeje aut tak hluboko, že je nyní ztrátový. A právě elektromobily jsou ztrátové nejvíce a táhnou ho dolů.
Hendly
@Tycoon
A prave elektromobil je budoucnost.
Takze jestli VW nedokaze na EV vydělat penize a chce v roce 2027 nabizet auto s 37kWh baterkou od 600 tis tak je s nim opravdu neco spatne…
rohYpnol
@Hendly
Tvl a že ostatní nenabízí vůbec nic lepšího, zatímco hujeříček hendlíček tady básní o elektromobilitě, to ti nevadí, co???
psel
@Tycoon to z tou ztrátovostí BEV máš odkud? Ztrátu mají protože hodili do rezerv vše co mohli, redukuji 30 tis lidi a vyrábějí čím dál víc % auta sami, tak jako jejich čínská konkurence. Takže směr mají a brečet nad minulostí nepomůže.
rohYpnol
@psel
Oficiállní prohlášení vrcholného zástupce Škody potvrzuje nízkou ziskovost. Opakovaně. Například. A to nehovořím o tom, že i ta nízká marže je jen díky nesmylu v podobě sankcí EU za flotilové emise...
PowerHouse
Já ho chápu, prostě počítá.

1) Nemůžete vyrábět 2 modely, spalovací a BEV. Musíte se rozhodnout.
2) Navíc ta linka ve Španěsku bude mít násobně vysokou produktivitu. Díky té produktivitě, ta auta budou výrobně levnější než dnešní Polo.
3) Za rok budou i zadarmo sodíkové baterky, do roku 2028 i přes 200 Wh/kg. Cena e-pohonu taky šíleně klesá.
Rosta Jež
@PowerHouse Nějak ten pokles cen komponentů elektromobilu není vidět na prodejní ceně. Už před 10 lety někteří říkali, že za pár let bude BEV o hodně levnější než spalovák, protože je technicky daleko jednodušší a ceny baterek půjdou rychle dolů. Uplynulo 10 let a BEV jsou stále výrazně dražší.
topten
@Rosta Jež
pred pouhejma 5 rokama jsi pouzitelny EV do 1M neporidil, dnes atakujeme 600tis a to jsou mzdy i duchody o cca 40% vyssi
rohYpnol
@topten

Zase tvoje ekonomické lži??? 40% je inflace ty hujere. Reálné mzdy poklesly, takže asi stěží může být nárůst 40% 😁
ericn
@rohYpnol hlavně se baví o EV, např Ciotroen e-C3 za 650tis, který si sotva koupíš na to, aby zastalo jedno auto v rodině, snad tak na pojížďky kolem Prahy 😉
rohYpnol
@ericn

Ano, o tom BEV, které je totální kus šrotu, na kterém není dobře takřka nic ... prostě eC3 😁
Spk_tv
@Rosta Jež Presne. A navic ne ze by cena BEV dohanela spalovaky, ale ve skutecnosti ICV pres ruzne "eko pokuty" spise dohani BEV.
traveldrive
@PowerHouse
1. Blbosť. Viac modelov, širšie portfólio zákazníkov.
2. Blbosť. Také fantázie mávaš za triezva, alebo až heď niečo vypiješ?
3. Blbosť. Podobné sľuby sa neplnia vždy sa na ne zakrátko zabudne.
psel
@traveldrive to že něco popíráš bez jakýchkoliv argumentů, jako že třeba podíl spalováků přece roste, nebo že VW schválně nakupuje do nových fabrik staré technologie aby to nebylo výdělečně a mohl zaměstnat víc lidi, nebo že VW slíbil před lety auto za 25k EUR a dneska bude stát 620 což není to samé tvé odpovědi dost degraduje.
Ani to není odpověď ale demonstrace postoje. Ten známe, ale postoj samotný k diskuzi nestačí. Takže argumentuj proč to tak nebude.
traveldrive
@psel Čo to trepeš za blbiny?
psel
@traveldrive proč zas odpovídáš takhle?
Napiš konečně vysvětlení a ne jen že je něco blbost.
Proč by měli investovat do vývoje obou pohonů, když ten jeden z nich umírá a druhý z nich roste? Každý normální podnikatel by to staré umírající jen nějak udržoval a nikoliv investoval do vývoje nového spalovacího motoru (platformy).
Proč by neměla být linka ve Španělsku to nejefektivnější co se dá pořídit, když to staví znovu? Proč by ta výroba měla být dražší než u spalováku? Ne jen hloupé řeči o nějaké nadměrné konzumaci alkoholu. Neprocházel jsi touhle fází ty když jsi to psal?
Proč by neměla další technologie přinést zlevnění? Baterky jsou čím dál tím lacinější, pokud tvrdíš něco jiného tak se dostaneme na úroveň diskuze o tom jestli 1+1=2 a to fakt nechci.
Aj stará mama vie, že pravdy sů dve úroveň diskuze fakt nemá mou přízeň.
traveldrive
@psel
Jednoduché - elektrický pohon nestačí na všetky potrebné účely, čistý spaľovák je z (vraj) ekologických dôvodov neprijateľný, takže hybrid je logickým, aj keď technicky náročnejším krokom. len elektrina v aute nestačí, musia byť aj vozidlá s nejakou alternatívou voči čisto elektrickému pohonu.

