Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Chystáte se autem do Francie? Od léta musíte mít ve výbavě test na alkohol!

Aleš Dragoun
Diskuze (23)

Francouzi se za rádi napijí a pak sednou za volant. Nejen oni, ale i turisté na jejich silnicích. Od 1. července však budou všichni muset mít v povinné výbavě test na alkohol.

Ve Francii s sebou nebude stačit vozit například klasickou lékárničku nebo výstražný trojúhelník, ale i test na alkohol. To platí samozřejmě pro všechny, jak domácí, tak i cizince, kteří se do země galského kohouta chystají na letní dovolenou nebo ji zvolí jako tranzitní zemi při cestě do Španělska a Portugalska. Jinudy než přes ni to ostatně autem ani nejde.

Připomeňme, že v této zemi v současnosti platí nejvyšší povolená hranice alkoholu v krvi 0,5 promile. To se netýká řidičů autobusů a autokarů, kteří ji mají sníženou na 0,2 promile. Francouzské orgány doporučují tradiční trubičky, které při zjištění alkoholu v dechu mění barvu. Spolehlivostí ovšem příliš neoplývají. Dají se sehnat například v lékárnách a stojí kolem 2 eur, tedy 50 korun. Výše pokuty, pokud u sebe jakýkoli alkoholtester nebudete mít, ovšem není známa.

Jaké zařízení bude nakonec schváleno pro použití, také není dosud jasné. Potřebná novela zákona ale již francouzským parlamentem prošla. Účinnější analytické nástroje (elektronické testery podobné těm policejním) ovšem stojí od 200 eur výše (přes 5.000 Kč), což představuje mnohem vyšší investici.

Důvodem revize pravidel je vysoký podíl opilých řidičů podílejících se na smrtelných nehodách. Čísla jsou alarmující, jen v roce 2010 jich bylo plných třicet procent. Například v sousedním Německu se na způsobených úmrtích podíleli pouze z necelých 10 %.

Zda alkoholtestery na palubách tyto statistiky výrazně zlepší, je samozřejmě zatím ve hvězdách. Nepijí ovšem jen řidiči, ale i policisté. Mnozí z nás mají na paměti loňský duben, kdy stávkovali muži (a také ženy) v uniformách kvůli zákazu požívání alkoholu ve službě.

Aleš Dragoun
Diskuze (23)
29. 4. 2012 21:46
Tester
Ve vybave to nemusi snad byt. Ja ho sice mam doma, ale jen kdy jdu nekde na akci, abych vedel kdy muzu jet. Napr jako tehle [odkaz]
Avatar - Ronault.
28. 2. 2012 20:56
Re: ok
Zkus někdy vytvořit hlubší myšlenku.

To, že to ty máš v autě neznamená, že je to OK. Cílem by přece nemělo být, aby si lidé ráno s kocovinou nebo po vypití piva ověřovali, jestli jim někdo naměří nebo nenaměří alkohol v dechu, ale cílem by mělo být, že takový člověk za volant ani nesedne.
28. 2. 2012 20:33
Re: v nedelu to trefne komentovali v Top Geare
>:D Při hledání pumpy vystřízlivíš. >:-[]
28. 2. 2012 20:32
Re: Blbost
Dýcháním nezměříš zbytkový alkohol v krvi. Je to dobré jen pro ověření, jestli bys něco nadýchal.
Avatar - Ronault.
28. 2. 2012 18:58
Souhlasím s testery!
Ano, opravdu souhlasím s testery, ale ne pro řidiče do auta, ale pro poslance před hlasováním, protože takový nesmysl může odhlasovat jen člověk totálně zpitý 8-s