Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Novinky

Zpět na článek

Kia EV4 prošla mrazivým testem. V teplotách pod -30 stupňů Celsia ujela 390 km!

58 komentářů

Sakra Hammuna
Příspěvek podléhá schvalování.
topten
danove zvyhodnenyho dyzla bys pri ty teplote ani nenastartoval, takze dojezd nula 😂🤣😂
Othello
@topten
pán je šprýmař 😄
topten
@Othello
nejsem si jistej, jestli to myslis ironicky nebo ne
.
pri -20 ma baterka kapacitu jen polovicni, pri -30 tretinovou
a k tomu tuhne olej, takze odber ze zeslably baterky je vetsi
pri -20 zamrza klasicka zimni nafta, arkticka bezne dostupna neni a to ze ji benzinka nabidne kdyz takhle mrzne ti nepomuze kdyz mas plnou nadrz ty zimni
.
mejch par zkusenosti s benzinakem pri -25 je ta, ze kdyz sem nenastartoval napoprve, tak napodruhy se mu startovat uz moc nechtelo a kdyz sem dorazil ja s benzinakem do prace, tak kolegove s naftakama ne a to u nas mrzne vic
naposledy -25 pamatuju u nas asi pred 10 lety
Pepa_007
@topten 😂😂😂😂 tyhle vtipy jsem raději nedávej.
ericn
Zajímala by mě průměrná rychlost a ještě by se slušelo dodat, že v Norsku je maximální povolená rychlost mimo obec 80kmh a status "dálnice" mají čtyřproudové silnice jen kolem velkých měst s rychlostí 90-110kmh 😄 Ale tak to se z článku jaksi nedozvíme...
CRASH BOOM BANG
@ericn
Čistě ze zvědavosti mě zajímá, co tě vede komentovat pod každým článkem o elektromobilech, když sám netajíš svou averzi ke všemu, co s elektromobilitou souvisí?
Lenka Čížková
@CRASH BOOM BANG Minimálně 90 % jsou tady fosilní fanatici a lháři, a přitom se snaží přesvědčit všechny o svých každodenních zkušenostech s elektrickým Kangem nebo o tom, že najeli tisíce kilometrů s Elroqem a jaké je to prý strašné utrpení.
ericn
@CRASH BOOM BANG To není tak docela pravda, vadí mi ten sluníčkový patos, kterou tomu elektro fans nasazují. Vadí mi to to zlehčování nevýhod - nabíjení, dojezd, provoz v zimě atd.

Vždycky se řekne to "A" EV4 dojede v zimě 390km, jako by to byl nějaký výkon, viz článek a neřekne se to "B" za jakých podmínek - nízká průměrná rychlost a nízké rychlostní limity v Norsku. Ať to zopakují v ČR na té trase, co popisují v rychlostním limitu 130kmh na dálnici 😉 Neklapne to...

Jinak nemám proti elektromobilitě ve městě nic. Sem tam si ho na vyzkoušení půjčím sám. Super, že to používají rozvážkové firmy jako Rohlík, městská policie, městské služby atd...
CRASH BOOM BANG
@ericn
U elektromobilů mám občas pocit, že se po nich chce něco, co se u spalovacích aut nikdy takhle přísně neposuzovalo. Ano, Norsko má nižší rychlostní limity a jiný provoz než ČR. Stejně tak je ale potřeba říct, že jízda 130 km/h je energeticky extrémně náročná disciplína bez ohledu na typ pohonu. To není žádný norský kontext, ale prostě fyzika, která platí všude.

Trochu úsměvné mi přijde, že se u BEV vždy řeší, za jakých podmínek bylo čeho dosaženo, zatímco u spalovacích aut se desítky let pracuje s kombinovanou spotřebou, kterou v reálném provozu prakticky nikdo nejezdí. Když elektromobil ujede v zimě téměř 400 km, tak to není žádná marketingová iluze, ale reálný technický posun. Ještě před pár lety by se o takovém výsledku vůbec nebavilo.

Argument typu zopakujte to v ČR při 130 km/h je sice efektní, ale nic moc nedokazuje. Ano, vyjde to hůř. Stejně jako by to vyšlo hůř u jakéhokoliv auta, jen u spalováku se to vyřeší tankováním a jede se dál, takže se o tom nediskutuje. U elektromobilu je to vidět víc a najednou je z toho zásadní problém.

