Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Autem na hory: Česko - Severák

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Jizerské hory proslavilo hlavně běžecké lyžování, ale na své si tu přijdou i sjezdařské rodinky. Pro děti je zde vskutku pohádkově.

Na Severáku, ležícím východně od Liberce a severně od Jablonce, prý občas vane vítr tak ledový, až mrazí za límcem. Když jsme tu však brouzdali minulý týden, svahy se tak jako na dalších tuzemských horách zelenaly. Pokud ale podobné počasí povolí uprostřed zimy, můžete sázet na to, že tady bude z jizerských areálů nejchladněji. Fouká tu někdy opravdový severák.

Dostanete se sem hravě: nejlepší je po pohodové dálniční jízdě sjet z R10 na Jablonec, v něm si to namířit na malebný Janov nad Nisou s výbornou bobovou dráhou a nedaleko od ní trefit nenápadnou odbočku doprava na maličkou obec Hrabětice. Právě zde Severák leží. Šplhání se do ní po úzké silničce dá fušku, zvlášť když ji tu v zimě ještě zúží vyfrézovaný sníh. Ten silničáři nikam neodvážejí. A jak upozorňují dopravní značky, komunikace se upravuje jen pluhováním. Bez zimních pneumatik sem rozhodně nejezděte, občas se hodí i pohon všech kol jako u naší reportážní Octavie Scout. Ten zvedá průměrnou spotřebu jen lehce, podobně jako box na střeše. Přitom přepravní možnosti auta zvedl na dvojnásobek. A ani montáž není žádná věda, jak rozebíráme na straně XIV.

Odměnou naší cesty je útulné lyžařské středisko s desítkou sjezdovek převážně lehké, modré obtížnosti a areálem pro děti. Fungují tu tři lyžařské školy včetně profesionální výuky snowboardingu, která využívá snowpark s řadou skokánků a překážek. Většinou se nemusíte bát, že byste nezaparkovali: dvě odstavné plochy přímo pod sjezdovkou jsou docela velké a nestojí ani korunu.

Plusy

  • Ideál pro toho, kdo se teprve učí lyžovat
  • Skvělé zázemí pro děti
  • Výborná dostupnost z Prahy
  • Parkování hned u sjezdovky (zdarma)

Minusy

  • Nejdelší sjezdovka měří jen 670 metrů
  • Úzká příjezdová cesta od Janova

Základní informace
Nadmořská výška 730-795 m n.m.
Délka sjezdovek 5,2 km
Doba jízdy 1:20
Dojezd z Prahy 117 km
GPS50° 46' 37.92"N 15° 11' 8.52"E
Skipas dospělý/den 400 Kč
Více informacíwww.skijizerky.cz

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)