Ceny sú a ešte asi dlho budú vyššie ako u spaľováku. Vývoj je drahý a rýchly, náklady sa rozpúšťajú v cenách áut, pri súčasných objemoch výroby, ktoré sú v porovnaní so spaľovákmi ešte vcelku úbohé, ceny nemajú šancu výraznejšie klesnúť, najmä nie pri sebevražednej politike EÚ.

Sľubov o takých a onakých baterkách, za nízke a ešte nižšie ceny bolo a ešte bude dosť. Nakoniec vždy zostalo len pri sľuboch, a pokiaľ sa aj niečo podarilo, zákazník to nijak významne nikdy nepocítil. Vyššia úroveň batérii, či už kapacitne, hmotnosťou, odolnosťou alebo v iných parametroch, sa vždy prejavila aj vyššou cenou pre zákazníka, hoci náklady na výrobu sa mohli aj znížiť.

Neviem, prečo potrebuješ vysvetľovať veci, ktoré určite vieš. Ale ako vidím, tvoja viera v elektrický pohon je silná. Ja som skôr realista.
psel
@traveldrive na jaké účely prosímtě ve třídě ID.Polo nestačí elektromotor?
Akční cena Polo 85kW automatem už od 591 tisíc, BEV 625 tisíc, srovnáme výbavu a zjistíš, že jsou plus minus stejné. Pak se k tématu ceny vrátíme ok?
Proč tohle říkáš, ceny baterek klesají kontinuálně a není žádný důvod proč by tomu mělo být jinak. Výroba je naškálovaná, sodíkové už koupíš jen zatím nejsou v množství a až budou tak to bude další low cost.
Copak VW MEB nezlevnil za současného zvýšení výkonu? 1.9M ve 2022, 1.5M letos, 50 koní navíc, lepší výbava, menší spotřeba, vyšší nabíjecí výkon a trochu větší kapacita? Proč říkáš, že se nic nezlevnilo, to je lež.
Pepa_007
Pak mi ještě chybí milióny nabíječek všude kolem (sídliště, ....). Užitné vlastnosti BEV stejné jako spalovacího auta. A dostavěné bloky jaderných elektráren ať máme čím nabíjet za pár korun. A pěknou cenu id.pola.
Snad to za pár let bude.
Rosta Jež
@Pepa_007 Všechno bude kromě pěkné ceny - s tou nepočítejte.
topten
@Pepa_007
kdyby StBak babis nezariz v 2014 tendr na dostavbu temelina prepravenej necasem, tak bychom za 3-4 roky strihali pasky.
diky StBakoj zpozdeni 10 roku a to nebejt Fialky, tak jsou dalsi bloky v nedohlednu
rohYpnol
@topten
díky bábovi to nestaví rosatom ty hujere. Opět potvrzuješ, jak ničemu nerozumíš 😁

Btw. notifikace propadla díky nutelovi, který téměř ani nezvládl uzavřít smlouvu s KHNP 😁 😁 😁 Takže díky nutelovi teď nemůžeme stavět... 😄 😄 😄