Tvrdit, že elektromobilita nefunguje, mi přijde jako značné zjednodušení. Nefunguje jako náhrada auta, které má celý den jezdit po dálnici vysokou rychlostí, to je pravda. Jenže to není scénář, pro který byla navržena většina osobních aut, bez ohledu na pohon. Pro běžný provoz elektromobily fungují velmi dobře, a to i v zimních podmínkách.

V městském a příměstském provozu mají BEV jednoznačné technické výhody. Nízké provozní náklady, tichý chod, okamžitý výkon a minimum servisu nejsou žádné dojmy ani ideologie, ale měřitelná fakta. Ekologii nemá smysl zjednodušovat ani na jednu stranu, ale stavět spalovací motor do role osvědčeného ideálu je stejně tak iluzorní.

Elektromobil není spása ani univerzální řešení, ale už dávno to není ex.periment nebo auto za trest. Je to plnohodnotný pohon, který má své jasně dané silné i slabé stránky. Problém často není v technice, ale v očekáváních, která se na ni kladou.
ericn
@CRASH BOOM BANG Aha no vidíš, teď jsem jel třeba Praha - Jihlava po dálnici s tempomatem na 145kmh s VW Sharan 2,0TDI 130kW 6AT za 6,4l nafty. S benzinovou Octávií 6M i dlouhé cesty za 6,2l/100km benzinu, naposled Praha - Č. Budějovice a zpět, a není problém jezdit 140-150kmh po dálničním úseku, jak přes Písek, tak Tábor. Bez sebemenší nutnosti se jakkoliv omezit...

U ICE ti to je tak trochu jedno, jestli to papá o 0,5-1l víc, protože plnou dáš za 5min, čerpání i splacením a na každém rohu, nádrž máš pořád na 50-70l a s roky se nezmenšuje. Proto to nikdo neřeší, je to samozřejmost. Prostě to funguje. Jen tě to stojí víc peněz (soukromě)...

Ne tak u EV, vše je zbytečně složité, vyžaduje jiný přístup, omezení a dost často plánování. Není to "user friendly"... Ale souhlasím s tebou, že do města je EV lepší, ale život není jen město 😉
Johnn
@ericn Jenže většina lidí po cca 300km nejpozději stejně dělá pauzu a to dá EV4 s přehledem.
Jde spíše o srovnání v rámci BEV a kolik má konkurentů za podobnou cenu, kteří toto dají?
Mě teda u aut více vadí problémy u ICE vznikající při provozování převážýně na krátkých trasách.
ericn
@Johnn to máš pravdu, stavět musíš, ale s ICE nemusíš řešit doplnění energie a zastavíš si tam, kde chceš ty a ne auto.

Hmmm a jaké problémy na krátkých trasách vznikají? Já jen že to u žádného svého auta nepozoruji, no nejspíš to bude tím, že ICE se dá používat všude. Tedy jezdí jak město, tak mimo město, tak i dálky... 😉
Johnn
Mikesus
@ericn a proč bych měl zastavovat kde chce auto? zastavím kde chci já a tam při tom dobiju. Doba, kdy byla jedna nabíječka na dálnici je dávno pryč. A že musíš zajet na benzinku abys dotankoval ti nevadí a udělat jednu cestu navíc? Za poslední měsíc a 4tis km jsem nemusel nikam zajíždět ani stavět zbytečně
Mikesus
@ericn ano, pro málo inteligentního člověka je bev složitý. Musí si spočítat, jestli má dojezd k nabíječce nebo ne, hlavně že tohle u spalováku počítat nemusí. A přesně ukazuješ, že jsi bezohledný pokrytec. Řešíš jen svoje peníze, ale zdraví celého okolí je ti u zadku.
ericn
@Mikesus Zetti má pravdu, Mikeši, jsi jen nafoukaný hlupák 😉 Tím bych tu konverzaci ukončil…
rohYpnol
@ericn
Ale to je právě ono. BEV není lepší ani do města. Ne, když nemáš vlastní RD s vlastní garáží nebo minimálně vlastním parkovacím místem. Takže pro možná cca 70% domácností je i do města pořád lepší ICE. A to jsem se ještě nezačal bavit o pořizovací ceně...
Zetti
@ericn 65% WLTP, to je normalka standard elektroauta, to udela i moje 4leta elektrojebka pri jednom zatahu. Bez topeni i vic.

Cerny na bilym.

