Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Novinky

Zpět na článek

Renault Clio v české premiéře. Přivítejte nejvyspělejší malé auto

32 komentářů

šofér
Jaký smysl má volnoběžka u alternátoru, prosím?
Ham.
@šofér Zásadní. Síla, která působí na klikovou hřídel od pístů motoru v režimu eXpanze má pulzní charakter. A tyto pulzy se přenáší po řemenu až na alternátor. To způsobuje při určitém zatížení alternátoru kmity, které se projeví na zkrácení životnosti řemenu a vytváří dost silný hluk od řemenové soustavy. U aut s malou spotřebou el. energie a tedy slabým alternátorem jsou setrvační síly působící na řemen v přijatelných hodnotách. Proto u slabších alternátorů není alternátorová volnoběžka většinou osazena. U aut s větší spotřebou a silnějšími alternátory, kde jsou dobíjecí proudy 120-160A i více patří volnoběžka ke slušnému konstruktérskému standardu, protože přenáší sílu jen jedním směrem a uvedeným jevům zamezuje.
Flai
@šofér ušetří se palivo když se odpojí alternátor. Ale díky tomu zase kolikrat nenastartujete kvuli vybite baterii protože systém inteligentniho dobijeni nevi kdy a na jak dlouho odstavite vozidlo. Renault má v servisním manualu psano výdrž baterie u spalovaciho motoru 4 roky nebo 60 tis km
Ham.
@Flai Blbost, žádný alternátor se neodpojuje.
Flai
@Ham. jste si jistý ? určitě vím že system odpojeni alternatoru použiva koncern VW ale u Renault nevim jaky maji system
Ham.
@Flai VW u normálních motorů (bez elektrifikace, tak jako je tento od Renaultu) nepoužívá žádné odpojení alternátoru, ale právě tu volnoběžku, která brání vzniku vibrací. Volnoběžka není spojka, která by odpojovala alternátor, ale zařízení, které trvale přenáší toč. moment motoru na alternátor ve směru otáčení kliky a nepřenáší žádný toč. moment v protisměru otáčení kliky motoru (kmity resp. toč. moment, které způsobuje alternátor pod zátěží jdou v protisměru otáčení kliky) a tím zabraňuje vzniku kmitů přenášených do řemenice a současně tlumí negativní zvukové projevy celého pohonu příslušenství. Podle popisu v textu je volnoběžka u 1.2 TCE použita úplně stejně jako u 1.0 TSI nebo 1.5 TSI nebo 2.0 TSI nebo 2.0 TDI u VW. Volnoběžku alternátoru si můžeš klidně představit jako volnoběžku na běžném jízdném kole, když šlapeš dopředu, tak poháníš zadní kolo, když šlapeš dozadu, tak se na zadní kolo nepřenáší žádný moment.
Ja Prvni 123
@Flai Ham ma pravdu.
Ty mluvis o tzv "inteligentnim" alternatoru, ktery prestane nabijet, kdyz je baterka uplne nabita, nebo kdyz je pozadovan vysoky vykon.

A jako u vetsiny podobnych zarizeni zalezi, jak je to udelane.
Muze to fungovat dobre, ale casto to zkracuje zivotnost baterky.

Poznas to jednoduse: dej si do zasuvky zapalovace voltmetr, a sleduj co delaji volty.
😄
šofér
@Ham. Tak neodpojí ho asi úplně, ale s klesajícími otáčkami alternátoru se mění výše napětí. A úkolem alternátoru je vyrábět el. proud.
Pro provoz auta je primární mít v baterii plné napětí, než řešit kmity klikovky.
Prezivkynetreba
Dizajn sa im podaril to musím uznať. Ani tie ceny nie sú až také prehnané. Toto by sa im mohlo dobre predávať.
Stejsn
Diamanty? Mně přední maska evokuje lavice v poslanecké sněmovně. Jedna vedle druhé...
LEGOPARK
@Stejsn To uz je trapne.
Rezna
Nemit to tak silenou hnusnou spodni "masku" v narzniku....taknje to i zepredu hezky auto.
praptak
@Rezna Francouzskou eleganci to příliš nepotkalo, celkově.
lamal
Nové 1.2TCe VS 1.0TSi vo Fóbii.
youtu.be/h5V2AYvxlcM?si=MxKdV8m8 Djun4nQV