Ale on to byl opět nejspíš daší záměr a podvůdek elektrikáře, dát si do rozpočtu 2026 prachy na Dukovany s tím, že se nebude moct stavět, aby měli zase čím zalepit chybějící peníze v rozpočtu... 2024 to byly povodně, předtím mimorozpočtová půjčka atd. Prostě podvod za podvodem, klasický elektrikář a nutela ... 😁
Frfla
Chápu, že malá auta do města jsou jako ev nejideálnější, ale zvažte, kde to budou lidi z města/ sídliště nabíjet. Pokud z veřejných nabíječek, tak ta provozní úspora velká nebude - možná i veškerá žádná. A to nezmiňuji cenovou džungli u dodavatelů a nechtěné nutné postávání u nabíječek. Stále lépe vychází benzín s tříválecem a případně nějakou hybridizací.
Vasek Svoboda
@Frfla Litrové tříválce s turbem se do města na krátké popojížďky moc nehodí. Vlasně jakýkoliv spalovací motor se na krátké trasy nehodí. Jezdí se vlasně pořád se studeným motorem a to neprospívá žádnýmu spalovacímu motoru.
twistedTSD
@Vasek Svoboda Normální benzín musí vydržet trasy okolo 10 km, s občasným protažením na delší trase.
rohYpnol
@twistedTSD

Všechno je o teplotě. Ve +20 st. asi ano. Ale v -5 st. máš trabl...
traveldrive
@twistedTSD Vydrží v pohode aj o dosť menej. Aj v zime.
Ada je zase tady
Nové Polo chce diesel!
traveldrive
@Ada je zase tady Boli časy, už nie sú.
Modrý blesk
Může být, ale proč ID.Polo nebude stát od 10 tis. euro, jak stojí podobná auta v Číně. Za 25 tis. euro je to předražené a na 10 let ježdění, než přijdou nesmyslně drahé náklady na opravy, drahá legrace. Pokud na tohle auto nebudou nacpané velké dotace nebo politické restrikce na jiná spalovací auta, tak to můžou kupovat leda lidé s financemi jako Schäfer nebo movití fandové elektra....
psel
@Modrý blesk až to dorazí tak si to jeď projet a pak zkus najít něco za 10k USD z Číny a srovnat.

A srovnávat ceny v Číně a u nás fakt nejde, jen to DPH dělá 21% z ceny, a samotná doprava z Číny taky není zadarmo. Navíc auta tady musí plnit spoustu věcí, která v Číně nemusí a fakt nejde jen o ten umělý zvuk vydávaný do 50km/h. Čína teprve 26 spouští regulace ohledně požadavků na SW v autech.
Abys měl tak lacina auta musel bys pracovat v režimu 996 a brát čínské mzdy a věřím tomu, že i ty bys do toho nešel. Takže si nech tyto výkřiky a nebo se seber a žij tam.
Já bych neměnil.
Modrý blesk
@psel
A kde je tedy ten pokrok? ID.Polo bude mít jeden elektromotor, převodovku to defacto nemá (honosně označováno jako jednostupňová převodovka) a relativně malou baterii a levnou. Tak proč má tak jednoduchý malý stroj tak vysokou cenu? Z mého pohledu je to drzost chtít za tak malé a jednoduché auto 25 euro. A prosím, nechci aby mi kdokoliv podsouval, že se mám sebrat a někam jít žít....
psel
@Modrý blesk protože máme v Evropě sociální stát, pracujeme pár hodin denně, nejsme vykořisťovaní, máme vyšší výplaty a jiné ceny vstupů.
Navíc naše firmy nejsou startupy, těm našim se ztrátovost netoleruje. VW by to nikdo netoleroval.
Nebylo mým cílem ti podsouvat aby ses odstěhoval, to by i v této skvadře provedl jen málokdo, ale ukázat že za tu jejich cenu koupíš auto jenom tam.
Dokonce máme platformy co ti to jejich auto dovezou, takže si ho klidně kup.
rohYpnol
@Modrý blesk
To je ta cenová parita, o které tady neustále básní hujeříčci ... 😁 😁 😁
Mimochodem, 37 kWh baterka, to je přesně ta nejhorší cesta, jak dělat elektormobilitu dostupnou. Oni prostě udělají to nejjednodušší. Cenu sníží tak, že místo baterky tam dají půl baterky... 😁

