Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Novinky

Zpět na článek

Řídili jsme Škodu Epiq. Chystaný malý elektromobil přepíše pravidla hry!

116 komentářů

PowerHouse
Z Fantastické továrny Fantastické auto,

Fantastické nová továrna ve Španělsku bude mít fantastickou produktivitu při produkci 800 000 sourozenců ID.2.
traveldrive
@PowerHouse Tešíš sa? 😁
johny555
625 tisíc odpovídá Kamiqu v automatu. Tento segment je v Evropě velmi oblíbený a prodejný a vzhledem k dost malé konkurenci v EV světě, je tu velká šance na podobný úspěch jako u Elroqu.
Budu zvědavý na porovnání s KIA EV2.
PowerHouse
Bohužel nic,

s tou baterkou 37 nedojedeš u SUV s dálniční spotřebou 20kWh ani z Brna do Prahy.
A opravdu nejdem zvětav, jak budu ve 3 hodiny ráno dobíjet baterku, abych v 8 hodin stihl v Praze letadlo.
_Teddy_
@PowerHouse
Nuz, niekde sa setrit muselo. A po precitani clanku je jasne, ze je to kapacita baterie. A ako je uz zvykom, spotreba a dojazd podla wltp su uplne hausnumera.
Realne s tou vacsou 51kWh bateriou moze mat dojazd 200-250km, v zavislosti od toho, ci sa cloveku bude chciet cakat s nabijanim na 100%. Ak ale bude nabijanie prebiehat len v intervale 10-80%, obavam sa, ze dojazd nebude ani tych 200km.
Petr Pinkas
@_Teddy_ WLTP jsou hausnumera ... ano, ale... Moje skutečnost za rok provozu. Najeto 9 000 km, z toho 2 400 km po dálnici, skutečná průměrná spotřeba byla 14,4 kWh/100 km (dle WLTP je 15,9 kWh/100 km). Jo, a průměrné náklady (pouze provoz) mi vyšly na 71 Kč/100 km. To je praxe, ne kecy.
Zetti
@Petr Pinkas
To ti papame i s navijakem. V aute mas 23 stupňů a po dálnici valis 145. 😃😃😃😃
Petr Pinkas
@Zetti Ne, v autě mám 21 stupňů a jezdím dle předpisů, kromě dálnice. Tam jezdím 120 km/hod z důvodů věku (mám 72 let) a vím že moje reakce už nejsou 100%. Jinak mým koníčkem je statistika (jako důchodce mám na to denně čas) a ne Vaše vzteklá pěna u huby na BEV, kterou považujete za názor.
ericn
@Petr Pinkas Tak Zetti zrovna jedno EV doma má a moc nadšený z něj není 😉

Btw 9000km ročně je teda porce, to je tak na 3x týdně nákup, víkend na chalupu a jednou měsíčně někam na výlet... 120kmh na dálnici je na EV ještě moc. Vaculík v testech jezdí i 90-110kmh, aby ušetřil, nicméně měl i jeden sprintující se 130kmh 😁
xxc
@ericn 120 tachometrovych, realne 115 😄 Bude to odpad s tymi baterkami, ale zase v Citigu je podobna baterka a najazdil som s tym 100 000 km za par rokov. A dalo sa, aj dnes som dobil a dojazd pise 140 km 😁
ericn
@xxc No já vím, co to je s EV jet 140-150kmh = spotřeba 22-25kWh/100km 😉 Takže to i chápu, ale dálnice je tu od toho, aby ses dostal rychle tak kam potřebuješ. Alespoň část cesty... A to že je tu limit 130/150kmh je jasné, ale pokud ho překročíš, nic se ti v podstatě nestane. Max zaplatíš pokutu a jedeš dál.

ALE je jet po dálnici 110kmh znamená, že na kamiony jsi rychlý a na osobáky pomalý a zdržuješ. Klasika na D1 jsou stejně pomalý řidiči Tesel 😒🤢
psel
@ericn 22..25 je stav dnes u velkých aut, tohle bude mít spotřebu podstatně menší. Já třeba dnes Praha - Kolín s eTranzitem ráno za 24, odpoledne za 20. Uznávám že to nebyla dálnice, ale provoz plynulý mezi 85...100km/h.
S tímhle Pepíqem v tomu budeš za 15/100 a to is normální dálnicí. Nevím proč bys nedojel z Brna do Prahy...
xxc
@psel Co ma dialnica s velkostou auta? Aj male citigo ma na dialnici vysoku spotrebu 😄 Pokial nemaju nejaky zazracny motor, alebo aerodynamiku, tak to bude zrat vela.
psel
@xxc promiň ale jestli jedeš se skříní o výšce 2m nebo něčím aerodynamičtějším vliv teda ma.
ericn
@psel Hele bylo jedno jestli to jedu s iD.3 (po FL) nebo EQA - dálnice byla jasná, jak jedeš 140-150kmh, spotřeba je kolem 25kWh/100km. Dálnice v 80kmh je zoufalost a Epiq ve 130kmh taky nepojede za 15kWh, ale tak za 19-20...Tj při 37Kwh nedojedeš 😄 A cestování není jen o D1 Praha - Brno...

Ber to tak, že někdo má "weekend house" třeba na Lipně, což je z Prahy cca 211km. Kamiq to zvládne s prstem v nose, tam i zpět. Epiq to nedá ani s větší baterkou 😉
psel
@ericn hele tohle není id3. Tohle má mít WLTP spotřebu 13kWh, těch 25kwh tam fakt nebude ani ve 130 😄.
ericn
@psel víš jako je s WLTP, absolutně nerealistická záležitost a je to vysoká krabička. Ve městě to za 13 nejspíš pojede, ale mimo a hlavně na dálnici ani omylem... BTW a těch 25kWh/100 brala iD.3 kolem 150kmh 😉

Jo málem bych zapomněl Epiq má v základní verzi vmax 150kmh, tj sotva dá dálniční limit na D3 😁😁😁
psel
@ericn ne, WLTP je reálné a ne výmysl. Je to změřené za definovaného profilu jizdy. Ja mám dlouhodobě WLTP + 10% a neječím pokaždé když tam vidím 25, 30 nebo 50.
A rychlostní limit na d3 je ptákovina bez jakéhokoliv užitku, teda když pominu zisk firmy co tam ty cedule instalovala.
Zetti
@ericn

Ono je to s tema elmobilistama furt stejny kolem dokola. Uznavam ze nejsem eko jezdec, ja neumim jet jak s hnojem, 120 je pro mne utrpeni. Vloni jsem videl, jak kamion na D5 predjizdel Teslu, sem se v tu chvíli za EL znacku stydel.

