Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Auta bez řidiče na silnici nepatří, bouří se aktivisté v USA

David Bureš
Diskuze (35)
Aktivistům se nelíbí, že automaticky řízená vozidla mohou v některých místech USA jezdit po veřejné silnici zcela legálně.

Skupina amerických občanů se bojí automaticky řízených automobilů. Aktivisté tvrdí, že tyto vozy jsou nebezpečné. Dokonce zveřejnili video, na které auto bez řidiče málem přejede přecházející důchodkyni.

Automaticky řízená Toyota Prius na snímku projíždí typickou americkou obytnou čtvrtí, u křižovatky však nezpozoruje přecházející starší ženu a jede dál. Aktivisté se videem ptají, zda automobily bez řidiče zastaví před přechodem pro chodce.

Aktivisté snímkem útočí především na republikánského politika Jeffa Brandese. Ten totiž podporuje zákon, který by umožnil automaticky řízeným vozidlům legálně jezdit po vybraných místech Floridy. Skupině aktivistů z Výboru na ochranu Floridy (Committee to Protect Florida) se to však nelíbí, automaticky řízené vozy na běžných silnicích nechtějí.

Video má především politický kontext. V USA se blíží volby do Senátu, a tak protivníci hledají nejrůznější zbraně, jak porazit své konkurenty. I kampaň upozorňující na nebezpečí aut bez řidiče může rozhodnout o výsledku.

Automobily, které samy řídí, už mohou legálně jezdit po silnicích ve státě Nevada. Podmínkou je, že za volantem tohoto vozu musí i nadále někdo sedět pro případ nějaké nenadálé situace. Také ostatní státy v USA uvažují, že by tato vozidla legalizovala.

Automaticky řízené vozy vyvíjí několik společností, například Google, Stanford a Caltech. Právě Google novou techniku zkouší na prototypech Toyoty Prius. Tyto automobily přitom podle svých tvůrců mají ve skutečnosti zvýšit bezpečnost na silnicích, tvrdí totiž, že se většina dopravních nehod stane kvůli lidské chybě. Ta je u těchto aut eliminována.

David Bureš
Diskuze (35)
19. 8. 2012 09:22
Technická
Stanford a Caltech jsou univerzity.
Avatar - Dylan McKay
17. 8. 2012 16:54
Re: Lekl jsem se části nadpisu a obrázku
>:D :yes:
17. 8. 2012 16:47
Re: Video
Ale ved na videu je ta situacia len zahraná !

Navyse ide o predvolebne video takze skutocna situacia vobec nemusela vyzerat ako na tom videu.
Avatar - PeterLuk
17. 8. 2012 15:59
Re: Video
Tiež sa mi nezdalo, veď tá babka ešte nebola na prechode tak čo?
Avatar - PeterLuk
17. 8. 2012 15:56
Re: Lekl jsem se části nadpisu a obrázku
Skoro si zrazil dôchodkyňu? >:-[]