Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Autokamera Mio MiVue 388: Stojí za to? (+video)

Ondřej Chamilla
Diskuze (13)
Kamery do auta pro zachycení případně nehody či jiné situace na silnicích jsou čím dál populárnější i u nás. Rozhodli jsme se tedy vyzkoušet jednu z nich. Co nabízí?

Mít kameru ve svém voze není nic neobvyklého, díky výraznému zlevnění a zkvalitnění technologií se ale s podobnými nahrávkami nehod či jiných zajímavých okamžiků na silnicích setkáváme čím dál častěji – kamerky se těší větší a větší popularitě. Nejmarkantnější je tento trend v Rusku, na Ukrajině a v podobných zemích, kde lidé zkoušejí přijít k penězům kupříkladu tím, že skáčou na kapoty jedoucích vozů a poté, pokud se nezmrzačí úplně, po řidiči vymáhají odškodné. Často se rovněž stává, že se řidiči navzájem vybrzďují, nebo že ujedou od nehody.

My jsme se tedy rozhodli vyzkoušet kameru Mio MiVue 388, která svou cenou lehce pod 4.000 Kč často včetně 8GB micro SD paměťové karty patří mezi ty sice dražší, ale ne úplně nejdražší záznamové kamery na trhu. Jedná se o výrobek specifický svým 2,4 palcovým LCD displejem, na kterém můžete vidět nahrávaný obraz i rychlostní upozornění v případě blížícího se radaru. Na ten upozorní zařízení samo, jelikož má v sobě ukrytou databázi policejních kamer s doživotní aktualizací.

Mezi další hlavní funkce přístroje patří nahrávání v rozlišení Full HD 1080p, vestavěná GPS, snímač přetížení, režim nahrávání klíčových událostí, snímač pohybu, díky kterému začne kamera sama nahrávat i když nejste ve vozidle a který umí detekovat směr nárazu do vozidla při nehodě, či synchronizace s Google mapami. Ke kameře dostanete rovněž program MiVue Manager na prohlížení, spojování a sdílení videí. Díly širokoúhlému objektivu na 120 stupňů vidíte na výsledném záznamu i do stran bez mrtvého úhlu.

Při prvním seznámení s kamerou potěší jednoduché a intuitivní ovládání pomocí čtyř tlačítek na spodní straně přístroje. Možností nastavení je docela hodně, vše můžete vidět v přehledném menu. V originálním balení se kromě kamery nachází držák na čelní sklo či nabíječka do auta a držáky kabelů. Zařízení MiVue 388 navíc má také svou vlastní baterii a funkci fotografování, takže po vyjmutí z vozu můžete fotograficky zaznamenat třeba následky nehody.

Upevnění kamery na čelní sklo pomocí přísavky je velmi jednoduché a oceňujeme pevnost držáku – ani při jízdě po hrbolech není záznam roztřesený. Kamera se na něm dá zároveň snadno nasměrovat do libovolné strany. Po zapojení do nabíječky stačí kamerku zapnout a ona začne sama nahrávat. Udělali jsme pro vás i krátké informační video za horšího počasí z pražského provozu, kde je vidět výsledný obraz z kamery. My hodnotíme kladně zejména skutečnost, že poznávací značky automobilů jsou snadno rozeznatelné a kamera poměrně rychle zaostřuje tak, jak má. K testování jsme použili vozidlo Renault Twingo třetí generace. Posuďte výsledný záznam sami.

Pokud tedy pokukujete po podobné kameře, Mio Mivue 388 vám můžeme doporučit.

Video se připravuje ...

Ondřej Chamilla
Diskuze (13)
18. 12. 2019 19:16
Srovnávací test
Tady je jeden srovnávací test: https://www.testino.cz/kamery-do-auta
Avatar - KubikCv
12. 10. 2014 23:28
Re: ?
mám ji u spolujezdce na stínítku..kamera má velikost větší krabičky od sirek..sponou na opasek krásně drží,kabel mám chycenej přes kraj stínítka dolů k zapalovači. Vůbec nepřekáží ve výhledu a celkem slušně zabírá prostor před autem...navíc celkem dlouho vydrží fotit a natáčet i mimo auto. Největší problém autokamer je výdrž bez připojení do CL zásuvky [odkaz]
Avatar - KubikCv
12. 10. 2014 23:15
Re: Mám tuhle kameru
nejspíš podle GPS souřadnic a aktualizací
Avatar - KubikCv
12. 10. 2014 22:26
Re: ?
už? Já jí kupoval kolem třech tisíc :-) nepleteš si to s SJ1000?
12. 10. 2014 08:23
Re: Mám tuhle kameru
Na jakém principu funguje to upozornění na radary?