25kwh je ted v unoru muj standard i po okreskach, ale jsou to kratky cesty, nakupy apod.
ericn
@Zetti hlavně zpochybňují to, že ty tu realitu vidíš běžně jako uživatel a já si sem tam nějaký elektro půjčím a zkouším, jak to jezdí i na dalnicích. WLTP je samozřejmě předdefinovaný cyklus měření spotřby za ideálních podmínek, ale v realitě tak nějak nenastávají 🤣👌A tohle oni nedokáží pochopit…
Zetti
@ericn
u mne to dospelo tak daleko, ze s tim odmitam v zime nekam dal jezdit. Zustane uz jen jako kominove auto. Bud dam celorocky na C126 nebo koupim W124 kombika.
Zacaly mi moc bavit devadesatkovi veterani. Ty auta neklesaji na hodnote, maji levny provoz diky extremne nizkemu PR, samozrejme zadarmo dalnice, vjezdy do emisnich zon, neotravuji elektronikou, internetem, nemaji signalizaci tlaku v pneu. Daji se vcelku snadno opravit a vsecko je na nich poctive zelezo. Na my kilometry je nijak neosoupu, kor kdyz to rozdelim mezi tri.
Dalnici proletim v teple stopadesatkou bez tvrdnuti u nabijecky. a to nas je pet a pul, az budou elektromobilistu statisice, to bude teprv u nabijecek masakr. Ja uz to jednou zazil jen s jednim autem, pan mel nabito a behal nekde po obchodaku. Ja musel stepovat pul hodky u stojanu, protoze kdybych odesel, mohl by tam zas vjet nekdo jiny. ale omluvil se.....
ericn
@Zetti Hlasuju pro W124 T-modell, ten se mi vždy moc líbil 😉 260E nebo 300E 👌
Petr Pinkas
@ericn Jak jsem psal, statistika je moje hobby. Takže. Když jedu cca 120 km/hod., tak mě předjede asi 50% vozidel. Já předjíždím dalších 50% a to jsou TIR, nákladní auta, některé dodávky, auta s přívěsy, auta s nálepkou "Z", mladí a nezkušení řidiči a řidičky, starší řidiči, a také ti co šetří a jezdí i po dálnici 90, malá auta atd. Takže žádná pomalá jízda a zdržování. Jezdit 130-150 ? V minulém roce jsem se vracel od moře v Polsku. Jel jsem v sobotu (nejezdí tolik TIRů a většina lidi se vrací až v neděli.) Jel jsem 660 km. Z toho 210 km s nastaveným tempomatem na 125 km. Zbytek (450 km) jsem z důvodů rychlostních omezení, větších i menších kolon absolvoval rychlosti 40 - 100 km/hod. Cca 90 km jely oba dva pruhy plné. Pravý se pohyboval 70-80 a levý 90-100. Takže Vaše rychlost 150 km/hod je pouhá teorie nebo prostě jenom a zase kecy, kecy, kecy.
ericn
@Petr Pinkas no jasně, já na rozdíl od tebe jsem na dálnici každý druhý den, většinou D1, D3, D5, D6, D 8 a D11, tj výjezdy z Prahy a 140-150kmh jezdím běžně. Dokud se mi tam samozřejmě nenacpe někdo "pomalý" a nezdržuje, protože předjíždí kamion. Na tom úseku D3 se opravdu 150kmh jezdí standardně, zkus to někdy 😄,
Petr Pinkas
@ericn Zrovna včera půl dne hlásili jak je D1 ucpaná a neprůjezdná. Už Vás vidím jak 150 kličkujete mezi tiráky, policii a záchrannou službou. Hodně štěstí. Zkuste si jednou zjistit kolik procent z celkové jízdy jedete 150. Budete se divit!
Petr Pinkas
@ericn 9 000 km/rok je přibližně průměrný nájezd českého řidiče. Na chalupu nejezdím, mám RD. Je tam 1 jízda k moři cca 1300 km a 2x lázně v Maďarsku 750 km. Takže v poho.
ericn
@Petr Pinkas v pořádku, když ti to tak vyhovuje 😄 Já mám cca 2 - 2.5 tis km měsíčně podle potřeby. A to už jezdím méně. Byly doby s nájezdy 4 - 4.5tis Km/měsíc... Ale běžný nájezd auta v ČR je větší, viz jednoduchý dotaz na AI Googlu...

"Průměrný roční nájezd osobního vozidla v ČR se pohybuje mezi 15 000 až 20 000 km, přičemž statistiky uvádějí průměr 19 155 km. Firemní vozy často najezdí dvojnásobek, zatímco druhá auta v rodině méně."
Petr Pinkas
@ericn No vidíte, zase lžete. Dotaz na AI Googlu. "6,6 mln. aut včetně těch co vyjedou jen občas činí 10 500- 11 800 km za rok. Podle typu paliva to u benzinových aut dělá 7 800 - 12 000 km /rok." Já osobně znám řidiče, který má pouze cca 3 000 za rok, jezdí na nákupy autobusem a důvo😜 "autobus mám zdarma a kdybych jel autem, tak by mi někdo vjel na moje parkovací místo a já bych pak neměl kde zaparkovat." Prostě svět nefunguje podle Vás.
Zetti
@Petr Pinkas
Omyl. Nemam pěnu u huby na bev, me bev fakt nevadi, (klidne si s tím jezdete), ale na elektromobilitu obecne. To je nedodelek. Nabíječek par, desítky kilometru od sebe a kultura skoda mluvit. Vetsinou neuklizeny, neosvetleny, nezastreseny.

