Novinky
Když jsem před tím varoval a upozorňoval, tak se mi tu mnozí v diskusích vysmívali...
@rohYpnol Mne to skôr príde, že si čínsky autopriemysel a čínske autá adoroval, aké sú skvelé a ako predbehli svet. Čo nie je pravda.
@traveldrive
Rozlišuj o čem se bavím. Něco jiného je bavit se o autě, něco jiného o autoprůmyslu.
A ne, čínské auta jsem nikdy neadoroval. Jen popisuji stav tak jak je. A ano, v mnohém jsou dnes čínské auta lepší než ty evropské. Bohužel.
Rozlišuj o čem se bavím. Něco jiného je bavit se o autě, něco jiného o autoprůmyslu.
A ne, čínské auta jsem nikdy neadoroval. Jen popisuji stav tak jak je. A ano, v mnohém jsou dnes čínské auta lepší než ty evropské. Bohužel.
Však je tady furt propagujete..
@vecernicek2
Kde je podle tebe hranice mezi "informovat" a "propagovat"?? Já tady ze strany redakce vidím snahu informovat.
Naopak se lze pozastavit nad formulací "znepokojující trend". Tím redakce dokonce spíše naznačuje pravý opak než PROPAGOVAT, protože ten růst staví do negativního vnímání.
Kdyby redakce propagovala, tak asi napíše spíše něco v duchu "čínské automobilky konečně mají trend růstu".
Kde je podle tebe hranice mezi "informovat" a "propagovat"?? Já tady ze strany redakce vidím snahu informovat.
Naopak se lze pozastavit nad formulací "znepokojující trend". Tím redakce dokonce spíše naznačuje pravý opak než PROPAGOVAT, protože ten růst staví do negativního vnímání.
Kdyby redakce propagovala, tak asi napíše spíše něco v duchu "čínské automobilky konečně mají trend růstu".
Pro Boha, proč se někdo tomuto faktu diví. Ať dělají ostatní automobilky auta stejně kvalitní a za stejnou a nebo nižší cenu a Čína si ani neškrtne. K tomu samozřejmě nedojde, protože Čína světu ne jen v automobilech rychle utíká.
@Helle Čína boduje jen cenou, protože tamní podmínky jsou ohnuté a státem dotované. U nás se výrobcům hází jen klacky pod nohy. Zrušme regulace na místní průmysl a trh práce a Čína v dohledné době nemá šanci ani cenou.
@adamzprahy cina na průmysl ma taktéž obrovské regulace. Stačilo by, aby začaly zde delat kvalitnější produkty a dostupnější, cina by si pak ani neskrtla. Nikdo tu nechce delat lowcost, všichni chtějí mit vysoké marže, tak se nemůžeme divit, ze o jejich auta klesá zajem.
@Mikesus Souhlas. Někteří to vyloženě přehánějí s cenami, viz aktuálně VW snad se všemi modely 🤔
@ericn Povediac pravdu, zákazníkov kupujúcich čínske autá až tak nechápem. Dajú síce za auto menej peňazí, ako za zodpovedajúci model európskej značky, zároveň ale kupujú mačku vo vreci - neoverená spoľahlivosť, otázny servis, výbava na papieri pekná, ale v reáli funguje často inak, podstatne horšie voči očakávaniam, jazdné vlastnosti obvykle sotva priemerné, prevádzkové náklady vďaka jednoduchým motorom zväčša objemu 1,5 alebo 1,6 litra vysoké. High-tech infoteinment, ktorý je málokedy na niečo dobrý okrem zlosti, plus často štvrtotriedne čínske gumy šmýkajúce sa aj na suchom asfalte. Radšej si za rovnaké peniaze kúpim o chlp menšie auto tradičného výrobcu, bez zbytočnej výbavy naviac, ktorá by mi v konečnom dôsledku k ničomu nebola.
@ericn a proto má na trhu v EU největší kus koláče? Spíš je to tím, že za tu cenu něco zákazníci dostanou co jinde ne. Pokud by to byla předražená auta, nikdo by je nekupoval. Možná by jsi si mohl uvědomit, že 500.000 Kč dnes není 500.000 Kč před deseti lety, kde jsi očividně se svým pohledem na věc zamrznul a přestat konečně s touhle masírkou o cenách.
Navíc náš průměrný plat roste, v Číně zatím ne, protože jich je spousta bez práce a venku na ulici čekají spousty lidí na svou příležitost.
Navíc náš průměrný plat roste, v Číně zatím ne, protože jich je spousta bez práce a venku na ulici čekají spousty lidí na svou příležitost.
@psel Nie vždy to je tak. Od tradičnej značky dostaneš dobré auto s pár dobrými kúskami výbavy, od Číňana dostaneš podpriemerné auto s nafúknutejšou kisňou a za batoh serepetičiek, ktoré v konečnom dôsledku vôbec nepotrebuješ.
@psel Prečo myslíte že v Číne nerastie priemerná mzda? Rastie a okrem COVIDových rokov dosť výrazne. Za posledných 10 rokov o 100%. Ten rozdiel medzi priemernou mzdou v Číne a v strednej Európe síce ešte je ale už nie je až tak výrazný. https😐/www.ceicdata.com/…monthly-earnings
@Mikesus
Souhlas.
