Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Novinky

Zpět na článek

20 nejlepších značek v Česku podle emisí: Očekával někdo jiného vítěze?

48 komentářů

Frfla
Emise? Ziiiiv. Co tam máte dal?
Jenik3
@Frfla
Mozna, teoreticky, asi to nekoho zajima.
ericn
@Jenik3 tak maximálně úředníky Evropské Unie a ministerstva Životního prostředí 😉
JirkaVejrazka
@ericn Nebo vsechny, kterym neni jedno, v jakem prostredi budou nebo jejich deti zit za par desitek let?
ericn
@JirkaVejrazka jj na to těch pár gramů má opravdu vliv... 😉
Mikesus
@ericn má. protože to není jedno auto, ale miliony. a pak to jsou miliony gramů. Pokrytec jde stylem po nás potopa, protože já se neuskormním ani o gram.
JirkaVejrazka
@ericn Ano, ma. A ne maly.
del42sa
@Frfla chybí žebříček bank podle uhlíkové stopy
traveldrive
Emisie CO2 = kravina. Nedôležité, nezaujímavé, zbytočné.
JirkaVejrazka
@traveldrive Znas takovou tu situaci, kdy se dite patami posunuje po zadku nahore na klouzacce (nebo na toboganu) k tomu mistu, kde uz se to samo rozjede?

Tak my se ted posouvame k tomu mistu, kde se to samo rozjede. Hraje se jen o to, jestli to posouvani po zadku dal a dal dokazeme jeste zastavit vcas, nebo uz ne.

Takhle jednoduche to je.
Mikesus
@JirkaVejrazka myslíš, že těmhle to vysvětlíš?
JirkaVejrazka
@Mikesus Co znamena "těmhle" ?

Budu o tom klidne diskutovat s kazdym, kdo se chova slusne a da se s nim mluvit. Tohle deleni na "my" a "oni" je vzdycky na houby...
PowerHouse
Nevím, jak chtějí dosáhnout těch 49 g v toce 2030.
Těmi drahými Pluginy to nepůjde.
Pepa_007
@PowerHouse jak? Přeci BEV. 👍👍👍👍👍
Pepa_007
Toyota byla jasná. 👍👍👍

Zeptám se, bude to stačit? Už jsme zastavili změnu klimatu? Nebo ještě ne? Co bude následovat? Pujdeme s co2 az na nulu? Co člověk? Eliminujeme jej také?
Hendly
@Pepa_007
Znova ten nesmysl o cloveku co produkuje CO2. Pripadas si jako vyrobnik uhliku?
Krasne to ukazuje jak kritici Greendealu atd neznaji absolutní zaklad.
PS: desive je ze ten samy nesmysl siril i Turek, ten Turek co ted bude za CR Greendeal resit…
Ostuda
Audi
Tento příspěvek porušil pravidla diskuze a byl smazán.
Man Ký
Tento příspěvek porušil pravidla diskuze a byl smazán.
Mikesus
@Audi a ty si myslíš, že je normální, že v zimě mrzne jen jeden týden a zbytek ne? Asi ani nevíš jak se projevuje změna klimatu? Proč ti pokrytci, co pro svou lenost ničí vše okolo, jsou tak hloupí?
Prezivkynetreba
@Hendly
Kritici Greendealu majú pravdu. To tí čo ho obhajujú sú kompletne mimo.
Hendly
@Prezivkynetreba
Kazdy den se modlim, aby kritici Greendeal meli pravdu a vedci se mylili.
Zatim ale vsechna mereni a vědecké modely jasne mluvi o cernem scenari ve vyvoji klimatu behem par desitek let. Tedy v case ktery mozna zazijeme my a urcite nase deti.
Prezivkynetreba
@Hendly
Týmto komentárom ste len jasne dokázal, že o tom neviete nič. Čo má Greendeal spoločné s tým čo tvrdia vedci? Vedecký konsenzus na zmene klímy existuje ale neexistuje vedecký konsenzus na tom čo to spôsobuje. Doprava v EÚ tvorí cca 0,7 - 0,8% globálnych emisií CO2. Takže mi chcete povedať, že keď sa zbavíme áut na spaľovacie motory v EÚ tak zachránime planétu od klimatickej zmeny? Možno o tom neviete ale 0,8% je ako prd vo vetre....
Hendly
@Prezivkynetreba
Ne.
Je vedecka shoda i dukazy o vlivu CO2 z fosilních paliv na globalni oteplovani.
Omezovani CO2 z fosilních paliv probiha ve vsech oborech.
Rozhodne nejde pouze o dopravu.
Dokazes prijmout tyto skutecnosti?
Prezivkynetreba
@Hendly
To nie sú skutočnosti to sú Vaše názory. Názor a skutočnosť je diametrálne odlišná vec.
Ten ohromný "Vedecký konsenzus" začal už pri písaní legislatívy Greendealu kedy to malo takú podporu, že ten zločinec Timermans čo to presadzoval musel uplácať média a mimovládky aby tomu robili masívnu propagandu....
Celé to je o peniazoch a naivný ľudia ktorí si myslia, že takéto šialenosti spasia planétu tomu robia ešte užitočných viete čo.
Klíma planéty je tak komplexný mechanizmus, že tvrdenie, že to spôsobuje len CO2 je úplný nezmysel.
Stačí, že sa udeje niečo na našom Slnku a už to ovplyvní planétu. Nehovoriac o tom, že časová perióda 100 rokov na planéte je v kontexte existencie 0,0 nič...
Asi Vám nehovoria nič také Milankovičove cykly... Zeleá agenda povedie k jedinému a to je totálny úpadok celej EÚ. Pretože tam, kde nie je konkurencie schopnosť, nie je práca tak tam je chudoba. A celý ten Váš Greendeal nič iné ako zabitie priemyslu neprinesie.
Hendly
@Prezivkynetreba
Pojem globální oteplování je daleko starsi než Greendeal.