A pak mam penu u huby, kdyz posloucham lži ortodoxnich elektromobilistu o spotrebe, dojezdu ap. Ja jezdim na baterky 9 let a vim kolik kdy kde elektroauto žere. Fyzika je nekompromisni věda a ta se neojebe. Zima zvedne spotrebu o desitky procent a o stejne desitky zkrátí dojezd.

Nakonec to co ti auto ukaze jako spotrebu neni to co do auta nasypes. Je tam ztrata nejen pri nabijeni ale i pri nepouzivani auta. Takze pohadka o 72 korunach na sto je jen dalsi z pestré palety elektromobilnich lzi
psel
@Zetti cože to máš 9 let za BEV?
Lenka Čížková
@psel Jezdí od roku ‘22 Tojotou moje.auto.cz/…tti/bezetko.html
Před ní Outlander PHEV www.auto.cz/diskuse/68845/1#…
psel
@Lenka Čížková hmm, tak to jsem netušil že ta Toyota má takhle v hájí efektivitu, 25 po okreskách si teda nedovedu představit vůbec. Pokud to kosí ve Vmax tak možná, ale takhle přeci dneska nikdo nejezdí a moje poslední cesta o víkendu @140 tacho mě na D5 předjelo jedno auto mezi Plzní a Prahou.
Takže pokud tu máme těžký nohy, ještě s neefektivním BEV tak je to příklad který se teda fakt ke zevšeobecňování nehodí..
Až mi někde @140 bude předjíždět někde koyota, tak dám vědět co to bylo za rychlost 😄.
Navíc ted koukám, že ta Koyota nebude jen o efektivitě, zlatý MEB 😁
Petr Pinkas
@Zetti Otázka je, jaké mate auto a jestli vůbec umíte jezdit s elektromobilem. Pár chuťovek z mé statistiky, které se Vám určitě nebudou líbit. 1. Nejmenší spotřeba. Jízda v obci do obchodu. Vzdálenost 7,7 km spotřeba 8,1 kWh/km. (foto) 2. Největší možný dojezd. Termaly v Maďarsku, vzdálenost 380 km. Průměrná spotřeba 13,5 kWh/100 km zůstatek dojezdu 130 km. 3. Nejlevnější cena za km. Opět termaly v Maďarsku. Doma nabito na 100 % s FVE, v termalech jsme ubytování v domcích s FVE a tudíž máme nabíjení zdarma. Výsledek. Najeto 760 km, zaplaceno za elektřinu 148,- Kč. Takže 100 km vyšlo na 19,47 Kč. 4. Průměrná spotřeba 12/25 17,8 kWh/100 km, 1/26 18,8 kWh/100 km. (vč. 600 km po dálnici). To je statistika a ne "pohádky". Samozřejmě v rámci mé statistiky přesně zaznamenávám spotřebu elektřiny při každém nabíjení.
traveldrive
@_Teddy_ Autor článku tvrdí, že sa nešetrilo nikde... 😏
topten
@PowerHouse
proc nelitas z vidne?
nechapu
asi ses masochista
nebo jen hledas problemy
anebo ses jen hloupej
rohYpnol
@topten

Nebo je chytrej, protože chápe, že některá letadla zkrátka letí z Vídně a jiné z Prahy.
KANKUNEN
@PowerHouse Protože jsem imbecil, tak jsem si koupil auto do města na ježdění po dálnici.
xxc
@KANKUNEN Jedno auto musi stacit na vsetko, kolko aut si bezny clovek ma kupit? Do mesta, na dialnicu, na leto, do terenu? Kazda dialnica konci v meste.
Pepa_007
@PowerHouse tak to není auto na dálnici. Spotřeba šílená a topka jen 150.
Do kostela a na Kauflandu ok. 👍👍
ericn
@johny555 Odpovídá pouze velikost a ne vlastnosti, nedostaneš to samé. za 625tis Kč dostaneš motor 1.0TSI 115k 6M To Selection + nějaké extras

cc.skoda-auto.com/…Z/summary-scenic?…

Ale taky máš tam 45l nádrž a s reálnou spotřebou kolem 6l, čili reálným dojezdem 750km. A energii doplníš na každém roku za 5minut. A klidně s ním můžeš jet na cestu po Evropě 😉 To ti Epiq prostě nenabídne...
psel
@ericn Jo, jenže po té Evropě budeš stavět tak jako tak, pokud si s sebou nepovezeš petku s velkým otvorem a řízek od mámy. Tyhle evropští jezdiči co neprozradí ani svůj roční nájezd mě berou.
ericn
@psel Jasně , že budeš stavět, ale kde budeš chtít ty a na jak dlouho budeš chtít ty. Ne auto... Je rozdíl stát někde 10 minut, po cca 200km, protože potřebuješ na záchod nebo si koupit párek v rohlíku a ne 30-45 minut, protože musíš 😉
psel
@ericn 30…45 minut můžeš stát klidně na jedné noze ale ne při nabíjení 70% z 52kWh na UFC stojanu na dalnici. To bys musel nabíjet na stojanu 50kW 😄.
ericn
@psel Ale no tak, zas nepřeháněj. Všude v Evropě na tebe čekají nabíječky s velkými výkony a nikdo tam nebude stát, viď? Tvl to si nedojdeš ani pro ten párek v rohlíku. Sakra to je smůla, že ta výdejní pistole je pořád o tolik rychlejší (80l/min) 😉