Nejen u aut, ale i u dalších strojů či výrobků nastala situace, kdy ceny surovin na světových trzích už klesly zpět na předválečnou/předcovidovou úroveň, avšak cenová hladina evropských výrobců zůstává na inflačně vysoké úrovni. V Asii i jinde ve světě byla inflace mnohem nižší a tamní výrobci po odeznění drahých surovin vrátili ceny na původní úroveň.
Otázkou je, zda vyšší ceny evropských výrobců jsou dány vyššími maržemi, nebo něčím jiným, například nižší efektivitou nebo nákladovými položkami, které jinde ve světě nemají.
Souhlas.
Nejen u aut, ale i u dalších strojů či výrobků nastala situace, kdy ceny surovin na světových trzích už klesly zpět na předválečnou/předcovidovou úroveň, avšak cenová hladina evropských výrobců zůstává na inflačně vysoké úrovni. V Asii i jinde ve světě byla inflace mnohem nižší a tamní výrobci po odeznění drahých surovin vrátili ceny na původní úroveň.
Otázkou je, zda vyšší ceny evropských výrobců jsou dány vyššími maržemi, nebo něčím jiným, například nižší efektivitou nebo nákladovými položkami, které jinde ve světě nemají.
@Tycoon
Tak například, VAG musí odepsat dieselgate, musí odepsat Rusko, musí odepsat Ukrajinu, a bude muset odepsat Čínu...
Obdobně jiné evropské automobilky musejí odepisovat ztráty za své chybné rozhodnutí. Např. Stellantis za odepsání 1,5 hdi atd.
Těch chyb naseklaali mraky, mysleli si že EU zákazník začne kupovat BEV za 1,0M+ místo spalováků za polovinu, a ono se překvapivě toto zbožné přání EK nenaplnilo... 😁
Tak například, VAG musí odepsat dieselgate, musí odepsat Rusko, musí odepsat Ukrajinu, a bude muset odepsat Čínu...
Obdobně jiné evropské automobilky musejí odepisovat ztráty za své chybné rozhodnutí. Např. Stellantis za odepsání 1,5 hdi atd.
Těch chyb naseklaali mraky, mysleli si že EU zákazník začne kupovat BEV za 1,0M+ místo spalováků za polovinu, a ono se překvapivě toto zbožné přání EK nenaplnilo... 😁
@Tycoon cena materiálu je na tom líp, ale zdaleka ne všude. Navíc kdo počítá cenu auta podle ceny tuny železa na burze....
Přidaná hodnota je tvořena lidskou prací a ta vesele roste dál a neklesá. Jediná šance jak nezvedat cenu finálních výrobků je zvyšovat produktivitu a zajišťovat se proti výkyvům cen materiálů / energií. A to všichni dělají.
Čínští výrobci mají výhodu v nerostoucích mzdách a navíc jsou množstevně ve větších sériích takže jsou výrobně efektivnější. Na druhou stranu jim to kazí ty nevytížené výrobní kapacity. A většina z nich jede v režimu startup, tohle chování by VW u akcionářů nikdy neprošlo a i u těch Číňanů už to není to, co to bývalo, viz Li Auto....
Přidaná hodnota je tvořena lidskou prací a ta vesele roste dál a neklesá. Jediná šance jak nezvedat cenu finálních výrobků je zvyšovat produktivitu a zajišťovat se proti výkyvům cen materiálů / energií. A to všichni dělají.
Čínští výrobci mají výhodu v nerostoucích mzdách a navíc jsou množstevně ve větších sériích takže jsou výrobně efektivnější. Na druhou stranu jim to kazí ty nevytížené výrobní kapacity. A většina z nich jede v režimu startup, tohle chování by VW u akcionářů nikdy neprošlo a i u těch Číňanů už to není to, co to bývalo, viz Li Auto....
@Mikesus no ono je to dvousečné. Čína se snaží získat tržní podíl a tak kosí marže, protože jim na to akcionáři dají zelenou a prodeje až do loňska rostly. Koukni na malé Li Auto, tuším 250.000 v 2023, 500.000 v 2024 a 400.000 v roce 2025. A je to nejvíc shortovaná firma.
BYD už klesá taky v Číně a snaží se to zuby nehty vyeksportovat, aby nedopadl stejně, navíc on je X krát větší. Stačí dva roky ty jejich plečky nekupovat (BYD je doopravdy technicky pozadu oproti Zeekr / Ykspeng) a skončí úplně stejně jak Li. Navíc ty marže si zlikvidovali IMO nejvíc a mnoho z těch aut co prodají je jen lowcost, kterých sice prodají milion, ale vydělají na tom v Číně zhruba stejně jako Škoda na Elroqu. Stačí aby něco nefungovalo a ten recall na 1M aut je složí.
Navíc Čína má mizernou efektivitu ve vysokých rychlostech, protože hlavním tahounem v Číně je cena a ta energie je tam laciná.
Takže marže jsou potřeba, a pokud si je automobilky udrží tak přežijí.
BYD už klesá taky v Číně a snaží se to zuby nehty vyeksportovat, aby nedopadl stejně, navíc on je X krát větší. Stačí dva roky ty jejich plečky nekupovat (BYD je doopravdy technicky pozadu oproti Zeekr / Ykspeng) a skončí úplně stejně jak Li. Navíc ty marže si zlikvidovali IMO nejvíc a mnoho z těch aut co prodají je jen lowcost, kterých sice prodají milion, ale vydělají na tom v Číně zhruba stejně jako Škoda na Elroqu. Stačí aby něco nefungovalo a ten recall na 1M aut je složí.
