Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Cat 735C, 740C EJ a 745C: Kloubové dampry (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Caterpillar v letošním roce představil novou generaci univerzálních kloubových damprů řady C.

Kloubové Dampry řady C jsou v současnosti nabízeny v šesti základních verzí, z nichž nejnovější jsou modely 735C, 740C EJ a 745C, které mohou být využívány na stavbách, pří výstavbě infrastruktury i v těžebním průmyslu. Stroje značky Cat mají vynikat velmi dobrou ovladatelností, nízkým měrným tlakem na terén a výbornými trakčními vlastnostmi.

První stroj z výše zmíněné trojice s označením 735C s užitečným zatížením 36 tun a korbou o objemu 20,5 m3 je vybaven přeplňovaným vznětovým řadovým šestiválcem Cat C15 ACERT o objemu 15,2 l s výkonem 337 kW.

Pro modely 740C EJ a 745C uvádí Cat užitečné zatížení 42 a 45,2 tun, zatímco jejich korby mají objem 23 a 25 m3. Oba tyto kloubové dampry spojuje pohonná jednotka v podobě přeplňovaného vznětového řadového šestiválce Cat C18 ACERT o objemu 18,1 l s výkonem 381 kW.

Oba zmíněné motory jsou vybaveny modulem Cat Clean, jehož součástí je filtr pevných částic a systém katalytické redukce, vstřikující kapalinu AdBlue do výfuku, čímž se snižují emise NOx a motory tak splňují emisní normu Tier 4 Final / EU IV Stage.

Prostřednictvím automatické převodovky s devíti stupni pro jízdu vpřed a dvěma stupni pro couvání jsou poháněna všechna kola damprů. Maximální rychlost modelů 735C, 740C EJ a 745C se pohybuje okolo 54 km/h.

Pro zajištění optimálního přenosu síly, plynulejší akcelerace a pohodlnějšího popojíždění v nízkých rychlostech je převodovka doplněna o elektronický modul APECS (Advanced Productivity Electronic Control Strategy). Elektronická čidla kontrolují točivý moment, a jakmile motor dodává větší točivý moment, převodovka přeřadí.

Podobně jako u vyšších hmotnostních kategorií kloubových damprů Cat je i řada C vybavena retardérem, zvyšujícím brzdný účinek až o 60 %. Obsluha stroje tak má větší jistotu například při sjíždění svahů.

Ve výbavě vozidel je i plně automatický systém pro řízení trakce, který šetří pneumatiky, hnací ústrojí a neklade zvýšené nároky na obsluhu. Pro zvýšení komfortu obsluhu je použit i asistent pro rozjezd ve svahu.

Tříbodově zavěšená a odpružená dvoumístná kabina má nabízet dostatek místa pro strojníka i jeho pasažéra. Polstrovaná sedačka spolujezdce s opěradlem a širokým samonavíjecím bezpečnostním pásem je umístěna těsně vedle sedačky obsluhy, aby obsluha i spolujezdec měli dobrý výhled na přístrojovou desku, ovládací prvky a terén. Úložný prostor za sedačkou obsluhy byl zvětšen a je k němu lepší přístup. Konstrukce kabiny a uspořádání prvků jsou společné u všech kloubových damprů řady C.

Přístrojové desce vévodí barevný víceúčelový displej, na kterém se posádce zobrazuje výstražná signalizace a data o výkonu, zatížení, aktuálním nastavení, servisních intervalech a v případě, že je stroj vybavený zpětnou kamerou, je na displej přenášen obraz z kamery.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Avatar - 3_diamanty
30. 11. 2015 10:55
uzasne masinky
a pochvala za paradne video..... toto su neskutocne stroje ... aj napriek tomu ze mam radsej osobaky >:D .... zboznujem taketo superstroje a aj clanky o nich .... vzdy ma fascinovali ;-) :yes: