Vana do kufru zabraňuje znečištění interiéru

Komerční prezentace

V kufru převážíme ledacos – od nákupu jídla po sportovní potřeby nebo kutilské náčiní. Bohužel, ne vždy se podaří každou plechovku s lakem nebo zavařovačku s okurkami dobře zajistit. Výsledkem takto smolných cest pak bývají nepříjemné skvrny, kterých se majitelé jen těžko zbavují. Lze tomu naštěstí předcházet. 

Vana do kufru dokáže účinně zabránit potížím spojeným se znečištěním interiéru vozu. Stojí pár korun, které navíc člověk ušetří za případné pořizování čisticích prostředků nebo odbornou pomoc. Podlážka s nimi prostě zůstane čistá. A pokud dojde ke znečištění samotné vany, lze ji jednoduše vytáhnout a během chvilky omýt. 

V čem se jednotlivé varianty liší? Jakou vybrat tu správnou pro zrovna váš vůz? Vše potřebné se dozvíte na následujících řádcích. 

Typy van podle materiálu

Na trhu najdeme tři hlavní druhy van do kufru rozdělené podle materiálu, ze kterého se vyrábějí: 

Plastové vany

Vany z plastu jsou většinou cenově velmi dostupné, výhodou je také nízká váha, tedy i snadná manipulace. Naneštěstí ale mají vany z čistého plastu i jeden velký nešvar, kterým je zvýšená náchylnost k prasknutí. I malá prasklinka pak stačí, aby rozlitá tekutina pronikla pod vanu a zaneřádila podlážku, jako by v kufru žádná vana nebyla. 

Gumové vany

S gumovými vanami se prasklin bát nemusíte, na rozdíl od plastových van jsou tyto skladnější – je možné je ohýbat. Hlavní nevýhodu gumových van představuje ztížená manipulace kvůli vyšší průměrné váze. 

Vany z kombinace plastu a gumy

Plast i guma mají něco do sebe, proč tedy nespojit jejich výhody do jednoho produktu? Tyto vany lze bez problémů skládat, přitom se nemusíte bát, že se na nich objeví praskliny. Díky přidanému plastu také lépe drží tvar, což některé levnější gumové vany nezvládají. 

Osobně bychom tedy nejvíce doporučili třetí variantu. Neznamená to však, že by čistě plastové nebo gumové vany byly vyloženě špatné.

Výška hraje roli

Vana s okrajem vyšším než 8–10 cm může být poněkud nepraktická a ztěžovat manipulaci. Ale pozor, pokud zase výšku podceníte a sáhnete po příliš nízkém kousku, hrozí protečení pod okraj. Hledejte proto nejlépe vanu s okrajem cca 6 cm, který postačí z hlediska ochrany a nebude vám ztěžovat její vytahování či zpětné nasazování do kufru. 

V případě vyššího rizika protečení se pak nebojte ani okrajů vyšších – zejména v montážních a pracovních vozidlech mohou přijít vhod. 

K čemu slouží protiskluz?

K malým i velkým katastrofám v kufru dochází kvůli příliš pohyblivému nákladu. Proto stojí za zvážení nákup vany se speciálním protiskluzovým povrchem, který zabezpečí náklad a zabrání jeho pohyblivosti za jízdy. 

Snad jediná nevýhoda protiskluzových variant spočívá v jejich vyšší ceně, pořád se ale bavíme o řádech maximálně několik desítek korun. Taková investice se vrátí v podobě vyššího klidu během jízdy a neporušeného nákladu v kufru. 

Dejte sbohem znečištěnému kufru

Pokud nevíte, kde s hledáním správné vany začít, obraťte se na zkušené online či kamenné prodejce. U těch nejlepších najdete kvalitní vany speciálně určené pro vozy všech známých automobilových značek.

Komerční prezentace
Autorizovaný prodej Servis osobních aut Autobazary Pneuservisy Náhradní díly