Navíc Čína má mizernou efektivitu ve vysokých rychlostech, protože hlavním tahounem v Číně je cena a ta energie je tam laciná.
Takže marže jsou potřeba, a pokud si je automobilky udrží tak přežijí.
@adamzprahy No to som rád, že tu zablúdia aj rozumný ľudia. A nie len pacienti, ktorý majú v nicku názov nejakého lieku.
@adamzprahy
Ok.
Tak trh prace.
Zrusime vsechny socialni vyhody jako je vypovedni lhuta, ochrana zaměstnanců atd
?
Ok.
Tak trh prace.
Zrusime vsechny socialni vyhody jako je vypovedni lhuta, ochrana zaměstnanců atd
?
@Hendly
Jakké jsou práva čínských zaměstnanců u čínských zaměstnavatelů? Konkrétní odpověď...
Jakké jsou práva čínských zaměstnanců u čínských zaměstnavatelů? Konkrétní odpověď...
@Hendly ano je to jedna z položek. Povinnosti zaměstnavatelů vůči zaměstnancům, obzvlášť těch velkých s odbory, jsou úplně absurdní. K tomu všechny ty sociální výhody atd. Já jsem v tomhle dlouhodobě za přiblížení se US modelu, krátká výpovědní lhůta, odvody a pojištění ať si platí všichni sami ať ví co to stojí nebo ať se můžou rozhodnout...a najednou jak se budou všichni snažit dělat svou práci dobře.
V kazdom clanku/teste, pripadne videu prejavovat trosku menej nadsenia na tabletmi v kabine, pomenovat dovody nizsej ceny (dotacie, predaj pod naklady kvoli obrovskej konkurencii a skladovym zasobam v Cine). Pomenovat potencialne rizika s kvalitou, nedostastatocnym servisom, pripadne chybajucim servisom v buducnosti z dovodu zaniku znaciek (nemozu prezit vsetci vyrobcovia v Cine - nikto ich nebude dotovat donekonecna). A nakoniec zakaznici by si mohli uvedomit, ze kupovat cinske auta (ako aj cokolvek ine) znamena podporovat ekonomiku v Cine a nie v Cesku, Slovensku, pripadne niekde inde v Europe. Ale kazdy si moze kupit co len chce.
PETR KUBIŠ
Příspěvek podléhá schvalování.
Notebook na stole je léta Made in China, mobil v kapse Made in China, nikdo léta nic neřeší, tak auto Made in China z tohoto pohledu nevypadá nelogicky…
@Miroslav Melichar A podľa teba to vyzerá pozitívne? Alebo to netreba riešiť z iných dôvodov.
@Miroslav Melichar ale řeší, to víš že jo, koukni na velké OEM elektroniky, kteří už v Číně vyrábí tak akorát pro čínský trh (a možná do Asie). Globalizace skončila. Automotive tam taky vyrábí a prodává hodně, ale do EU se sem dováží z VW koncernu jen jedna elektrická Cupra?
Navíc je to všechno jen krátkodobé, protože až ty firmy vyrostou, nastane syndrom Xiaomi, kdy teda fakt nevím proč bych si měl kupovat mobil za 17k z Číny ....
Navíc je to všechno jen krátkodobé, protože až ty firmy vyrostou, nastane syndrom Xiaomi, kdy teda fakt nevím proč bych si měl kupovat mobil za 17k z Číny ....
Tak ako kedysi začínali Kórejské autá tak momentálne Čínské. Musíme si zvyknúť a zamyslieť sa nad nami či takto chceme pokračovať byť dojna krava a zároveň hlupáci pre USA, Čínu. Bud sa Európa s federalizuje - spoji , alebo zahynie na krásu . Posledných 5 rokov nám ukazuje, že svet s nami nepočíta iba ako penazenku pre ich tovary a služby .le
@Jozef SK A čo chceš spájať, prosím ťa? Európa už dlho ukazuje, že nie je schopná spolupráce. Jej národy sú príliš odlišné a niektorí ľudia príliš mocichtiví, aby to fungovalo. Tu treba začať úplne od začiatku.
@traveldrive jako od začátku začít znovu se spojením Evropy? Myslíš že bys měl jiný výsledek než máme nyní? 😁
Tím bychom jen ztratili dalších 50 let novým začátkem.
Tím bychom jen ztratili dalších 50 let novým začátkem.
@psel Nie, od začiatku, tým myslím dať dokopy niečo celkom iného ako je EÚ. Samozrejme, že výsledok bude iný. Dvakrát do tej istej kaluže neskočíš. A nestratíš nič. Dnes, jak ide európske hospodárstvo dolu vodou, je všetko prakticky na nule a čokoľvek spravíš pre prosperitu, je pozitívne.
Teda popravde mna zvysujuci sa podiel cinskych aut v eu vobec neznepokojuje... ovela viac ma znepokojuje fakt ze ked si tento rok kupim nejake to kvazi nove auto tak o 10 rokov uz z neho bude nekonektivny veteran totalne nekompatibilny so zvyskom aktualnej produkcie... boze kdeze su tie este zlate automobilove roky... tak do roku 2015 to bolo za mna este celkom ok ( fakt nemam zaujem o pojazdny pocitac na baterky a to nie som ziadny dochodca ) ... ale ta sucasna doba autam uz fakt vobec nepraje a lepsie uz urcite nebude len horsie no... o prudkom naraste cien aut len v poslednych piatich rokoch ani nevravim... pred 9 rokmi v januari som sa na kupu noveho auta tesil... dnes uz ani nie... tento rok uz skor zaplacem... co uz
@3_diamanty V tom máš pravdu, mladých dnes viac zaujíma konektivita ako jazdné vlastnosti, česť výnimkám. Až sem sme to dopracovali. Niektorí tomu hovoria pokrok.
