Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Audi RS1 nakonec bude! Nabídne až 280 koní a pohon všech kol quattro

Jan Mička
Diskuze (16)
Automobilka z Ingolstadtu zavrhlo vrcholnou verzi modelu A1 už v roce 2014, nyní ale podle neoficiálních informací obrací.

Audi už v minulosti pár ostrých verzí modelu A1 vyrobilo. V roce 2011 se jednalo o A1 quattro s dvoulitrovým turbomotorem o výkonu 188 kW a točivém momentu 350 N.m, pohonem všech kol s mezinápravovou spojkou Haldex a manuální šestistupňovou převodovkou. Tahle hračka dokázala jet rychlostí až 245 km/h a na stovku se dostala za 5,7 sekundy, problém byl v tom, že šlo o omezenou sérii pouhých 333 kusů. Ve výbavě nechyběla navigace, aparatura Bose s výkonem až 465 W, xenonové světlomety nebo WLAN hotspot, pořád si ale vůz mohlo dopřát pouze pár vyvolených.

Aby to milovníkům malých ostrých hatchbacků nebylo líto, vznikla „civilnější“ verze S1 Sportback, která je v nabídce dodnes. Za 788.900 Kč dostanete dvoulitr TFSI se 170 kilowatty a 370 newtonmetry, pohon všech kol, šestistupňový manuál, možnost zrychlit z 0-100 km/h za 5,9 sekundy a dosáhnout maximální rychlosti 250 km/h, přičemž právě tato verze měla být před koncem životního cyklu první generace Audi A1 ta poslední.

Když v roce 2014 Stephan Reil, technický ředitel Quattro GmbH, smetl ze stolu vrcholnou verzi RS1, bylo to smutné, na druhou stranu ale v nabídce pořád zůstávala S1 Sportback a s ní možnost, jak vytřít zrak majitelům silných Mini JCW. Jenže ono to možná nakonec bude ještě jinak – současná generace Audi A1 už sice má na kahánku a za dva roky dorazí její nástupce, jedna éra se však zřejmě uzavře právě speciální edicí RS1.

Podle britského Autocaru zůstane dvoulitrový turbomotor stále na svém místě, nabídnout by však mohl až 280 koní (206 kW) přenášených na všechna kola prostřednictvím mezinápravové spojky Haldex páté generace. V podstatě by šlo o takovou Audi S3 v menším balení, která by mohla disponovat novou sedmistupňovou dvouspojkovou převodovkou schopnou přenášet větší točivý moment (Audi A3 ji už má). Britští kolegové odhadují základní cenu okolo 30.000 liber (asi 942.000 Kč), což na druhou stranu není úplně zlé. Kupříkladu Volkswagen Golf R, přestože je o třídu větší, u nás stojí s šestistupňovou převodovkou DSG necelý milion…

Foto: RM Design

Jan Mička
Diskuze (16)
Avatar - AUDIRS6
12. 8. 2016 20:42
Re: Janči...
Dobre, tebe to tak teda neznie a na tom to uzatvaram. Po ukonceni vyroby sucesnej modelovej rady A1 / S1 a vypredanej limitke A1 quattro, si v pripade, ze sa neobjavi ziadna RS1, budem u teba narokovat nejake to "zadostucinenie"... >:-[] ;-)
V pripade ze sa este v ramci tohoto modelu RS1 v tejto generacii objavi, mozes si nejake to "zadostucinenie" narokovat ty. >:D Tipujem, ze po 2-3-om dni od otvorenia Pariza ( neskor uz novinku nepredstavia ) , budem spokojny. Neskor to uz neprichadza vobec v uvahu. ;-)
Avatar - Hammunasakra
12. 8. 2016 20:34
Re: Janči...
Samozřejmě že napíšou spoustu blbostí a poloblbostí = prostě jen aby se psalo :-)

Ale v ohlášení modelu = to se zas tak často nepletou

Já bych po tom jo a ne a jo spíš věřil na to jo = ono vůbec všechno bude dost jinak než dřív = to se netýká jen audi
12. 8. 2016 20:31
Re: Janči...
Jenze ono se k tomu Audi nevyjadrilo, zejo, jenom nejakej udajnej nejmenovanej "Audi insider", ktery ale prej hned dodal, ze "nikdy nerikej nikdy". Fakt mi to nezni jako nic, co by melo jakkoli jinou vahu nez jiny zdroje a spekulace.
Avatar - AUDIRS6
12. 8. 2016 20:23
Re: Janči...
vsetci, aj henti... :-) Pozri odkaz ktory som dal ja - tam jasne pisu, ze tych "rummorov" uz bolo tolko, ze sa k tomu radsej vyjadrilo samo Audi a dementovalo to.
btw.: ten odkaz a hned 1 z prvych poloziek - E63 AMG, s poriadne sirokymi blatnikmi - zase, poväcsina novinarov uz pise o Black Series... A nikoho sa nenapadlo pozastavit nad svetlou vyskou toho vozu a nad tvarom zadneho narazniku medzi koncovkami vyfukov. Nieje tam naznak difuzoru, ale naznak ochrannej listy po vzore naseho Allroadu, resp. ich noveho "Allterain-u" ci ako toidu pomenovat. Bude slusny paradox, ked MB vypusti ostry "Allroad" skor ako nasi - o com zase spekulovali uz pred rokom briti a kde nic, tu nic - ani testovacie muly, proste nic... >:D
Avatar - Hammunasakra
12. 8. 2016 20:12
Re: Janči...
Jo? Který [odkaz] ? :-)