Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Budeme jezdit po dálnicích 160 km/h?

Dan Vořechovský
Diskuze (148)
Je současná maximální povolená rychlost na „kvalitních“ českých dálnicích dostačující nebo by měla být zvýšena? Ministerstvo dopravy ji navrhne zvýšit.

Mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka potvrdil, že je ministerstvo připraveno do novely silničního zákona, která by měla být představena na podzim tohoto roku, zahrnout i zvýšení rychlostního limitu na českých dálnicích na 160 km/h.

Zcela jistě nepůjde o plošné zvýšení rychlosti, týkat se bude pouze nových a přehledných úseků. V tuto chvíli ještě není vůbec jasné, jakým způsobem bude zvýšení provedeno. Možnosti jsou v zásadě dvě: zvýšit maximální povolenou rychlost na 160 km/h a poté dálniční úseky osadit omezujícími značkami nebo v zákoně stávající maximální rychlost 130 km/h ponechat a doplnit o formulaci „pokud není značením uvedeno jinak“. O zavedení stejné maximální rychlosti na dálničních komunikacích nyní uvažuje i sousední Rakousko, které již sbírá zkušenosti s vyššími rychlostmi na zkušebních úsecích.

V názoru na zvýšení maximální povolené rychlosti na dálnicích se značně liší nejen politici, ale také veřejnost. Podle posledních průzkumů je pro zachování současného stavu téměř 60 % občanů České republiky. Zvýšení rychlostního limitu podporuje zejména ODS.

Dan Vořechovský
Diskuze (148)
Avatar - superkutil
11. 5. 2007 15:32
Problém není v rychlosti, problém je v lidech
Češi jsou velmi netolerantní a závistivý. A to způsobuje to, že na dálnici jezdí v levém 130km/h aby neporušili zákon, ale taky aby je nikdo nemohl předjet a taky se bojí, že by je nikdo, až by potřebovali přejet do levého, nepustil. Mám silné auto a vyšší rychlost bych na dálnici také uvítal, ale ani stav našich dálnic a ani výchova řidičů tomu moc nevyhovuje. Dnes se jezdí 160-180km/h, kolik se bude jezdit po zvýšení povolené rychlosti na 160km/h. Zvýšení rychlosti není řešení. Řešením je vybudování dobré dálniční sítě a obchvatů měst a pak bude stačit i rychlost 130km/h pro rychlé cestování. Co se nenažene rychlostí, to se nažene propustností.
28. 2. 2007 20:00
Re: 130 vam staci.
Víš jak jsem to myslel... Jjedincům, kteří usnuli v lévem pruhu by někdy nepomohl ani megafon do ucha. Ten druhý uvedený případ je pochybný, pokud se nepozorný řidič rozhodne vybočit, nepomůže ti opět ani deset blinkrů. Slova "zatemněný řidič" jsem použil záměrně, čímž jsem měl namysli řidiče zkrytého za zatemněnými skly. Pravda je, že takový řidič je většinou zatemněný dvojitě ;-)
28. 2. 2007 19:51
Re: 130 vam staci.
Nepsal jsem to přímo na tvoji osobu, ale obecně o tom co na silnici děje. Jedinec, který to myslí s blinkrem "dobře" se v tom počtu ztratí ;-)
Avatar - SpiderJ
28. 2. 2007 18:49
Re: MACH JEDNA NA DÉ JEDNA
ty cestovní rychlosti mi přesně sedí....jo a toho bažanta ve 200 chytil kamarád minulej tejden u Mnichova shodou okolností jsem mu týden předtim řikal, co kdyby ti tam skočila srnka, smal se....celá maska,chladič,klima u S3 v p*eli...pak už se nesmál, bylo vidět, že kdyby ten pták mávnul křídlem o jednou víc, je po něm... :'-(
Avatar - SpiderJ
28. 2. 2007 18:41
Re: 130 vam staci.
a co třeba případ, kdy vidíš někoho "vlastnícího levý pruh" ke komu se blížíš rychleji a chceš mu dát najevo, že jsi rychlejší? nebo podobný případ jedeš v levém pruhu, opět rychleji než Kamion za kterým vidíš auto (oba v pravém) a chceš se kolem nich prosmeknout bez toho, aby řidič (který nemusí mít správný odhad jak rychle jedeš)začal předjíždět kamion a vletěl pod tebe? Opravdu si myslíš, že i v tomhle případě jde o zatemnělost??? ;-) ;-)