No já bych to uzavřel tak, že s tím Kamiqem za 625tis Kč na tu cestu kolem Evropy s klidem můžeš a nebude tě omezovat a s Epiqem za 625tis Kč to nikdo radši ani zkoušet nebude. neb by byl naštvaný už po druhém nabíjení, nedaleko hranic republiky 😉
psel
@ericn promiň, ale rozdíl mezi námi je ten že ty jsi teoretik a já s tím autem jezdím, v květnu to budou 3 roky.
Jezdím po Evropě směr západ a nikdy jsem neměl problém s nabíjením, vždy bylo omezení auto moje a ne infrastruktura. A nikdy jsem nenarazil na přeplněnou nabíječku kde bych čekal.
Tím neříkám že takový stav nemůže nastat, rozhodně ale budeš častěji čekat na tank ono než na nabíječce.
S klidem na cesty můžeš s oběma, pokud chceš ale křižovat Evropu, asi bych si vybral něco většího. A to i v tom spalováku.
Faktem je, že většina aut najede do 15000km, a to je i při dojezdu 300km jednou týdně na nabíječku. Hledáš problém tam kde není.
ericn
@psel ty voe, ty si frajer, jezdíš Epiqem už 3 roky, fííííha 😄 Ještě ani nevjelo do showroomů....
psel
@ericn zase vedle, když nevím plácnu blbost nonplusultra. Reakce na teoretika byla na tvůj exkurz😒br />
Citát😒br /> Ale no tak, zas nepřeháněj. Všude v Evropě na tebe čekají nabíječky s velkými výkony a nikdo tam nebude stát, viď? Tvl to si nedojdeš ani pro ten párek v rohlíku. Sakra to je smůla, že ta výdejní pistole je pořád o tolik rychlejší (80l/min) 😉

Epiqu se týká poznámka 2, s nájezdem 15.000km, kde to je jednou týdně o 300km.

Prostě když nevíš kudy kam, ty evropský jezdče bez nájezdu, tak se křečí chytneš ptákoviny abys mi to dal sežrat.
ericn
@psel hele já vím, že máš iD.3, ale plácnul si blbost. Tak jsem ti to jen vrátil a ty z toho napíšeš reakci - elaborát. Trošku nadhledu 😉
psel
@ericn vedle, Eny RS.
ericn
@psel aha, tak promiň 😉
Ham.
Tu LFP baterku si mohli ušetřit, s ní je to dětské autíčko tak maximálně pro strýce k doktorovi, jediná trochu použitelná verze je 55.
Lenka Čížková
@Ham. Mluvíš z vlastní zkušenosti, nebo si jen opět cucáš „fakta“ z prstu?
amerlock
Tento příspěvek porušil pravidla diskuze a byl smazán.
Lenka Čížková
@amerlock Až přijde myšlenka, dej vědět. Teď už můžeš jít.
KANKUNEN
_Teddy_
@Ham.
Ta mala baterka (a verzia "35") je dolezita pre marketing. Vdaka nej budu moct pisat "cena uz od xxx"
ptr078
Lenka Čížková
@ptr078 K tématu něco máš, nebo jsi tu jen na rekreační trоIIing?
Ham.
@_Teddy_ Ano, tak to je.
Dzinus
Epic by mělo být první opravdu lidové EV od Škodovky. Za mě jsou zvolené kapacity baterií stále příliš kompromisní. Dvojice 37, resp. 52kWh je málo. Mělo to být spíše 55 resp. 75kWh, jako to má nový Nissan Leaf. Když do toho připočteme, že WLTP cyklus nejspíše homologují s plechovými 17" koly a dostanou se až na 430km, tak to celé zabijí v konfigurátoru s výběrem kol 18-20", kdy pak nebude možné se na WLTP dojezd dostat ani s lehkou nohou v ideálním počasí. Hlavně, že velká kola lépe vypadají. Jak potom chtějí zákazníky přesvědčit, že tohle je levná EV Fabie, kterou mohou přezout za pár korun.

Samozřejmě držím Škodovce palce, ať je Epic skvělé auto, ale nemohu se zbavit velkých pochybností.
topten
@Dzinus
podle me je vliv vetsich kol jen mytus
mozna maj vetsi kola vetsi rotujici hmotu, jejiz energie roste s druhou mocninou otacek + druha mocnina rychlosti, ale vzhledem k hmotnosti auta a energii rostouci taky s druhou mocninou rychlosti jde spis jen o teoreticky vliv, kterej sice lehce spocitac, ale prakticky je zanedbatelnej
nevic u EV vetsi narust energie castecne zrekuperujes pri zpomalovani
Dzinus
@topten
Není to mýtus, ale fyzika. Větší kolo znamená větší aerodynamický odpor, větší valivý odpor a vyšší rotační setrvačnost a rovněž vyšší neodpruženou hmotnost. 18" kola vs 20" může být klidně 15% dojezdu, ačkoli se jinak nic nezměnilo. To Vám udělá z auta o dojezdu 500km, auto s dojezdem 425km. U tak vysoce efektivního stroje jsou holt nárůsty jízdních odporů více znát, než u spalováků, kde auto nejvíc energie vynaloží na ohřívání okolí.
Proto mě udivuje, když škodovka zatraktivňuje své EV modely pomocí velkých kol, kdy si zároveň podráží nohy jako EV. A znevěrohodňuje WLTP cyklus.
Přitom Karoq má kola 17-19. A Mercedes CLA to samé. Tak proč Elroq má 19-21? Vypadá to dobře, ale zaplatíš dojezdem a cenou obutí. Dává to smysl?
Barry Lyndon
@Dzinus Ty 19tky na Elroqu (235/55) ještě jdou, ale třeba k L&K už jsou minimem dvacítky... Přitom třeba ty 21tky už vypadají spíš divně, než dobře, takže už to není ani o designu. Problém je, že to lidé prostě chtějí. Dát na ta auta malá kola nelze, protože mají ponton vysoký jako kráva a vypadalo by to blbě. Dát o palec menší ráfky by klidně šlo (tedy začínat na 18kách 235/60), ale lidi to prostě nechtějí, i když 90% z nich projíždí zatáčky stylem, že i dodávkový profil 215/75 by jim stačil 😊)
topten
@Dzinus
ale houby
"vetsi kolo" neznamena vetsi prumer kola, ale jen vetsi rafek, celkovej prumer kola je +- stejnej.
takze treba na supa muzes dat sestnactky nebo dvacitky, ale vyslednej prumer kola je hodne podobnej.
jediny co se lisi je sirka, kde napr u supu je od 215 u nejuzsich 16, 17 i 18 az po 245 u nejsirsich 18, 19 a 20
a kdyz zachovas sirku, tedy napr 245/45 R18 vs 245/30 R20, mas az na hmotnost uplne stejny kolo, a skoro bych se vsadil, ze to "vetsi" bude mit mensi valivej odpor.
a hmotnost se projevi jednak na rotujici hmote a jednak na rychlosti hmoty spolu s autem a narust na kole o 5 kg se z pohledu energie na rozjezd projevi dvojnasobkem (ve skutecnosti min, protoze hmota neni jen na obvodu), takze 4 kola se ti projevej necelejma 5*2*4 = 40kg (+5kg nerotujici rezerva v kufru kdybys ji mel stejnou), coz je rozdil mezi plnou a prazdnou nadrzi a dela jen nejaky 2-3% hmotnosti auta
.
takze kdyz das "vetsi kolo" se stejnou sirkou, tak rozdil bude jen jako mezi plnou a prazdnou nadrzi a to resi asi jen v F1 nebo jinejch zavodech, kde ale rozdil hmotnosti auta s plnou vs prazdnou nadrzi muze byt bezne vic nez 10 %
rohYpnol
@topten