@traveldrive
Z druhé strany, mě už z určitého úhlu pohledu taky až tak nezajímá, jak auta jezdí. Proč by mělo, když většinu času stejně stojíš nebo popojíždíš...?
A to, jak auta jezdí, se mě drží jen proto, že prostě auta mám rád. Takže chápu, že pro toho, kdo auto má z donucení a pro potřebu, něco jako pocit z řízení nic neznamená. Zato úhlopříčka displaye a angry birds pro něj jsou automobilovým pojmem.
Z druhé strany, mě už z určitého úhlu pohledu taky až tak nezajímá, jak auta jezdí. Proč by mělo, když většinu času stejně stojíš nebo popojíždíš...?
A to, jak auta jezdí, se mě drží jen proto, že prostě auta mám rád. Takže chápu, že pro toho, kdo auto má z donucení a pro potřebu, něco jako pocit z řízení nic neznamená. Zato úhlopříčka displaye a angry birds pro něj jsou automobilovým pojmem.
@rohYpnol To mozes jazdit aj mhd, ne? ked s tym len parkujes, nepotrebujes ziadne auto.
A co myslis, 30000km rocne tiez len stojim?
A co myslis, 30000km rocne tiez len stojim?
@Makovnik
Já chápu, že pro mnohé je to stále těžké pochopit. Ale auto a jeho potřeba není dána jen nějakým nájezdem.
Ale také nezbytností pro zajištěmí mobility z hlediska dostupnosti a z hlediska možností přepravy. Například, metro co jede co 4 minuty je zkrátka jen v Praze. A koně metrem asi taky vozit nebudeš.
Já chápu, že pro mnohé je to stále těžké pochopit. Ale auto a jeho potřeba není dána jen nějakým nájezdem.
Ale také nezbytností pro zajištěmí mobility z hlediska dostupnosti a z hlediska možností přepravy. Například, metro co jede co 4 minuty je zkrátka jen v Praze. A koně metrem asi taky vozit nebudeš.
Man Ký
@rohYpnol někdy mi musíš říct, jak jezdí Passat nebo Fabie. musí to být doslova řidičská nirvána.
@Man Ký
Také padly zmínky o investiční Felde 🤗
Také padly zmínky o investiční Felde 🤗
@rohYpnol Tak to ťa ľutujem. Jazdím mesto, okresky aj diaľnice. Cca 150 km denne, teda okrem víkendov. Je to veľa, málo? Áno, zaujíma ma, ako auto jazdí, a zároveň dokážem oceniť hocaké auto, trebárs starú Feldu, aj tá mala svoju charizmu a dušu. Tá, mám pocit, väčšine čínskych rýchlokvašiek chýba.
@traveldrive
Já jsem neřekl že mě nezajímá jak auto jezdí. Nepřekrucuj.
Já jsem napsal, že chápu, že pro mnoho lidí co auto mají jen jako potřebu jízdní vlastnosti dnes již nejsou tématem.
A ano, na 150 km na dálnici je ti fakt relativně jedno, jak auto jezdí z hlediska jízdních vlastností. To prostě zvládne akceptovatelně i auto naprosto průměrných jízdních vlastností. Protože prostě jedeš rovně, a nerovnosti už naštěstí taky nejsou tématem a D1 už je nějaký ten pátek sjízdná i bez AT pneu...
A jasně, můžeš vést diskusi, že právě řízení kolem středové polohy a stabilita v přímém směru je to, co by Čína mohla zlepšít. Ale jízdní vlastnosti i těch horších čínských aut jsou i zde průměrné, dostatečné, bezpečné, snesitelné... nazvi si to jakým slovem chceš.
Já jsem neřekl že mě nezajímá jak auto jezdí. Nepřekrucuj.
Já jsem napsal, že chápu, že pro mnoho lidí co auto mají jen jako potřebu jízdní vlastnosti dnes již nejsou tématem.
A ano, na 150 km na dálnici je ti fakt relativně jedno, jak auto jezdí z hlediska jízdních vlastností. To prostě zvládne akceptovatelně i auto naprosto průměrných jízdních vlastností. Protože prostě jedeš rovně, a nerovnosti už naštěstí taky nejsou tématem a D1 už je nějaký ten pátek sjízdná i bez AT pneu...
A jasně, můžeš vést diskusi, že právě řízení kolem středové polohy a stabilita v přímém směru je to, co by Čína mohla zlepšít. Ale jízdní vlastnosti i těch horších čínských aut jsou i zde průměrné, dostatečné, bezpečné, snesitelné... nazvi si to jakým slovem chceš.
