Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Česko získá miliardovou dotaci na pořízení ekologických autobusů

Jan Mička
Diskuze (15)
Ve vybraných krajích Česka se dočkáme ekologičtějších autobusů. Stát dostane na pořízení miliardovou dotaci.

V Moravskoslezském, Jihomoravském a Ústeckém kraji vyjedou nové autobusy na stlačený zemní plyn. Česko bude jejich nákup a budování nových plnících stanic financovat z evropské dotace ve výši jedné miliardy korun, v uvedených krajích mají pomoci ke zlepšení ovzduší. Nové autobusy mají nahradit ty staré, méně šetrné k životnímu prostředí.

Nákup nové techniky je reakcí na špatnou kvalitu ovzduší na severu Čech a Ostravsku. Za miliardu korun lze pořídit asi deset plnících stanic a 154 městských autobusů. Výpočet přitom vychází z orientačních cen ve výši 13 milionů korun za jednu plnící stanici a 6,8 milionů za každý z autobusů.

Podle ministra životního prostředí v demisi Tomáše Podivínského usilovalo Česko o dotaci od roku 2011. Teprve nedávno se však v Bruselu podařilo dojednat sporné body, které bránily vyhlášení výzvy na příjem žádostí o dotaci.

Jan Mička
Diskuze (15)
28. 1. 2014 12:32
CNG vs D
Sice nevím jaký emise má CNG, protože to není úplně dostupný údaj. Nicméně pokud vidím nastartovat nebo odjíždět z konečné Citelis na naftu nebo CNG, tak z toho na CNG nikdy nejde černej dým a saze.
A i to v tom vzduchu přece něco udělá.
Možná kdyby vzali ten autobus na tu čistou naftu a zavřeli s ním vedení do nějaké uzavřené garáže - kde by motor běžel jen na volnoběh, na 30 minut a pak to další den zopakovali s CNG, hned by zjistili, co je doopravdy čistější palivo.
28. 1. 2014 06:53
Re: Busy na diesel versus busy na CNG
Těžko můžeš srovnávat situaci v USA a v Evropě. Ceny paliv jsou úplně někde jinde. A z toho článku je navíc zřejmé, že ty autobusy by nebyly městské, ale přinejmenším příměstské (či rovnou meziměstské) a to pak pozitiva CNG ustupují do pozadí a naopak se zdůrazní negativa. Ani v ČR nikdo neuvažuje o tom, že by Student Agency mělo své dálkové autobusy na plyn ...
28. 1. 2014 03:06
Re: Busy na diesel versus busy na CNG
Diky za clanek. Je mi jedno, co stary Neoplany nahradi, at uz to bude cokoliv, bude to lepsi. Ale lanko kolem dokola busu, za ktery se taha, kdyz chces zastavit, mi bude chybet. Pokud ma CNG problem s vykonem, tak 36 by az na jeden kopec nemela byt problem, horsi je to s cestou do Nederlandu, kam RTD taky jezdi.
27. 1. 2014 22:31
Re: Busy na diesel versus busy na CNG
Tak "čistá motorové nafta"? >:-[] To je clanek z TDIfans.com?
27. 1. 2014 22:29
Re: ok
Kdybys jen tolik nekecal