Tady máš Superb 3¨, průměr kola... stejný to rozhodně není... 😁 a jestli 2 cm je podle tebe +-, tak doufám, že tvé povolání je zahradník a ne tesař nebo strojař 😁

R16: 65,24 cm
R17: 66,84 cm
R18: 66,88 cm
R19: 67,06 cm
Barry Lyndon
@rohYpnol
traveldrive
@Dzinus Rozdiely v odporoch 17 a 21-palcovej gumy pri podobných šírkach prakticky nezmeriaš. Rozdiely sú minimálne. Väčší rozdiel vo valivom odpore spraví vzor behúňa ako jej priemer.
psel
@traveldrive to se mi nezdá, energie na zborceni bočnice je silně závislá na její výšce, čím nižší bočnice tím větší energii na to potřebuješ. A mezi 21 a 19 to rozdíl bude značný.
traveldrive
@psel Tých vstupujúcich parametrov je tam viac, rozmery sú iba jedným z nich. Viac ako priemer kolesa zaváži prevedenie behúňa, výška bočnice, a samozrejme jej konštrukcia a pevnosť. Ale stále ide o rozdiely rádovo v jednotkách percent, pokiaľ neberieš do úvahy extrémy z úplne opačných pólov.
psel
@traveldrive no právě, při stejném průměru kola máš tede výšku bočnice u 21 nižší. Hele to že je tam faktorů vic je jasný, ale v principu asi na to asi 21" bude hůř než 19" a to při stejné šířce...
To s tím % si nemyslím, protože jsou automobilky kde ty rozdíly dělají hodně (Hyundai/Kia), a druhé automobilky (koncern) kde jsou ty rozdíly menší, proč to tak je nevím. Stačí kouknout na dojezd a 25km dojezdu je dneska 5% WLTP, navíc jak všichni víme jezdíme rychleji než v cyklu WLTP a tudíž ten vliv všech jízdních odporů bude větší. Protože většina z nich roste s rychlostí fakt divoce nahoru.
Petr_Basa
@topten Mýtus to není. Mnozí výrobci v technických parametrech vozidel EV uvádějí různé hodnoty dojezdu pro různé velikosti kol, kterými svoje vozy vybavují. Rozdíl mezi 19/20" se uvádí kolem 5 %. Rozdíl mezi 19/21" už může být kolem 10%, a to představuje typicky nižší desítky km. Nicméně uznávám, že vlivem ridiče, lze tento rozdíl smazat - ale tím pádem také zdvojnásobit, že.
Barry Lyndon
@Petr_Basa Líbí se mi třeba konfigurátor Škodovky, kde se neustále ukazuje normovaná spotřeba kWh/100, takže ten rozdíl mezi koly je pěkně vidět. Stejně tak třeba Audi, přidáte vzduchový podvozek a spotřeba o 0,1 kWh klesne 😊
traveldrive
@Petr_Basa Teória, ktorá s v reáli veľmi dokázať nedá. Väčší rozdiel ako 5% spraví, aj keď bude z inej strany fúkať vietor...
topten
@Petr_Basa
jenze ty predpokladas, ze "vetsi" kolo je i sirsi a ma tedy vetsi valivej a aerodynamickej odpor, ale ve sklutecnosti to tak bejt nemusi
treba kodiaq nabizi primo z vyroby kola 18, 19 a 20 jen se stejnou sirkou pneu 235 a samozrejme ruznym profilovym cislem
takze az na ruznej pomer hliku a gumy a z toho vyplyvajici ruzny hmotnosti jsou ty kola stejny
a pak to je podobny jako jet s plnou vs prazdnou nadrzi
.
a vubec neni duvod, aby maly auto jako epic melo dvacitky siroky 235 nebo vetsi, ale klidne muze mit uzoucky 195, nebo pro maly auto standardni sirku 215
Petr_Basa
@Dzinus S těmi velikostmi baterií Epiqu máte pravdu. Jedna malá a jedna střední. Nový Nissan Leaf 3 gen. na tom bude lépe a zejména s tou větší baterií bude mít velmi slušný dojezd, to je fakt. Nesmíme ovšem zapomínat, že je o 25 cm delší, a má o 9 cm větší rozvor. Osobně se domnívám, že u MEB+ jde o koncepční rozhodnutí koncernu. Kdo chce větší baterku, má si koupit větší auto, z vyšší kategorie. Kam bezpochyby zapadne i ten zmíněný Leaf 3rd.
psel
@Petr_Basa mě v tom zaráží hlavně ty 3 řady článků u MEB entry, vs 4 u MEB plus. Kdyby tam dali ty rady 4 i do entry, byla by kapacita o třetinu vyšší tj skoro 50kwh lfp a skoro 70kWh NCM. Bylo by to sice o víc jak 100kg těžší ale furt cajk…
To auto je o 10cm užší než Elroq ale baterku má o minimálně o 25cm užší, pokud teda rozměry článků sedí
EDIT: je to 115cm vs 145cm, takže je baterka o 30cm užší.
topten
*
rohYpnol
@topten
Hodnotný příspěvek. Zatím tvůj nejhodnotnější.
Lenka Čížková
@rohYpnol Děkujeme za zpětnou vazbu.
Pro zájemce přikládám odkazy na dnešní projevy Rohypnola, tentokrát pod identitou Božena Zichová.
www.lide.cz/…ZGU6NzAyNTE4MDQz

