Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

ADAC: katastrofální výsledek crashtestu mikroaut

Ondřej Láník
Diskuze (17)
Automobily, které mohou v EU řídit i řidiči mladší 18 let nejsou podle prezidenta německého autoklubu ADAC v žádném případě určeny pro silniční provoz...

Zvyšující se zájem o mikroautomobily na trzích EU vyprovokoval také zájem německého autoklubu ADAC o úroveň jejich pasivní bezpečnosti. Mikroauto má mnoho konstrukční omezení, která jsou předepisována legislativně. K těm nejdůležitějším patří nejvyšší konstrukční rychlost 45 km/h a maximální pohotovostní hmotnost 350 kg. Levná výroba a splnění podmínek předpisů tlačí výrobce těchto vozů k řešením, která by v opravdovém automobilu nemohla uspět.

To potvrzuje také výsledek crash testu, ve kterém ADAC poslal mikroauto proti Renaultu Twingo rychlostí 40 km/h. Rámová konstrukce při simulované nehodě neposkytla posádce dostatečnou ochranu, prostor pro přežití byl povážlivě zmenšen, převodovka pronikla do interiéru. Hlava řidiče narazila do volantu, který se posunul o 10 cm do interiéru. Naměřená zatížení testovacích figurín ukazují, že v praxi by posádka vyvázla jen s velmi těžkými zraněními.

Součásti jako výfuk nebo palivová nádrž se při nárazu oddělily. Obsah nádrže (při testu voda) po nehodě začal unikat, což dále zvyšuje pravděpodobnost tragických následků nehody.

Částečným řešením této situace by podle ADAC bylo uvolnění limitu maximální pohotovostní hmotnosti, tak aby výrobci mikroaut měli prostor k uplatnění vysokopevnostních materiálů používaných v autoprůmyslu.





komerční sdělení:

Nová služba nejen motoristům: www.prevodleasingu.cz

Vrácení vozu vázaného smlouvou leasingové společnosti bývá zpravidla nevýhodné a převedení leasingové smlouvy na nového majitele se jeví jako jednoznačně lepší a mnohdy i finančně výhodné řešení jak pro stávajícího, tak pro nového majitele. Od 1. listopadu funguje na portálu www.prevodleasingu.cz nová progresívní služba. Prezentace nabídek na portálu je do 31.12.2004 navíc bezplatná.

Ondřej Láník
Diskuze (17)