Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Motorky: žhavé novinky pro příští rok

Tomáš Votruba
Diskuze (0)
Chcete vidět všechny motocyklové novinky pro příští rok na jednom místě? Navštivte světový veletrh INTERMOT v Mnichově, který se koná od středy 15. do neděle 19. září.

Chcete vidět všechny motocyklové novinky pro příští rok na jednom místě? Navštivte světový veletrh INTERMOT v Mnichově, který se koná od středy 15. do neděle 19. září. Nemusíte ovšem jezdit do Německa, abyste všechno zažili, server AUTO.CZ vám zážitek zprostředkuje virtuálně. Redakce bude na místě a přinese vám podrobnou reportáž z výstaviště.

Veletrh INTERMOT je největší motocyklovou akcí na světě, všichni hlavní výrobci zde prezentují své nové modely pro nadcházející rok. Výstava se prezentuje na celkové ploše 100 000 m3 a naleznete na ní nejnovější stroje a skútry, mezi nimi mnoho světových premiér a nejdůležitější novinky z oboru příslušenství, dílů, přestaveb, jízdy, vybavení dílny a oděvů.

Očekává se přes 1000 vystavovatelů a zhruba 150 000 návštěvníků. Prezentace nejnovějších modelů budou samozřejmě doplněny o bohatý doprovodný program, který se sestává z různých závodů a soutěží. Návštěvnici se mají možnost projet na různých motocyklech, jeden je možné dokonce i vyhrát. Pokud byste chtěli veletrh navštívit osobně, vstupenky, ubytování a zájezdy můžete zajistit na českých stránkách www.expocs.cz. Stránky samotného veletrhu naleznete pod adresou www.intermot-muenchen.de.

Nezapomeňte, že AUTO.CZ bude premiérově u toho a přinese vám nejrychlejší informace o nových modelech včetně fotografií a videí. Ještě než veletrh odstartuje, připravili jsme pro vás přehled očekávaných novinek pro rok 2005, které by se měly v Mnichově objevit. Není v našich silách vypátrat všechny modely, podívejte se alespoň na ty, jejichž fotografie se už pár dní povalují na internetu.

BMW

Mnichovský výrobce snad jako jediný představil svou největší novinku už o prázdninách, tedy několik týdnů před veletrhem na domácí půdě. Model K 1200 S je sportovní stroj, který bude útočit na japonské rychlíky jako Kawasaki ZX-12R, Suzuki Hayabusa nebo Honda CBR 1100XX Blackbird. Zbraně na to rozhodně má. Jaké jsou základní parametry? Čtyřválec o objemu 1157 cm3 produkuje 123 kW/167 koní při 10 250 otáčkách a 130 Nm točivého momentu při 8 250 otáčkách.

Nové BMW zvládne akceleraci z nuly na sto za 2,8 s, maximální rychlost zatím nebyla upřesněna, odhaduje se na 280 km/h. Plně natankovaný motocykl váží přesně 248 kilogramů. Mezi hlavní technickou finesu patří elektronicky nastavitelný podvozek, nechybí ani ABS. Cena by se měla pohybovat okolo 15 000 euro.

Honda

U největšího světového výrobce zatím není jistého zhola nic. Renomované evropské magazíny neustále šuškají o sportovně-cestovním modelu VFR 1200 , což má být nástupce CBR 1100 XX Blackbird. Motorka má být plná elektroniky a pohánět ji zřejmě bude pětiválec o výkonu 190 – 200 koní. Údajně půjde o nejvýkonnější motor, který byl kdy v sériové motorce použit. Z elektronických systémů nebude chybět ABS ani systém kontroly trakce. S takovou motorka poletí 300 km/h. Do prodeje má jít až v roce 2006, takže v Mnichově uvidíme maximálně studii.

Další chystanou novinkou, o níž si vrabci štěbetají na střeše, má být nové cestovní enduro Transalp, který má zároveň nahradit větší model Africa Twin. Do vínku má dostat motor o objemu 750 cm3) s výkonem okolo 70 koní a vzhled většího Varadera. Dále by se měl objevit nový Hornet 900 s motorem ze současného supersportu CBR 1000RR Fireblade, což má zajistit nárůst výkonu a modernější koncepci. Lehčí inovací by měla projít i supersportovní šestistovka CBR 600RR - opět ve stylu větší litrové sestry.

Kawasaki

Od tohoto výrobce se můžeme těšit na zcela novou řadu sportovních šestistovek ZX-6R a ZX-6RR. Oba supersporty mají nový design s důrazem na aerodynamiku a ještě sportovnější charakter. Nechybí moderní prvky jako třeba výfuková koncovka pod sedlem. Změny jsou i na motoru a rámu. Celkový charakter motorky se blíží větší sestře ZX-10R, která byla představena minulý rok. Další novinkou má být nová Kawasaki ZZR 600, už to ale není turisticky naladěný sporťák jako dříve, novinka jako by z oka vypadla jedné ze starších generací sportovní ZX-6R.

Kawasaki chce dále navázat na úspěchy naháče Z750 a uvede tak na trh polokapotovanou verzi Z750S. Ta nabízí polokapotáž s novým světlem, komfortnější sedlo a klasické kruhové budíky na přístrojové desce. Tento model chce útočit zejména na šestkového Fazera od Yamaha a Hondu CBF600S. Další novinkou má být cestovní enduro řady KLE, které snad bude mít i silnější motor oproti předchůdci KLE 500.

KTM

Podle špionážních fotografií (na konci článku) můžeme usoudit, že rakouský výrobce chystá supermoto verzi svého velkého endura KTM 950 Adventure, jehož test naleznete zde. Na silničních pneumatikách to bude s takovým výkonem vážně zábava.

Suzuki

Legendární model Bandit už má svoje léta, proto Suzuki připravila omlazení, konkurence už je totiž hodně daleko. Nový Bandit dostane silnější motor o objemu 650 cm3 (původně 600 cm3), menší hmotnost a třeba i ABS za příplatek – stejně jako to nabízí Honda u svého modelu CBF600. Všimněte si i nového designu jak u nahaté, tak polokapotované verze.

Zřejmě největší peckou bude upravená Suzuki GSX-R 1000 pro rok 2005. Zatím se můžete pokochat novým designem s nezvykle tlustou koncovkou výfuku. Jak to tak bývá, motorka bude lehčí a možná i výkonnější. Mezi další novinky bude patřit také supermoto odvozené od endura DR-Z400E.

Triumph

Nový Speed Triple – to je hlavně modernější technika a výkonnější motor. Tím nejdůležitějším je ovšem úchvatný design.

Yamaha

Největší novinkou Yamahy bude pravděpodobně model MT-01. Tento koncept známe už z dřívějška, teprve před nedávnem prosákly první technické informace. Půjde o masivní naháč po vzoru V-Maxe s objemem motoru 1670 cm3, výkonem přes 100 koní a točivým momentem mezi 150 – 200 Nm! To bude něco. Yamaha dále s největší pravděpodobností představí nového litrového Fazera po vzoru šestistovky z minulého roku.

Tomáš Votruba
Diskuze (0)