Zazrak se oficialne nekona s vyjimkou par zdejších pohádkářů
Audi
@Zetti ,mam rad tvoje komenty.
Majitel EV co to povie na rovinu.
Potom je tu slnieckarsky odpad ako Hamuna prezleceny do zenskych siat pod nickom Cizkova ,ktory v zivote EV auto nevlastnil ,ale bude tu kazat a mudrovat.
Mikesus
@Audi ano, s topením je normální cca 75% dojezd, to nikdo nerozporuje. Navíc zetti má snad nejhorší ev co kdy bylo na trhu a podle toho hodnotíte ostatní. Stačilo rok počkat, aby byly ty mouchy, které toyota ignorovala, vyřešeny. BZ4X ročník 22 je snad největší tragédie, co kdy byla v moderní době uvedena. Poslední měsíc mám už jen čistě bev, 4000km a jediné zdržení nebylo, ani při cestách po celé čr.
Zetti
@Audi Diky. Je to tak, ze z EV nepadam na zadek, ale pouzivam ho dal, na jezdeni po Praze a jine kratke cesty nema EV konkurenci.
Jinak Mikesus je hlup a nerozumi autum. K tomu patri k tem nejarogantnejsim lidem co znam. Pro nej vsecky auta co jsem kdy mel byly nejhorsi, jen ON jezdi v tom nejdokonalejsim, ON sam je nejdokonalejsi na svete, ja uz to neresim, ani se s polenem nehadam.

On se soustredi na dojezd, na displej, na nabijecku, pripojeni k mobilum a podobny hovadiny a nevidi ze na aute jsou jeste jiny casti, ty dulezitejsi. A v tech ma Toyota skoro stoletou praxi, testovanou jak v drsnych podminkach ruznych pousti, tak ve sportovnich soutezich. do BZ4X, tak do Solterry vrazila pohon 4x4 pribuzny, nebo spis vychazejici z STi. To umoznuje s autem opravdu zablbnout a zaroven se spolehnout na to ze te vytahne ze slamastiky, kdyz uz to sklouzne

Musela trochu maknout na SW, ale ted je to docela vychytany, vsecko tukytuk funguje a i to ze i po 4 letech disponuje stejnym dojezdem jako bylo nove svedci o tom, ze je to docela dobre auto. skoda ze se ACZ nezabyva retrospektivne autama po urcitych letech, MYACZ uplne zabilo.

Na baterku mam desetiletou zaruku a zda se ze jeste dlouho vydrzi a to ze je elektromobilita snad jeste pred plinkami, o tom nema cenu psat. Nabijecky naprd, daleko od sebe, bez strechy, osvetleni, hamtas ve snehu a obcas kolem ni neni ani zachod. S*at na takovou elektromobilitu S tim nema Toyota nic spolecneho. Ja jsem s tim autem jinak spokojeny, a nevidim jinou alternativu, do ktere bych sel.

Na dlouhe cesty mam 2 historicke V8 mercedesy a jeden V6 jeste budu brzy kupovat, at tem elektropomatencum obcas drobet cmoudnu pod rypak. Auta mi bavi, elektroauto mam jako nezbytne naradi, jako vrtacku nebo sroubovak
Man Ký
@Zetti fakt mě moc baví, jak pořád dokola mluvíte o nevýhodách elektromobilu a že se o tom musí mluvit a že to někdo zastírá a maluje na růžovo...

ne, opravdu ne, všichni o tom vědí, kdyby to šlo, bude jezdit dál lidstvo na auta se spotřebou 25 na sto a poslouchat osmiválcový kravál

