Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Během vlády Alžběty II. přibylo v Británii 30 milionů automobilů

David Bureš
Diskuze (1)
Britská královna Alžběta II. nedávno oslavila 60 let na trůnu, za tu dobu se ve zdejší automobilové dopravě mnohé změnilo.

Královna Alžběta II. vládne britskému království od roku 1952. K příležitosti 60 let jejího panování britský Institut pokročilých motoristů (IAM) hodnotil, nakolik se za tu dobu ve Velké Británii změnila automobilová doprava.

Zřejmě hlavní změnou je počet automobilů. Za těchto šedesát let totiž mnohonásobně vzrostl počet vozidel na britských silnicích. V roce 1952 v Británii jezdilo čtyři miliony aut, dnes jich je 34 milionů.

Změnily se i silnice. První dálnice v Británii byla otevřena v roce 1958, jednalo se tehdy o obchvat města Preston v Lancashire, který je úsekem dnešní dálnice M6. Současný dálniční rychlostní limit 113 km/h (70 mph) platí od roku 1967. Na vybraných dálnicích by se však limit mohl již brzy zvýšit na 130 km/h.

Za doby vlády Alžběty II. vešly v platnost mnohé silniční zákony. Mezi ně patřilo povinné STK, zavedení nejvyšší povolené hranice alkoholu v těle řidiče nebo povinnost nosit helmu na motocyklech.

Ze statistik britského ministerstva dopravy vyplývá, že od roku 1952 zemřelo na zdejších silnicích přes 313 tisíc osob. V posledních letech však počet obětí klesá. Zatímco v roce 1952 na silnicích denně zemřelo v průměru 13 lidí, dnes je to pět lidí. Pokud se vezme v potaz, že za tu dobu významně narostl počet aut, jsou dnes britské silnice až šestkrát bezpečnější než před šedesáti lety.

IAM je přední britská charitní organizace starající se o bezpečnost silničního provozu. Tento institut byl mimochodem také založen za vlády současné britské panovnice, a to v roce 1956. Organizace se proslavila především pokročilými jízdními zkouškami a kurzy pokročilého řízení.

David Bureš
Diskuze (1)
27. 5. 2012 00:30
Zaujimavy a poucny clanok
Nerozumiem len, preco je na sprievodnom obrazku BMW 7 na nemeckych znackach.