... v linku treba zmazat medzeru medzi m8 Djun...
topten
ericn
@topten jj pěkný test od TA3 - Filip tohle umí 😄 Jen nějak nevím, proč bych Clio upřednostnil před Fábií? 😉
lamal
@ericn
Preto som to posielal, topten vedel lepsie zapracovat odkaz... az tak zazracne mi nove TCe nepride, mohli z toho dostat viac.
ericn
@lamal Mě to auto přijde tak nějak nedotažený a hlavně nefrancouzký... Nevím přesně, co mi na tom vadí. Přitom Clio mám rád a 1G bylo jedno z prvních aut. A bylo super 😉
lamal
@ericn
Dizajn a prevedenie zadnych partii je pre mna stale šok, ci to je francuzke, alebo nie neviem, mne to tak pride, len je to kabelka a to je asi problem u mna.

Chciet dostupne auto v "zaklade" s benzinom a manualom asi by ma to presvedcilo, zrovnanie s Fabiou, 208 a Polom by asi bola nutnost ked sa bavime o EU produkcii.
Kasprik
Sympatické auto,které bude opět atakovat první místo prodejů v Evropě.
topten
@Kasprik
nebud takovej pesimista
vetsina lidi si koupi vetsi a bezpecnejsi auto
Avantime
@topten Väčšina ľudí kde? V Česku? Pozri si najpredávanejšie autá v Európe celkovo.
Ja Prvni 123
@topten Proc?

Pres 4 metry uplne staci.
A bezpecnost to ma slusnou.
ericn
@Ja Prvni 123 Clio bude na 100% v TOP5, vypadá slušně, 1,2TCe 84kW má slušné parametry a snad bude i spolehlivé, viz ten test od Filipa Garaje. Ale nějak nevím, proč raději nevzít Fabii 😉
praptak
@ericn Fabia může mít na rozdíl od Clia zadní boční airbagy. 🙂
Arese
Konečně Renault představil také nějaké normální auto! Ta základní verze bez hnusné hybridizace a s manuálem vypadá velmi slibně, vč. překvapivě dobrých jízdních výkonů (i když ten debilní omezovač na 180 km/h je úplně absurdní.) Design je dost divoký, je třeba si na něj chvíli zvykat, ale v zásadě je to přijatelné. Také základní cena je na dnešní dobu O.K. Tak hodně štěstí, Clio! 😊 Na českém trhu to ovšem budeš mít proti skvělé Fabii velmi, velmi těžké...
rohYpnol
@Arese

Za mě je Clio do jisté míry zklamáním.

Ano, jsem rád, že to je realitvně normální spalovák za normální peníze pro obyčejné lidi.

Z druhé strany, je to horší jak Fabia. Což za mě není dorbá vizitka Renaultu. Renault byl vždy nastavený jinam, než Fabia. Ale obecně to nebývalo horší auto. A hlavně motory měl Renault dlouhodobě lepší. Ale dnes, když je 1,0 tsi lepší než tenhle nový paskvli od Renaultu...? Ne, ani ten zajímavější design by mě nepřemluvil.
Avantime
@rohYpnol Aspoň sa nekrúti a nevŕzga ako Fabia, ale mimo dizajnu, ktorý mne nesedí na novom Cliu, nevidím pokrok oproti predchodcovi.
ericn
@rohYpnol Mám na to stejný názor, ten design je fajn, ale... Nějak mi tam chybí ta Francouzká elegance... 🤔
Avantime
@Arese Keď o rok vo Fabii zarežú trojvalce a nechajú mhev 1,5-ku, potom to bude zaujímavé cenové porovnanie.
HifeJH
"Dodejme ještě, že zaváděcí barvou je metalická červená Absolu, nám se však nejvíce líbila zelená Absolu, která je úplně nová."
Pane redaktore, ale v ceníku platném od 2. 2. 2026 je jako základní (bezpříplatková) barva uvedená právě zelená Absolu. Červená Absolu je za příplatek 19.000,- Kč.
Vaclav Tesar
Příspěvek podléhá schvalování.