A jen tak, hujeříčci, není to divný, že cena baterek padá podle vašich bájných řečí stejně rychle jak vánoční hvězda, ale místo toho aby byly větší a větší baterky, máme baterky naopak menší a menší kapacity 😁... Co, hujeříčci???
Spk_tv
@rohYpnol Presne tak. Pri kapacite 37 kWh a zdravem vyuzivani mezi 20 az 80 % plus degradace po 5 letech kolem 5% nam zbyde u zanovniho auta cca 22kWh a to nam pri spotrebe ve meste v lete kolem 12 kWh / 100 zaruci nadherny dojezd 150 km. No u auta s cenovkou zcela jiste nad 500.000 kc se bude urcite jednat o prodejni trhak, kterym se dostanete nejvic do sveho krajskeho mesta a na pul cesty zpet.
Petr Pinkas
Konečně správné rozhodnutí.
rohYpnol
@Petr Pinkas
Tohle se jim vymstí a vrátí. Hold budou zákazníci kupovat spalováky od konkurence... V Rumunsku se můžou radovat 😁 A pokud podrží Fabii, tak i v Bolce můžou kluci jásat 😁
traveldrive
@Petr Pinkas Nechcem ti kaziť radosť, ale si úplne vedľa.
Kvalitar
Pri citani reciciek uplakaneho pana Schaefera som minul balik papierovych vreckoviek. Tam kde ti tito geniovia nechavaju diery na trhu sa okamzite natlaci cinska a neskor aj este lacnejsia indicka konkurencia. Maruti - Suzuki nam sem s radostou natlaci svoje male benzinove hybridy. Len tak dalej Mr. Schaefer, fnukaj dalej. Nakoniec Maruti alebo Geely kupi cely VW Group. A mozno to tak dlho ani nepotrva.
psel
@Kvalitar možná to dlouho nepotrvá a nevydrží to ty číńani. Tento rok těch regulací směrem k ceně vozů, baterek jsme už od KP číny viděli dost, protože oni sami vědí, že se prodávají dost pod cenou a že to takhle nejde. Navíc regulace toho, jak má vypadat bezpečná SW architektura, kliky na dveřích, bateriové systémy....
rohYpnol
@psel
Klasické kliky na dveřích požadují nově naopak v Číně!!! Zatímco u nás nic...
kruskar
Jinak řečeno: umlátíme se vlastní blbostí a umanutostí sami.....
MrViki
Asi logicky, dnes už jsou EV opravdu tak dobrá, že pro 90 % lidí je EV lepší volbou než spalovací auto.

Nechápu, pokud nejste obchodní cestující, proč si kupovat cokoliv jiného než EV.
traveldrive
@MrViki Máš podivnú logiku. Asi si chcel napísať 9%...? Nie, EV nie sú také dobré.
ericn
@traveldrive chtěl napsat 5%, to je reálná míra akceptace EV na trhu 😉
MrViki
@ericn O podílu na trhu jsem nic nepsal, asi si mě s někým pletete.
ericn
@MrViki Z čeho tedy vychází tvoje myšlenka “ Asi logicky, dnes už jsou EV opravdu tak dobrá, že pro 90 % lidí je EV lepší volbou než spalovací auto.” - tj 9 z 10 lidí chce EV? Jako kde a kdo? 🤔
MrViki
@ericn Nechce, ale postupně k tomu dojdou, až si zjistí fakta a zkusí to.
ericn
@MrViki to neobstojí, právě když si to vyzkoušíš, zjistíš, ze to není pro tebe. Zvlášť když pak zbytečně stojíš někde půl hodiny na nabíječce. Nedáš na jedno nabití výlet do hor na otočku, včetně výletů atd… Ani jeden z mnou zkoušených EV mě nepřesvědčil, abych si ho pořídil. Ani soukromě a ani služebně, a to že jsem si listopadu objednával nový služebák a mohl jsem ho mít 😋
MrViki
@ericn Pak patříte do těch 10 %.
ericn
@MrViki zvláštní, koho se ptám, jak soukromě, tak pracovně, nikdo EV nechce a to ani ti mladí. Tvoje teorie kulhá na obě nohy 😋
MrViki
@ericn To je klidně možné, ale to na tom nic nemění.
ericn
@MrViki No prostě jen nemáš pravdu. Jen to jen tvůj pocit… Ani 1000x omýlaná lež se pravdou nestane 😋
MrViki
@ericn už jen to, že nemáš žádný argument je důkaz, že mám pravdu.
ericn
@MrViki takže se budeme dohadovat o tom, co může rozhodnout trh? A ten říká, že nemáš pravdu 😋