bohužel, není to možné, je třeba se přizpůsobit. elektromobily se nezavádí ani kvůli delšímu dojezdu, místo toho by se asi začaly vyrábět auta s 200litrovýma nádržema. elektromobily se nevyrábí ani kvůli zvuku. nevyrábí se ani kvůli tomu, aby někdo měl víc zážitků. jsou to prostě spotřebiče, nikdo od toho víc nečeká.
Zetti
@Man Ký
Tak když te to bavi tak ja toho nenechám. V jednom se velmi mylis. Eskove mercedesy si vnitrnim hlukem s eveckem nezadají. W140 ma dokonce dvojita bocni okna, C126 zadni. A znovu opakuju, nemam nic proti elektromobilu, docela rád s tim jedu, dokud bude provozuschopny, urcite si ho necham. Ale statovat na nabijecce, nebo snad dalsi na rade odmitam.
Man Ký
@Zetti ježíš mně je to u zadku. jenom se mi líbí, jak z toho děláte konspiraci a že ti to prodejce neřekne schválně, abys to nekoupil😊 a že odhalujete Ameriku a zachraňujete ostatní od svého bludu😊
jestli máš osmiválec a nechceš, aby byl slyšet, tak to už je fakt diagnóza, to je potom úplně buřt, co pod tou kapotou máš. nicméně, můžu tě ujistit, že kdybys to změřil, vždycky vyjde, až s výjimkou dálničních rychlostí, hlučnost spalovacího auta hůř.
Zetti
@Man Ký
Pokud je ti to u zadku, tak si mne nevsimej, nekomentuj.
Man Ký
@Zetti to jsou nějaké rentiérské manýry? když se ti to tak nelíbí, tak to já dvakrát přidám!
ericn
@Man Ký jen zbytečně prudíš, ostatně jako vždy. Vem si Mikeše za ruku a běžte do svého elektrického ráje 😋
Zetti
@Man Ký
ty mluvis o manyrach, sam disponujes desitkami smazanych prispevku. Ve tvym veku dost tristni statistika. To uz bys mohl mit krapet rozumu.
Takhle toho zvanila roku nevyhrajes, smazany se nepocitaji.
Toho rentiera mi nemusis zavidet, mas nejvyssi cas drobet maknout a stat se jim taky. Neutracej penize za elektricky plecky a investuj je do toho co dela dalsi penize, jestli ti to intelekt dovoli.
Man Ký
@Zetti mistře cechu rentiérského: rozkazovat mi mohla jenom maminka a tatínek, šéfa jsem měl naposledy před 25 lety. utrácet za elektrické plečky nebudu, to je tvoje parketa /Outlander, teď ta Tojóda, na kterou pořád pliveš/. O intelektu vypovídá zejména tvoje profese bývalého turbotaxikáře. a smazané příspěvky? stačí, abych nahlásil ten tvůj a bude taky smazán, jen to chce toho pilného diskutéra, který to nahlásí. já mám vyhulína, můžu ti ho půjčit, stačí říct😊
suchar noskovic
@ericn
pri -35st C by clovek - auto nemal letiet 180kmh. urcite neslo o dialnicne rychlosti. aj tak je ten udaj vyborny
ericn
@suchar noskovic to asi souhlasím, ale evidím důvod nejet po dálnici 130kmh, když není jeden led. Btw bylo to v rozptylu -8 až - 30 a s tím, že v Norsku vlastně dálnice, jak je známe z Evropy, nejsou a vmax je tam 100/110kmh 😄 Okreska pak 80kmh a je to dost opruz popravdě...
Othello
Hodí se dodat že rychlostní limity v Norsku jsou 50 / 80 / 90-110
Zima dojezd ubere, loudavé tempo zase přidá

EDIT: ericn mě předběhl
Man Ký
@Othello pro běžného uživatele je strašně důležité vědět, kolik dojede elektromobil v teplotě, kterou nikdy ani nezažil.
tys zažil mínus 30?
speedfred
@Man Ký
Ja som -30C zažíval a povedzme -25 hodne často. Je pravda že to už je nejaký piatok spať.
Man Ký
@speedfred AI to shrnula za mě, já jen tolik, že si to pamatuju jako dítě, a o tom AI mluví - bylo mi zhruba 6 a bylo to v roce 1979. to byly v noci mrazy mínus 27.

Denní mrazy o síle minus 25 °C a nižší nejsou v České republice ani na Slovensku v současné době (posledních 20–30 let) běžné. Jde o extrémní jev, který se vyskytuje vzácně, a to spíše v nočních nebo ranních hodinách, nikoliv jako celodenní teplota.
Zatímco v minulosti (např. zima 1929 nebo 1978/79) byly takové teploty častější, dnes se objevují pouze během velmi silných vln mrazu, převážně na horách nebo v mrazových kotlinách.
Klíčové poznatky
Lokalita Teploty pod -25 °C se vyskytují téměř výhradně v horských oblastech (Šumava - např. Rokytská slať, Jizerské hory) nebo v mrazových kotlinách.
Historie Extrémní mrazy, kdy rtuť klesla pod -30 °C až -40 °C, byly zaznamenány v letech 1929 (až -42,2 °C v Litvínovicích) nebo 1956 (-34,4 °C na Červené).
Současnost V posledních letech se mrazy pod -20 °C vyskytují spíše ojediněle, např. v prosinci 2023 byly na Šumavě naměřeny hodnoty kolem -28 °C.
Slovensko Podobně jako v ČR, i na Slovensku jsou tyto mrazy vzácné. V minulosti byly zaznamenány extrémy pod -30 °C, například v roce 1929 ve Vígľaši (-41 °C).
Trend Kvůli klimatické změně se počet dní s extrémně nízkými teplotami snižuje a zimy jsou v průměru teplejší.
V nížinách a větších městech (Praha, Bratislava) jsou denní teploty -25 °C prakticky vyloučené, tam se extrémy pohybují spíše kolem -15 °C až -20 °C.