Sklenikovy efekt je plne vedecky dokazany. Mame druzicove mereni odchozí energie z planety i dokážeme identifikovat CO2 z fosilních paliv pomocí izotopove analýzy.
JirkaVejrazka
@Prezivkynetreba "Ten ohromný "Vedecký konsenzus" začal už pri písaní legislatívy Greendealu kedy to malo takú podporu," - opravdu si myslis, ze problematika zmeny klimatu je znama jen mene nez 10 let? To s Green Dealem vubec nijak nesouvisi, modely zmeny klimatu vlivem CO2 existuji od roku 1975 a od te doby se neustale zpresnuji.
"Asi Vám nehovoria nič také Milankovičove cykly" - ty sis nekde neco precetl, nebo zaslechl, a ted je to spravny duvod, proc se vlastne "nic nedeje"? Protoze cykly s periodou pocitanou v desitkach tisic let najedou vysvetli prudky a neustale se zrychlujici rust CO2 v poslednich 150 letech, ze?
Mikesus
@Prezivkynetreba ty toho taky evidentně moc nevíš o klimatu. Jaký obor jsi studoval. Bylo to aspoň něco s příbuzného, nebo jen VŠŽ a žereš propagandu přeposílacích emailů? Překvapuje mne, že to je zase z východu tohleto.
JirkaVejrazka
@Mikesus "Překvapuje mne, že to je zase z východu tohleto. " - je tohle v (zatim) rozumne kultivovane diskusi nutne?
Jenik3
@Pepa_007
Pro Toyoti hybrid mám slabost. Jednoduše se mi ten princip zamlouvá. Líbí se mi, jak baterka pomáhá spalovacímu motoru.
Jestli jsou emise modré nebo červen, je mi jedno.
3_diamanty
Co na tych dizloch bratia nasi stale este vidite? Ani zadarmo by som dizlak nikdy nechcel ( bez ohladu na km ) .. aj drviva vacsina ludi co poznam ... to uz potom radsej aj nejaku tu elektriku ...
Tycoon
@3_diamanty