www.lide.cz/…ZGU6NzAyNDkzMDM1
Barry Lyndon
Tak je to trochu vyšší krabička, takže dojezd bude dost závislý na rychlosti. Ta menší baterka je vysloveně pro (pří)městský provoz. Kapacitou a dojezdem se tak trochu vracíme do nulté generace EV ala eGolf nebo Citigo, ale proč ne, pokud to má někdo jako druhé auto v rodině, tak je nesmysl, aby mu hnila v garáži 100kWh baterie. Takže do města odolnější Epig 37 kW, na trochu delší trasy aerodynamicky efektivnější ID.Polo s 52 kW 😊
Hendly
“ spalovací auta zdražují na úroveň elektromobilů”…
Jaky je duvod cist dal kdyz uz prvni odstavec ukazuje, ze autor se neorientuje v zakladnich vecech?
rohYpnol
@Hendly
Jaký je důvod bavit se s tebou, když popíráš realitu?

Protože je to přesně tak jak autor napsal. Mimo jiné, když zůstaneme u Škody - kodiaq je nejziskovější model. Naopak elektro ziskové v zásadě nejsou. Takže je to přesně tak, že Kodiaq sice je cenově obdobný Enyaqu. Jenže na Kodiaqu má Škoda 6000€ marži, zatímco na Enyaqu nebo Elroqu má jen holou zadnici a to, že nebude muset platit emisní výpalné.
Hendly
@rohYpnol
Tak se nebav.
Dela pan Bednar uz roky za stejne penize?
Asi ne.
Bud je pan Bednar silně nevzdělaný a pak je to ostuda a nebo to píše zamerne a je to ostuda.
Obavam se, že je to kombinace.
rohYpnol
@Hendly

Plat autora a cena auta jsou zcela nesouvisející věci. Takže je z tvé strany opravdu ostudné tady opět vytvářet alternativní svět plný konspirací 😁
Hendly
@rohYpnol
Tak se podivej na sve příjmy dnes a pred 10 lety. Je tam stejne cislo?
A pak se podivej na ceny novych aut a elektromobilů dnes a pred 10 lety.
Neni to slozite.
Dokonce by to mohl pochopit kdyz bude chtit, i pan Bednar. Aspon teda doufam…
rohYpnol
@Hendly
A ty jsi za 10 let stále na té stejné pracovní pozici? To tě lituji, asi děláš něco špatně 😁
psel
@Hendly nedivil bych se kdyby měl míň. Jeho produktivita se kvůli účasti v diskuzích silně propadla.
Petr_Basa
Vypadá to, že Epiq bude pěkné auto a dostupný elektromobil, který ovšem, stejně jako další modely na platformě MEB+, bude určen primárně pro městské a příměstské jízdy. Snad jen Epiq 55 může pomýšlet na cestu Praha/Brno bez nabíjení. Teoreticky na 5 zastávek by mělo být možné s ním dojet i do Chorvatska, a pohodlně odvézt i 4 člennou rodinu se zavazadly. Jednou ročně asi přijatelné, ale pro evropské, dálniční cestování, auta na MEB+, stavěná nejsou. A to je asi jediný rozdíl, proti cenově paritnímu, spalovacímu ekvivalentu. Jen doufám, že všichni Ti, co si vykřičeli kotoučové brzdy vzadu, se již nyní smiřují s faktem, že trvale rezavé kotouče nejsou vada, ale vlastnost.
Barry Lyndon
@Petr_Basa Tohle je MEB Entry, ne? MEB+ bude vylepšený Elroq a spol...
admin badgeAvatar - Marek Bednář
Marek Bednář
@Barry Lyndon ne, toto je MEB+. Mělo se to jmenovat MEB Entry, resp. tak se o tom mluvilo, když to bylo ve vývoji, ale do produkce to jde jako MEB+.
Barry Lyndon
@Marek Bednář OK, díky.
PavelK_
Celkem se těším na úplné představení, myslím že to nebude vůbec marné. Ta základní baterie mi přijde opravdu málo. I když určitě se najdou lidé, kterým by to stačilo.
Z článku vypíchnu jednu věc. Vychloubání se automatickymi dojezdy oken mi přijde trochu směšné. To měly už trojkové golfy od roku 92.
traveldrive
@PavelK_ Márne to určite nebude. Ale myslím, že to dopadne ako skoro vždy - zaujímavá verzia už nebude za zaujímavú cenu a naopak. Ale nechajme sa prekvapiť.
Marek Bednář
@PavelK_ to je takové přátelské šťouchnutí do Stellantisu, jehož auta na platformě Smart Car samočinné dojezdy oken nahoru nemají a v elektrice stojí 700-750 😊

