Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toto je budoucnost radarů: Rozpozná obličej i každý škrábanec na autě

Stanislav Kolman
Diskuze (11)
Nová technologie čínských vědců prý umožní kamerám rozpoznat auto, aniž by potřebovala vidět poznávací značku.

Skupina významných čínských vědců pracuje na vyvinutí nového typu technologie pro rozpoznávání vozidel, která bude umět mnohem více než běžné kamery. Namísto identifikace vozů na základě poznávacích značek má velký bratr rozeznat jakékoliv drobné odlišenosti, včetně škrábanců či nedokonalostí laku.

Daily Mail informuje, že systém je vyvíjen na půdě univerzity v Pekingu a ke správnému chodu používá umělou inteligenci. Technologie s názvem „represivní síť“ detailně analyzuje pořízené fotografie a jejich části rozděluje do dvou kategorií – základních atributů a detailů.

„Chceme, aby systém generoval dva nezávislé dílčí rysy ze dvou různých úrovní,“ uvádí čínští tvůrci v oficiální tiskové zprávě. „Každá dílčí část může poskytnout mnohem více informací pro danou úroveň a vyhledávání díky tomu bude o poznání přesnější.“

V praxi to znamená, že pořízené snímky budou mnohem detailnější a na jejich základech pak umělá inteligence rozpozná rozdílnosti mezi jednotlivými vozy.

Represivní síť má umět rozeznat automobily i bez registračních značek, na základě drobností prý auta rozklíčuje i při vysokých rychlostech. To ale není všechno. Technologie by díky umělé inteligenci mohla dokonce rozeznat obličeje řidičů a posádky, takže by bezpečnostní složky mohly podstatně snadněji sledovat podezřelé osoby. A vlastně úplně všechny.

Výše zmíněný britský zdroj však dodává, že systém je teprve v plenkách a jeho nasazení do reálného provozu bude trvat ještě minimálně několik let.

Stanislav Kolman
Diskuze (11)
14. 8. 2017 09:20
zadeq
no a jednou az na ten radar vystrcime zadel, tak nas taky podle ni pozna... a to uz bude vrchol vseho.
Avatar - Aoyagi
14. 8. 2017 09:00
Re: Konec soukromí
Sorry, ale sledování firem mi vadí neporovnatelně víc, než sledování státem, které je navíc vždy v mnohem nižší míře.

A soukromí nenarušuje kamera, ale to, že se ukládají data z ní, která jsou pak třeba ještě navíc agregována.
Avatar - Aoyagi
14. 8. 2017 08:58
Re: Orwlovský svět je jen čajíček pro batolata
Až tu bude nějaký náznak Orwelovských zákonů, můžete dělat drama.
Avatar - MGRR
13. 8. 2017 15:54
Re: 1984
U nás v Německu běží roky kampaň, aby si lidi v zájmu soukromí přelepovali kamery na mobilech, notebooku, ale hlavně na TV, nebo je vypínali "natvrdo".

Někdy koncem roku se zvedla vlna nevole a protestů, protože nějaká Česká firma chtěla ve spolupráci s Německou policií prodat/instalovat poměrové radary na dálnici u Dresden, které by snímali a ukládali obličeje >všech< i těch co nic neprovedli, jak je to někde běžné v Česku. Naštěstí protest měl smysl a neinstalovali, ale vše je otázkou času.
Avatar - Ada je zase tady
13. 8. 2017 12:17
1984
Svinstvo. A nezapomeňte, že v každém PC, TV a šmatlafounu je kamera a mikrofon... ;-\