Co je důležité, nikdo z nás, ve dne, v takových teplotách prakticky nejezdí. Tzn. z principu se mi snažíš oponovat, protože ti lezu na nervy, ale je to zbytečné, protože mám stejně pravdu.
speedfred
@Man Ký
Samozrejme že máš ako vždy pravdu pán predseda. V živote by som sa ti nesnažil oponovať ako to robíš ty.
Pamatám tvoje príspevky aj z minulosti (prečo zmena nicku?) takže asi tak, preto na teba reagujem sporadicky.
Man Ký
@Othello chci vidět někoho, kdo jede 130 při minus 30...
Miorolo
Ne, EV4 neujela 390 km v teplotách -30 °C, EV4 ujela 390 km v rozmezí teplot -30 až -8 °C a to je obrovský rozdíl. Chybí metodika a chybí detailní data. Test naprosto k ničemu, vhodný tak akorát na blesk.
Johnn
@Miorolo Test je srovnávací s dalšími BEV za stejných podmínek, určitou výpovědní hodnotu má.
Zajímavé, že se učastnila i EV2 , neoficiálně a dopadla také výborně.
insideevs.com/…ter-range-tests/
Arese
Bohužel u vedlejšího článku byla redakcí zablokována diskuse ještě dříve, než jsem se stačil vyjádřit, proto jsem svůj příspěvek nucen umístit sem. Jsem velice šťastný a hrdý, že po dvou obdobích, kdy na Hradu vládla proruSSácká pomstichtivá loutka a milovník chlastu a cigaret, máme v čele státu tak skvělého a sympatického člověka, navíc v plné síle. Všichni, kteří se ho snaží "kamenovat" za jeho prohřešek z mládí (krátké členství v KSČ) jsou neskonalí pokrytci, protože ve skutečnosti jim vadí právě to, že se s komunistickým svinstvem rázně rozešel. A opravdu nikdy nestudoval v Sovětském svazu ani nebyl agentem Stb, jak se to dezinformační weby snaží všude lživě tvrdit. Je to válečný hrdina z války v Jugoslávii a velmi úspěšný byl v II. nejvyšší funkci ve vedení NATO. A to, že je také velký milovník motocyklů, automobilů a motorsportu je samozřejmě super třešnička navíc! 😊
Petr Janek
@Arese
Toto není vhodný komentář na automobilový web!
KANKUNEN
@Petr Janek Tebe neznám, Arese už dlouho.
Petr Janek
@KANKUNEN
Má to nějakou souvislost s obsahem nevhodného komentáře?
KANKUNEN
Aresi, protože znám tento tvůj názor, tak vždy se snažím reagovat na tvé ne automatům a hybridům, abys je trochu přijal v milost. Spojuje tě to s komunisty, kteří nadávají prezidentovi do komunistů.
Man Ký
@KANKUNEN přitom v tom životopisu je to napsaný tak, jak kdyby tušil, že přijde převrat, není tam ani slovo o schvalování ruské okupace😊 ale vysvětlit to dblům, co okamžitě spustí "a co dozymetrkamepeličkabitkoin" není snadné😊
a ještě lepší je, že dva roky svého "panování" jim vůbec nevadil, až když poslal Turka do pr... tak byl oheň na střeše😊 dva roky o tom nebylo ani slovo😊
a jeden "kariérní komunista" jim vadí a ten druhý, brutálně efektivnější kariérní komunista a estébák je v pohodě, ten to s náma myslím dobře😊
rohYpnol
@Arese
Rázně rozešel? Ano, protože rázně zasáhla Sametová revoluce 😁 😁 😁 Po 89 se asi fakt blbě studovalo v Moskvě, viď...
To je totiž přesně ono, Pavel nikdy neprošel žádným morálním testem, kdy by se musel rozhodnout a postavit režimu. On prostě jen ve správnou chvílí převlékl dres.
Mě jeho minulost nikdy nevadila. Ale vadí mi jeho současný přístup popírající ústavu a právní demokratické principy. A to tím víc, jakou minulost on sám má.
Man Ký
@rohYpnol sakra a že Babiš pod příslibem premiérské funkce slíbil zrušit střet zájmů, a za prvé - zatím to neudělal, a za druhé - i když to udělá, bude to jenom naoko, tedy, že brutálně znásilnil všechno, co sliboval, to ti hádám vůbec nevadí😊
dodo24
Uplne nerelevantny test, kedže neťahali vozík
johny555
390 km je běžný dojezd ve velkých mrazech i u benziňáků. V režimu krátkých městských jízd se studeným motorem. Tento režim má v zimě většina lidí. Ale i na delších trasách těch 390 km v zimě často znamená 5 až 8 hodin jízdy. Naposledy když jsme jeli spalovákem 400 km na jarňáky do Schladmmingu, tak cesta trvala asi 7 hodin. Tankování v Kaplici cca 20 minut (fronta před stojany, WC), poté malý nákup (svačina a kafe) u Lidlu, dalších 20 minut. Po Rakousku to většinou víc jak 100 nejelo, pak kolony, to je realita....
dodo24
@johny555 akokolvek fandím EV, tak toto je taká fantasmagória, že sa nestíham diviť. Áno, EV vyžaduje viac času pri dlhých cestách ako ICE. Najmä v zime. V lete je pre mňa komfort s ID4 rovnaký ako pri spalováku pri cestách okolo 500km. Nad 500km už musím počítať s nejakým zdržaním oproti ICE. V zime je tá hranica cca 350km. Keďže cesty nad tieto km vykonávam tak 3 krát ročne, tak mám EV a som spoko. Keby mám robiť každý mesiac 750km, tak idem do ICE.
rohYpnol
To je úspěch, ujela 390 km... ??? 😁