Man Ký
@rohYpnol člověk by si hned myslel, že vede diskusi s motoristickým novinářem, který už má všechny ty nový čínský zázraky najetý. jeden by ani nepoznal, že jsi v žádným z nich ani neseděl.
ne, nezajímá nás kde (ne)pracuješ. zajímá mě, kdy se půjdeš léčit s tou bájnou lhavostí😊
ne, nezajímá nás kde (ne)pracuješ. zajímá mě, kdy se půjdeš léčit s tou bájnou lhavostí😊
@3_diamanty
Čína mění auto jako produkt. A to doslova. Je to další průmyslová revoluce. Stejně jako kdysi tkalcovský stav změnil vnímání látky. Stejně jako dovoz oblečení z Vietnamu, Bangladéše, Malajsie, Číny do Evropy. Stejně jako výroba elektroniky a následný dovoz z Vietnamu, Koreje, Japonska a Číny do Evropy.
Čína dokáže vyrobit auto jako spotřebitelský produkt za ceny, za které v EU nevyrobí ani elektrokolo. Tohle prostě umožňila elektromobilita, a tohle umožnily evropské automobilky, které prodaly svoje know-how díky čínské chytré ekonomické politice.
Mě neznepokojují čínské značky a modely. Mě znepokojují ty evropské značky a modely. Čína přešla na NEV, chytře zkombinovla spalováky s elektro tak, aby to dávalo smysl. EU místo toho diktuje elektromobilitu a myslí si, že cestou k úspěchu jsou dotace, nařízení, zákazy, příkazy.
Přitom například VAG má dlší generace, ale proč by je nasazovala, když je potřeba využít dotací a toho, že firmy stejně budou donuceny koupit jejich MEB... A VW tak místo vývoje a pokroku může dojit MEB platformu, aby z ní měla největší zisk... Je to vidět, že VAG často stále rozšiřuje a nasazuje něco, co už dávno sklidilo kritiku. Přesto se to dalších 5 let dostává do dalších modelů, než se to změní... VIz jejich infotainment, display, kapacitní volant, ovládání oken atd. ...
Čína mění auto jako produkt. A to doslova. Je to další průmyslová revoluce. Stejně jako kdysi tkalcovský stav změnil vnímání látky. Stejně jako dovoz oblečení z Vietnamu, Bangladéše, Malajsie, Číny do Evropy. Stejně jako výroba elektroniky a následný dovoz z Vietnamu, Koreje, Japonska a Číny do Evropy.
Čína dokáže vyrobit auto jako spotřebitelský produkt za ceny, za které v EU nevyrobí ani elektrokolo. Tohle prostě umožňila elektromobilita, a tohle umožnily evropské automobilky, které prodaly svoje know-how díky čínské chytré ekonomické politice.
Mě neznepokojují čínské značky a modely. Mě znepokojují ty evropské značky a modely. Čína přešla na NEV, chytře zkombinovla spalováky s elektro tak, aby to dávalo smysl. EU místo toho diktuje elektromobilitu a myslí si, že cestou k úspěchu jsou dotace, nařízení, zákazy, příkazy.
Přitom například VAG má dlší generace, ale proč by je nasazovala, když je potřeba využít dotací a toho, že firmy stejně budou donuceny koupit jejich MEB... A VW tak místo vývoje a pokroku může dojit MEB platformu, aby z ní měla největší zisk... Je to vidět, že VAG často stále rozšiřuje a nasazuje něco, co už dávno sklidilo kritiku. Přesto se to dalších 5 let dostává do dalších modelů, než se to změní... VIz jejich infotainment, display, kapacitní volant, ovládání oken atd. ...
Man Ký
@rohYpnol takový epos jsi o tom napsal! člověk by řekl, že už jsi aspoň v nějakým čínským křápu seděl. ne, neseděl, ne neřídil, ne, nezkusil. prostě trollíš.
Nemyslím si, že by to bylo znepokojující.
Za prvé se s tím počítalo. V 80. letech obsadily významnou část evropského trhu japonské značky, o dvě desetiletí později udělaly to samé korejské značky a nyní o další dvě desetiletí později udělají to samé čínské značky.
Za druhé je důležité, na úkor koho čínské značky navýší podíl na evropském trhu. Struktura nabídky čínských značek je hodně podobná japonským a korejským. S výjimkou Toyoty japonské značky poslední desetiletí ztrácely podíl na evropském trhu. Prodeje Nissanu, Hondy a Mitsubishi klesly na polovinu, významně ztrácely i Mazda a Suzuki. Myslím si, že právě japonské značky budou nástupem těch čínských dále ztrácet podíl. Myslím si, že po dvou desetiletách stabilních prodejů mohou mít problém i Korejci, zejména Kia, které podle mě přechodem na nový design a produktovou nabídku netrefí evropské zákazníky.
Za třetí, čínské značky narazí na specifika náročného evropského trhu jako je velmi vysoký podíl fleetových a leasingových prodejů, důležitost zůstatkových hodnot, dlouhé životnosti a cenově dostupné servisovatelnosti a opravitelnosti i mimo oficiální servisní sítě.
Myslím si, že daleko více znepokojující je celkový pokles evropského trhu s auty a nenápadný přesun výrobních kapacit na jiné kontinenty (VW Polo do Jižní Afriky, VW Golf do Mexika atd).
Za prvé se s tím počítalo. V 80. letech obsadily významnou část evropského trhu japonské značky, o dvě desetiletí později udělaly to samé korejské značky a nyní o další dvě desetiletí později udělají to samé čínské značky.
