Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Po Česku stále jezdí desítky tisíc nezaregistrovaných aut z Ukrajiny

Ondřej Šámal
Diskuze (42)

Od začátku letošního roku sice v Česku platí povinná registrace automobilu z Ukrajiny, zaevidována je přitom podle odhadů pouze polovina. Pokuta přitom může dosáhnout až 30 tisíc korun.

Od začátku letošního roku v Česku platí pro Ukrajince povinnost registrovat svůj vůz s ukrajinskou značkou, který užívají na našem území. Platí to pro všechny obyvatele Ruskem napadené země, a to nejpozději do 7 dnů od udělení dočasné ochrany nebo víza za účelem strpění. Lidé se mohou obrátit na kterýkoliv obecní úřad obce s rozšířenou působností, kde spravují registr vozidel.

Český stát díky tomu chce mít lepší přehled o vozidlech s ukrajinskou registrační značkou, respektive o jejich majitelích, aby po nich mohl například vymáhat pokuty za špatné parkování, překročení rychlosti a další přestupky. Provozovatel totiž musí při registraci uvést svou celou kontaktní adresu v České republice. Povinného ručení se změny netýkají, to musejí mít všechny automobily sjednané povinně, ať již pocházejí z Česka či zahraničí. V tomhle případě ovšem stačí mít pojistku uzavřenou v zemi, z které řidič pochází.

Video se připravuje ...

Podle vyjádření ministerstva dopravy bylo v druhé polovině března zaregistrováno lehce přes 21 tisíc automobilů z Ukrajiny, celkově jich ovšem po českých silnicích podle odhadů České kanceláře pojistitelů pravidelně jezdí okolo 38 tisíc.

Hříšníkům přitom na místě hrozí pokuta ve výši až 10 tisíc korun, celkově se však sankce může vyšplhat až na trojnásobek.

Ondřej Šámal
Diskuze (42)

Doporučujeme

Avatar - lamal
27. 3. 2024 13:02
Re: Staci mi ist
Dík, z časti sa stalo (hlavne absolventi VŠ vypadli), snad to bude na 5 rokov v stoke po dalsie parlamentne a prezidentske volby.

Nekonecny proces narodneho ucenia na vlastnych chybach bude este na dlho. Vlastne je to este horsie nez som si myslel tak 5 rokov do zadu... :-|
Avatar - twistedTSD
27. 3. 2024 12:50
Re: Staci mi ist
Evidentně dle značné části národa nemá Slovensko jiné problémy k řešení než Ukrajince. Ale tak pro nás to aspoň znamená stabilní přísun chytrých mladých Slováků. Pro mě za mě, klidně můžou přijet i v Bentley.
Avatar - lamal
27. 3. 2024 12:35
Re: A ako skontrolujú...
Je to silny Yntel, mna prekvapilo z toho ako tu UK jazdia po CZ/SK, na zaciatku som to tipoval na drsny "vychod" a ono nic.
Avatar - lamal
27. 3. 2024 12:30
Re: Staci mi ist
"Vida, nevyšiel plán s moslimskými prisťahovalcami, tak sú dobrí aj Ukrajinci. Treba nás devastovať za každú cenu. Vivat!"

Musel som sa odhlasit aby som si žvást od traveldrive precital - uz dlho je na hateliste, jeho retardovane nazory neslo dlhodobo sledovat... som rad, ze moj moralny kompas je spolahlivy.

Ukazuje to na dezinformaciami masivne zasiahnute Slovensko, ovce tie kremelske hovná zrali roky aj s navijakom.
27. 3. 2024 10:36
Re: Staci mi ist
este ze niekto zareagoval, ja by som bol asi vylgarnesi