Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Cat 18M3: Grejdr nejen pro těžební průmysl (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Cat 18M3 představuje nejnovější grejdr v nabídce společnosti Caterpillar, který disponuje radlicí o šířce 5,5 metru.

Cat 18M3 doplnil v nabídce své značky model 16M3, jehož radlice má šířku 4,9 m, a představuje ideální stroj pro použití v těžebním průmyslu, čemuž je plně přizpůsobena jeho konstrukce.

Přední rám tohoto grejdru tvoří horní a dolní ocelové desky, mezi nimiž je robustní ocelový odlitek. Komplet má vynikat vysokou odolností a zajišťovat dlouhou životnost stroje.

Vhodné umístění radlice umožňuje dobrý výhled ze stroje a přesné nastavení na optimální úhel řezu, a to i při zakládání svahů a příkopů. Bohatě prosklená kabina strojníka pak má představovat bezpečné i komfortní pracoviště, poskytující vynikající výhled na radlici.

Pohonná jednotka v podobě přeplňovaného vznětového řadového šestiválce Cat C13 ACERT VHP o objemu 12,5 litru disponuje výkonem 227 kW a spolupracuje s převodovkou Direct Drive s osmi rychlostmi pro jízdu vpřed a šesti rychlostmi pro jízdu vzad.

Systém regulace výkonu motoru, který se ukrývá pod zkratkou VHP umožňuje redukovat výkon v nižších rychlostních stupních, snížit spotřebu a zabránit nežádoucímu prokluzování kol. Stroj o hmotnosti 33.713 kg může dosahovat rychlosti až 51,7 km/h při jízdě vpřed, zatímco při couvání se může pohybovat rychlostí až 40,8 km/h.

Typické oblasti využití grejdrů představuje silniční a železniční stavitelství, kde jsou jejich kolem svislé osy, výškově a dále stavitelné radlice využívány například pro srovnání zeminy před položením krytu vozovky.

Právě pro tyto účely je Cat 18M3 vybaven mimo jiné i nivelačním řídicím systémem Cat Grade Control, využívajícím dat z GPS pro ovládání radlice a jejího příčného sklonu. Dodržení správného příčného sklonu totiž zajišťuje, aby vlastnosti silnice plně odpovídaly plánům a mimo jiné přispívá i k lepšímu odvodu vodu z vozovky.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)