Za druhé je důležité, na úkor koho čínské značky navýší podíl na evropském trhu. Struktura nabídky čínských značek je hodně podobná japonským a korejským. S výjimkou Toyoty japonské značky poslední desetiletí ztrácely podíl na evropském trhu. Prodeje Nissanu, Hondy a Mitsubishi klesly na polovinu, významně ztrácely i Mazda a Suzuki. Myslím si, že právě japonské značky budou nástupem těch čínských dále ztrácet podíl. Myslím si, že po dvou desetiletách stabilních prodejů mohou mít problém i Korejci, zejména Kia, které podle mě přechodem na nový design a produktovou nabídku netrefí evropské zákazníky.
Za třetí, čínské značky narazí na specifika náročného evropského trhu jako je velmi vysoký podíl fleetových a leasingových prodejů, důležitost zůstatkových hodnot, dlouhé životnosti a cenově dostupné servisovatelnosti a opravitelnosti i mimo oficiální servisní sítě.
Myslím si, že daleko více znepokojující je celkový pokles evropského trhu s auty a nenápadný přesun výrobních kapacit na jiné kontinenty (VW Polo do Jižní Afriky, VW Golf do Mexika atd).
@Tycoon
Zkráceně, extrémně pokrokové čínské automobilky si stejně do určité míry vylámou zuby na extrémně zkostnatělém evropském automobilovém trhu, kdy stejně 3/4 prodejů jsou fleety, korporáty... 😁 Zákazník sice bude chtít Zeekra, ale nafasuje stejně Elroqa za stejné prachy... 😉 A v konečném se vždy bude těšit na vlastní Superb nebo Passat TDI, který si od firmy odkoupil a má jej doma 😉
Zkráceně, extrémně pokrokové čínské automobilky si stejně do určité míry vylámou zuby na extrémně zkostnatělém evropském automobilovém trhu, kdy stejně 3/4 prodejů jsou fleety, korporáty... 😁 Zákazník sice bude chtít Zeekra, ale nafasuje stejně Elroqa za stejné prachy... 😉 A v konečném se vždy bude těšit na vlastní Superb nebo Passat TDI, který si od firmy odkoupil a má jej doma 😉
@rohYpnol
Víceméně ano. Je to prostě dáno tím, že většina evropských zemí daňově zvýhodňuje provozovat auto přes firemní účetnictví a operativní leasing. A pak rozhoduje leasingová splátka. Pokud si evropské značky udrží tyto "tradice", tak si udrží pozici na trhu.
Otázkou je ta tradice odkupů firemních aut domů. Přijde mi, že to začíná polevovat a že si lidi s firemními auty začali domů jako druhé auto kupovat svoje vlastní auta.
Víceméně ano. Je to prostě dáno tím, že většina evropských zemí daňově zvýhodňuje provozovat auto přes firemní účetnictví a operativní leasing. A pak rozhoduje leasingová splátka. Pokud si evropské značky udrží tyto "tradice", tak si udrží pozici na trhu.
Otázkou je ta tradice odkupů firemních aut domů. Přijde mi, že to začíná polevovat a že si lidi s firemními auty začali domů jako druhé auto kupovat svoje vlastní auta.
Bizar je, ze sa tomu divi novinar, ktory tomu zdarne pomaha.
Na jutube, kde pozeram cez 10 SK a CZ kanalov a jutub automaticky ponuka nejake videa, uz viac vidim cinske auta, kde sa ochka vzdycha, ake su prekvapujuce, nez tie europske.
Na jutube, kde pozeram cez 10 SK a CZ kanalov a jutub automaticky ponuka nejake videa, uz viac vidim cinske auta, kde sa ochka vzdycha, ake su prekvapujuce, nez tie europske.
Znepokojující pro akcionáře BMW, MBG a VAG.
@Jenik3 tak určitě je tu nová konkurence ale to je na trhu normální. Navíc to, co stačí na úspěch v Číně zdaleka nestačí v Evropě, protože tu máme jiné podmínky. Jezdíme rychle, nabíjíme doma, nechceme si měnit baterku, servis chceme mít za rohem a v celé západní Evropě frčí operativní leasing. Ta penetrace trhu je bude stát hodně úsilí a peněz a času. Ty poslední dvě věci ale nemají. Prodeje v Číně jdou dolů, takže to potřebuji udělat rychle a díky nulovým maržím nemají na pořádný rozjezd tady.
Takže se v celé Evropě prodalo za rok 2025 zhruba 800k čínských aut. Z toho 300k Volvo a 300k MG - značky, u kterých zákazníci často ani netuší, že kupují Číňana. Zbývajících X čínských značek tady "prodalo" 200k aut a z toho stojí "půlka" registrovaná u dealerů. Znepokojující? Jistě, ale maximálně tak pro Čínu🤣
@MihiCZ Nepleť hlúposti. Každý jeden, kto tie autá kupuje, vie, že sú čínske.
@traveldrive Když přistoupím na tvou úroveň komentářů... Hlouposti tu meleš dlouhodobě a ve velkém hlavně ty.
Volvo nevnímá jako čínské téměř nikdo a ti co to tuší/vědí se stejně budou sami utvrzovat o opaku viz nedávná diskuse pod EX60. V případě MG, tak běžný zákazník MG to neřeší, nezjišťuje, je mu to jedno - ty auta často prodávají dealeři Hyundai, Kia, VAG tj. na první pohled to nevyvolává pochybnosti - nejmenuje se to LongFongDong.
Tuším asi, že jsem kdysi urazil tvé ego, když jsem si dovolil napsat, že na Slovensku volíte vlevo. Hájil jsi vaši současnou vládu a mlel něco o tom, že je dobré mít dveře všude otevřené vč. Ruska. Od té doby nesmyslně reaguješ na každý můj příspěvek osobní atakou - no nic když tě to baví.