No, Passat 2,0 tdi by ujel na jednu nádrž asi tak 1100 km... Tak o čem se tady kdo chce bavit? 😁
Man Ký
@rohYpnol Passat? podle posledních informací VW zkrachuje a celý trh ovládne Tesla. jak se jmenoval ten jasnovidec? nemůžu si vzpomenout😊
Zumion
@rohYpnol
390 km v zimě je dostatečných pro běžného řidiče. Váš starý svět končí, smiřte se s tím.
rohYpnol
@Zumion
Žádný "můj starý svět" nebyl a není. Proto nemůže ani skončit.

Spalovací motor bude dál nezastupitelný a nenahraditelný. Jen je otázkou, jestli k tomu EU dospěje skrze zánik vlasntího průmyslu, nebo to pochopí dříve. Ostatní to chápou už dnes.
Zumion
@rohYpnol
Nikdo rozumný nechce úplně vymýtit spalovací motory, jen lidé budou chtít čistější vzduch v místech, kde bydlí nebo se pohybují. Takže nějaké diesely s dojezdem přes 1000 km na nádrž raději oželí.
rohYpnol
@Zumion
To ať si každý má možnost zvolit podle svých preferencí. Jestli někdo chce dojezd 1000 km s dieselem, tak prosím. jestli někdo chce každé 2h jízdy stavět na půl hodiny u nabíječky, prosím, ale ať si to taky sám zaplatí.
Zumion
@rohYpnol
Ano, lidé by měli mít možnost volby a taky zaplatit by si to každý měl. Předtím byla zvýhodněná nafta. A samozřejmě lidé s rakovinometem 😀 by se měli smířit s tím, pokud se lidé některého města rozhodnou zakázat jim tam vjezd. Tak jako se museli smířit kuřáci, když je vyhnali z restaurací.

Myslím, že postupně lidé sami přijdou na to, že nakonec je pro ně elektromobil uživatelsky lepší a jednodušší. Kromě nabíjení a 12V baterky tam není co řešit oproti spalovacímu motoru a věcí kolem něj. Tak jako v jiných oblastech si lidé chtějí ulehčit život, tak to chtějí i u aut, aby nemuseli pořád dělat nějaké výměny oleje apod., obtěžovat se s nesmyslným řazením manuálem atd. Sice vždycky existovali a budou existovat lidé, kteří radši dělají věci složitě, i když je můžou udělat jednoduše, ale to bude menšina. 🫡