Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bertone Nuccio: První náčrtky nového konceptu

David Bureš
Diskuze (2)
Koncept pro letošní ženevský autosalon oslaví sté výročí založení firmy Bertone.

Společnost Bertone zveřejnila první nákresy konceptu, který bude oficiálně představen na letošním ročníku ženevského autosalonu. Název studie odkazuje na slavného designéra Giuseppe „Nuccia“ Bertoneho, syna zakladatele firmy Bertone.

Zveřejněné skici naznačují, že představený prototyp bude působit velice futuristickým dojmem. Z ostrých křivek je dále patrné, že se zřejmě bude jednat o sportovní automobil s uprostřed uloženým motorem.

Podle tradic tohoto designérského studia bude vůz mít nízkou výšku a působit maskulinním dojmem. Podle vyjádření firmy Bertone má být Nuccio ukázkou, co od tohoto studia v budoucnu máme očekávat. Pod tvary studie je podepsán designový ředitel studia Bertone, Michael Robinson.

Příď automobilu na zveřejněných nákresech nápadně připomíná Stratos Zero z roku 1970, kterou navrhl italský designér Marcello Gandini, tehdejší zaměstnanec karosárny Bertone.

Světová výstavní premiéra Bertone Nuccio proběhne na letošním autosalonu v Ženevě, který bude pro běžné návštěvníky otevřen od 8. do 18. března. V dubnu bude vůz představen na pekingském autosalonu, v květnu bude k vidění v turínském Národním muzeu automobilů (Museo Nazionale dell’Automobile). Nuccio se také zúčastní akcí spojených s oslavami stého výročí založení firmy Bertone.

Není to poprvé, kdy Bertone slaví výročí svého založení. Na oslavu 95 let od vzniku společnosti vznikl v roce 2007 koncept Bertone Roadster. Letos to bude také 40 let od chvíle, kdy zemřel zakladatel firmy Giovanni Bertone.

Studio Bertone bylo v Turíně založeno v roce 1912 Giovanni Bertonem, po druhé světové válce převzal vedení firmy syn zakladatele Giuseppe Bertone, přezdívaný Nuccio. Ve firmě pracovalo mnoho slavných designérů, mimo jiné Franco Scaglione, Giorgetto Giugiaro nebo Marcello Gandini.

David Bureš
Diskuze (2)
17. 2. 2012 15:09
Re: Ta věc...
barva a napis Bertone je jedine, co se na tom da identifikovat :-|
kdybych si neprecet, ze to je koncept auta s motorem uprostred pusobici maskulinnim dojmem, povazoval bych to za mimozemsky kravinec 8-s
13. 2. 2012 15:22
Ta věc...
Ta věc se zepředu podobá mému stanu, pod který v létě jezdím, jen s tím rozdílem, že je zelený >:D