a ta menší baterka bude pro lidi, kterým stačí denně 100 km a budou dobíjet doma na dvorku, třeba jako druhé auto
traveldrive
Autíčko fajn. Ale dieru do sveta neurobí. Chýba rezerva, dojazd vpodstate mizerný, cena vysoká ako u konkurencie - za avizovanú cenu 25 tisíc to bude holátko na zaplakanie.
K textu mám pár otázok. Prečo je stále v každom jednom článku toľko chýb?
"...i když jejich design už je produkční, nebudou vypadat přesně takto. " - tak sakra je to produkčný design alebo nie? Ak nebudú vyzerať presne tak, tak asi nie je produkčný.
"Co ukázat nemůžu, ba jsem to nesměl ani fotit, je interiér epiqu." - fakt by novinárovi verili, že ak niečo odfotí, tak to nezverejní? 😏
" ...a je o 7 cm delší v celkové délce. Právě kratší délka stojí za tím, že se do kufru nevejde rezervní kolo..." - Takýto unikát snáď už nevypotí ani školák. Autor asi na hodinách češtiny chýbal. Vás neučili, že ´délka může být větší a menší, a ne delší nebo kratší...´ . Ako sorry, ale takto štylizuje profesionál? Mimochodom, rezerva sa vošla aj do Škody Citigo, tu mi krátky kufor príde ako nešikovná výhovorka.
"Bude to tedy v odfláknutém naladění podvozku? přemítám, když řadím D a vyrážím, následuje auto před sebou."
"Také tu je inovovaný nouzová asistent zastavení..."
"Počitadla spotřeby ve voze ..."- stále po sebe nečítate.
Mená áut raz s veľkým, raz s malým písmenom... Čo vás k tomu nezmyslu stále vedie? V jednom riadku Elroq s veľkým písmenom, o kúsok ďalej už len s malým, vyzerá to hrozne. Ďalej v texte sa zase dočítam o Škodovke s veľkým Š, kde by sa skôr hodilo malé, lebo to nie je oficiálne meno značky, len skomolenina... Je to fakt guláš a ani sa to dobre nečíta.
rohYpnol
@traveldrive

Je to pořád o tom stejném. je to skvělý vůz, až na elektropohon. Resp. všechno je sluncem zalité, až na to že v tom je problém jménem trakční baterie 😁
Marek Bednář
@traveldrive
"...i když jejich design už je produkční, nebudou vypadat přesně takto. " - tak sakra je to produkčný design alebo nie? Ak nebudú vyzerať presne tak, tak asi nie je produkčný. - Ta kola jsou krytá maskovací fólií. Jsou to kola, která půjdou do výroby, ale nebudou vypadat přesně takto, protože na sobě nebudou mít černou maskovací fólii a některé části budou stříbrné.

"Co ukázat nemůžu, ba jsem to nesměl ani fotit, je interiér epiqu." - fakt by novinárovi verili, že ak niečo odfotí, tak to nezverejní? 😏 - Tady mi asi uniká smysl, je celkem normální, že něco můžeme fotit, ale nesmíme to zveřejňovat do určité doby pod hrozbou pokuty a zničení roky budovaných vztahů s automobilkou.

Srovnání délky beru, polepším se.

"Bude to tedy v odfláknutém naladění podvozku? přemítám, když řadím D a vyrážím, následuje auto před sebou."
"Také tu je inovovaný nouzová asistent zastavení..."
"Počitadla spotřeby ve voze ..."- stále po sebe nečítate. - "Nouzová asistent" beru, opravím, ale ten zbytek mi prosím vysvětlete. "Přemítám" je s malým p schválně, protože to před tím je moje myšlenka, ne standardní otázka. "Následuje" je přechodník: prirucka.ujc.cas.cz/?… Počitadlo je správně: prirucka.ujc.cas.cz/?…

Velká a malá písmena jsme tady vysvětlovali už stokrát, ale dobře, po sto prvé: když napíšu "Ve Škodě dostanou třináctý plat.", je Š, protože je to firma Škoda. Když napíšu "V mé škodě se rozbilo topení.", je š, protože je to věc, kterou netřeba dále konkretizovat. Ale když napíšu "V mé Škodě 120 L se rozbilo topení.", je Š. Nevím proč (kdysi se mi to korektorka snažila vysvětlit, ale to už je dávno), ale je to tak.
traveldrive
@Marek Bednář
Cením si odpoveď. 👍
To s tým dizajnom kolies radšej nebudeme rozoberať, že myslíte na fóliu by asi napadlo málokoho...
Niektoré chyby ma udierali do očí, pre istotu som si našiel príručku českého pravopisu, aby som nepísal hlúposti. Za otáznikom nemôže nasledovať malé písmeno, resp. len ak je otáznik alebo daná časť vety ako oddelená myšlienka v zátvorke alebo v úvodzovkách. Inak pred pokračovaním vety s malým začiatočným písmenom by mala byť pomlčka. Proste malé písmeno hneď za otáznikom ma zmiatlo.
Počitadlo - ja som v príručke našiel "počítadlo", teda s dlhým "í" v českom aj slovenskom pravopise rovnako.
Čo sa fotenia týka - ak si niečo strážia aby sa nezverejnilo a schovávajú to, tak mi príde logické, že sa nesmie fotiť, rozhodne nie nehomologované auto ešte dosť dlho pred premiérou. Takže sa divím, že sa divíte. 😉
A tie veľké a malé písmená - Vaše vysvetlenie je logické, ale na všetky prípady v texte sa aplikovať nedá. Škoda ako značka s veľkým "Š" aj uprostred vety, ale prečo je s veľkým písmenom "Škodovka"? Prečo je Škoda Kamiq ale bez značky už len kamiq? Je to rovnako konkrétny model a nie nejaké všeobecné auto. Vidím v tom chaos a nevypadá to pekne - aj keď si to z pohľadu pravidiel obhájite. Ale je to divné.
Mojím príspevkom som chcel poukázať na to, že púšťate von priveľa chýb a chybičiek a ani častými upozorneniami čitateľov sa to nezlepšuje. Sú to možno blbiny, drobnosti, ale je ich dosť, mohli by ste byť v tomto dôslednejší (nie Vy osobne, myslím články ACZ všeobecne). Je to koniec-koncov vaša vizitka. Jeden korektor naviac by sa hodil, úroveň webu by to rozhodne pozdvihlo.
rohYpnol
Karlíkova továrna na elektromobily. Zázraky se dějí...
rohYpnol
Pořád to stejné. Na tomhle byla založena po tisíciletí církev. Všichni neustále věřili... 😁