Kam si myslíš, že tenhle styl diskuze povede? Přesně tam, kde je politická úroveň aktuální slovenské vlády - asi vám to tam už přijde normální.
Budiž ti ke cti, že alepoň jinak čínská auta ve svých komentářích nepodporuješ. Srovnej si v hlavě ještě tu místní politikou a názor na EU a uleví se ti.
Kdysi si nás učili, vyjadřuj se vždy k problému, nikoliv k osobě, pokud chceš vést konstruktivní diskuzi.
Volvo nevnímá jako čínské téměř nikdo a ti co to tuší/vědí se stejně budou sami utvrzovat o opaku viz nedávná diskuse pod EX60. V případě MG, tak běžný zákazník MG to neřeší, nezjišťuje, je mu to jedno - ty auta často prodávají dealeři Hyundai, Kia, VAG tj. na první pohled to nevyvolává pochybnosti - nejmenuje se to LongFongDong.
Tuším asi, že jsem kdysi urazil tvé ego, když jsem si dovolil napsat, že na Slovensku volíte vlevo. Hájil jsi vaši současnou vládu a mlel něco o tom, že je dobré mít dveře všude otevřené vč. Ruska. Od té doby nesmyslně reaguješ na každý můj příspěvek osobní atakou - no nic když tě to baví.
Kam si myslíš, že tenhle styl diskuze povede? Přesně tam, kde je politická úroveň aktuální slovenské vlády - asi vám to tam už přijde normální.
Budiž ti ke cti, že alepoň jinak čínská auta ve svých komentářích nepodporuješ. Srovnej si v hlavě ještě tu místní politikou a názor na EU a uleví se ti.
Kdysi si nás učili, vyjadřuj se vždy k problému, nikoliv k osobě, pokud chceš vést konstruktivní diskuzi.
@MihiCZ Mám vo svojom okolí tri Volvá, z toho jedno elektrické, a pokiaľ viem, všetci si ich kupovali s vedomím, že majú čínsky pôvod. Nepoznám človeka, s ktorým sa bavím o autách, ktorý by nevedel, že Volvo majú Číňania. Ľudia nie sú takí hlúpi ako si myslíš. U MG sa o tom ani netreba baviť - že je to "lacné" čínske približovadlo vie aj tá babka, ktorej to kúpia deti, aby mala čím jazdiť do kostola a do obchodu.
Nereagujem na teba, reagujem, keď niekto píše vyslovene blbosti. A tebe sa to, zdá sa, darí celkom dobre.
Nereagujem na teba, reagujem, keď niekto píše vyslovene blbosti. A tebe sa to, zdá sa, darí celkom dobre.
@traveldrive Sorry za pozdní reakci, nebyl čas. Ale ono stejně není moc na co reagovat. Zase jen urážíš a myslíš si u toho, že jsi bůhvíjak chytrý a vtipný - přitom argumentuješ anekdotami. Jak jsem psal, tenhle styl diskuze nikam nevede, ale asi to na Slovensku už berete jako normál. No nic, blokuju tě.
Pockajte ked sem este pride vietnam turecko india malajzia ... a aj im sa co chvila uz prestaneme smiat
cina bude rast rovnako ako korejci pred 20 rokmi .. malokto im vtedy veril a dnes su ich plne cesty ...
Znepokojujuci je v tomto skor coraz zalostnejsi stav aj coraz biednejsia ponuka europskych znaciek... a nie to kolko znaciek z marsu ci jupitera tu este pride
cina bude rast rovnako ako korejci pred 20 rokmi .. malokto im vtedy veril a dnes su ich plne cesty ...
Znepokojujuci je v tomto skor coraz zalostnejsi stav aj coraz biednejsia ponuka europskych znaciek... a nie to kolko znaciek z marsu ci jupitera tu este pride
Já jsem zvědav. Škodovka Kushaq na EU trhu neprodává a to je samozřejmě konkurent většině té čínské produkce. Ale řekli si, že to nemá cenu nebo že by to stejně Češi/Euani nechtěli. Čína si řekla, že to zkusí, tak sem hrne kvanta Kushaqů všeho druhu za o něco málo menší peníze.Když se podívám na operák, je Corolla za 4500czk/45kkm/2roky protože si to Toyota může dovolit a auto pak v klidu prodá - může to samé udělat i Leapmotor/MG? Podle mě ne...je dražší a horší.
A BYD, který má orpavdu krásná auta? Podle mě to samé, ale v jiném segmentu, tam nenakupuju.
A BYD, který má orpavdu krásná auta? Podle mě to samé, ale v jiném segmentu, tam nenakupuju.
Man Ký
Až si bude zubař, právník nebo manažer místo X5ky nebo éčka objednávat nový Haibong nebo Džuadžei, budu znepokojen.
Myslím, že ve vyšší střední můžeme být ještě chvilku v klidu, S-klasse z Wishe žádná není.
Myslím, že ve vyšší střední můžeme být ještě chvilku v klidu, S-klasse z Wishe žádná není.
My si pod pojmom auto predstavujeme nieco ine, ako cinania. Miliarda cinanov este donedavna o vlastnictve auta iba snivala, ale povolene to nemali. Nemali motorizovanu krajinu a tak chudaci ani len netusia, ze auto ma cloveka spolahlivo vozit roky z bodu A do bodu B.