My nic, většina dieselů jsou Škodovky, co jdou přes leasingovky do firemních flotil. Škodovka je v tom podporuje tím, že v ČR zvýhodňuje cenu dieselů. Např. v Německu se za 2.0 TDI u Superbu oproti 2.0 TSI připlácí 1300 Eur, na Slovensku se připlácí 300 Eur, ale v ČR je naopak 2.0 TDI o 80 tisíc Kč levnější.
Mokrous
@3_diamanty A to jako proč? Měl jsem Několik benzínů bez turba, potom 3x turbodiesel, potom 2x turbobenzín a pak zase 2x turbodiesel a nevidím v tom žádný problém. Jezdí a žije se s tím úplně normálně.
Mikesus
@Mokrous smrdí to víc, má to vyšší provozní a servisní náklady, není to vhodné do zimy a na kratší trasy, má vyšší emise, je hlučnější, poruchovější, méně komfortní
Tycoon
Já jsem minulý rok jezdil jak čuně, takže se mi zvýšily reálné emise CO2 (dle spotřebovaného paliva) z dosavadních 119 g/km na 124 g/km. Ale jak se dívám, je to stále méně než jsou tabulkové údaje pro průměrné nové auto. Takže můžu mít čisté svědomí.

Jinak hlavní problém těchto statistik je, že spoléhají na tabulkové údaje, od kterých se realita může lišit, zejména u plug-in hybridů, a že neberou v potaz uhlíkovou stopu paliv a elektřiny.
Mikesus
@Tycoon jo, ideální by bylo brát celý řetězec WTW. Ale to se nechce, protože dunihlavové by se nemohli ohánět papírovou nízkou spotřebou a emisemi.
DonVito
Moje lokalni emise co2 jsou nula.
Prepoctene pres fuel ekvivalent asi 50g/km.

Kdo z vas to ma?
😀

Pro uplnost vyroba meho auta byla asi 10t co2.

Kdyz to rozpoctu jen na to, co mam najeto, tak mam globalni emise asi 110g co2 vcetne emisi pro vyrobu energie, vcetne vyroby auta (BEV).
Tycoon
@DonVito

Málokdo. Můžeš být spokojen.

Když započtu výrobu auta (řekněme 6 t CO2) a emisní stopu paliva před jeho spálením (řekněme 20 % navíc ke spalování), tak jsem při dosavadním nájezdu na 192 g/km.
JirkaII
@DonVito
Lokální emise je terminus absurdis. Je úplně jedno, jestli se do bazénu někdo vymočí vlevo, vpravo, nebo uprostřed.
_dan
@JirkaII není to jedno proboha. Když se někdo vymočí na druhé straně bazénu, nebo tobě do obličeje, tak je to snad rozdíl ne
Man Ký
@_dan von použil jednoduchý příklad a ve stejné chvíli ukázal, že ani ten jednoduchý příklad není dost jednoduchý pro něj samého😊
Mikesus
@JirkaII takže ti můžu vymočit na kalhoty a je to stejné, jako když dojdu na záchod? A určitě je jedno, jestli v tom bazénu je jedno prase ( ice ), které se tam vymočí, nebo jich tam jsou stovky, tisíce, miliony, který to tam udělají.
JirkaII
Nejvíce emisí CO2 se stejně do atmosféry uvolňuje ze sycených limonád 😄. Jestli je máte rádi, neříkejte to v Bruselu.
Hendly
@JirkaII
Presne to tu chybelo.
Nejaky dalsi omezenec co bude sirit nesmysle.
JirkaVejrazka
@Hendly To byl spis pokus o vtip, ne?
Hendly
@JirkaVejrazka
Ne.
Je to stale dokola. Nekde se veme podobna nesmyslna teorie a behem par chvil to jede jak lavina a objevuje se to jako argument proti snaze omezit fosil.
Nesmysl s CO2 z dechu lidi je uz i u lidi ve vrcholné politice a pritom je to nesmysl vyvraceny ucivem zakladni skoly.
Freddka
Test, nejde mi odpovidat
Aha tak psat asi jde, ikdyz se to zasekne pri odesilani prizpevku. Odpovidat nejde. Jsem na mobilu. Tak si to redakce opravte.
Ham.
Hele a nemáte ten článek celý úplně blbě? Podle stávající metodiky je jednoznačně na prvním místě Tesla, ICE neprodává a EV mají nulu.
Arese
Proč tady zveřejňujete takové zcela irelevantní statistiky? Čím menší emise, tím katastrofálnější nabídka motorizací. A kdo ji má nejzoufalejší, je myslím všeobecně známo.