Realita? Pořád to stejné. Nekonkurenceschopný BEV pekáč, který se bude prodávat dobře kvůli dotační s subvenční ideologické politice na pát trzích v EU. Pro všechny, kteří to budou muset financovat za vlasní, to bude jen další předražený a nezajímavý model, který spalováku nesahá ani po práh.
lumidek
Je to asi vše ok, na ničem se nešetřilo, kromě baterie, že ano. Ta nejmenší baterie 37, kWh zní dosti šíleně vzhledem k tomu, že ani Enyaq 50 nikdo nechtěl jako moc malou baterii. Mimochodem ty barevné koule údajně nejsou ani lentilky, ani balónky, ale kuličky z modelíny, které budou hrdiny reklam. Jsem zvědav, jak mě přesvědčí, že lze udělat z modelíny dokonale hladké lentilky.
psel
@lumidek jde o to na kterém trhu. V Německu je Elroq s malou baterkou neobjednatelný protože už byl plánovaný kontingent vyčerpán a novou ukážou brzy, Ford už to udělal. Trh malá baterka má, pokud mám auta třeba pro pečovatelskou službu tak vic netřeba. A ušetří to náklady.
šofér
Takže cena jako R5, kategorie taky, jen R5 . Na to srovnání jsem zvědavý. Mi se R5 líbí více.
xxc
@šofér rozdiel je 5 cm v razvore, do toho snad vojde niekto dozadu na rozdiel od renaultu
_dan
@šofér velikosti to bude srovnatelné spíše s R4, ten začíná o 100k výše než Epiq.
Marek Bednář
@šofér v R5 je fakt málo místa, za sebe si sednu hodně natěsno, do epiqu si sednu za sebe pohodlně. Konkurence pro epiq je R4.
rtomas
Autor zapomněl napsat, která pravidla hry přepíše tento mírně překapotovaný ID. VW vyráběný ve Španělsku.
Z popisu to vypadá na další tuctové a ničím nevynikající malé EV se spíše horšími než průměrnými parametry.
psel
@rtomas psal by jsi to taky tenkrát když přišla Škoda s Octavií nebo Superbem?
Hvarcz2
Jestli pak už je infotaiment od Androidu.
rohYpnol
Velké zklamání za tohle

1) kapacita baterie - tohle už dnes téměř mají plugin hybridy...
2) chybějící madla... navíc řidičovo jako jediné nechybí, tedy úplně pravý opak než je přístup jinde (když už někde není, nejčastěji t o bývá u řidiče, protože ten má 2 ruce na volantu obvykle...). Nepochopitelné šetření...
3) chybějící frunk (údajně snad časem bude...)
4) ansence výškově stavitelných pásů (hlavně že to má 150 povinných asistentů... ale naprostý základ všech základů bezpečnosti... nic...

Fakt nechápu, proč VAG opět musí šetřit na takových bazálních věcech, často doslova za pár korun ve výrobě... (krom baterie)
traveldrive
@rohYpnol
1. Baterka určite nepoteší. Prijateľná kapacita za drahé peniaze naviac. Ako inak.
2. Ťažko pochopiteľné. Halierová záležitosť. Hlavne že je celé auto dookola oblepené diódami, senzormi a kamerami, tie sú asi lacnejšie ako 4 madlá.
3. Frunk - plastová blbina za pár korún, robia z toho vedu.
4. Nastaviteľná výška pásov by mala byť povinnosť - údajne na tomto šetrí už aj bavorák.
Spk_tv
Male a lacine auto jako druhe do rodiny na cesty kolem komina a nakupy za 650000? To ma byt jako vyhodne? Kolik takove kolemkominove auto muze za rok najezdit, max 15000 km.... Neni na tohle lepsi koupit podobne malou plecku na benzin napriklad Sandero za 400000, - s automatem a tech 250000,- Kc si nechat na benzin a 2-letou vymenu oleje? I pojistka bude levnejsi a toho 1/4 mega budete projizdet dalsich 10 let. Jeste za 10 let budete jezdit zadarmo a to uz bude tak mala baterka Epiqu jezdit max 100 realnych kilometru.
Michal Exner
Má to kvůli baterii ohyzdně vysoký boky pod okny. Za mě je to hnusná krabice bez špetky vkusu a ladnosti.
DonVito
"mezi 10 a 80 % jich spotřebujete jen 70. Tento odhad je důležité uvádět"
😀
Protoze je to cislo nizsi nez 100 - 0%??

Ja Marek, jako ridic spalovaku, co pouziva pujceny EV jako spalovak vam vysvetlim, ze pred cestou si na tech 100% proste nenabijete!
Bo ja to taky nedelam.

Ne, Marku.
Na EV database najdes realny dojezd 100% - 0%.

Pro dojezd s jednou zastavkou je uvedenen udaj 100% - 10%.

Dojezd 80% - 10% je specialita acz.

10% - 80% jsou obvykle meze pro DC nabijeni.
Ne pro dojezd.

Jelikoz vetsina EV nejcasteji vyuziva dojezd ze 100% nabiti.
Jelikoz vetsina EV nabiji doma nebo ve firme pres noc a vyjizdi s plnou!

Ten kdo nema moznost nabijet doma, v praci nebo na verejny AC nabijecce v blizkosti bydliste si zatim EV moc neporizuje...
Presto Marek pise testy primarne pro takovyho uzivatele z Cernaku (kterej jezdi v realu jednickovou Oktavkou...).
rohYpnol
@DonVito
Naprosté bláboly.
10-80%, spíše 20-80%, je naprosto běžný a nejčastější způsob použití BEV při delších cestách a při dovolených. Tedy přesně to, co zákzaníka zajímá a trápí a omezuje nejvíc.

A je to dokonce i nejčastější způsob použití BEV pro ty, kteří nemají vlastní možnost wallboxu. Tedy minimálně pro cca 50% obyvatel v ČR.

Nikdo na superchargerech nenabíjí na 100%, protože to prostě nedává absolutně žádný smysl. A je úplně jedno, jestli to je Elroq nebo E-Tron, protože chemie baterek funguje pořád stejně!!!
salamoon
37kwh? aspon ze je to LFP takze sa da pouzivat normalne do 100 percent... 600k je za to stale privela.

a setrenie na bezpecnosti? (vyskovo nenastavitelny pas) vazne skoda? by ma zaujimal dovod na takyto krok...