Oni to maju zidealizovane a zromantizovane ako my kedysi magnetofon z Tuzexu.
Teraz auto mozu vlastnit, ale chcu tam kolotociarske svetelne efekty, a cim viac, tym lepsi adidas
Netusia nic o kvalite, o tom ze auto moze vydrzat jazdit aj 20-30 rokov, ze by malo mat aj nejaku zostatkovu hodnotu pri dalsom predaji.
Mladi proste ziskali zrazu peniaze a potrebuju sa ukazat s cingrlatkami a pozlatkom.
Oni to maju zidealizovane a zromantizovane ako my kedysi magnetofon z Tuzexu.
Teraz auto mozu vlastnit, ale chcu tam kolotociarske svetelne efekty, a cim viac, tym lepsi adidas
Netusia nic o kvalite, o tom ze auto moze vydrzat jazdit aj 20-30 rokov, ze by malo mat aj nejaku zostatkovu hodnotu pri dalsom predaji.
Mladi proste ziskali zrazu peniaze a potrebuju sa ukazat s cingrlatkami a pozlatkom.
@Jon Bon Novy
Ty bohužel netušíš nic o Číně.
Navíc doba je úplně jinde. A jestliže dnes životnsot výrobků určuje "ukončení podpory a vydávání aktualizací", tak nějaká fyzická životnost jde zcela do ztracena... Co naplat, jedno rozhodnutí Microsoftu udělá ze stamillionů zařízení jek kus šrotu... ano, to je ta ekologie, tímto svět zachraňuje planetu a řeší emise... 😁
Ty bohužel netušíš nic o Číně.
Navíc doba je úplně jinde. A jestliže dnes životnsot výrobků určuje "ukončení podpory a vydávání aktualizací", tak nějaká fyzická životnost jde zcela do ztracena... Co naplat, jedno rozhodnutí Microsoftu udělá ze stamillionů zařízení jek kus šrotu... ano, to je ta ekologie, tímto svět zachraňuje planetu a řeší emise... 😁
Man Ký
@Bongiorno Jon Porno
bohužel, zde jsi se nepříjemně srazil s protřelým sinologem rohypnolem, který v Číně žil až do svých 13 let a ví o této zemi prakticky všechno.
bohužel, zde jsi se nepříjemně srazil s protřelým sinologem rohypnolem, který v Číně žil až do svých 13 let a ví o této zemi prakticky všechno.
Vemte si vedle sebe Jaecoo a Peugeot. Auto se čtyřválcem a normálním interiérem.
Znepokojujici?
Tak si tady sectete vlastni oslavne clanky na cinske agresory...
Jste spoluvinici.
Tak si tady sectete vlastni oslavne clanky na cinske agresory...
Jste spoluvinici.
kto chce cinu nech si ju kupi a najlepsie nejaky "Chuan kung ping-pong" o par euro lacnejsi, ako EU produkcia - o cca 5 rokov, ked skonci softwarova podpora, alebo automobilka krachne (v cine) - a to bude chciet predat, budu sa mu pretacat ciferniky...
Znepokojující je zejména fakt, že "tradiční" automobilky si stále nechají zaplatit za elektrickou verzi stejného vozu klidně 100% příplatek (viz například ceny vozů Kia EV4 a K4), které absolutně neodpovídají rozdílu v nákladech na výrobu a jediné vysvětlení je, že dostupné elektromobily prodávat prostě nechtějí.
Nejaký divný nadpis Článku........
Stačí si na nete pozrieť čo sa píše...
---Čínske autá zažívajú v Európe a na Slovensku prudký nárast popularity, pričom najpredávanejšou značkou je MG (vlastnená SAIC Motor) s modelom MG ZS, ktorý prekročil hranicu 100 000 predaných kusov. Okrem MG sú na trhu aktívne značky ako Dongfeng, ponúkajúce cenovo dostupné modely často so zľavami.-----
---Clá nefungujú. Predaj čínskych áut v Európe raketovo rastie---
---Čínske autá sú vyspelejšie než tie európske ----
---Trend hovorí jasne. Európa preferuje čínske autá pred americkými---
---Nová štúdia od Escalent ukazuje, že Európania čoraz častejšie zvažujú kúpu čínskych áut---
Svet sa mení.... prečo asi...?
Stačí si na nete pozrieť čo sa píše...
---Čínske autá zažívajú v Európe a na Slovensku prudký nárast popularity, pričom najpredávanejšou značkou je MG (vlastnená SAIC Motor) s modelom MG ZS, ktorý prekročil hranicu 100 000 predaných kusov. Okrem MG sú na trhu aktívne značky ako Dongfeng, ponúkajúce cenovo dostupné modely často so zľavami.-----
---Clá nefungujú. Predaj čínskych áut v Európe raketovo rastie---
---Čínske autá sú vyspelejšie než tie európske ----
---Trend hovorí jasne. Európa preferuje čínske autá pred americkými---
---Nová štúdia od Escalent ukazuje, že Európania čoraz častejšie zvažujú kúpu čínskych áut---
Svet sa mení.... prečo asi...?
www.auto.cz/…ope-klesa-156296
No, jen jestli to není tím, že někdo nechápe rozdíl mezi pojmem "auto" a "elektromobil".
Skvělé, můžeme třídit pojmy. Čísla ale mluví jasně sama za sebe.