V ČR je zájem o EV pouze 5,36%, drtivá většina firemní registrace… Víc argumentů netřeba 😋
MrViki
@ericn čekal jsem spíš argument proč spalovací auto je lepší než EV, ale asi je pro vás lepší vést diskusi mimo.
psel
@MrViki kdepak, na to ti odpoví dojezd, váha, cena, Vmax.
Aby dokázal že potřebuje každý den dojezd, bude tvrdit že jezdí PRG OVA 3x týdně, o víkendu jezdí na okruhu tam mu vadí váha, ID Polo je samozřejmě o 25 tis dražší než Polo a ty dny co nejezdí PRG OVA tak jezdí PRG FRA a tam mu schází nejen dojezd ale hlavně Vmax, protože odjíždí okolo druhé ráno a to se dá tak 50km jet rychleji než 200kmh.
Je to marný je to marný je to marný.
A zapomněl jsem na Brm Brm protože si tu jízdu neužiješ a hlukem neohromíš sousedy když startuješ.
Proste to není ono
psel
@ericn 😁 tohle pobavilo, třeba se s tebou nechtěj hádat protože vědí co jsi zač a chtějí mít klid 😁.
ericn
@psel nebo to chce argumenty, ale ty většinou vy EV fans nemáte 😉 Máte jen všemožné zelené studie, dohady, sny, AI a zbožná přání 😋 Realitu, podíl na trhu a prodejní čísla ignorujete…
MrViki
@ericn Plácáš.
ericn
@MrViki to je spíš tvoje parketa 😉
psel
@ericn argumentů jsem ti dal dost, nebyla mezi nimi žádná zelená studie, dohady a ani sny. Jen si tu vymýšlíš.
A proč si nedáš práci ty a neprojdeš data znečištění ovzduší v Manchesteru když se ti tam blbě dýchalo abys mi to nandal s tim, že to shrnuti od AI byl blábol? A že je to díky oděru pneumatiky z BEV 😄
Promiň ale utíkáš od diskuze, vytahuješ tady pojmy jako evfans, zelené studie, AI abys shodil to co ti tu píšu ale nic věcného nepřidáš.
Jen vaříš z vody a když už se ti to s hrnce vyvařilo tak zas doleješ novou. Na polívku to chce ale nějaký základ, ne?
ericn
@psel nikam neutíkám, jen ty nemáš žádný argument, čím podpořit svoje názory a MrViki… A čísla nelžou, elektromobilita má u nás jen 5% podporu, víc nových EV se prostě neprodalo. To je nezpochybnitelný fakt. Navíc většina jsou firemní registrace, to je celé. Vše ostatní jsou vaše dojmy a přání 😉
MrViki
@ericn Vy mi pořád kličkujete a uvádíte boční argumenty. Jako bych tvrdil, že alkohol je jed a škodí zdraví a Vy byste pořád argumentoval, jak to lidi kupují, takže to určitě neškodí.
ericn
@MrViki a pak kdo diskutuje bokem, teď tu máme alkohol 🤣 Btw připomíná mi to Mankýho… Takže další multinick, paráda… Docela zoufalý pokus 🤔
MrViki
@ericn To byl příklad toho, jak uhýbáš. A místo argumentů jsi opět uhnul. Tady už se argumentů asi nedočkáme, takže diskusi ukončuji, přeji hezký zbytek dne a krásné svátky!
MrViki
@traveldrive Ne, nechtěl. 90 % je správné.