Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Indian novými rekordy stylově oslavil 50 let od jízd slavného Burta Munro

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Před padesáti lety stanovil Novozélanďan Burt Munro se svým motocyklem značky Indian rychlostní rekord pro stroje s objemem motoru do jednoho litru. Letos jeho prasynovec dosáhl nových rychlostních rekordů.

Burt Munro a jeho silně upravený Indian Scout z dvacátých let dvacátého století jsou díky svým výkonům a rovněž filmu World´s Fastest Indian, který u nás známe pod českým názvem V zajetí rychlosti, dodnes velkými hrdiny nejen pro fanoušky rychlostních rekordů.

Není divu, když tento muž bez tovární podpory a se strojem, jehož základy byly čtyřicet let staré, stanovil v roce 1967 rychlostní rekord pro motocykly s motorem o objemu do 1000 cm3. Dosáhl tehdy na solných pláních v Bonneville rychlosti 295,44 km/h.

Znovuzrozená značka Indian Motorcycle se v letošním roce rozhodla pro stylovou oslavu jeho rychlostních jízd a postavila nový rekordní stroj, který sice vychází z jejího současného sériového modelu Scout, ale s masivně upraveným podvozkem i motorem, jehož objem byl zvýšen na 1350 cm3.

S tímto motocyklem pak samozřejmě, že za doprovodu továrního týmu, vyrazil Lee Munro, který je prasynovcem slavného rekordmana, na solné pláně v Bonneville. Zde stanovil 12. srpna letošního roku pro danou třídu svého motocyklu nového rychlostního rekordu a jel rychlostí 307,84 km/h.

Lee Munro je samozřejmě hrdý na svého prastrýce i na svůj výkon, jímž jeho rekordní jízdy více než důstojně oslavil, ale i přesto má spolu se svým týmem a společností Indian Motorcycle do budoucna jeden cíl a tím je pokořit rychlost 200 mil v hodině (321,87 km/h).

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)